maanantai 17. marraskuuta 2014

Kreikkalaisen mytologian lyhyt oppimäärä

Kaikkihan tietävät Raamatun tarinan miten alussa kaikki luotiin. Kaikki myös tietävät evoluutioteoriaankin kuuluvan alkuräjähdyksen, josta kaikki sai alkunsa. Mutta on vielä kolmaskin näkökulma asiaan, nimittäin kreikkalainen mytologia.

Kun tutkii kreikkalaista mytologiaa, huomaa, että joka asialle on Jumalansa. Jumalatkin ovat jostain syntyneet, polveutuvat yleensä kuin ihmiset toisistaan. Mutta sitten sukuhaarat ja juonikuviot ovat kuin Kauniista ja rohkeista - ehkä oudompiakin.

Koitan nyt hieman jäsennellä tätä sisäsiittoista maailmaa, mutta vaikeaa on. Koska isät ja äidit saavat lapsia myös omiensa lasten kanssa ja lapset yhtyy keskenäänkin tai sikiävät neitseellisesti. Eikä syrjähypytkään ole kovin outoja. Jäsentämistä vaikeuttaa myös se, että joidenkin Jumalien polveutumista kuvataan eri lähteissä eri tavoin.

Alussa oli tuo ikuinen tyhjyys, yksinäinen erakkona asuva Khaos (kaaos), mutta Khaos tylsistyi ja pyöräytti itsestään Maan (Gaia), Manalan (Tartaros), Rakkauden (Eros), Pimeyden (Erebos) ja yön (Nyks). Näin tyhjyyden täytti Maa, joka oli pimeä, jossa vallitsi loputon yö. Mutta siellä jossakin pimeydessä vaelsi jo rakkaus.

Gaia oli runsaspovinen Maan naishenkilöitymä. Hän pyöräytti sitten Maahan ilman rakkauden liittoa Taivaan (Uranos) ja Meren (Pontos). Äiti Maa valitsi puolisokseen Taivaan eli oman poikansa. Maalla oli nyt taivaankansi ja merikin, mutta paljon vielä puuttui.

Samaan aikaan kun Äiti Maa vääntää lapsia ilmoille, niin muhinoi keskenään pimeydessä itse Pimeys (Erebos) ja Yö (Nyks), Maan sisko ja veli. Tästä kanssakäymisen tuloksena syntyi ylempi taivas eli avaruus ja ilmapiiri, ilma jota Jumalat hengittävät, kirkkaus ja hehku (Aither) - vastakohta alemmalle ilmalle, jota ihmiset hengittävät. He saivat lapsekseen myös Päivän (Hemera) sekä Unen (hypnos). Eivät ne lapset tähän loppuneet. Taisi isän eli Pimeyden - joka oli myös Manalan syrjäisin nurkka - geeniperimä painaa enemmän, kun syntyi Kuolema (Thanatoksen) ja Kosto (Nemesis) sekä Moirat eli Kohtalottaret.

Gaia ja Uranos (äiti ja hänen lapsi/puoliso) saivat lapsia mm. Theian ja Hyperionin, Theia edusti sinistä taivasta. Taivaankannelta puuttui vielä jotain, joten Theia ja Hyperion tekivät jälkeläiset, Auringon (Helios), Kuun (Selene) ja Aamuruskon (Eos).

(Mytologiassa Maa käsitettiin useinkin litteäksi ja Maan päällä on kupoleina taivaan eri kerrostumat. Alimmissa kerroksissa oli reikiä, joista saattoi tihkuta vettä tai näkyä ylemmän tason kirkkaus. Taivaankappaleet olivat kiinteä osa jotain kerrosta.)

Gaia ja Uranos saivat lisää lapsia, Ajan (Kronos) ja mitä ajalla on virkaa, jos ei ole muistia, joten Muistikin (Mnemosyne) tuli. Mantereillekin täytyi olla edustaja, Rhea. Näiden lisäksi Gaia ja Uranos saivat lapsekseen merten hallitsijoita sekä oikeuden ja järjestyksen edustajan.

Jostain syystä Uranos ei päästänyt jälkeläisiään ulos maan povesta eli Gaian kohdusta. Tästähän sitten Gaia suuttui ja antoi pojalleen Kronokselle sirpin ja jostain vieläkin ihmeellisemmästä syystä leikkasi Kronos isänsä siittimen poikki. Tämä irti leikattu elin heitettiin sitten mereen. Mereen heitetyn siittimen ympärille muodostuneesta vaahdosta syntyi rakkauden jumalatar Afrodite. Uranoksen veripisaroista syntyi Nymfit, jotka olivat naispuolisia luonnonhenkiä.

