lauantai 23. maaliskuuta 2019

Maailman tila

Tämä aihe on niin laaja etten oikein tiedä mistä aloittaa, mutta lähdetään purkamaan vyyhtiä WWF:n Living Planet 2018 -raportilla. Käynnissä on ennennäkemätön sukupuuttoaalto, joka uhkaa lajien lisäksi talouttamme, ruuantuotantoamme ja terveyttämme. Maapallon selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat pienentyneet keskimäärin 60 prosenttia vuosien 1970 ja 2014 välillä. Käynnissä on lajien sukupuuttoaalto, joka on ensimmäistä kertaa historiassa ihmisen aiheuttama - luonto köyhtyy.

Hyönteiskadostakin on puhuttu ja sekin uhkaa ihmiskuntaa. Hyönteisten määrän nopea romahdus on johtamassa koko ihmiskuntaa uhkaaviin seuraamuksiin, ilmenee kansainvälisestä tutkimuksesta. Siinä on ensi kertaa koottu yhteen ympäri maailmaa tehdyt selvitykset hyönteisten määrän muuttumisesta viime vuosikymmenillä. Tuloksista ilmenee, että tällä hetkellä hyönteisten kokonaismassa kutistuu maailmanlaajuisesti 2,5 prosenttia vuodessa ja trendi on jatkunut jo 25–30 vuotta. Nykyisellä vauhdilla hyönteiset katoavat maailmasta sadassa vuodessa - aivan kaikki tutkijat eivät ole ihan tätä mieltä. Kun muut häviävät, niin torakat juhlivat.

Ilmastonmuutos uhkaa myös yleisen käsityksen mukaan ihmiskuntaa, tosin presidentti Donald Trumpin mukaan ilmastonmuutos voidaan kieltää, koska hänen mukaansa sellaista ei ole. Tapansa mukaan Donald Trump on pyörtänyt sanojaan ja uusimman kantansa mukaan ilmastonmuutos saattaakin olla olemassa, mutta onko se turvallisuusuhka, siitä hän ei ole varma. Suomalainen toimittaja Matti Virtanen kirjoitti Ilmastopaniikki-kirjan, jossa kritisoi ilmastomuutosvouhotusta. Samaan aikaan ympäri maapalloa koululaiset järjestivät ilmastolakon.

Sen minäkin tiedän, että jopa minun elinaikanani ilmasto on muuttunut - talvista eron huomaa selkeimmin. Ainakin tuntuu siltä, että ennen talvien lumijakso oli pidempi ja pakkasiakin riitti pidempään. Nykyään on hyvä, jos helmikuussa on kunnolla lunta ja pakkasia noin kuukauden. Ihmisten suhtautuminen pakkasiin on muuttunut, -10 pakkasta pidetään jo kovana, vaikka sehän on normaali pakkanen talvella. Itse sanoisin, että kova pakkanen alkaa paukkumaan, niin pakkasta on vähintään -20 astetta - mutta sellaisia lukemia enää harvoin tulee etelä-Suomessa. Kohta lapset eivät edes tiedä mikä on lumi ja pakkanen.

Vuosi 2018 oli maailman tilastoidun säähistorian neljänneksi lämpimin. Kaikkein lämpimin vuosi on toistaiseksi ollut 2016 ja kaksi muuta lämpimintä vuotta ovat olleet 2017 ja 2015, eli kulunut neljän vuoden jakso on ollut tunnetun säähistorian lämpimin. Etelämantereen jää sulaa ennennäkemätöntä vauhtia ja maailman vahvimpana pidetty merijää Grönlannin pohjoispuolella on sulanut. Ilmasto muuttuu, merivesi lämpenee, jäät sulavat. Merenpinta nousee ja nousu kiihtyy vain, meri nielaisee matalimmat saareet ja mantereidenkin rannikoilla koetaan vaikeuksia vuoteen 2100 mennessä. Jopa puolet Ison valliriutan koralleista on kuollut vuoden 2016 jälkeen - syynä merien lämpeneminen.

Muovi täyttää meret. Muovin tuotanto on 53 kiloa muovia maapallon jokaista ihmistä kohden. Tyynenmeren muovijätelautalla on jopa 16 kertaa enemmän jätettä kuin on aiemmin arvioitu. Määrä on kasvanut eksponentiaalisesti 1970-luvulta, sanovat hollantilaiset Ocean Cleanup Foundation -järjestön tutkijat. Kuolleen valaan vatsasta löytyi 40 kiloa muovipusseja, tähän ihmisen toiminta johtaa.

Vuosisadan loppuun mennessä merenpinta uhkaa nousta. Samaa tahtia nousee väestönkasvu. Tila vähenee, kun vesi valtaa maata ja samalla väestö lisääntyy. Suomessa ja muissakin länsimaissa syntyvyys laskee, mutta esimerkiksi Afrikassa syntyvyys on suurta. Suomen syntyvyyden lasku tarkoittaa, että Suomi vanhenee. Eläkeläisiä on paljon ja työikäisten määrä vähenee, joten matala syntyvyys vaikeuttaa eläkkeiden rahoitusta tulevaisuudessa. Maahanmuuton lisääminen auttaisi vanhuksien ahdinkoa, muuten Suomi kuivuu pois. Kuten olen aiemminkin todennut, näyttää siltä, että täysin vaaleaihoinen suomalainen tulee häviämään pois. Vai kohtaammeko jonkin oudon juonenkäänteen?

