lauantai 10. helmikuuta 2018

Kuukauden Windows 10 -ongelmat

Käytössäni on Windows 10 (versio 1709).

Löydät versionumeron:
Aloita-valikko => Asetukset => Järjestelmä => Tietoja (vasemmassa reunassa)... Windowsin määritykset -otsikon alla. Sieltä löytyy myös Koontikäännösversionumero, jota tarvitaan joskus.

WINDOWS DEFENDER -ONGELMA
Pähkäilin kuukauden ajan Kuvauspäivitys: Windows Defender -päivitystä, kun ei halunnut asentua koneelle. Päivitys päättyi aina virheilmoitukseen. Ongelman syyksi selvisi, että minulla on pois käytöstä Windows Defender ja käytän ulkopuolista virustorjuntaa - Avast.

Ratkaisu oli, kun otin Avastin pois käytöstä ja laitoin Windows Defenderin päälle. Tämän jälkeen asensin Windows Defenderin kuvauspäivityksen - onnistuneesti. Päivityksen jälkeen laitoin taas Avastin virustorjunnan käyttöön. Jotkin ohjeet käskivät poistaa Avastin kokonaan asennuksen ajaksi, mutta minulla ainakin riitti, kun vain otin sen pois käytöstä.

Ongelman ydin oli siis ulkopuoliset virustorjuntaohjelmat ja ratkaisu oli, kun käytti Windows Defenderiä asennuksen ajan.

FLASH PLAYERIN ASETUKSET -ONGELMA
Huomasin ettei esim. Firefox-selainta käyttäessä pääse Flash playerin asetuksiin. Kun jonkin Flash-elementin päällä painaa hiiren toista painiketta, aukeaa valikko, josta pääsee asetuksiin ja näkee Flashin versionumeronkin.

Asetukset eivät vain auenneet, ei edes Ohjauspaneelin kautta. Syyksi selvisi Avast, tai sen ominaisuus. Avastin asetuksien Poikkeuslistaan täytyi lisätä pari tiedostopolkua:
C:\Windows\syswow64\FlashPlayerApp.exe
C:\Windows\syswow64\FlashPlayerCPLApp.cpl
Tämän jälkeen Flash playerin asetukset toimi oikein.

WINDOWS 10:N YLEISET PÄIVITYSONGELMAT
Noin vuoden alusta lähtien Windows 10 ei halunnut asentaa oikein kumulatiivisia jne. päivityksiä. Päivitykset kuin asentuivat, mutta katsoessa Päivityshistorialistaa, niiden alla lukikin "Asennuksen viimeisteleminen edellyttää uudelleenkäynnistystä". Kuten arvata saattaa, niin uudelleenkäynnistys ei auttanut ongelmassa.

Tätä pähkäilessäni, päädyin puolivahingossa tietokoneeni emolevyn sivulle. Huomasin, että emolevyn työkaluissa on joku uusi päivitys, joka lupaa ratkaista tämän ongelman:
1.2.2018:
Performance and Power Saving Utilities
Fix compatibility issue with the latest Windows updates. Performance and Power Saving Utilities update v1.05.14 patches an issue that resulted in the Windows power plan being forced to “balanced". Note that this patched build only includes the PPSU utility, it does not include other utilities in AI Suite 3.
- AI Suite 3 v3.00.13
- Performance and Power Saving Utilities v1.05.14
Tuon, kun asensin, niin heti sen jälkeen Windows suoritti uudelleenkäynnistyksen ja Windows-päivityksien asennukset suoritettiin loppuun oikein. Samalla otin myös uusimmat päivitykset emolevyn piirisarjalle (chipset). Aiemmin olin jo päivittänyt BIOS:in, jonka päivittäminen on aina yhtä jännää. Näin olin selvittänyt kaikki alkuvuoden ihmeelliset ongelmat.

Joten, jos et löydä muuta keinoa tuolle päivityshistoriaongelmalle, niin kannattaa käydä katsomassa, että onko emolevyn valmistaja syyllinen ja onko sieltä saatavissa apua. Ei tarvitse lähteä yrittämään Windowsin 10 asentamista kokonaan uudestaan, epävarmana, onko siitäkään apua.