Kun Uranos oli "kuohittu", niin Gaia päätti yhtyä veljensä Tartaroksen kanssa, mutta tiesihän sen, että odotukset lapsen suhteen eivät voineet olla kovin korkeat. Kun isänä oli itse Manala, niin ei omena voi pudota kovin kauaksi puusta. Gaia synnytti nyt Tyfonin. Tyfon oli valtava hirviö - kauhea epäsikiö - ulottui tähtiin saakka. Tyfonin hengitys oli sulaa laavaa ja keho oli lukuisten eri eläimien risteymä, mutta kumminkin miesvartaloinen.

Gaia teki toisenkin lapsen Tartaroksen kanssa, mutta eipä tulos ollut Tyfonia kummosempi. Tällä kertaa syntyi Ekhidna, jota kutsuttiin kaikkien hirviöiden äidiksi. Ekhidna oli hirviö, joka oli vyötäröstä ylöspäin nainen, mutta siitä alaspäin käärme.

Tyfon ja Ekhidna olivat niin kauheita olentoja ettei heitä kukaan huolinut puolisokseen. Joten päättivät he tehdä keskenään lapsia. Mutta eipä kaksi hirviötä voi tehdä, kuin lisää hirviöitä. He saivat mm. Kerberos koiran, joka vartioi Manalan porttia ja sillä on monta päätä. He saivat lisääkin jälkeläisiä, mutta saivat vain hirviöitä, tästä johtuenkin Eknidnaa kutsutaan kaikkien hirviöiden äidiksi.

Tartaroksen osoittautuessa vähän huonoksi isäehdokkaaksi ja Uranoksesta ei ollut enää niihin puuhiin, vaihtoi Gaia jälleen lapsiensa siittäjää. Tartaroksen jälkeen Gaia iski silmänsä omaan poikaansa Pontokseen, joka oli meren henkilöitymä. Pontoksen kanssa taas onnisti lapsien suhteen. He saivat monia mereen liittyviä jumalia jälkeläisiksi, joidenka jälkeläisiä ovat mm. Seireenit.

Sillä välin, kun Äiti maa (Gaia) vaihteli miehiä, niin päättivät Gaian lapset Rhea (Manner) ja Kronos (Aika) muuttaa yhteen. Hekin tietysti saivat sitten lapsia. Muun muassa Demeter, Haades ja Zeus olivat heidän lapsiaan. Demeter, joka oli sadonkorjuun, viljan ja kaikkien elävien kasvien jumalatar - piti huolen, että kasvit kasvavat ja tuottavat satoa. Demeter sai tytön Persefonen. Persefone oli niin kaunis, että Demeterin veli Haades, joka oli Manalan hallitsija, kiinnostui Persefonesta ja halusi tämän vaimokseen. Persefone ei kai sitten ollut niin kiinnostunut aiheesta, joten Haades kaappasi hänet Manalaan Manalan valtiattareksi.

Demeter etsi tytärtään leppymättömästi ja kielsi kasveja kasvamasta kunnes tyttö löytyisi. Maa muuttui täten autiomaaksi, mikään ei kasvanut, kun Demeter ei löytänyt Persefonea. Tässä vaiheessa ylijumala Zeus puuttui asiaan ja määräsi Haadesta vapauttamaan Persefonen Manalasta, mutta hän ei saanut tuoda mitään mukanaan Manalasta. Mutta kuinkas ollakaan, Persefone oli tehnyt virheen syöden granaattiomenan siemenen (taas joku omena dilemma). Eikä näin ollen saanut, kuin kuuden kuukauden loman vuodessa Manalasta. Demeter sai siis nähdä tytärtään vuodessa kuusi kuukautta ja Persefone joutui olemaan Manalassa ne toiset kuusi kuukautta.

Syksyllä, kun luonto alkaa kuolla kohti talvea, on tämä merkki siitä, että Persefone on joutunut taas palamaan Manalaan ja Demeter suree tytärtään. Keväällä taas, kun luonto herää, on Persefone päässyt äitinsä luokse. Tästä johtuu siis vuodenajat. Persefonessa on yksi tumman puhuvampikin piirre, kun hän leikkaa yhden hiuksen päästään, joku kuolee.

