maanantai 12. helmikuuta 2018

MeToo, Väinämöinen ja Raamattu

Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson kirjoittaa museon sivuilla siitä, miten Akseli Gallen-Kallelan Aino-taru -maalausta on arvosteltu #MeToo -kampanjan valossa.
Aika ajoin minulle esitetään kysymys, miksi Akseli Gallen-Kallelan maalaama Aino-taru (1891) "saa" olla Ateneumin seinällä. Kysyjät kokevat Väinämöisen törkeäksi ahdistelijaksi ja Ainokin on kuvattu alastomana. Eikö museota yhtään hävetä?
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Aino-taru herättää keskustelua. Se oli viimeksi esillä pari vuotta sitten, jolloin taulu yhdistettiin #Lääppijä-keskusteluun: Väinämöistä pidettiin törkeänä vanhana setänä, joka ahdisteli alastonta nuorta naista.

Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin laitoksen johtaja, taidehistorian professori Heikki Hanka on kummissaan siitä, että taulun ympärille on noussut kohu.
Heikki Hanka kommentoi:
Tämä on niin joutava keskustelu kuin ikipäivänä voisi kuvitella. Tulee mieleen tämä vanha sanonta, että osta elämä.
Itse voisin kysyä, jos kerta Kalevala alentaa naista, niin eikö Raamattu tee samoin?
Raamattu 1933/38, Sananl. 9:13:
Tyhmyys on nainen, levoton ja yksinkertainen, eikä hän mistään mitään tiedä.

Raamattu 1992, Sananl. 9:13:
Tyhmyys, se häpeämätön nainen, pieksee suutaan muttei ymmärrä mitään.

Raamattu 1992, 1. Kor. 14:34-35:
Naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa.
Toki, löytyy Raamatusta kohtia, joissa sanotaan ettei mies pärjää ilman naista ja toisinpäin.

Mitenkäs se kirkkotaide? Kirkkojen alttareilla riippuu usein melkein alaston mies ristillä - varsinaista BDSM:ää.

4 kommenttia:

  1. Tuo Väinämöisjuttu olikin tapetilla.

    Itsekin koin taulun kiehtovana, sen ajan ahdisteluna, Aino parka.
    Hyvä ettei taulua poisteta!
    (Vaikka se olisikin voinut olla hukkuvan Ainon pelastamista)

    Mutta... siis taidehistoria on historiaa, idioottimaista alkaa vänkää että Aino-taru olisi sopimatonta, Gallen-Kallelakin on varmaan taiteillut oman näkemyksensä.
    1800 luvulla on ollut runsaasti pakkoavioliittoja, ja tuon Aino taustankin sanottu että Joukahainen kauppasi Ainoa Vänälle.
    Ja muutenkin pelkästään sadan vuoden ajalta naiskärsimyksiä on paljon, ja naismartyyriutta-
    6.2 ilmestyi Helen Pankhurstin teos Deeds not words- The Story of Women´s Rights, Then and Now. Sadan vuoden ajalta naisten oikeuksista, mahtaa olla mielenkiintoinen.

    Pehmopornoksi on syytetty teosta Hylas and the Nymphs 1896 taulua, :DD tosiaan next rappiotaidejahtiin Picasson kimppuun, paree vaan kirkotkin asettaa mustalle listalle, omg.

    Raamatun naisalistaminenkin oli sitä aikaa.
    Nyt melkein punastuttaisi, ellen nauraisi; naista haukuttu tyhmäksi ja yksinkertaiseksi, suuta piekseväksi, kuitenkin oltava vaiti srk kokouksissa..

    Millaistahan elämää eläisin 1800 luvulla, tällä luonteella?

    On surkeaa alkaa kaivaa suurennoslasilla menneestä taiteesta, jotain mikä tänä päivänä olisi kiellettyä, niin paljon kaikenlaista kidutusta, Jeesus ristillä, puolinakuna, ranteet verta valuen..mitäs jos Jeesus huutaisi: Pumpernikkeli!

    Taide on taidetta, ikuisesti, ajat muuttuu.
    Surullista kun kohteena on myöskin nykytaide ja mm Chuck Closen tapaus.

    #MeToo on kampanjana hyvä, mutta, kaikenlainen ahdistelu on nostanut häntäänsä, nurkan takaa kaivettu kokemuksia. Naapurin pirkkokin on uskaltanut avata kokemuksiaan 20 vuoden takaa ja syyttää jo kuollutta tunnettua miestä sexahdistelusta.

    Miehetkin ovat kokeneet ahdisteluja, niistä ei vaan puhuta.

    #Metoo.
    Tuntematon johtaja kysyy jos naisalaisia ei saa lähennellä niin miksi niillä on perss ja tiss...

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ei olla taidettu nähdä nimekästä miestä, joka olisi tullut esille ja puhunut kokeneensa ahdistelua. Naiset ovat vain olleet esillä, nyt miehiäkin kentälle.

      Tämä on kyllä sellainen aihe, ettei meinaa uskaltaa sanoa mitään. Nopeasti voi päätyä #MeToo-listoille. Niitä ylilyöntejä, kuten nuo taidejutut jne.

      Poista
  2. Elokuvatuottaja Harvey Weinstein sai 16 vuoden vankeustuomion raiskauksesta.

    VastaaPoista
  3. Weinstein parka, mutta niin makaa kuin petaa. On totta että on hyvä asia että naisten oikeuksia on parannettu, paitsi arabimaissa, ehkä joissain muissakin maissa olen havainnut että maailma on naisille muuta kuin olla kukka kämmenellä.

    Järkytti kun Disney on aikeissa olla julkaisematta uudelleen Don Rosan kahta Roope-setä-tarinaansa.
    – "Osana sitoutumistamme moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen The Walt Disney Company on päättänyt, ettei se tule julkaisemaan tarinoita, jotka eivät vastaa näitä arvoja."

    Yhtiö on päättänyt hyllyttää Rosalta kaksi sarjaa. Ne ovat ensimmäisen kerran suomenkielisen Aku Ankan numerossa numerossa 15/1994 julkaistu Maailman rikkain ankka ja numerossa 09/2003 ilmestynyt Unelmoiden läpi elämän.

    Molemmat tarinat kuuluvat myös Don Rosan 12-osaiseen mammuttiteokseen Roope Ankan elämä ja teot.

    – "Selvästikin kaikki Roope Ankan elämä ja teot -sarjan osat on nyt kielletty, koska niitä ei voi julkaista ilman viimeistä osaansa, Rosa päättelee kitkeränsävyisessä Facebook-julkaisussaan.

    – Mitähän muita Ankka-tarinoita tullaan kieltämään? Ehkä vain minun tarinani? Ehkä ei? hän pyörittelee."
    Tämä #metoo lonkeroituu taiteeseen ja piirroksiin ei vain kokemuksiin.

    Onnekseni olen ikuinen Don Rosa fani (tavannut kaksi kertaa, kertakaikkiaan upeat kokemukset) ja omistan ko kirjatkin.
    Älytöntä tulen pureksimaan pitkään niitä "arvoja" en kykene nielemään.

    VastaaPoista