Suurvaltojen välinpitämättömyys on maailman suurin turvallisuusongelma. On poliittisia jännitteitä, sotia, nälänhätää ja katastrofeja. Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina nokkivat vain toisiaan. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on Venäjän sätkynukke ja Putin nauraa partaansa - Kiina komppaa Venäjää. Pieni rakettimies eli Pohjois-Korean Kim Jong-un kiistelee Donald Trumpin kanssa, kummalla on suurempi nappi. Silloin kun Trump tahtoo tavata Jong-unin, niin tietenkin Pohjois-Korea käyttää tilaisuuden hyväkseen, kun saavat maailman huomion. Trumpia vedetään nenästä mennen tullen ja pitää Kim Jong-unia hyvänä ystävänään. Tällaisten "johtajien" harteilla maailma makaa, joten eihän tästä voi mitään tullakaan.

Miksi ihmeessä Yhdysvallat ja Venäjä kilpailevat ohjuksillaan ja Nato on herkkä aihe. Miksi ihmeessä Yhdysvallat hyökkäisi Venäjään tai toisinpäin? Vaikea ymmärtää tätä sotilaallista pullistelua. Mikäli jokin pohjoismaa puhuu Natosta, niin kyllä heti Venäjältä kuuluu vähintään murinaa. Putin on kyllä sanonut "Toisten maiden asioihin ei saa puuttua", varmaan on sitten vain yksipuolinen asia, Venäjän asioihin ei saa puuttua, mutta Venäjä saa puuttua muiden asioihin.

Ihminen on maapallon syöpä...

49 kommenttia:

  1. ...Ihminen on maapallon syöpä joka levittää lonkeroitaan, varapalloakaan ei ole.
    Tai sitten ootamma yksisuuntaista matkaa Marsiin, jotta voisi tutustua pieniin vihreisiin miehiiin.

    Kun ilmasto lämpenee anyway tulee paljon vaaroja mm. ikirouta sulaa ja tuo
    mukanaan yllätyksiä, katsoin sarjan Fortitude - ikiroudan kirous Huippuvorten jäätiköltä löytyy mammutin jäännöksiä, ja hups virus jota ei tunnettu. HS sanoo että ikiroudasta tulee pommi.
    Siperiastahan löytyi oikeasti "kelsiturkki" 26 000 tai 40 000 vuotta sitten jäätynyt mammutinpoikanen Dima.

    Myös ilmaston lämpeneminen näkyy arktisilla seuduilla, kun ei ole ajojäätä on jääkarhut pulassa, kun jäät vähenee saattaa jääkarhut kadota kokonaan huippuvuorten pysyvästä eläimistöstä.
    Villieläimet valuu ravinnon puutteesta ihmisten ilmoille ;__;

    Hetken huumaa
    Ennen olikin neljä vuodenaikaa, nykyään kaksi.
    Minäkin muistan miten kesät oli pitkiä ja kuumia, talvet lumisia ja kylmiä, tosin muistan myös ns. mustat joulut, miten kamalaa se olikin!

    TIEDE: Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen;
    Nuoren ihmisen aivot käsittelevät samassa ajassa enemmän informaatiota kuin vanhan ihmisen aivot, jolloin aika tuntuu pidemmältä.

    Hyönteisiä ei ole paljoa näkynyt, perhosiakaan, kun muistaa miten yhdessä paikassa kesällä oli perhosia niin paljon että laskeutuivat sormelle.
    Amppareita pieniä kyllä näkyi kesällä, kun pentu ois nekin syönyt, edellisen opetin (terveesti)pelkäämään kun kuulee iiikapuaamppari ja zzZzz juoksi häntä viidentenä koipena karkuun.
    No torakat ja raatokärpäset juhlii pian.

    Trump varmaan ajattelee oikeasti päin persiljaa, pitää itseään Jumalana.
    Siinä on oikea Bermudan kolmio: Trumppaus, Putin, rakettiukko!
    Taitaa olla punaukot kateellisia Suomen ja Ruotsin Nato-ystävyydestä.
    Joko se Putin on mennyt naimisiin, mitä viimeksi kuullut aikoi korotella mainettaan ja mennä paukauttaa naimisiin.

    Ilmastolakko jatkuu; koululaisten jälkeen runoilijat, mutta olen sitä mieltä että vaatii tekoja, eikä sanoja.
    Ilmastopaniikki-kirjasta sen verran että HS: Matti Virtanen; "Professori ei näytä ymmärtäneen, että kyseessä on suurelle yleisölle tarkoitettu journalistinen haastattelukirja, ei tieteellinen monografia."
    -Meteorologian akatemia­professori Timo Vesala väitti HS:n tiedesivulla (8.3.), että kirjoittamani Ilmastopaniikki-kirja sisältää ”vähintään 50 väittämää”, jotka ovat ”vääristäviä tai peräti virheellisiä”.

    -En ota kantaa, koska panikoin tavallani, tai en panikoi ilmastoa.

    -Olen itsekin nähnyt rantoja jotka hukkuvat muoviin, mehän kahlaamme nilkkoja myöten muoviroskassa, sen verran paljon muovia on ympärillämme, järkyttävää! Tuntuu että muovinkielto tulee kun muovit on pöksyissä. Itse vihaan muovia, vaikka juon päivittäin muovihileitä ja joka hengenvedolla lisää sisuksiini.

    Tämän viikon lauantaina miljoonat ihmiset ympäri maailmaa näyttävät jälleen valomerkin ilmaston puolesta, kun WWF:n Earth Hour sammuttaa turhat valot kello 20.30–21.30. "Olethan mukana? Voit osallistua monella tapaa – vain mielikuvitus on rajana!" (TÄH?)
    Valojen sammutus on symbolinen ele ilmaston ja luonnon puolesta.
    "Syö kestävästi pyydystettyä kalaa, vaihda osan viikon liharuuista kasviksiin tai em. mainittua kalaa."