Päivän ja yön vaihtelu johtuu siitä, kun Nyks (yö) vetää usvan Ereboksesta (Pimeys) avaruuden sekä Jumalallisen kirkkauden ja hehkun (Aither) eteen - Nyksin alapuolelle tulee yö. Hemera (päivä) tulee sitten ja vetää yön usvan pois, paljastakseen Aitherin kirkkauden ja hehkun.

Kun veljekset Poseidon, Zeus ja Haades heittivät noppaa maailmankaikkeudesta, lankesi Poseidonille merten herruus. Poseidon koitti vikitellä Apollonin kanssa Poseidonin siskoa Hestiaa, mutta Hestia pysyi neitsyenä ikuisesti.

Vaikka mm. Hera ja Themis olivat Zeuksen vaimoja, niin Zeus oli varsinainen naistenkaataja. Zeuksella oli lapsia vähän jokaisen naisen kanssa. Hera vainosi Zeuksen rakastajattaria ja yritti tappaa Herculesin, joka oli Zeuksen tunnetuimpia poikia, mutta Hera ei ollut Herculesin äiti. Hän yritti tappaa vastasyntyneen Herculesin kahdella käärmeellä, mutta Hercules oli jo heti synnyttyään, niin kovis, että katkaisi käärmeiltä päät.

Zeuksen äiti oli ihminen, kuningatar Alkmene. Zeus ihastui häneen ja otti Alkmenen puolison muodon tämän poissa olon ajaksi maatakseen Alkmenen kanssa - härski ukko se Zeus, kun mikään ei riitä. Yleensä hän vietteli naiset jonkun eläimen hahmossa. Kerran Hera sai huijattua Zeuksen näyttäytymään rakastajattarelleen hänen oikeassa muodossa, mutta se näky oli liikaa naiselle ja hän paloi tuhkaksi.

Vanhempana Hercules teki 12 urotyötä, tehtävä oli yleensä napata kiinni joku hirviö tai tappaa se sekä hakea jotain jostain. 12. eli viimeinen ja vaikein tehtävä oli hakea Manalasta monipäinen Kerberos koira. Tällä reissulla oppaina oli Persefone ja Hermes.

Zeuksen poika Ares sai Afroditen kanssa jälkeläisiä, jotka edustivat Riitaa, Kauhua, Pelkoa, mutta myös Sopua. Ares ei tarvinnut syytä sotan, jopa hänen isänsä Zeus vihasi häntä. Areella ei ollut vaimoa, mutta irtosuhteita kyllä. Ares joutui maailman ensimmäiseen oikeudenkäyntiin, kun tappoi erään Poseidonin pojista, joka yritti väkisin maata Areen tytärtä Alkippea.

Zeuksen ensimmäinen vaimo oli Metis, joka hänkin tuli raskaaksi Zeuksen johdosta. Gaia kertoi sitten Zeukselle, että syntyvä lapsi tulee syrjäyttämään Zeuksen. Siitä Zeus säikähti ja muutti Metiksen kärpäseksi ja nieli hänet. Hänelle tuli kuitenkin päänsärky ja pyysi seppäjumala Hefaistokselta apua. Hefaistos iski Zeusta päähän kirveellä ja samalla täydelliseen sotisopaan pukeutunut Athene syntyi jumalten ihmetykseksi Zeuksen päästä. Myöhemmin Athene sai etuliitteen Pallas - Pallas Athene.

Järjestyksessä toinen vaimo Zeukselle, Themis synnytti jälkeläiset, jotka edustivat Järjestystä ja Oikeutta sekä rauhaa. Olihan Themis Oikeuden ja järjestyksen jumalatar.

Zeus oli törmännyt myös äitinsä Rhean siskon Foiben tyttäreen Letoon ja oli näin ollen isä myös Apollonille ja Artemisnille.

Zeuksen jälkeläiseksi mainitaan myös Pan, hän on metsän, laidunten, paimenten, karjan ja hedelmällisyyden jumala. Yleensä hänet on kuvattu pukinsarviseksi ja -kavioiseksi. Panilla ei ollut helppo lapsuus. Hänen ensimmäinen hoitajansa pelästyi ja pakeni kauhuissaan Panin luota, nähtyään hänen karkeat partaiset kasvonsa. Vanhempana Pan oli kuuluisa sukupuolisesta kyvykkyydestään sekä tunnettu musiikista. Hän vietti aikaansa Dionysoksen seuralaisten mainadien kanssa rietastellen. Mainadit tunnettiin villeinä, raivoisina naisina, joille oli turha yrittää puhua järkeä. Panilla oli intohimoinen ja rietassuhde jokaisen mainadin kanssa. Pan yritti samaa myös Nymfien kanssa, mutta heidän suhteen oli huonompi flaksi.

