torstai 29. marraskuuta 2018

Syntyvyys laskee ja ihonväri muuttuu

Noin vuosi sitten kirjoittelin syntyvyyden laskusta Suomessa:

Tänä syksynä Suomessa on jälleen puhuttu syntyvyyden laskusta. Vuosi sitten päädyin Syntyvyyden säännöstelystä synnytystalkoisiin -kirjoituksessa, että syynä on ehkäisy ja myöhäisempi ikä synnyttää. Nyt jatkan hieman aihetta.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035. Nettomaahanmuutto ylläpitää Tilastokeskuksen mukaan väkiluvun kasvua yllä vuoteen 2035 asti. 2050-luvulla väkiluku on ennusteen mukaan jo nykyistä pienempi.

Usein sanotaan, että nainen tulee helpoimmin raskaaksi 18-25 vuotiaana - silloin täytyisi yrittää lapsia minkä ehtii. Ennen muinoin tuossa iässä tehtiinkin jo muutama lapsi. Nykytrendi on antaa maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille. Lasta ei haluta syystä tai toisesta ja yhteiskunta auttaa nuoria tässä maksuttomalla ehkäisyllä. Näiden jälkeen ihmetellään, kun syntyvyys laskee, hedemmällisemmät vuodet ehkäistään, ollaan kouluissa ja luodaan uraa. 30-vuotiaana mietitään yhtä lasta. Tanskalaiset kyllä sanovat, että nainen tulee helpoimmin raskaaksi 30-34-vuotiaana. Kun lapsia saadaan yli 30-vuotiaina, niin aikaikkuna pienenee, jossa niitä on järkevä yrittää - saadaan vähemmän lapsia.

Jos halutaan nostaa syntyvyyttä, niin onko järkeä ehkäistä parhaimmat vuodet? Sotien jälkeen ei ollut vielä tietoakaan HIV-tartunnoista, mutta muita sukupuolitauteja oli kyllä. Kumminkaan ehkäisyvälineet ei ollut suurta huutoa markkinoilla ja kirkkokin suhtautui nuivasti ehkäisyyn. 1980-luvun Suomessa tiedostettiin uusi HIV-tauti, joka tuntui olevan kohtalokkaampi tauti kuin muut. Sotien jälkeen koettiin syntyvyyspiikki, lapsia syntyi paljon. 1960-luvulta lähtien trendi on ollut laskeva.

Näin ollen maksuttoman ehkäisyn tilalle maksuton sukupuolitautitestit ja ns. yhden illan suhteet pitäisi unohtaa - pitkät vakisuhteet kunniaan. Yhteiskunnan täytyisi mahdollistaa 18-25-vuotiaiden lisääntyä mielin määrin, jonka jälkeen alkaisi paremmin työura. En kyllä osaa sanoa miten tämä toteutetaan, mutta ehkä silloin synnytyssairaaloita tulisi lisätä.

Kristillisdemokraatit ovat esittäneet, että syntyvyyslukujen kohentamiseksi valtio maksaisi jokaisesta syntyneestä lapsesta tuhat euroa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoo ehdotusta harkitsemisen arvoiseksi. Tutkimusprofessori pitää poliitikkojen ehdottamaa "vauvatonnia" hyvänä ratkaisuna syntyvyyskehitykseen.

Jos Suomessa syntyvyys laskee, niin sama koskee Eurooppaa. Kokonaishedelmällisyysluvun pitää olla yli 2,1, jotta väestö uusiutuisi ja väestösuhteet pysyisivät tasapainossa. Syntyvyys on kuitenkin lähes kaikissa länsimaissa alle väestön nettouusiutumisluvun. Kun suomalaiset ja muut eurooppalaiset kuolevat sukupuuttoon, niin afrikkalaiset tulee tilalle ja Intia ohittaa Kiinan. Valkoinen mies sortaa vielä tummia, mutta koittaa päivä, jolloin valkoihoiset ovat vähemmistö. Maailman ihonväri muuttuu ruskeammaksi ja maahanmuutto on Suomen tulevaisuus.