    Mikä on kestävästi pyydystettyä kalaa, itse syön kalaa pyydystetty pakastealtaasta, kerran viikossa ja olen kaikkiruokainen. Ilmastonmuutos on tosiasia, valojen sammutus on siis pelkkää symbolista, en jaksa uskoa että joku wompatti pelastuu.

    Pitää muistaa tutustua Agenda 21.

    C- It is not in our stars to define our destiny but in ourselves

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karvisesta tuli muoviroskan symboli.

      Ylen i love muovi -kampanja ja Muoviperunat.

      Jussi Halla-aho puhui ilmastohysteriasta ja syytti sen vaikuttavan myös syntyvyyteen.

      Poista
  2. Kuollut kaskelotti ajautui rantaan Sardiniassa - mahassa 22 kiloa muovijätettä.

    Tappaja-ampiaisia ja ikäviä jääriä - tällaiset ötökät ovat leviämässä Suomeen ilmaston lämmetessä.

    VastaaPoista
  3. Tutkimus: Pohjoisen jäämeren jäästä jo 80 prosenttia sulaa ennen kuin se ehtii määränpäähänsä.

    Maapallon jäätikköjen tilavuus laskettiin uudelleen – Satojen miljoonien ihmisten juomavesi uhkaa haihtua ilmaan.

    VastaaPoista
  4. Hiilidioksidia on nyt ilmassa yhtä paljon kuin silloin, kun Etelämantereella kasvoi puita.

    Suomalaiset kuluttivat osuutensa maailman luonnonvaroista viikkoa aiemmin kuin vuosi sitten – nykytahti vaatisi 3,8 maapalloa.

    Arvostettu talouslehti Financial Times nostaa Suomen väestökehityksen ja vanhustenhuollon koko Euroopan varoittavaksi esimerkiksi.

    VastaaPoista
  5. "Ilmastonmuutos tuo mukanaan aivan uudenlaisen vitsauksen, nimittäin ötökät."
    Johan se on nähty jättipunkki, joka haistaa maistaa uhrinsa jopa 9m päästä.
    Tais matkata muuttolinnun sulissa tänne.
    Tappajapunkki, -ampparit, no niin ja -hämikset niitäkin odottaen.

    Suomalaiset kuluttaa, ja enemmän kuluttaa Trumppaus, jonka on sanottu myös ettei ymmärrä koska on väärässä!

    Suomalaisethan ovat onnellisia, vaikka vanhuksia ja lapsiakin on pidetty epämääräisissä "vanhainkodeissa" ja väärissä paikoissa olleita päiväkoteja.

    EU:n päätökset koskien Suomea alkaa olemaan idioottimaista, Fiexit tänne, ja markka ja penni back! Muistan markkapalkkanauhan ja sitten kun eurot tuli, katsoi waat noin vähän. Vaikka harvoin enää ajattelen muuntaen euroja markoiksi, mutta joskus se kummaksuttaa jos antoi 50mk lahjaksi se oli ok, mutta 10 euroa ei ole kuin naurettavaa!
    Muistan myös ensimmäisen ostokseni euroissa. (Luomiväri)

    Vainoharhaisuutta ja varmaan se kurkun pituusmittakin on ruodittu.
    EU:a on kritisoitu liiasta direktiivientekoinnosta, eikös makkaran grillaus ja kirkkourut kuulunut siihen, olkoon vaan urbaanilegendoja.

    Nuo muovilla tapetut valaat, delfiinit etc ovat ylisurullisia!

    C- Hei mulla on barbeja viis, täytyy katsella tuo "Muoviperunat"!

    VastaaPoista
  6. Hoivakriisi on paljastanut vanhusten hoidon heikkoudet, mutta uusi painelaskelma kertoo, että pahempaa voi olla tulossa, jos mikään ei muutu.

    VastaaPoista
  7. Miljoona lajia vaarassa kuolla sukupuuttoon – ihminen saattaa olla yksi niistä.

    VastaaPoista
  8. Painajaisskenaario: Merenpinta voi nousta yli 2 metriä vuoteen 2100 mennessä.

    VastaaPoista
  9. Loppu on käsillä, ennustaa raportti: Ihmiskunta voi tulla tiensä päähän jo 30 vuoden kuluttua.

    VastaaPoista
  10. Tutkimus: Ihmisen aiheuttama ilmastokriisi johtanut satojen kasvilajien sukupuuttoon.

    VastaaPoista
  11. Joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta vettä, ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa, ilmenee UNICEFin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreesta raportista.

    VastaaPoista
  12. Ihmiskunta alkaa tänä vuonna ylikuluttaa maapallon luonnonvaroja ennätysaikaisin.

    VastaaPoista
  13. Pohjoisnavan lähellä salamoi, eikä sen pitäisi olla mahdollista.

    VastaaPoista
  14. Amazonin sademetsän tuhoisat tulipalot huolestuttavat koko maailmaa.

    VastaaPoista
  15. YK:lta jälleen uusi apokalyptinen raportti: Maailmaan syntyy 250 miljoonaa ilmastopakolaista, kun vääjäämättä nouseva merenpinta nielaisee kaupunkeja.

    VastaaPoista
  16. 2070-luvulla Etelä-Suomessa lunta vain silloin tällöin.

    VastaaPoista
  17. Suomessa on vuonna 2040 vain 16 kuntaa, joissa syntyy enemmän lapsia kuin tänä vuonna.

    VastaaPoista
  18. Ennätysmäinen kuivuus ajoi kokonaisen kunnan vesikriisiin: Asukkaiden pitää puolittaa kulutus, tai vesi loppuu.

    VastaaPoista
  19. No maapallo räjähtää, ja kokee nolon lopun, koska ihmiset ovat ahneita.
    Ilouutinen oli se avaruudesta otettu kuva jossa näkyi paljon vihreetä.
    Jos Aral kuivui, muistan miten piti skolessa opetella kaikki järvetkin ulkoa.
    Saattaa olla mahdollista että jäävuoret sulaa ja merien vesi nousee ja huuhtoo ihmiset hittoon.
    Surullista oli se jossa kalastaja onki muovipusseja kalan suusta.
    Siitä oli klippi.
    Ja miten kilpikonna juuttui kalaverkon jämään, sitä kuvattiin ihmettelin miksi ne ei auttanut sitä, jos se ei ollutkaan delannut.
    Surettaa myös että ihmiset paskoo pöksyihin muovisaasteessa, myöhäinen herätys.
    Ilmastonmuutos jatkuu, ihmiset sulkee silmänsä, eivät näe metsää puilta.
    30v on lyhyt aika, skenaario luontomama suuttuu, butterfly effect tuhoaa kaaokseen kaikki..entä jos pallomme räjähtää ja syntyy tähtitomusta uudelleen, kaikki alkaa alusta aatami ja eevä sekä käärme ja omena.

    Muistan yhä yhden animaatiopätkän jossa muovailuvahasta tehty maapallo, siinä tallusteli yksinäinen mies.
    Ikäänkuin Jumalan käsi väänsi muovailuvahasta seuralaisen syntyikin pingviini, se ei kelvannut muovailuvahaukolle, joten Jumalan käsi väänsi uuden hahmon, siitä syntyi nainen, vahaukko sai rusetin ja kukkapuskan, taisi mennä kosimaan.

    Ihmisparat kohti mustaa aukkoa.

    C- tehty sokerista, kanelista, inkivääristä ja kukkasista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teoriassa maapallo voisi ja ehtisi rakentua uudelleen ja ehkä alkeellinen elämäkin syntyisi, mutta sitten vastaan voisi tulla auringon kehityskaari. Ihmismäiseen eliöön ei varmaan ehdittäisi, ennen kuin aurinko polttaisi maan jne.

      Tosin rakennuspalikoita olisi mitättömän vähän siihen nähden mitä oli aurinkokunnan alussa.

      Poista
  20. Maailman ihmisiä odottaa ”ennenkuulumaton kärsimys ilmastokriisin takia”, ellei maailman yhteiskunnissa tapahdu merkittäviä uudistuksia, varoittavat tutkijat.

    VastaaPoista
  21. Ruotsalaisesta ilmastoaktivistista Greta Thunbergista leviää netissä villi ja humoristinen salaliittoteoria. Teorian mukaan Thunberg on aikamatkustaja, joka on saapunut pelastamaan ihmiskunnan.

    VastaaPoista
  22. Seuraava sukupolvi ei ehkä näe koralleja ja elefantteja - 10 vuotta aikaa pelastaa maailma massasukupuutolta.

    VastaaPoista
  23. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006393339.html

    Tossa oli ihan hyvää juttua ilmastonmuutos asiasta. Sehän on selvä että kyseessä on globaali asia, eli Suomalaiset vaikka tekis mitä, niin me ei sitä ratkasta. Ei toki tarkota etteikö kaikki voi, ja ainakin halua yrittää tehdä jotain, esim, muovin käyttöä vähentää jne.. Tämmöseen pitäisi saada pahimmat saastuttajat mukaan Kiina,Intia esimerkiksi, mutta ei niitä paljo nappaa. Karseeta että kouluikäsiä ahdistaa tämmöset asiat..
    -R

    VastaaPoista
  24. HEY! Nyt on todettu koronan takia Kiinassakin alentunut roimasti päästöt!
    Ihan hitosti roinaa made in China saa Suomessa, joka on järkytys joku fisher Price babyn lelu made in china. Olen aina pitänyt FP laadukkaana lelukauppana, en ole varma saako siellä esim lasten vaatteita. Leluja 0-
    Liikevaihto: 1,7 miljardia USD (2017)

    Covid-19 laittaa ihmiskunnan kyykkyyn, ja näyttää siltä että poistuminen lähtee eläkeläisistä niistä vanhoista valmiiksi sairaana.

    C- sars, mers, ebola, rutto, korona on uus örkki-mistähän löytyis pillipiipari-

    VastaaPoista
  25. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/852b2d12-6eba-47ec-9b31-b1421f287769

    Nyt koronan takia haetaan apua ravuista... Mitähän seuraavaks..

    VastaaPoista
  26. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/7ae6296f-e6bc-4c0c-924a-3c571ba449e3

    Eikö hei tämmöselle touhulle oikeesti saada mitään loppua. sairasta mitä sairasta.

    VastaaPoista
  27. Mua ei ainakaan kukaan syö! Jättäkää ravut rauhaan!
    Rumppaus saa syödä muovirapuja!

    Hummereita muistuttavat langustit aistivat toistensa virtsasta, kuka on sairas. Arguslangustikin osaa pitää sosiaalista etäisyyttä!
    Langustit ovat kuin hummereita, mutta niillä ei ole samanlaisia saksia kuin serkuillaan. B52s-yhtyeen kuulussa laulelmassa rallatellaan juurikin langusteista: Rock lobster!

    Arguslangusti elää Karibian lämpimissä vesissä ja niitä pyydetään paljon ruoaksi. Langustit ovat sosiaalisia otuksia ja parveilevat suurissa joukoissa. Ne etsivät syötävää öisin ja suojautuvat päivisin kivien ja korallien koloihin, mielellään toistensa seuraan.

    Langusteja vaivaa kuitenkin vaarallinen virustauti, joka tappaa jopa puolet siihen sairastuvista yksilöistä. Langusti aistii heti, jos kolossa kyyhöttävä lajitoveri onkin sairas, ja lähtee livohkaan.

    Virusta kantava langustiparka joutuu pakkoeristykseen. Muut eivät tule sen lähellekään. Langustit tunnistavat sairaat yksilöt eräistä kemikaaleista, joita erittyy veteen virtsan mukana.

    Tällainen aistiherkkyys olisi ihmisillekin kovin kätevä. Tosin sitten kaikkien pitäisi haista virtsalta julkisilla paikoilla että tietäisi, kenellä on korona.

    Normaalioloissa langustit eivät turvaväleistä piittaa. Niillä on hauska tapa kulkea pitkässä jonomuodostelemassa, tuntosarvet kiinni edellä kulkevan häntäpäässä. Merenpohjaa pitkin saattaa töperrellä tuhansienkin yksilöiden mittainen, säntillinen langustijono. Ne siirtyvät paikasta toiseen aina syksyisin jonkin vietin ajamina, kenties myrskyjä pakoon.

    Langusti olisi täysin ammattimainen ämpärijonottaja. Jos tällaisesta jonosta poimii muutaman langustin, ne jatkavat jonottamista vielä akvaariossakin, jopa viikkokausia. Langustit kulkevat mielellään jonossa myös lyhyitä matkoja suojapaikasta toiseen.

    WWF:n Living Planet -raportti, osoittaa maapallon luonnon olevan suuressa ahdingossa. Raportissa tarkasteltujen selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat pienentyneet keskimäärin 68 prosenttia vuodesta 1970 lähtien. Uutinen on todella hälyttävä.
    Kriisin taustalla on ihmisen toiminta. Etenkin elinympäristöjä tuhoava maankäyttö ja luonnonvarojen ylikulutus uhkaavat luonnon monimuotoisuutta.

    Yksi jännä otus Vesikuoriainen,joka ei suostu sammakon syötäväks. Kuoriainen ei alistunut sammakon ruoansulatusjärjestelmän prosessoitavaksi, vaan pungersi itsensä ulos sammakon peräaukosta. Sitten se kipitti matkoihinsa.
    Regimbartia attenuatan

    Sammakot nielevät saaliinsa kokonaisina, joten niiden mahassa täytyy olla todella väkevä kemikaalicoktaili saaliin sulattamiseksi. Vaan eipä ollut kuoriainen millänsäkään. Sammakosta paettuaan se eli täyden elämän, useita kuukausia.

    Sugiuransammakot ovat kokeneet kovia. Aiemmin niille on syötetty pommikiitäjäisiä. Uhattuna tämä sitkeä hyönteinen räjäyttää takaruumiistaan syövyttävän kemikaalipilven.
    Kun sammakko nielaisee pommikiitäjäisen, hetken päästä sen sisältä kuuluu pieni pamaus ja sammakko oksentaa ötökän ulos. Hämmästyttävästi kumpikin osapuoli selviää kohtaamisesta ehjin nahoin.

    C- Jos pitää löytää puolisoksi eläin, minkä valitsisi?

    VastaaPoista
  28. 1997 luontoa jäljellä 46%
    2020 35% ja hiilen määrä ilmakehässä on 415 PPM(parts per million) ja maailman väkiluku on 7,8 miljardia.

    Tulevaisuus ei kiehdo; Hakattu sademetsä ei pysty tuottamaan kosteutta ja muuttuu kuivaksi savanniksi, siitä seuraa katastrofaalisia lajikuolemia ja veden kiertokulun muuttuminen koko maailmassa.
    Samaan aikaan arktisten alueiden kesät muuttuvat jäittömiksi..vähemmän auringon edergiaa heijastuu takaisin avaruuteen. Ilmaston lämpeneminen nopeutuu.
    Jo parinkymmenen vuoden kuluttua pohjoisessa jäätynyt maaperä sulaa, vapauttaen metaania, se nopeuttaa ilmastonmuutosta dramaattisesti, valtameri lämpenee muuttuen happamammaksi, koralliriutat ympäri maailman kuolevat. Kalojen määrä laskee.

    Myöhemmin; Globaali ruuantuotanto joutuu kriisiin kun maaperä kuivuu liikakäytön vuoksi. Pölyttävät hyönteiset häviävät ja säästä tulee yhä epävakaisempi.
    Planeettamme lämpenee neljällä asteella.

    Vähän myöhemmin; Suuri osa maapallosta on asuinkelvotonta, miljoonat joutuvat kodittomiksi. Kuudes joukkotuho on alkanut..Seuraavan sukupolven holoseenin turvallisuus ja vakaus, joka on Eedenin puutarhamme häviää!

    Uskotko että ihmiskunta kykenee muutokseen??

    C- Ei niin suurta vihollista ole
    kuin itse on itselle
    – Cicero

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain jokin ihme voi enää meidät pelastaa. Luotijunankin on turha jarruttaa 100 metriä ennen asemaa - myöhäistä.

      Maapallolla on koettu ennenkin sukupuuttoja ja seuraavaksi on ihmisen vuoro. Dinot poistui, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus. Ihminen poistuu, jotta joku muu ottaa vallan maapallolla, mikäli maapallo kykenee kumoamaan ihmisen tekemät tuhot.

      Voihan myös olla, että näin sen kuuluikin mennä - maapallo luodaan uusiksi, kuten eräässä kirjassa sanotaan.

      Poista
  29. Aika hurjaa jos noin kävisi. Mikähän muu ottaisi vallan maapallolla, kenties uffot.
    Voi olla niinkin kuten sanottu maapallo räjähtää, maapallon sisus purkautuu kaikkialla ja sinkoutuu avaruuteen.
    Koko pallo luotais uudelleen ja koko kiertokulku alkaa alusta!
    Tämän päivän lapset 60v päästä voi olla että ei toivoa, tai sitten on.
    Kokoajan löytyy uusia lajeja viidakoista ja merenpohjista, mikä tarkoitus silläkin on?
    Ja pääsemme lähemmäs avaruuden ihmeisiin.
    Kenties nämä jotka kuolleet ovat kirkkaammassa paikassa.
    Taas sai lukea miten kuoleva oli sanonut on hyvä olla näkee valoa?

    C- Missä on elämää, on muutosta
    Ja muutos vaatii mukautumista
    – Laotse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapallo on oikeasti vesipallo, joten valaat ja delfiinit ottavat herruuden tällä planeetalla =)

      Poista
  30. No tässä tämä on..
    Enollani oli älppäreitä ja joukossa oli Princen levy.
    Pitkän kiertelyn jälkeen sain sen älppärin omakseni, omistin sukulaisen vanhan levarin.
    Tuolta asti olen ollut kiinnostunut Princen musiikista.

    Myös tiesin sen että arvosteli mm Applea, ja IPhoneakin.
    ”Distracted by the features of the iPhone / Got an application, 2 fix Ur situation”, Prince laulaa yhdellä tulevan albumin kappaleella.
    Tulevan, kun Princen pimentoon jäänyt levy Welcome 2 America julkaistaan heinäkuussa.
    Spotissa on yksi biisi Welcome 2 America 5:23 kesto.
    Taitaa olla maistiainen, maistaa pitikin pari kertaa ennenkuin meni tajuntaan ja sen yli.
    Mukavaa että poismenon jälkeenkin uutta tulee.

    Laulajan perikunta julkaisee yhdessä Sonyn Legacy Recordingsin kanssa postuumisti 12 kappaletta sisältävän valmiin levytyksen
    Vapaasti suomennettuna kohdassa todetaan, että iPhone saa ihmisten ajatukset harhailemaan ja ihmiset yrittävät sovellusten avulla ratkaista ongelmiaan.
    Prince kantoi huolta maailman tilasta ja näki dystopian läsnäolon jo 2010-luvulla.

    ”Maailman on täynnä disinformaatiota. George Orwellin näkemys tulevaisuudesta on jo läsnä. Meidän täytyy pysyä sinnikkäinä, kun edessä on raskaita aikoja”, Prince sanoi vuonna 2010.

    Myös kappaleiden nimet, kuten albumin päättävä kappale One Day We Will All B Free (Jonain päivänä me kaikki olemme vapaita),viittaavat 2010-luvun dystopiaan.

    Perikunta kuvaa tiedotteessa, että albumi on dokumentti Princen huolista ja näkemyksistä yhteiskuntaa kohtaan, jota varjostavat disinformaatio sekä taistelu tasa-arvosta.

    Kritiikin kohteeksi joutuvat sosiaalinen media, tosi-tv:n luoma julkkiskulttuuri ja musiikkiteollisuuden monopolit.

    Prince kritisoi musiikkiuransa aikana levy-yhtiö Warner Brosia taiteellisen vapautensa rajoittamisesta. Tämän vuoksi hän esiintyi 1990-luvulla siten, että hänen poskeensa oli kirjoitettu sana slave.

    Uudella levyllään Prince kutsuukin Yhdysvaltoja ”orjan kodiksi”.

    Lepää rauhassa Prince, taas mieleen jenkkien suuret määrät opioidilääkkeitä oransseissa purkeissa.

    Jotkut artistit ovat vetäneet Spotifysta kappaleitaan pois, harmittaa jos on merkannut ne sydämillä, ja jos on duetto ja toinen boikotoi, toinen taas ei, niin vahvemmalla on boikotoija. Ei varmaan ole varaa kellään suurin sakkoihinkaan.
    Vahvimmat voittaa ja heikot kärsii.

    Spotifystäkin löytyy oheiskrääsää, noh tuotteita esim teepparia, kenelle raha virtaa, otinpa selvää klikkasin Prince teeppari tuli jatka Sotifyn kautta, ja olet kirjautunut tällä.
    No mua ei haittaa saada tietoon suosikkien oheiskrääsää.

    Ongin tiedon että lafka toimii Sviitti 212 San Francisco, Kalifornia. Sivut toimii suomeksikin, mutta vähän ontuvasti, Prince on välillä Prinssi. "Paikka, joka on ilo tehdä ostoksia.
    Tiimimme insinöörejä, hakkereita, suunnittelijoita, asianajajia."

    Mm. Tube on yhteistyökumppani.
    Mmmh hakkereita miksi ja asianajajia..

    VastaaPoista
  31. Maailmanloppukelloa en ole katsonut, en uskalla.
    Mutta maailmantilanne huolettaa todella nyt se on true story, ihmisiä on maapallolla 8 miljardia marraskuussa 15. päivänä.YK ennustaa näin.

    Lisäksi Intia ohittaa Kiinan vuonna 2023 väestöltään.
    En ole varma onko Kiinassa enää yhden lapsen politiikka muistelen että siihen on tullut lievennystä.

    YK:n pääsihteeri António Guterres että 8 miljardin ihmisen virstanpylväs on muistutus yhteisestä velvollisuudesta planetta Maata kohtaan, ja hetki pohtia (miksi hitossa Elon Muskilla on 10 lasta) missä ihmiskunta yhä epäonnistuu toistensa auttamisessa (Mitä wadelmaa)
    Ja lieventää sanomisaan että 8 miljardia populaa on luvullinen rajapyykki, mutta meidän pitää keskittyä (Elon Muskiin) itse ihmisiin. (Miten?)

    Sokru pohjalle:
    Tavoittelemme maailmaa, jossa 8 miljardia ihmistä merkitsee 8 miljaria mahdollisuutta elää arvokasta ja tyydyttävää elämää.
    YK:n raportin mukaan mukaan maapallon väestö on nyt hitaimmillaan sitten vuoden 1950, (-Elon Musk)

    Luin aiemmin miten keksitiiin muovi ja melko pian miten keksittiin joku ainesosa jolla muovi hajoaa.
    Heinäkuussa 1972 Muovien eliniän lisäämiseen tähtäävät tutkimukset saivat englantilaisen professori Gerald Scottin alunperin kiinnostumaan täysin päinvastaisesta aiheesta: lyhytikäisen muovin kehittämisestä.

    Scott kehitti Astonin yliopiston laboratorioissa uuden lisäaineen, jolla muovien elinikää voidaan säädellä entistä tehokkaammin.

    Scottin kehittämän lisäaineen pääosa on rauta, joka aiheuttaa muovissa hajoamisprosessin tietyn ajan kuluttua siitä, kun muovi on joutunut auringonvaloon. Kun hajoamisprosessi on päässyt käyntiin, se jatkuu, vaikka muovi sen jälkeen olisi pilkkopimeässä.

    Rautayhdiste on sitoutunut muovin pitkiin molekyyliketjuihin ja ”pilkkoo” ne lyhyemmiksi auringonvalon vaikutuksesta. Tämän jälkeen bakteerit hajottavat muovin hiilidioksidiksi ja vedeksi. Prosessi muistuttaa tavallista mätänemistä.

    Scottin mukaan lisäaine käy kaikkiin tavanomaisiin muoveihin lukuun ottamatta ns. PVC-muovia (polyvinyylikloridi), joka hajotessaan vapauttaisi myrkyllistä klooria.

    Kestoaikanaan muovi ei millään tavalla poikkea tavallisesta.
    Hajoamistapahtuman alkamisaikaa voidaan säädellä vaihtelemalla lisäaineen määrää ja koostumusta. 0,001—0,1 prosenttia on Scottin mukaan paras lisäaineen määrä muovissa.

    Käytännössä on lisäaineen avulla mahdollista valmistaa muoveja, joiden kestoikä vaihtelee tarpeen mukaan ja joiden ikä voidaan melko tarkasti ennustaa.

    Minä vihaan muovia, jos juo muovimukista juoma maistuu muovilta, en ole hermoherkkä mutta näin on, taitaa muovi olla pirun keksimä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli mieleen Agenda 21 (kirjoitettu vuonna 2013). Nykyään puhutaan jo Agenda 2030 (2030-rintamerkki)

      Muovia on kaikkialla, sitä on vaikea korvata. Ihmisen pitäisi "hypätä" ulottuvuuteen, jossa esineetkin on aineetonta energiaa.

      Poista
  32. Tutustun Agendaas täälläkin puolella.

    Helsinkiläinen Gustav Kvikant kauhoi tiensä Kauppatorille satapäisen yleisön hurratessa ja taputtaessa. Kvikant keräsi tempauksellaan rahaa Itämeren suojelun hyväksi.
    HS Helsingin kauppatorille kerääntyi maanantaina miltei satahenkinen yleisö katsomaan, kuinka Gustav Kvikant saapui Tukholmasta. Hän ei tosin tullut laivalla, vaan 24-vuotias taittoi matkansa pääkaupungista pääkaupunkiin uimalla.

    The Baltic Swim 2022 -niminen projekti on Kvikantin keino saada ihmiset kiinnittämään huomiota Itämeren huonoon tilaan. Fysioterapeuttina työskentelevä Kvikant aloitti suorituksensa kesäkuun 3. päivänä ja ui keskimäärin noin 12 kilometriä päivässä.
    Projektilla kerätään rahaa meren suojelutyöhön. Lahjoituksia oli maanantaihin mennessä tullut yli 5 300 euron edestä.
    Itämeren hyväksi, olenhan Itämeren tytär.

    No, en uis en, ainoa uintiretkeni käsitti about kolme km ees taas siis jopa 6km.
    Nyt ajatellen se oli uhkarohkeaa, toisinaan saan kylmässä meressä uimisesta suonenvedon.
    Jos opin myöhään 11v vasta uimaan, kiitos traumalle jonka sain 5v.
    Uin sitten 15v tuon 6km/30min vaihtopaikalla vartti, saa nauraa,vertaa 500km/1,5kk uin vain lahden poikki tyyppi kauhoi isomman lahden poikki.

    No voin tehdä osani valinnoillani, enempään en voi se on voi voi.
    Onhan muovista sanottu että jos se levitettäis maailmanympäri niin kahlaisimme nilkkoja myöten muovimeressä.
    So sad!

    VastaaPoista
  33. Tutkija varoittaa, että kuluvan vuoden kuivuus saattaa olla pahinta 500 vuoteen. Maastopalojen tuhot ovat vuonna 2022 Euroopan maastopalojärjestelmän mittaushistorian laajimmat.
    ilmastonmuutos on täällä!
    Onhan tää kun meillekkin ennustettu että nyt trooppiset yöt. Säätiedoissa luvatut sateet siirtyy ja siirtyy, onko ihme että pikkutirpat sun muut ovat täpinöissä vedestä-
    Anteeksi mutta niistin ampiaisen joka oli tullut sisälle voi mua-hukkaan joudun.
    Se olikin ensimmäinen ampiainen jonka näin, Yleensä olen pyydystänyt niin hämikset kuin muut pimperoiset mukiin ja kortti kanneksi ja kannan ulos.

    Mua huolettaa kun hyönteiset vähenee, ihmisidiootit niittää kaikki paikat.
    Ymmärrän kyllä että hämis on onnessaan saadessaan saaliiksi tarhamuhilaisen.
    Mutten sitä että tuhotaan kaikki..ihmisidiootit kaivaa altaan maata.

    On totta että 2018 oli myös lämpöaalto onko se unohdettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeks, siis mitkä... pimperoiset.

      Vuonna 2018 oli 63 hellepäivää. Kaamea kesä.

      Poista

  34. Juhuu ihmiset kuinkahan moni tekee 10 lasta.
    No niin maapallo tukehtuu ihmispas....

    Huoletti kun luin että lähes 600 merileijonaa ja about 55000 lintua, joukossa pelikaaneja, erilaisia lokkeja sekä pingviinejä.
    Arwaa mihin, no lintuinfluenssaan, kehotus älkää viekö niitä lemmikejä kosketuksiin rannoilla lintujen ja merileijonien kanssa.

    Kuolleet linnut löydettiin kahdeksalta eri suojelluilta alueelta Perun rannikoilta ja merileijonat seitsemältä eri alueelta.
    Joulukuussa viranomaiset Perussa teurastivat 37000 lintua, koska kanafarmilla oli lintuinfluenssaa.
    Vaikka on harvinaista, että lintuinfluessa siirtyy nisäkkäisiin ja vielä harvinaisempaa, että ihminen saisi tartunnan.
    (Mutta nahdollista on että ihminen sairastuisi lintuinfluenssaan)

    Lintuinfluenssa H5N1 on lintujen virustauti, joka leviää parhaillaan lintujen keskuudessa maailmalla. Myös noin 220 ihmistä on sairastunut ja heistä noin puolet kuollut tautiin...
    kukkuluuruu

    Mites nää talvehtelijat kun saapuu sankoin joukoin Suomeen, kyllä lintuinfluessa on pirullinen tauti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. WHO varoittaa:
      Lintuinfluenssa voi hypätä ihmisiin, mutta riski on alhainen.

      Poista
  35. Tuopa on kammottavaa ne ihmiset jotka sairastuu lintuinfluenssaan niin heistä puolet delaa. Riski voi olla alhainen mutta mahdollinen.

    VastaaPoista
  36. Voi miten surulliseksi tulin kun prk idiootit tahtoo sotia ja ammutaan vuorigorillat ja pöllitään niiden pennut ja myydään, VIRUNGA viisaat ihmiset tahtoi hoitaa pentuja jos ne sai sala-ampujilta, mutta onko ihminen tarpeeksi apina, en ihan usko, kun tankit ampui pommejaan gorillat panikoi.
    Kylän väki pisti kunnon hautajaisia murhatuille gorilloihin.
    Idiootit ovat usein korruptiotuneet.

    Menestys somessa innostaa trofee-metsästäjiä poseeraamaan tappamiensa eläinten kanssa. Lisäksi eläimen sarvet tai pää halutaan seinälle.
    Juu on mullakin joku kauriinpää seinällä mut se on fake, ainoastaan voisin harkita aitoa mut eläimen pitäisi kuolla omia aikojaan.

    Etelä-Afrikassa on arvioiden mukaan ainakin 150 tilaa, joissa pidetään ja kasvatetaan noin 6000–8000 petoeläintä.. Lisäksi arvioiden mukaan on noin 10 000 tilaa, joihin kuuluu maatiloja, pientiloja ja muuta maanomistusta, jotka ovat tavalla tai toisella mukana lajien jalostuksessa ja metsästysbisneksessä.

    Raha liikkuu ja toiminnalla on taloudellisesti merkitystä, mutta paikalliselle köyhälle väestölle siitä siirtyy vain noin kolme prosenttia. Pääosa rahasta jää tilallisten ja liikemiesten taskuun.

    VastaaPoista
  37. Aivoja syövä ameba on matkalla tänne, muuallekin kuin britteihin, ilmastonmuutoksen vuoksi.
    Loinen voi väijyä vesijohtovedessä sekä joissa, lammissa ja järvissä, tappaa jopa 99 prosenttia tartunnan saaneista.
    Joten älä ui, äläkä juo.

    Mikroskooppinen tunkeutuu nenän kautta ryömimällä nenäkäytävää pitkin tunkeutuen aivoihin, jotka se sitten pureskelee ja tuhoaa.
    Alkuoireita voivat olla päänsärky, kuume ja oksentelu, ennen kuin ne etenevät aiheuttaen niskajäykkyyttä, sekavuutta ja tasapainon menetystä.

    Mikrobiologi professori Naveed Khan, jolla on vuosikymmenien kokemus Naeglerian ja muiden ameebejen tutkimuksesta, kertoi MailOnlinelle, että suurin osa infektioista on "kuolet". Out of order, not working, broken, kaput!

    VastaaPoista