Kerran Panin ollessa metsällä, törmäsi hän virran nymfiin Syrinksiin. Syrinks pakeni ihailijaansa joen rannalle, muuttuen ruo'oksi rantakaislikkoon, eikä Pan löytänyt häntä. Toivoessaan löytävänsä Syrinksin, Pan alkoi kerätä ruokoja, mutta tuloksetta. Niinpä Pan sitoikin ruo'ot yhteen ruokopilliksi. Tätä soitinta alettiinkin kutsua panhuiluksi.

Jos Panilla ei ollut helppo lapsuus, niin ei myöskään Zeuksella, hänen levoton luonne saattaa olla peräisin hänen isästään. Kun kronos sai tietää lapsiensa kukistavan isänsä vallasta, nieli hän kaikki lapsensa paitsi nuoren Zeuksen, joka onnistui välttämään tämän kohtalon. Zeuksesta tuli taivaan jumala ja kaikkien jumalten johtaja vapautettuaan veljensä ja siskonsa sekä kukistettuaan Kronoksen ja tämän kannattajat kymmenvuotisessa sodassa (Titanomakhia). Tämä taisto käytiin Olympos-vuorella, jossa asuivat pääjumaluudet.

Titanomakhia taistelussa oli kyse jumalten sukupolven vaihdoksesta - Titaanit VS. Olympolaiset jumalat. Zeuksen johtamana jumalten uusi sukupolvi meni Olympos-vuorelle, jonka seutuja hallitsi Kronos joukkoineen. Kronoksen joukkoihin kuuluivat 12 titaania, jotka olivat Gaian (Maa) ja Uranoksen (Taivas) lapsia: Okeanos, Koios, Krios, Hyperion, Iapetos, Kronos, Theia, Rhea, Themis, Mnemosyne, Foibe ja Tethys.

Vanhan jumalsukupolven kukistaneeseen joukkoon kuuluivat (Olympolaiset jumalat) Zeus, Hera, Pallas Athene, Hefaistos, Ares, Afrodite, Apollon, Artemis, Poseidon, Hermes, Hestia ja Haades. Mutta Hestia luovutti paikkansa Dionysokselle elääkseen ihmisten keskuudessa. Haades ei ole vakituinen Olympos-vuoren asukki, koska asuu maan alla Manalassa, mutta käy silloin tällöin Olympos-vuorella.

Kun sotaa oli käyty 10 vuotta tasaisesti, sai Zeus idean vapauttaa Manalasta Kykloopit, jotka sinne olivat ensiksi laittanut Uranus, kun pelkäsi, että Kykloopit vie vallan häneltä. Mutta Uranoksen poika Kronos sitten vapauttikin Kykloopit, kun oli kukistanut isänsä Uranoksen. Kronokselle iski sitten sama pelko, kuin isälleenkin oli aiemmin ollut ja Kronos laittoi Kykloopit takaisin Manalaan. Tällä kertaa Zeus vapautti Kykloopit avukseen Titaaneja vastaan. Tästä kiitollisena Kykloopit takoivat Zeukselle ja hänen veljilleen ainutlaatuisia esineitä, kuten Zeuksen salamat, Poseidonin kolmikärjen ja Haadeen näkymättömäksi tekevän kypärän.

Zeus vapautti samalla myös kolme giganttia eli Hekatonkheires-veljekset. He olivat hurja näky, heillä kaikilla oli viisikymmentä päätä ja sata kättä. Gigantit olivat jättiläisiä kuten myös Kykloopitkin.

Titanomakhia päättyi, kun Zeus näytti ensimmäisen kerran kaikki todelliset voimansa ja samalla Gigantit heittivät Titaanien päälle 300 kalliolohkaretta. Vastarinta murtui ja Titaanit karkotettiin Manalan pimeisiin kuiluihin.

Titaani Iapetos joutui Manalaan, kun Titanomakhia päättyi. Hänen poikansa Atlas taisteli myös Zeusta vastaan eturintamassa. Zeus rankaisi Atlasta antamalla taivaankannen hänen kannateltavakseen. Hänet kuvataan usein polvistuneena toiselle polvelle kannattelemassa harteillaan maapalloa. Atlas symboloi voimaa ja kestävyyttä.

