lauantai 1. lokakuuta 2016

Phobos-kuun monoliitti

Viime aikoina on puhuttu paljon maan ulkopuolisesta elämästä. Proxima b ja signaaleja, Europa-kuu sekä SpaceX:n perustaja Elon Musk on vakavissaan Marsin pysyvästä asuttamisesta jo tällä vuosisadalla. Näiden lisäksi uutisotsikoihin on päässyt Mars-planeetan Phobos-kuu.

Vuonna 1998 Mars Global Surveyor -luotain otti Phoboksesta kuvan, jossa näkyy noin 90 metrinen monoliitti. Tulee mieleen Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu (2001: A Space Odyssey) -elokuva, siinäkin monoliitti ilmestyy milloin mihinkin.

Toisena ihmisenä kuun pinnalla kävellyt astronautti Buzz Aldrin kommentoi vuonna 2009 asiaa.

Kun ihmiset saavat tietää tästä, he tulevat kysymään kuka sen sinne laittoi.

Joten, kysyn. Kuka laittoi monoliitin Phobos-kuuhun? Suosittu tieteellinen selitys on, että monoliitti on syntynyt, kun asteroidi on iskeytynyt Phoboksen pinnalle. On myös mahdollista, että monoliitti on singahtanut Phobokseen asteroidin iskiessä itse Marsin pintaan. Tämä jo vaatii melkoista sattumien ketjua. Phobos-kuu on 6000 kilometrin päässä Marsista. Aluksi Marsista on täytynyt irrota monoliitti ja sinkoutua oikeaan suuntaan, oikeassa kulmassa ja oikealla vauhdilla sekä iskeytyä Phobokseen, pysyen kasassa. Ehkä mahdollista.

Mielenkiintoisempi selitys on, että Muukalaiset on sen sinne pystyttänyt. Ehkä tietäen, jonain päivänä olemme niin kehittyneitä, että löydämme sen. Onko monoliitissa jokin viesti meille, ehkä kuuluisat kymmenen käskyä?

Phoboksen yhteydessä mainitaan usein myös Deimos-kuu, koska ovat samanlaisia. Kreikkalaisessa mytologiassa Deimos edustaa Kauhua ja Phobos (Fobos) Pelkoa. Onko näin ollen viisasta edes koittaa selvittää Phoboksen mysteeriä? Toisaalta kyseiset kuut löydettiin vasta 1800-luvulla ja ihminenhän ne itse nimesi, mutta tiesikö joku ennalta näin käyvän? Onko Phoboksen monoliitti vain katala juoni houkutella ihminen sinne, jolloin aukeavat Helvetin portit!

Phobokselle on suunniteltu luotainta jo vuosia, mutta se ei ole toistaiseksi saanut rahoitusta. Jos ja kun Mars-lennot yleistyvät, niin eiköhän se Phoboskin tutkita siinä sivussa.

Loppuun tapaus Black knight -satelliitti. Sen sanotaan pyörineen maapallon ympärillä jo 13 000 vuotta ja näin ollen se ei olisi ihmisen tekemä laite. Mietin vain, kun olemme jo saaneet Marsiinkin asti luotaimen. Miksi emme tiedä juuri mitään meitä kiertävästä satelliitista, joka myöskin joidenkin mukaan lähettää signaalia maahan. Ehkä se onkin vain se lämpösuoja, kuten Nasa sanoo.

4 kommenttia:

  1. Japani lähettää laskeutujan Marsin kuuhun. Toivottavasti saamme lisää tietoa monoliitista.

    VastaaPoista
  2. Lisää roinaa kiertoradalle tulee tungosta!
    Tällä hetkellä kiertoradalla on about 5000 satelliittia ja lähivuosina taivaalle on takoitus laukasta about 10 000 uutta satelliittia.
    Swedujen avaruusyhtiö SSC arvioi että satelliittien määrä ylittää vuonna 2040 jo 100 000 rajaa.
    Swedut vihki Kiirunassa käyttöönsä uuden ylpeyden aiheensa sateliittien laukaisukeskuksen.
    Täten Swedut parantaa eurooppalaista kykyä osallistua avaruushankkeisiin, kun Esranga-niminen keskus tulee tähänastisen laukaisupaikan Ranskan Guayanan rinnalle,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elon Musk haluaa Maan ympärille yli 40 000 satelliittia. IS testaili Starlink-systeemia.

      Poista