MUITA VINKKEJÄ
Ruudun vasemmassa alakulmassa on se Aloita-valikko (moderni ikkunan kuva). Sen vieressä on suurennuslasi-kuvake eli Hae Windowsista. Sen kautta löydät (vanhan) Ohjauspaneelin (kirjoita hakuun). Kirjoittamalla hakuun Appwiz.cpl, pääsee suoraan Ohjauspaneelin Ohjelmat ja toiminnot -listaan.

Uusi tapa hallita ohjelmia löytyy:
Aloita-valikko => Asetukset => Sovellukset

Aloita-kuvakkeen toinen valikko aukeaa hiiren toisella painikkeella. Sieltä pääsee nopeasti Järjestelmä-tietoihin, joista näkee mm. Windowsin version. Toisessa valikossa on myös hyödyllinen Tehtävienhallinta, jonka kautta näkee tietoja tietokoneen toiminnasta jne.

Windowsin vianmääritys on hyvä tietää:
Aloita-valikko => Asetukset => Päivittäminen ja suojaus, vasemmasta reunasta Vianmääritys.

Vianmääritykseen kannattaa mennä, jos esim. internet-yhteydessä on ongelmia, tai jos Windowsin päivitystoiminto (Windows update) ei toimi. Mikäli Windowsin päivittäminen antaa virhekoodeja, kuten 0x8024a105, voi yrittää aluksi vianmäärityksellä korjata ongelmat - antaa usein vihjeitä ja korjauksia, missä on vikaa.

Väliaikaistiedostot ja roskat pois:
Aloita-valikko => Asetukset => Järjestelmä, vasemmasta reunasta Tallennustila.

Tallennusseuranta-otsikon alta voi määrittää poistetaanko roskat jne. sekä miten ne poistetaan - vapauttaa tilaa.


Lue myös:
Windows 10 ja tulostimen ongelmat

2 kommenttia:

  1. Hyödyllistä infoa.
    Mun kone ilmoittaa päivitykset epäonnistui, kaikenlisäksi mulla on vanhentuntut windows 10. Avast löytyy, joten suositteletko päivitystä?
    Muutoin ei ole ollut mitään ongelmia, kaikki toimii ja näkyy.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivityksien epäonnistumiseen voi olla lukuisia syitä ja syytkin voi olla konekohtaisia. Mikäli Windowsin versio on pienempi kuin 1709 (Fall Creators Update -päivitys) ja Windows updaten kautta sitä ei tule tai se ei onnistu, niin koneelle voi ladata Päivitysavustajan. Päivitysavustaja asentaa uuden Windows version, jos on vain mahdollista. Asennuksen ajaksi silmät kiinni ja kädet ristiin - toivoa, että kaikki sujuu hyvin.

      Kun koneelle on saatu uusin Windows, niin heti sen jälkeen kannattaa tarkistaa, onko saatavilla pienempiä päivityksiä - eivät jää taustalle asentumaan omia aikojaan. Tämän jälkeen kaikki asennukset on tehty ja ei muuta, kuin tutustumaan uusiin ominaisuuksiin.

      Harvat peruskäyttäjät päivittävät emolevyn ohjelmia ja ajureita sekä BIOS:ta. Emolevyyn ei kannata koskea, jos ei tiedä mikä emolevy on koneessa ja mistä siihen saa päivityksiä. Harvoin niihin tarvitsee kajota, toimii ilman päivityksiäkin. Mutta, jos haluaa hioa koneen vakautta ja toiminnallisuutta huippuunsa, silloin voi päivittää emolevynkin ohjelmistot. Koneen tai emolevyn valmistajan sivuilta löytyy emolevyn jne. päivitykset, jos ne kiinnostaa.

      Avast (ja yleensäkin kaikki muutkin ohjelmat) on hyvä pitää ajan tasalla. Uudet versiot yleensä parantaa ohjelmaa ja korjaa bugeja jne.

      Poista