Iapetoksella oli myös pojat Prometheus (suom. etukäteen ajatteleva) ja Epimetheus (suom. jälkeenpäin ajatteleva). Prometheus tuli tunnetuksi, kun hän muovaili ensimmäiset ihmiset - miehet - savesta ja asetti nämä kävelemään pystyasennossa. Zeus antoi niille elämän henkäyksen. Prometheukselle ihminen oli tärkeä olento, hän halusi kehittää ihmistä ja olla heidän tukena. Zeus oli toista mieltä, hänen mielestään ihminen ei saanut viisastua. Sillä ihmiset voisivat viisastua joskus niin paljon, että ovat uhkana Jumalille. Zeus halusi pitää ihmiset keppi ja kivi -tasolla, mutta Prometheus halusi opettaa ihmisille tulen salaisuuden, ettei ihminen olisi niin avuton, mutta Zeus ei heltynyt.

Niinpä Prometheus meni salaa Olympos-vuorelle, jossa paloivat tulet yötä päivää ja toi hehkuvassa hiilessä ihmisille ensimmäisen tulen, josta ihmiset ottivat paljon muita tulia. Prometheus opetti ihmiselle tulen käyttöä ja muuta yleishyödyllistä, ihminen viisastui sekä kehittyi.

Eräänä yönä sitten Zeus huomaa, että maan päällä palaakin tulia ja tajusi Prometheuksen toimineen hänen selän takana salaa, häntä oli huijattu! Hän tuomitsi Prometheuksen Kaukasuvuorille, hänet kahlittiin kiinni vuoreen. Päivittäin kotka söi ohimenneessään Prometheusta, mutta joka aamu Prometheus parani ennalleen. Tätä kidutusta jatkui monen monta vuotta, kunnes Hercules tuli ja vapautta Prometheuksen.

Myös ihmisille Zeus päätti lähettää suuren onnettomuuden pakottaakseen heidät palvelemaan jumalia. Hefaistos takoi hänen käskystään maasta ja vedestä naisen, jumalattaret Athene ja Afrodite antoivat naiselle lumoavan sulouden, monitaitoisuuden ja älyn ja viekas Hermes opetti sille mielistelyn ja imartelun. Nainen nimitettiin Pandoraksi. Pandoralle annettiin myös lipas, jota hän ei kumminkaan saisi missään nimessä avata. Pandora lähetettiin lahjana Prometheuksen veljelle Epimetheukselle. Prometheus oli kyllä varoittanut ottamasta vastaan lahjoja jumalilta, mutta eihän Epimetheus voinut kieltäytyä ottamasta Pandoraa vaimokseen. Pandora oli kuvankaunis ja osasi vietellä puolisonsa.

Uteliaisuus on eräs ihmisen ominaisuus, joten koitti se hetki, jolloin Pandora avasi lippaansa. Sinä hetkenä lippaasta pakenivat kaikki lukuisat vitsaukset ja kurjuudet ihmisen riesaksi sekä kateus, halveksunta ja kostonhimo. Pandora laittoi pelästyneenä lippaan kiinni. Siihen asti ihmiskunta oli elänyt paratiisimaisesti ilman murheita, mutta nyt maailmassa oli pelkkää synkkyyttä. Lippaaseen oli jäänyt vain toivo jäljelle. Siitä syystä toivo ei vastoinkäymisistä huolimatta hylkää ihmistä, toivoa on aina. Kun Pandora avasi lippaansa, on siitä hetkestä lähtien ihminen kokenut vastoinkäymisiä, mutta ei ole toivoaan menettänyt. Toivo paremmasta pysyy.

Aikojen saatossa tuli aika, jolloin käytiin Giganomakhia, joka oli Olympoksen jumalien ja Giganttien välinen taistelu. Gigantit halusivat, että nykyiset Olympoksen jumalat vapauttaisivat ne varhaisemmat jumalat Manalasta, jotka he sinne muinoin karkottivat Titanomakhian päätteeksi. Sopua ei kuitenkaan saatu aikaan, joten sotahan siitä sitten syttyi.

Olympoksen jumalat eivät itse voineet tappaa Gigantteja, ellei ihmiset auttaisi heitä tässä. Tämän kuultuaan Gaia löysi yrtin, joka esti ihmisenkin tappamasta Gigantteja. Zeuksella oli kumminkin ässä hihassa, nimittäin hänen poikansa Hercules, jonka äiti oli ihminen. Hercules oli näin ollen puolijumala ja hänen avulla Olympoksen jumalat voittivat myös Giganttien taistelun.