13 kommenttia:

  1. Melkoset madonluvut tilastokeskus ennustanut, synkkä tulevaisuus.
    Psykologit ovat sitä mieltä, että julkisuudessa esiintyvät ensisynnyttäjät vääristävät kuvaa naisen hedelmällisyydestä, koska harvemminhan sitä jutuissa lukee, että on saatu lahjoitetulla munasolulla, eivätkä onnistumisprossat ole siltikään kovin huisseja.

    Ehkäisypuheiden rinnalla pitäisi olla hedelmällisyysvalistusta-
    Jopa korkeakoulutetuilla naisilla voi olla puutteellista tietoa naisen kyvystä saada lapsia, mieshän voi tulla isäksi vaikka 70 -vuotiaana, kunhan on tarpeeksi nuori vaimo.
    Ei ihme että harha lasten saannin loputtomasta mahdollisuudesta elää.
    Myös hassu käsite jos ei kokoaika ehkäise, lapsia voi tulla kokoajan.

    Moni luulee myös että lapset ovat taakka, ja elämä on ohi, jos saa lapsen, joitain taas voi pelottaa tulevaisuus, tai työ/matkustelu vie voiton.

    Joillekin tulee aitoa hätää ja ahdistusta lapsettomuudesta,
    voi olla parisuhde lopahtanut, tai mies ei ole kypsä isäksi.
    Moni karttelee kipeän lapsettomuden takia babyshowereita, sukulaisia, jopa perheellisiä ystäviä.

    Jos asian kanssa on sujut, voimavaroja annetaan sisarusten lapsille, kummilapsille.

    Sohviksissa: Jos tekee yhden lapsen, annetaan joitan lainoja/velkoja anteeksi, ja sitä mukaa miten monta lasta tekee velat lyhenee.
    Uskoisin että ois parempi kuin tonni.

    Niinhän se varmaan menee ihonvärin kanssa, nopea västönkasvu, varsinkin tietyissä "köyh" maissa, on aina huono juttu.

    Ja tähän loppuun sikuriks, koska Antti Rinne:
    Sdp kerää Antti Rinteen lapsiksi kaikki tarpeeksi punakat vastasyntyneet, sinertävät annetaan kokoomuslaisille, vihreät ei tarvitse mitään.

    -C lapsellinen, tarviiks sillo lapsia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tässä mieleen, että teiniäitejä katsotaan vähän kieroon nykyään, niin asenne pitäisi olla hieman toinen. Teiniäidit kunniaan ja heitä pitäisi tukea - Suomi nousuun! Lapsi tai pari ennen kuin täyttää 20 vuotta, niin lapsiluku olisi jo hyvässä vauhdissa, jonka jälkeen loput opinnot ja työt =)

      Huomasin myös tuon Sohvaperunat-ohjelmassa vilahtaneen idean.

      Poista
  2. Tämä lapsikeskustelu on mielenkiintoinen. Tuntuu vain, että yksi tärkeä asia unohtuu kaiken talkoovouhutuksen keskellä: se, että iso osa näistä vähäisistäkin lapsista syntyy ihmisille, jotka eivät ole "oikeita" kumppaneja toisilleen. Kuinka paljon rahaa erilaisista ennaltaehkäisevistä ja liian myöhäisistä tukitoiminnoista säästyisikään, jos kaikki lapset olisivat rakkaudesta syntyneitä. Ehkä olisimme tosiaan tässä tapauksessa jo kuolleet sukupuuttoon. En silti "teettäisi" ainuttakaan harkitsematonta lasta lisää tähän maahan.

