lauantai 15. elokuuta 2015

Windows Linuxiin

Windows 10 ympärillä on ollut epämääräistä pöhinää. Kansalaisten digitaalisia oikeuksia puolustava Effi-järjestö on ollut huolissaan Windows 10 tiedonkeruusta. Windows 10 lähettää tietoa Microsoftille, vaikka kieltäisit.

Vaihtoehtojakin on olemassa - Linux. Mikäli minulla olisi ylimääräinen kone, voisin tutustuakin paremmin Linuxiin ja katsoa mihin se taipuu.

Linuxia on monia, mutta aloittelijoille sopivia ratkaisuja ovat Ubuntu ja Mint, joka perustuu Ubuntuun. Ubuntua mainostetaan seuraavin sanoin:

Ubuntu on helppokäyttöinen, suomenkielinen, turvallinen ja ilmainen Linux-käyttöjärjestelmä. Ubuntu sisältää kaikki peruskäyttöön tarvittavat ohjelmat, kuten tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, nettiselaimen, pikaviestimen ja paljon muuta. Lisäksi Ubuntun sovellusvalikoima tarjoaa yli 20 000 helposti asennettavaa ohjelmapakettia.

Ubuntuun löytyvät hyvät lataamis- ja asennusohjeet. Jos olet selviytynyt Windowsin asennuksesta, niin suurella todennäköisyydellä selviät myös Ubuntun asennuksestakin.

Linuxit eivät ole yhtä helppoja käyttää kuin Windows, varsinkin, jos itse joutuu säätämään ja päivittämään Linuxia. Peruskäyttäminen voi olla yhtä helppoa, mutta sitten Linuxilla on omansa kuopat. Aina laite- ja pelituki eivät ole niin jouhevia kuin Windowsilla.

Jos Windows 10:n epämääräinen tiedonkeruu arveluttaa, on silloin Linux hyvä vaihtoehto. Onhan Linuxin ydin suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä. Joskin, Torvaldsilla on välillä omintakeinen tyyli ilmaista itseään.

Ei muuta kuin Linuxia kokeilemaan.

1 kommentti:

  1. Pakko vähä kommata tosta Linuxista. Pienellä opettelulla tai totuttelulla siitä saa helpolla paljon irti. Pääkoneena mulla on edelleen w10, mutta vanhoissa koneissa testaillu eri Linux versiota. Toi päivittäminen on itse asias helpompaa,ku kaikki päivittyy samasta paikasta. Laite tuki tuntuu olevan nykyisin hyvä. Ongelmia voi tulla sitten lähinnä kaupallisten pelien pelaamisessa, tosin kokeneemmat taitaa saada nekin toimiin. Sanoisin että on jopa helpompi käyttää Windowsiin verrattuna. Tottumus vaan monella Linuxista puuttuu.

    VastaaPoista