Gaian saadessaan tietää, että Gigantit olivat mennyttä kalua, suuttui hän Olympos-vuoren Jumalille. Gaia laittoi jälkeläisensä Tyfonin menemään kohti Olympos-vuorta - Tyfon oli ainoa jäljellä oleva Gigantti. Gaia aikoi näyttää mistä kana pissii ja hallita sitten Jumalia ja ihmisiäkin. Jumalten nähdessä Tyfonin saapuvan, he pakenivat, paitsi ylijumala Zeus ja Pallas Athene. Muut Jumalat pakenivat Egyptiin ja ottivat siellä eläinten muodon voidakseen piiloutua Tyfonilta.

Zeus ja Tyfon kohtasivat, alkuun taisto oli tasaista. Tyfon sai kuitenkin sitten haavoittavan osuman Zeuksen salamasta ja pakeni vuorille Syyriaan, jossa he taas ottivat mittaa toisistaan. Tällä kertaa Tyfon kietoi käärmelonkerohäntänsä Zeuksen ympärille ja leikkasi sirpillä Zeuksen torsoksi, kädet ja jalat poikki. Raajarikkoisen Zeuksen Tyfon viskasi luolaan lojumaan ja raajat kätki muualle.

Zeuksen poika Hermes löysi, kuin löysikin Zeuksen palaset ja onnistui saada taas Zeuksen kokoon. Zeus voimistui taas ja ilmestyi siivekkäiden hevosten vetämillä vaunuilla taivaasta hyökätäkseen uudelleen Tyfonin kimppuun. Tyfon paiskoi vuoria Zeusta kohti, mutta Zeus viskoi niitä takaisin Tyfonia kohti. Tyfon pakeni Sisiliaan, jossa Zeus kohotti Etnan ilmaan ja pudotti sen Tyfonin päälle. Nöyryytetyn Tyfonin voi edelleenkin nähdä raivoavan alueella, kun Etna purkautuu.

Havaintoja

Kreikkalainen mytologia on lähinnä vain Zeuksen naishurvittelua, kaikki liikkuva kelpaa, keinoja kaihtamatta. Zeuksella ei ollut ne parhaimmat kotiolotkaan, isä nieli lapset, Zeus säästyi tältä kokemukselta, mutta joutui pelastamaan veljet ja siskot. Tämä traumaattinen kokemus jätti Zeukseen jäljen, koska nieli yhden vaimoistaan - teki Kronokset. Vaimon syönti johti kirveen iskuun päähän, mutta se ei menoa haitannut. Zeus on niin kova sissi, että selvisi, vaikka raajat hakattiin irti. Täytyy toki ymmärtää Zeuksen isänkin oikkuja. Joutuihan Kronos leikkaamaan isänsä Uranoksen siittimen poikki, ei siis hänelläkään ollut helppo lapsuus. Zeuksen kummallinen käytös on siis sukuvika.

Kreikkalaisessa mytologiasta löytyy samoja piirteitä, kuin Raamatusta. Alussa Maa luodaan suhteellisen samoin. Alussa oli tyhjyys, luotiin Maa ja Taivas myöskin valkeus tuli jne. Sekä ihminen luotiin maasta, jolle puhallettiin sitten henki. Ensiksi luotiin mies, jonka jälkeen nainen, kuten Raamattukin kertoo. Kreikkalaisessa mytologiassa nainen päästää synnit ja pahuudet ilmoille, avaamalla uteliaana Pandoran lippaan. Pandoran lipas vastaa Raamatun kiellettyä hedelmää, jota puraisi nainen, näiden jälkeen ihminen on saanut kokea kurjuutta.

Jumalten sukupuu etenee melko loogisesti, tyhjyys luo Maan ja Maa luo Taivaan. Maa ja Taivas luo Ajan. Aika luo vuodenajat jne. loogista. Ei sitä sukupuuta ole siis ihan hatussa joku muinoinaan heittänyt. Mitä pidemmälle jumalsuku kehittyy, niin sen pienemmille asioille syntyy edustaja. Kaikelle on joku jumala tai vähintään henki, jos silloin olisi ollut sähkö tiedossa, niin sähköllekin olisi joku jumala.

Kun jumalat pakenivat Egyptiin, muuttuen eläinhahmoiksi. Tarkoittaa tämä sitä, että tuli aika, jolloin Egyptiläinen mytologia sai enemmän jalansijaa eli levisi ja yleistyi Välimeren seudulla. Näin ollen Kreikkalaiset uskomukset sulautuivat ainakin osin Egyptiläisiin uskomuksiin. Pakeneminen on vain symboliikkaa, kuten koko kreikkalainen mytologiakin.