    Liika ajattelu johtaakin helposti vähäiseen lapsilukuun tai lapsettomuuteen. Kai minullakin olisi jo monta lasta, joita nyt yrittäisin kaitsea yksinhuoltajana, jos olisin elänyt läpät silmillä parikymppisenä. Edes koulutuksen tai työelämän vaihe ei vät ole mielestäni niin merkittäviä hidasteita kuin sopivan kumppanin puute. Ja nyt kun sellainen on löytynyt, ollaankin jo aika lailla ehtoopuolella :)
    Panostaisin enemmän empatiakoulutukseen, kohtaamiseen ja vuorovaikutustaitoihin jo varhaiskasvatuksesta lähtien. Siten voisimme ehkä joskus elää maassa, joka on otollinen muullekin kuin tunnelukkojen ja -vammojen kasvulle. Ollaan läsnä ja mietitään, keiden kanssa kootaan haarukat yhteen. Ettei niitä tarvitsisi jakaa siinä kohtaa, kun lapset ovat juuri päästäneet irti lahkeista. Eron pelko onkin toinen tekijä, miksi ihmiset himmailevat lapsiluvun suhteen. Vaikutetaan siis enemmän juureen ja perustaan kaikessa mitä teemme ja mitä jätämme tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karua, mutta totta:
      Vaikka suomalaiset vähenevät, niin maapallo on ylikansoitettu. Hieman päälle 5 miljoonaa ihmistä on kärpäsen kakka, kun katsoo kuvaa kauempaa. Ei maapallo jää kaipaamaan suomalaisia, koska koko maapallon syntyvyys ei ole uhattuna. Äkkiä suomalaisten kuoppa on täytetty muilla ihmisillä.

      Katsommeko liikaa omaan napaan, kun olemme huolissamme Suomen syntyvyyden laskusta, vaikka maapallolla on jo liikaa ihmisiä. Eihän Suomen katoamista juurikaan kukaan edes huomaisi - emme ole maailman napa =)

      Tulevaisuuden Suomi on paikka, jossa ei ole valkoihoisia ja eikä puhuta suomea, mutta se on sen ajan Suomi =)

      Poista
  3. Tää vois sopia tänne, tavallaan syntyvyyden ylläpitoon /nousuun.

    Norja ehkäisee maaltapakoa, maksoi mitä maksoi, antavat esim. avokätisiä avustuksia yrityksille ja maalle muuttaville töihin menijöille opintolainoja anteeksi.
    Tähän sopisi lapsiperheetkin, vai mitä.

    Vaikka Suomella ei ole öljyn tuomaa rikkautta, miten siis Suomi voisi ottaa mallia Norjasta?

    -C varhaiskasvattaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalla tarvitaankin suurperheitä, mutta kaupungissa ei - ei ole edes tilaa. Tässä yksi syy, miksi syntyvyys on laskenut.

      Maaseutu autioituu, kun ei ole palveluita. Palveluita ei voida sinne viedä, kun ei ole ihmisiä - muna vai kana -ongelma.

      Poista
  4. "7 miljoonaa ei ole 5 lapsen arvoinen. En tekis, sillä miksi ostaa itselle vankeutta."

    Näin sanoi eräs, joka aamulla heräs.
    Uskomatonta sanon!

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilastokeskuksen uusi katsaus: Naiset saavat entistä vähemmän lapsia koulutustausta riippumatta.

      Poista
  5. Maahanmuutto ja kolmekymppisten suuri ikäluokka turvaavat Ruotsin väestönkasvun lähivuosina.

    VastaaPoista
  6. Suomen syntyvyys kaikkien aikojen matalin - katastrofaalinen lasku ei pysähdy millään.

    VastaaPoista
  7. Suomessa syntyvien lasten lukumäärä on painunut niin pieneksi, että pian koiranpentuja saattaa syntyä enemmän.

    VastaaPoista
  8. Syntyvyys Suomessa laskee laskemistaan – alkuvuonna syntyi lähes 1 800 lasta vähemmän kuin vuotta aiemmin.

    VastaaPoista
  9. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi Opill-ehkäisypillerivalmisteen reseptivapaaseen käyttöön.

    Naistenklinikan professorin Oskari Heikinheimon mielestä Suomeen voisi yhtä hyvin tuoda myös jonkin minipillerin reseptivapaaseen käyttöön.

    VastaaPoista