perjantai 1. maaliskuuta 2019

Muumeista on moneksi

Varoitus: Tämä teksti sisältää juonipaljastuksia liittyen Muumilaakso-sarjaan.

Tove Jansson loi Muumipeikon ja häntä pidetään muumien "äitinä" - Toven muumit. Muumisarjakuvia tehtiin vuosina 1954-1975 ja Toven veli Lars Jansson on tehnyt niitä enemmän kuin itse Tove. Tove kyllästyi tekemään muumeja, hän halusi tehdä muutakin. Näin Tove lykkäsi muumit veljelleen.

Japanilaiset tekivät 1990-luvulla oman näkemyksensä muumeista ja saimme kaikkien tunteman Muumilaakson tarinoita -televisiosarjan. Japanilaiset ottivat omia taiteellisia näkemyksiä mukaan ja muumit ei ehkä ollut niin "rosoisia" kuin Toven muumit - muumit olivat turvallisia.

Vuonna 2014 muumit lähtivät bilettämään Rivieralle ja kansa järkyttyi. Muumipappa ryyppäsi ja Muumimamma joutui hoitamaan krapulaista miestään. Niiskuneiti harrasti uhkapelaamista ja hommasi itselleen bikinit sekä flirttaili yökerhossa. Mukana oli myös koira, joka oli suuntautunut kissoihin - kiintiöhomo. Siis tämähän oli aivan kauheaa, eihän Muumilaaksossa ole tällaista menoa! Onneksi ehkä vuoden 2017 Muumien taikatalvi laannutti järkytystä. Tosin vuonna 2019 Taikatalvi-tapahtuma peruttiin.

Vuonna 2019 julkaistiin suomalais-brittiläinen animoitu televisiosarja Muumilaakso, muumit pääsivät 3D-muotoon. Kyseessä on kansainvälinen suursatsaus: kahden ensimmäisen tuotantokauden budjetti on peräti 21 miljoonaa euroa, joka tekee projektista kalleimman suomalaisen TV-tuotannon. Uusi Muumilaakso-sarja on huomattavasti särmikkäämpi kuin edeltäjänsä 1990-luvulta, eikä sitä ole tarkoitettu pelkästään lapsille. En kuitenkaan usko, että ihan Rivieran tasolle päästään särmikkyydessä. Muumilaakso-sarja on uskollisempi Toven muumeja kohtaan kuin japanilaisten muumit 1990-luvulla. Särmikkyys on pelästyttänyt taas joitakin, jotka ovat tottuneet japanilaisten muumeihin ja eivätkä ole niinkään perehtyneet Toven sarjakuviin. Muumilaaksolle onkin laitettu ikärajaksi K7 eli perheen pienimmät joutuvat katsomaan sitä vanhempien seurassa - ei sovi "lapsenvahdiksi". Joillekin oli liikaa, kun paljastui, että Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy on samaa sukua.

Jostain ihmeen syystä muumien suu on ollut tuotannolle päänvaiva. Tove ei piirtänyt muumeille suuta, mutta televisiosarjaan suu haluttiin. Itse olen ihmetellyt, että miksi suu on ollut niinkin suuri ongelma, koska olihan muumeilla suu jo 1990-luvun japanilaisten näkemyksessä.

Muumilaakson ensimmäinen jakso alkoi kummasti englannin kielisellä laululla, jonka tosin laulaa suomalainen Alma, biisi on Starlight. Minäkin olen sitä mieltä, että kaikki laulutkin olisi kuulunut olla suomeksi. Suomalainen sarja alkaa englanniksi, se jotenkin tökkää.

Jakson alussa nähdään jo heti huumoria (ehkä aikuisillekin). Muumipappa ja Muumimamma nukkuvat pyjamat päällä, kun ulko-oveen koputetaan. Muumipappa meinaa mennä avaamaan ulko-oven pyjama päällä, jolloin Muumimamma huomauttaa "Aiotko mennä pyjamassa?". Muumipappa naurahtaa "Olinpa hassu, paras pukeutua" ja heittää pyjaman pois, poistuu huoneesta raapien takamustaan. Muumipappa siis pukeutui riisumalla vaatteet, jotka hänellä oli. Huomioitavaa on sekin, että Muumipeikko nukkui ilman pyjamaa eli varmaan sitten muumi-logiikalla vaatteet päällä.

Muumien pukeutuminen on muutenkin outoa. Normaalisti he liikkuvat ilman vaatteita, mutta erikoistilanteissa heillä voi olla vaatteita, kuten ne pyjamat. Muumit uivat ja ottavat aurinkoa uikkarit päällä jne. Rivieralla Niiskuneiti hommasi bikinit ja sekös oli kauheaa katsojien mielestä - yleensä Niiskuneitikin kulkee ilman vaatteita. Muumipappa pitää hattua, mutta eipä muuta. Muumimammalla on sentään (melkein aina) esiliina ja käsilaukku. Muumit on näin ollen nudistiperhe, alastomuus on heille normaalia, paitsi Muumimamma rikkoo perheen nudismikulttuuria esiliinallaan. Muumien ottolapsi eli Nipsukin on kasvanut nudistiksi. Jos Tove ei piirtänyt muumeille suuta, niin jos minulta kysytään, Tove jätti vähän muutakin piirtämättä muumien vartalosta.

Niiskuneiti ja hänen veljensä Niisku näyttävät muumeilta, mutta kuuluvat Niisku-lajiin. Hieman sekavaa, Niisku on hahmon nimi, mutta myös lajin nimi. Niisku on keksijä, joka halveksuu ja mollaa muumeja. Niiskuneiti puolestaan on Muumipeikon mielitietty. Sitä en tiedä, että voisiko Niiskuneiti ja Muumipeikko saada lapsia, koska kuuluvat eri lajiin, vaikka näyttävät samoilta.

Muumilaakson ensimmäisessä jaksossa muumit ovat perin suomalaisia, he eivät kehtaa käskeä vierasta poistumaan, koska sellainen ei olisi kilttiä. Muumit sortuvat keksimään yliampuvan huijauksen, sen sijaan, että he vain pyytäisivät vierasta poistumaan.  "Voi kuinka kiva nähdä... *miksi ne tuli just nyt!*"  -tyyli.

Tällä kirjoitushetkellä ollaan nähty vasta ensimmäinen Muumilaakso-jakso, saa nähdä mihin päin sarja etenee. Varmaan tämäkin versiointi jakaa mielipiteitä. Tuntemattomasta sotilaasta on tehty kolme elokuvaa. Seitsemästä veljeksestä tehtiin elokuva vuonna 1939 ja vuonna 1989 Jouko Turkka teki siitä TV-sarjan. Muistan, kun kaikki hehkutti silloin, että alkaa uusi Seitsemän veljestä. Enhän silloin vielä oikein ymmärtänyt, että miksi kaikki oli siitä niin innoissaan - mutta pettymys oli suuri. Vuoden 1989 Seitsemän veljestä oli kyllä outo, ensimmäiseen puoleen tuntiin siinä ei juurikaan puhuta, örinää, mölinää ja räkä sekä muut eritteet lentää. Aina ei siis kaikki uudet näkemykset miellytä kaikkia.

Katso lopuksi:
Matkalla Muumilaaksoon -dokumentti vie uuden animaatiosarjan tuotannon ja muumien olemuksen ytimeen.

7 kommenttia:

  1. YLE TEEMA FEM/AREENA Muumilaakson vanki 2014 (uusinta)

    Yhdessä vaiheessa soffapotut katsoi uusia muumeja, kun Niiskuneiti nosti jalkaansa pink hattarapilven päällä, jotta näyttikse reittä pärskiss, Muumipeikko sitten "pieraisi" hattarapilveen reijän.

    Mun pitää sanoa että olen tietoinen Muumien uudesta hmm tulemisesta, ja kaiketi kansa katsonut.
    Mä en, näin vain muutaman pätkän kun soffapotut katsonut.
    Myös ton kohdan kun Muumipapalla oli pyjama ja "pukeutui".
    (Vertauksen vuoksi, Akkarissa on naispuolisilla pitsiä kupunsa alapuolella, ihan kuin näkymättömät alkkarit, pitsi vain näkyy, vaatteita on vain yläosaan, satunnaisesti muita vaatteita, vain Mikki Hiirellä ja porukalla on vaatteet, harva ajattelee että Mikillä on kengätkin, ne oranssit pallurat.)

    Minuun on vaikuttanut syvästi järkyttäen mieleni ikuisiksi ajoiksi, kun katsoin pienempänä swedun kanavalta muumeja, ne oli ihmisiä jotka pukeutuneet muumeiksi ja pikkumyyksi.
    Se alkoi kun oli talvi, pikkumyy (en ihmetelly miks sillä oli niin pitkät jalat) meni muumitaloon huutelemaan kimakasti, kaikki nukkuivat, pikkumyy otti Muumimamman hopeisen tarjottimen ja lähtikin siihen muumitalon läheisyyteen laskemaan kiljuen ja öykäten mäkeä.. Siinä vaiheessa suuri järkytys iskeytyi, ja en muista enempää.

    Muutenkin jos samastua pitäis johonkin Muumilaakson hahmoon niin olisin varmaan Nuuskamuikkusen ja Niiskuneidin sekotus, missään nimessä en olisi pikkumyy, vaikka olen sittemmin jopa maalannut pikkumyytä. Entäs sä?

    Ikäraja K7 mörön takia, ohno, kyllä sitä tuli katsottuu ja mörkö oli aikas pelottava mutta pelottavin oli jäärouva!
    Ja nu aikuisena sitä ajatteleekin Mörkö oli väärinymmärretty sympattinen järkäle.

    Muumeilla ei ole suuta, eikä persiljareikää, mutta sopii niille suu hyvin ja se persiljareikäkin.
    Niiskuneiti ja Muumipeikko saisivat jälkeläisiä niin ainakin kahden nimeksi voisi tulla Niiskupeikko ja Muumineiti.

    Toisekseen olen aika myöhään syttynyt muumeihin, esim ollessani ala-asteella, kaverini oli hulluna muumeihin, hänellä oli mustavalkoisia pehmeitä sarjiskirjoja, näytti mullekin, katsoin että muumit oli ihmeennäköisiä, ne oli ihmeenmuotoisia etc. Miten kukaan koskaan voi tykätä tommosista!

    C- Jos olenkin vain oman mielikuvitukseni luomus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tove Janssonin karu kohtalo, jäi Muumilaakson vangiksi.

      Juu, Alman Starlight-musavideo on myöskin erikoinen. Niiskuneiti flirttailee Muumipeikolle, joka sitten pieraisee reiän pilveen =)

      Poista
  2. Alman musa on ok tohon, mielestäni.
    Samaistuhan nyt Muumilaakson väkeen, jos mä oisin Nuuskamuikkusen ja Niiskuneidin sekotus sä? Veikkaanpa Niiskun ja Hemulin sekotukseks?

    Muistatko jutun joka tapahtui Muumimaailmassa, muumipeikko istui penkillä kiemurrellen, miksi, no siksi että puvun sisällä olikin kaksi, se mitä tekivät jätän kertomatta koska arvaat.

    C- omistaa* tusinan muumimukeja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olen juu Niiskun ja Hemulin sekoitus.

      Muistan uutisen, jossa mainittiin tuo muumi-puvun sisällä tapahtunut toiminta. Muumitalossa on myös harrastettu samaa toimintaa.

      Poista
  3. Ajattelin Niisku on nörtti :P ja Hemuli kiinnostunut ympäristöstä.

    Aika kalsa paikka toiminnalle, mutta ei kai se paikkaa kysy koskaan.

    Palatakseni miksi muumeilla ei ole reikiä, ankanpojilla on päässä korvareiät, jotka ei näy, muutakuin ne tunkevat sormia korviin.
    Tuli vaan mieleen muumeillakin voi olla persiljanreikä mutta se ei vain näy, ellei ne pashaa tee, mutta onko kukaan koskaan nähnyt, ellei piirrä itse.
    Janottaa, nälättää, nukuttaa, naurattaa, surettaa sekä itkettää ai niin pelottaakin mutta muut toiminnat ei kuulu asiaan.

    BTW Lehdessä lasten kysymyksiä piereekö puput, vastaus oli kyllä, uskon siis että muumitki pieree :P

    C- Come with me give me your hand, I’ll take you up to Moomin land.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuonna 2014 Tamppi-lehti oli aikaansa edellä. Lehden kannessa (klikkaamalla kuvaa, näkee suurempana kuvan) oli varsin muodokas Niiskuneiti =)

      Poista
  4. Jah mansen kevätpörriäinen, cool!
    Tuli mieleen painokelvotonta joten vetska suun eteen! xd

    C- kierii poijes

    VastaaPoista