Ei tästä pitänyt tulla aluksi näin laaja, mutta kasvoi pieneksi tutkielmaksi kreikkalaiseen mytologiaan ja nyt sitten kaikki osaavat kreikkalaisen mytologian alkeet tiivistettynä ja huumorilla höystettynä. Ainakin ne jotka jaksoivat lukea tämän alusta loppuun.

Maailmankaikkeuden sukupuu


■ Khaos - Olemassaolon alkutila, tyhjyys
--Khaoksesta itsestään syntyi:

----❒ Gaia - Maa (Äiti maa)
-------Gaia synnytti itsestään:

--------◻ Uranos - Taivas, Gaian poika sekä puoliso
----------Gaia sai Uranoksen kanssa muun muassa:

----------◊ Hyperion - Theian veli ja puoliso, valon jumaluus
----------◊ Theia - Kirkkaan sinisen taivaan henkilöitymä sekä Hyperionin sisko ja vaimo
-------------Theia sai Hyperionin kanssa:

--------------+ Helios - Auringon henkilöitymä
--------------+ Selene - Kuun jumalatar
--------------+ Eos - Aamuruskon jumalatar

----------◊ Mnemosyne - Muistin Jumalatar
----------◊ Kronos - Aika
----------◊ Rhea - Manner, Kronoksen sisko ja vaimo
-------------Rhea sai Kronoksen kanssa:

--------------+ Demeter - Maan, viljan ja hedelmien jumalatar
-----------------Demeter synnytti:

------------------* Persefone - Manalan valtiatar

--------------+ Haades - Manalan hallitsija
--------------+ Hestia - Kotilieden, perhe-elämän ja valtiollisen elämän suojelija
--------------+ Poseidon - Meren jumala
--------------+ Hera - Hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalatar sekä Zeuksen sisko ja vaimo
-----------------Heran jälkeläisiä muun muassa:

------------------* Hefaistos - Tulen ja taonnan seppäjumala

--------------+ Zeus - Ylijumala ja samalla taivaan, tuulen, pilvien, sateen ja ukkosen jumala
-----------------Zeuksen jälkeläisiä muun muassa:

------------------* Hercules - Puolijumala, joka teki 12 urotyötä
------------------* Ares - Sodan ja taistelun jumala
---------------------Afrodite sai Areen kanssa muun muassa:

--------------------- - Eris - Riidan jumalatar
--------------------- - Deimos - Kauhun ilmentymä
--------------------- - Fobos - Pelon jumala
--------------------- - Harmonia - Sovun Jumalatar

---------------------Areen muita jälkeläisiä:
--------------------- - Alkippe

------------------* Dionysos - Viinin, traagisen taiteen, päihtyneen hurmion ja hedelmällisyyden jumalatar
------------------* Hermes - Luonnon ja paimenten jumala
------------------* Pan - Metsän, laidunten, paimenten, karjan ja hedelmällisyyden jumala
------------------* Pallas Athene - Sotataidon, tiedon, viisauden jumalatar
------------------* Pandora - Maailman ensimmäinen nainen

----------◊ Okeanos - Valtameren hallitsija
----------◊ Tethys - Meren jumalatar sekä sisko ja vaimo Okeanokselle
-------------Tethys sai Okeanoksen kanssa:

--------------+ Metis - Viisauden jumalatar sekä Zeuksen ensimmäinen vaimo
--------------+ Okeanidit - 3000 suojelushenkeä eri vesialueille
--------------+ Klymene - Titaanijumalatar ja yksi vanhimmista okeanideista sekä Iapetoksen vaimo
-----------------Klymene sai Iapetoksen kanssa:

------------------* Atlas - Taivaankannen kantaja
------------------* Prometheus - Loi ihmiset ja varasti heille jumalilta tulen
------------------* Epimetheus - Pandoran puoliso
------------------* Menoitios - Edusti väkivaltaista vihaa ja harkitsemattomia tekoja

--------------+ Styks - Manalan pääjoki ja Pallaksen vaimo
-----------------Styks sai Pallaksen kanssa:

------------------* Nike - Voiton jumalatar
------------------* Kratos - Voiman, mahdin ja suvereenin vallan henkilöitymä
------------------* Bia - Väkivallan ja pakottamisen henkilöitymä
------------------* Zelos - Omistautumisen myös kateellisuuden ja äärimmäisen kilpailuhengen henkilöitymä

--------------+ Doris - Edusti meren rikkauksia ja anteliaisuutta ja oli Nereuksen vaimo
-----------------Doris sai Nereuksen kanssa:

------------------* Nereidit - Sinitukkainen merenneito, heitä oli viisikymmentä
------------------* Amfitrite - Yksi tunnetuimmista Nereidistä ja Poseidonin vaimo
---------------------Amfitrite sai Poseidonin kanssa:

--------------------- - Triton - Meren jumala

----------◊ Themis - Oikeuden ja järjestyksen jumalatar sekä Zeuksen toinen vaimo
-------------Themis sai Zeuksen kanssa:

--------------+ Eunomia - Järjestys
--------------+ Dike - Oikeus
--------------+ Eirene - Rauha

----------◊ Koios - Titaani ja Foiben veli sekä puoliso
----------◊ Foibe - Titaani ja Koioksen vaimo
-------------Foibe sai Koioksen kanssa:

--------------+ Leto - Yksi Zeuksen lukuisista naisista
-----------------Leto sai Zeuksen kanssa:

------------------* Apollon - Parannustaito, ennustus ja runollinen innostus
------------------* Artemis - Metsästyksen jumalatar

--------------+ Asteria - Perseksen vaimo

----------◊ Krios - Eurybian vaimo
-------------Krios sai Eurybian kanssa:

--------------+ Astraios - Tähtitieteen jumala
--------------+ Pallas - Styksin puoliso
--------------+ Perses - Asterianin puoliso

----------◊ Iapetos - Ihmiskunnan esi-isä ja Klymenen puoliso
----------◊ Hekatonkheires-veljekset - Gigantteja, heitä oli kolme: Kottos, Gyges ja Briareos
----------◊ Kolme Kyklooppia - Ensimmäiset Kykloopit

--------◻ Pontos - Meren henkilöitymä ja Gaian poika
----------Gaia sai Pontoksen kanssa:

----------◊ Nereus - Yksi Meren vanhuksen, meren jumalan, ilmentymistä
----------◊ Forkys - Hallitsi meressä piileviä vaaroja ja Keto oli hänen sisko ja vaimo
----------◊ Keto - Meren vaarallisuuden henkilöitymä, tuntemattomat pelot ja oudot eliöt
-------------Keto sai Forkysin kanssa muun muassa:

--------------+ Medusa - Hirviömäinen naispuolinen olento, jonka katse muutti ihmisen kiveksi
--------------+ Seireenit - Naispuolisia olentoja, joiden ulkomuoto on ihmisen ja lintujen sekoitus

----------◊ Eurybia - Hallitsi valtameriin vaikuttavia ulkoisia ilmiöitä kuten tuulia ja tähtitaivasta
----------◊ Thaumas - Meren ihmeiden henkilöitymä

----❒ Tartaros - Manala
----------Gaia sai Tartaroksen kanssa:

----------◊ Tyfon - Valtava hirviö, miehen ja pedon risteymä sekä Ekhidnan veli ja puoliso
----------◊ Ekhidna - Kaikkien hirviöiden äiti, naisen ja käärmeen risteymä
-------------Ekhidna sai Tyfosin kanssa muun muassa:

--------------+ Kerberos - Koira, joka vartioi Manalan porttia
--------------+ Hydra - Yhdeksänpäinen hirviö
--------------+ Sfinksi - Ihmispäinen leijona tai hirviö

----❒ Eros - Rakkaus
----❒ Erebos - Pimeys ja manalan pimein osa, jota Haades hallitsee
----❒ Nyks - Yö, Ereboksen sisko ja vaimo
----------Nyks sai Ereboksen kanssa:

----------◊ Aither - "Ylemmän taivaan", avaruuden ja ilmapiirin henkilöitymä
----------◊ Hypnos - Unen henkilöitymä
----------◊ Hemera - Päivän henkilöitymä
----------◊ Nemesis - Koston jumalatar
----------◊ Thanatoksen - Kuoleman henkilöitymä
----------◊ Kohtalottaret - Heidän tehtävänä oli kehrätä, kerrata ja katkaista ihmisen elämänlanka

(Sukupuussa on vain murto-osa kreikkalaisen mytologian hahmoista, mutta melko pitkälti ne mitkä tarvitaan maailman luontiin)


Kirjoitettu alun perin 31.07.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti