tiistai 6. marraskuuta 2018

Orjuus osana Yhdysvaltojen historiaa

MIKÄ AMERIKKAA OIKEIN VAIVAA?
Valkoihoinen nainen soitti poliisille, koska näki paikallisen Walmartin pihassa mustaihoisen miehen kahden valkoihoisen lapsen kanssa.

Nainen syytti tummaihoista lasta seksuaalisesta väkivallasta, kun tämän reppu osui häneen ruokakaupassa.

Yhdysvalloissa valkoihoinen Hilary Brooke Mueller on irtisanottu työstään, koska hän yritti estää mustaihoista nuorukaista menemästä kotiin samaan rakennukseen, jossa hän itse asuu. Mueller myös soitti poliisit miehen perään.

Kanadalaisravintola vaati mustaihoiset asiakkaat maksamaan ruokansa etukäteen.

Näiden lisäksi olemme saaneet lukea, kuinka herkkä on Yhdysvalloissa poliisin liipasinsormi, varsinkin tummaihoisia kohtaan. Miksi meno on siellä tällaista, jotta voisimme jotenkin ymmärtää syitä, täytyy meidän kelata historiaa noin 500 vuotta taaksepäin.

AMERIKKA - UUSI MAAILMA
Kuka löysi Amerikan, se ei olekaan ihan selkeä juttu. Yleisesti sanotaan, että Amerikan löysi Kristoffer Kolumbus vuonna 1492, tosin hän luuli tulleensa Intiaan, jonka vuoksi Amerikan alkuperäiskansoja kutsutaan intiaaneiksi. Itse asiassa Kolumbus rantautui ensiksi saarille. Noin 500 vuotta aiemmin viikinnit olivat löytäneet Amerikan mantereen 1000-luvun alussa. Amerigo Vespucci oli vuonna 1501 (tai 1503, lähteestä riippuen) ensimmäinen löytöretkeilijä, joka tiesi käyneensä uudella mantereella eikä Aasiassa. Amerikka onkin saanut nimensä Amerigo Vespuccin mukaan. Saksalainen kartantekijä Martin Waldseemüller nimesi uuden maailman vuonna 1507 Amerigon mukaan latinaksi Americus (tämä on vain yksi tarina Amerikka-nimestä). Ensimmäisiä valloittajamaita olivat Espanja (Kolumbus tuli espanjalaisten kanssa) ja Portugali, jotka Tordesillasin sopimuksessa 1494 jakoivat Euroopan ulkopuolisen maailman keskenään. Sopimukseen kirjattiin myös kohta Etelä-Amerikan jakamisesta. Sopimuksella voidaan sanoa olevan huomattava vaikutus vielä nykyäänkin, sillä Portugalille sopimuksen mukaan kuuluneessa Brasiliassa on portugalin kieli edelleen valtakielenä, kun taas lähes koko muussa Etelä-Amerikassa se on espanja. Omia ongelmia toi se, että Ranska ja Englanti eivät olleet mukana sopimusneuvotteluissa. Voidaan kai todeta, että Amerikka löytyi vasta 1400-luvun lopulla, koska eurooppalaisilla taisi olla huonot välit viikinkeihin. Etelä-eurooppalaiset veivät kunnian Amerikan löytymisestä.

Espanjalaisten ja portugalilaisten riehuttua Amerikassa noin 50-vuotta, oli Amerikan alkuperäiskansat tapettu ja orjuutettu ahdinkoon. Eurooppalaiset toi mukanaan myös tauteja, joille intiaaneilla ei ollut vastustuskykyä ja taudit kaatoi lukuisia intiaaneja. Eurooppalaiset valtasivat vähitellen lisää maa-alaa, Ranska ja Englantikin kiinnostuivat vähitellen enemmänkin Amerikasta. Ranskalaiset ja englantilaiset alkoivat asuttaa nykyistä Yhdysvaltojen aluetta, lopulta ranskalaiset asettuivat nykyisen Kanadan alueelle. Nykyään Kanadan virallisia kieliä onkin englanti (58 %) ja ranska (30 %).

Ensimmäinen brittien siirtokunta oli Roanoke. Siirtokunta sijaitsi Roanokensaarella, joka on nykyisen Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan rannikon edustalla (nykyään saari on Hatteras Island -niminen). Vuonna 1585 Roanokeen yritettiin asettua asumaan, mutta ruoka loppui ja välit intiaaneihin tulehtui sen verran ikävästi, että oli parempi poistua. Vuodesta 1587 katsotaan alkaneen Yhdysvaltojen siirtokunta-aika, kun britit palasivat sinne. Roanoken tarina päättyi mystisesti, kun vuonna 1590 brittilaivat palasivat Roanokeen, oli siirtokunta täysin autio. Roanokelaisten kohtalosta on vain arvailuja.

Vuonna 1607 britit perustivat nykyiseen Virginiaan Jamestownin siirtokunnan, joka oli pysyvä ja kehittyvä. Helppoa elämä ei kumminkaan ollut. Siirtokunnan kuolleisuus oli korkea ja asukasluku kasvoi vain hitaasti. Vuonna 1622 intiaanit tappoivat lähes 350 uudisasukasta. Virginiaan oli tullut 1600-luvun puoliväliin mennessä jo noin 40 000 englantilaista siirtolaista. 1620-luvulla kaikki siirtolaiset eivät sotineet intiaanien kanssa, vaan pystyivät solmimaan rauhankin. Yhdysvaltalainen Kiitospäivä-juhla juontaa juurensa 1620-luvulle, jolloin intiaanit auttoivat avuttomia Euroopasta tulleita.

Toisaalla, kun vietettiin kiitospäiviä, niin nykyisten Yhdysvaltojen alueelle ensimmäiset afrikkalaisperäiset orjat tuotiin vuonna 1619 Virginiaan. Intiaaniorjat eivät kestäneet raskasta työtä ja kuolleisuus oli korkeaa, kun intiaaneihin tarttui helposti eurooppalaisten taudit - vastustuskyky niitä vastaan puuttui. Eurooppalaiset keksi, että Länsi-Afrikasta saa helposti tuotua orjia. Tai no, helposti ja helposti. Kun laivalla rahtaa tarpeeksi monta, niin osa säilyy hengissä Atlantin yli Amerikkaan. Arabit olivat jo vuosisatoja ottaneet Saharan eteläpuolelta orjia. Kukaan ei tuntunut arvostavan afrikkalaisia, pidettiin villi-ihmisinä. Orjat laivattiin siirtokuntiin, joissa heidät laitettiin työskentelemään pääosin tupakka-, sokeriruoko- ja puuvillaplantaaseilla. Englantilaiset harjoittivat erityisesti kolmiokauppaa, jossa Englannista Afrikkaan kuljetettiin teollisuustuotteita, Afrikasta Amerikkaan orjia sekä Amerikasta Englantiin sokeria, puuvillaa ja tupakkaa. Amerikkalaisten tehtävänä oli tuottaa emämaalle (Englantiin) raaka-aineita. kaupankäynti oli monopolisoitu amerikkalaisten ja englantilaisten yksinoikeudeksi, ja ulkomainen kilpailu oli kielletty. Tämä asetti tiettyjä esteitä siirtokuntien talouselämän kehitykselle, vaikka se takasikin hyvät markkinat amerikkalaisille tuotteille. Amerikkalaiset kävivät myös salakauppaa espanjalaisten ja ranskalaisten kanssa Länsi-Intian saarilla.

TAPAUS MANHATTAN
Vuonna 1609 meritietä Intiaan etsinyt englantilainen Henry Hudson totesi Hudsonjoen suun erinomaiseksi satamapaikaksi ja havaitsi joen varrella runsaasti majavia, joiden turkiksille oli Euroopassa suuri kysyntä. Henry Hudson oli Hollannin kauppalaivastoon kuuluneen Halve Maen -laivan kapteeni ja jonka mukaan Hudsonjoki myöhemmin nimettiin.

Vaikka Manna-hata (kukkulainen saari) -saarta asuttivat intiaaniheimot, niin hollantilaiset pystyivät asettumaan sinne myös. Hollantilaiset asuttivat saaren 1613 turkisten kauppapaikaksi. Vuonna 1625 aloitettiin Fort Amsterdamin rakentaminen Manna-hatan saarelle, näinä vuosina katsotaan New yorkin perustetun. Legendan mukaan vuonna 1626 hollantilainen Peter Minuit osti Manna-hatan alkuasukkailta 60 guldenilla, jonka usein sanotaan olleen sama arvo kuin 24 dollaria, mutta joidenkin mukaan 60 guldenia vastasi jopa 700 euroa. Oli miten oli, niin halvalla lähti Manna-hata. Kaupassa kävi vain pienoinen moka, Peter Minuit maksoi Canarsee-heimolle, mutta saarella asui myös weckquaesgeeksien heimo, jotka luonnollisesti hermostuivat tilanteesta - maat myytiin heidän alta. Vuonna 1632 hollantilaiset perustivat Manna-hatan saaren eteläkärkeen Nieuw Amsterdam (Uusi Amsterdam) kaupungin. Elämä ei ollut kumminkaan helppoa ja kaupunki alkoi lahota käsiin. Englantilaiset valloittivat siirtokunnan itselleen rauhanomaisesti vuonna 1664. Kymmenisen vuotta siinä vielä oli käsirysyä Hollannin ja englannin välillä, kunnes vuonna 1674 englantilaiset vaihtoivat siirtokunnan nimen New Yorkiksi ja jossakin vaiheessa myös intiaanien Manna-hatakin muutettiin paremmin sopivaksi englantilaisten suuhun, jolloin tuli Manhattan.

New york oli pääkaupunki, kunnes perustettiin pääkaupunki Washington, D.C. vuonna 1790.

Noin 200 vuotta (1600-1800-luvuilla) Amerikassa käytiin isompia tai pienempiäkin sotia liittyen maa-alan omistuksiin. Eurooppalaiset sotivat keskenään tai intiaaneja vastaan. Intiaaneja myös liittoutui eri maiden kanssa, näin eurooppalaiset joukot saivat avukseen myös intiaaneja. Jotkin intiaanit kääntyivät kristinuskoonkin, jolloin liittoutuminen oli helpompaa. Euroopan puolella eli vanhassa maailmassa käydyt sodat saattoivat vaikuttaa myös Amerikassa asti siirtokuntien rajoihin.

KOLMETOISTA SIIRTOKUNTAA JA YHDYSVALLAT SEKÄ VÄHÄN KANADAA
Pohjois-Amerikan itärannikolle oli 1740-lukuun mennessä muodostunut kolmentoista brittisiirtokunnan ketju pohjoisen New Hampshirestä etelän Georgiaan. Rannikosta 150 kilometriä sisämaahan oli asuttua aluetta, sen takana oli intiaanien ja ranskalaisten maata. Florida kuului tuolloin Espanjalle ja Kanada Ranskalle. Englanti ja Ranska kilpailivat Pohjois-Amerikan herruudesta lähes kahden vuosisadan ajan.

Suuri siirtomaasota oli alkukipinä Yhdysvalloille, sota oli osa Seitsenvuotista sotaa (1754-1763). Siirtomaasota sai alkunsa turkiskauppasotkuista. Turkiskauppa muodosti tärkeän tekijän sekä Ranskan hallitseman Uuden Ranskan, että englantilaisten siirtokuntien asukkaille Amerikassa. Englantilaiset turkiskauppiaat olivat levittäytyneet alueille, jotka kuuluivat ranskalaisten mielestä heille. Ranskalaiset alkoivat karkottaa englantilaistaustaisia kauppiaita kiistellyltä alueelta väkivalloin vuonna 1752. Tuolloin nuori eversti George Washington liittyy Yhdysvaltojen historiaan, hän ärsyttää vastatoimillaan ranskalaisia niin paljon, että joutuu perääntymään ja pyytämään emämaalta eli Englannista apua. Englanti tuleekin apuun ja siitähän syttyi laajempikin sota Ranskaa vastaan - tämä kaikki vain turkiskaupan vuoksi.

Seisenvuotinen sota päättyi vuonna 1763 Pariisin rauhansopimukseen. Ranska joutui luopumaan kaikista alueistaan Pohjois-Amerikan mantereella, näin myös Kanadan alue siirtyi ranskalaisilta briteille. Sotiminen ei ollut halpaa puuhaa, joten Englanti päätti maksattaa sodan siirtomailla. Uusia veroja keksittiin ja edelleen siirtokunnat olivat vain raaka-aineen tuottajia emämaalleen. Tällainen meno alkoi kypsyttää siirtokuntia ja siitä se ajatus sitten lähti. Itsenäistytään, kun enää Ranskastakaan ei ollut päänvaivaa Amerikassa - siirtokunnat ei tarvinneet emämaansa tukea.

Kolmetoista siirtokuntaa alkoi laittaa emämaalleen vastaan, joista yksi tapaus oli ns. Bostonin teekutsut. Ison-Britannian parlamentti sääti vuonna 1774 "Sietämättömät lait", joiden tarkoitus oli palauttaa Pohjois-Amerikan siirtokunnat emämaan otteeseen, mutta niiden vaikutus muodostui päinvastaiseksi. Vihatut lait johtivat siihen, että brittiviranomaiset menettivät vähitellen auktoriteettinsa, kun amerikkalaiset ryhtyivät luomaan omaa poliittista järjestelmää. 15. kesäkuuta 1775 George Washington nimitettiin armeijan ylipäälliköksi. Siirtokunnat julistautuivat itsenäisiksi 4. heinäkuuta 1776. Ranska liittoutui siirtokuntien kanssa taistelemaan Englantia vastaan.

Vuonna 1781 Amerikan siirtokunnat ja Ranska sai britit niin ahtaalle sodassa, joka johti Pariisin sopimukseen vuonna 1783. Tällöin Britannia tunnusti Yhdysvaltojen itsenäisyyden ja määriteltiin raja Yhdysvaltojen ja Britannian siirtokuntien (myöhemmin Kanada) välille. Vuonna 1789 George Washington valittiin Yhdysvaltojen ensimmäiseksi presidentiksi.

INTIAANIEN JA MUSTIEN KOHTALO
Kun kolmetoista siirtokuntaa itsenäistyi Yhdysvalloiksi, menettivät intiaanit lähes kaikki maat. Eurooppalaiset ajoi intiaanit reservaatteihin ja heistä tuli sorrettu vähemmistö. Intiaaneille myönnettiin Yhdysvaltojen kansalaisoikeus lopulta vuonna 1924.

1700-luku oli Yhdysvalloissa orjakaupan kulta-aikaa, mutta jo silloin jotkin pienet uskonnolliset ryhmät olivat alkaneet arvostella orjakauppaa. Itsenäistymisen jälkeen, vuoteen 1804 mennessä orjuuden lakkauttamisesta oli päätetty jo kaikissa niin kutsutun Masonin–Dixonin linjan pohjoispuolisissa pohjoisvaltioissa, joissa orjia tosin oli ennestäänkin ollut jokseenkin vähän. Sitä vastoin linjan eteläpuolisissa etelävaltioissa käytettiin runsaasti orjatyövoimaa erityisesti 1800-luvulla laajentuneen puuvillateollisuuden tarpeisiin vielä vuosikymmeniä.

Yhdysvaltoihin tuotiin noin 400 000-600 000 orjaa ja koko Amerikan mantereelle 12-14 miljoonaa orjaa Afrikasta. Saman verran arabit olivat vieneet Etelä-Afrikasta orjia toiseen suuntaan. Afrikka vaikutti olevan vain joku orjahautomo, josta käytiin hakemassa mustaihoisia valkoisen miehen orjiksi. Jotkin afrikkalaiset heimot säästyivät orjuudelta, kun myivät heimosotiensa sotavankeja orjiksi eurooppalaisille. Vuonna 1807 säädettiin laki, joka kielsi uusien orjien tuomisen Yhdysvaltoihin. Orjien syntyvyys olikin selvästi korkeampi kuin kuolleisuus, joten orjia ei tarvinnutkaan enää tuoda muualta, kun niitä syntyi Yhdysvalloissa. Vuonna 1790 orjia oli lähes viidesosa Yhdysvaltojen väestöstä.

1800-luvulla Yhdysvallat (kolmetoista siirtokuntaa) laajeni itärannikolta länteen, uusia alueita liittyi mukaan. Orjuus oli 1800-luvulla Yhdysvaltojen suurimpia sisäisiä kiistakysymyksiä. Pohjoisvaltioissa mustat olivat valkoisten veroisia, saivat palkkaakin. Etelävaltioissa orjia alistettiin. Vuosien mittaan tehtiin kompromisseja orjuuden suhteen.

Masonin–Dixonin linja (raja, joka jakoi orjuuden) oli vuonna 1860 kuin tulehtunut haava keskellä Yhdysvaltoja. Merkittäväksi käännekohdaksi muodostuivat vuoden 1860 presidentinvaalit. Republikaanipuolue nimitti presidenttiehdokkaakseen orjuuden vastustajana tunnetun Abraham Lincolnin ja silloin tulehtunut haava repesi auki, kun tieto Lincolnin valinnasta tuli julki. 11 Masonin–Dixonin linjan alapuolella olevaa liittovaltiota irtaantui Yhdysvalloista noin puolessa vuodessa pääosin vuoden 1861 keväällä ja julistautuivat itsenäiseksi - eivät halunneet lopettaa orjuutta.

Pohjoisvaltioissa ei katsottu hyvällä tätä jakautumista, mutta Abraham Lincoln ei halunnut olla se, joka aloittaa sodan. Pohjoisesta lähetettiin laivalla muonaa erääseen etelässä olevaan sotilastukikohtaan, tämä episodi pakotti etelävaltioiden aloittamaan sisällissodan vuonna 1861. Sisällissota alkoi hitaasti, kun kummallakin osapuolella oli resurssipula, tosin pohjoisen joukoilla oli kyllä miesylivoima. Sodan aikana Lincoln antoi vuonna 1863 presidentillisen vapautusjulistuksen (engl. Emancipation Proclamation), jossa luvattiin pysyvä vapautus suurimmalle osalle Yhdysvaltojen orjista. Sisällissota päättyi vuonna 1865, jonka jälkeen säädettiin Yhdysvaltojen perustuslain 13. lisäys, joka kielsi kokonaan orjuuden kaikkialla Yhdys­valtojen alueella. Orjuus oli poissa, noin 4 miljoonaa orjaa sai vapauden.

Etelän kapinavaltiot liitettiin takaisin Yhdysvaltoihin asteittain vuosina 1866-1870.

ELÄMÄÄ VAPAUDESSA
Vuoden 1776 Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus teoriassa lopetti vuonna 1619 alkaneen mustien orjuuden Yhdysvalloissa.
Ote Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta:
Meille nämä totuudet ovat itsestään selviä: että kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi, että heidän Luojansa on heille antanut tiettyjä luovuttamattomia Oikeuksia, että näihin oikeuksiin kuuluvat Elämä, Vapaus ja Pyrkimys Onneen.
Tasa-arvo ja vapaus ei toteutunut mustilla ainakaan vielä noin 90 vuoteen, sillä Yhdysvalloissa orjuus päättyi vasta vuonna 1865. Sisällissodan jälkeen armeija ryhtyi miehittämään antautuneita etelävaltioita, ja vapautetuille orjille sekä muillekin mustille luvattiin kansalaisoikeudet. Seurasi rekonstruktiona (jälleenrakentaminen) tunnettu sotilasvallan kausi. Sillä pyrittiin purkamaan Yhdysvaltojen etelää edeltävän vuosisadan hallinnut orjayhteiskunta, parantamaan etelän taloudellisia oloja ja nykyaikaistamaan sen yhteiskuntaa sekä takaamaan kaikille asukkaille yhdenvertaiset oikeudet. Ennen sisällissotaa orjuuden sallineet osavaltiot loivat pian sodan päättymisen jälkeen niin kutsuttuja Mustia lakeja (Black Codes), joilla juuri vapautettujen mustien oikeuksia kavennettiin. Mustia lakeja ehdittiin luoda reilun vuoden ajan, ennen kuin kongressi, jossa enemmistössä oli orjuutta vastustanut republikaanipuolue, hyväksyi kansalaisoikeuslain sekä perustuslain 14. ja 15. lisäyksen.

Uutta järjestystä vastaan nousi etelän valkoisen eliitin ja entisten orjanomistajien ääriliikkeitä, tunnetuimpana Ku Klux Klan. Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen alkuperäisen Ku Klux Klanin (KKK) perustivat 24. joulukuuta 1865 kuusi koulutettua, keskiluokkaista Konfederaation (etelävaltioiden) armeijan veteraaniupseeria. He olivat turhautuneita eivätkä olleet sopeutuneet sodan loppumiseen ja oman kotimaansa sekä sen armeijan tappioon. Tavoitteena oli jatkaa sotaa Unionia eli "jenkkejä" ja näiden liittolaisia vastaan terrorin ja sissisodan keinoin. KKK ei siis alunperin vihannut pelkästään mustia, vaan jenkkejä eli lähinnä koilisrannikon asukkaita, jotka olivat niitä kolmetoista siirtokuntaa, joista alkoi muodostua Yhdysvallat. Epämääräinen KKK hajosikin jo 1870-luvulla. Klaani-ilmiöiden kitkeminen vei useita vuosia. Pääsiäissunnuntaina 1873 tapahtui Colfaxin verilöyly, tuloksena oli se, että auringon laskiessa illalla pääsiäissunnuntaina vuonna 1873 maassa makasi 280 neekerin ruumiit.

Vuosikymmeniä alkuperäisen klaanin hajottamisen jälkeen rotujen väliset suhteet pysyivät edelleen erittäin huonoina. Yleensä Amerikan rotujen välisten suhteiden synkin aika ajoitetaan juuri KKK:n loppumisen jälkeiselle ajalle 1800-luvun lopulle ja 1900-luvun alkuun. Tuona aikana väkivaltaisuudet ja murhat olivat itse asiassa paljon yleisempiä kuin KKK:n aikoina.

Ku Klux Klanin toinen tuleminen nähtiin 1900-luvun alussa, jonka kulta-aikaa oli 1920-luku, kun 15 % järjestön jäseniksi kelpaavista Yhdysvaltojen valkoisista miehistä kuului järjestöön. Vuonna 1924 KKK:hon kuului 6 miljoonaa jäsentä, mutta sitten tapahtui jälleen hajonta ja vuonna 1930 jäseniä oli enää 30 000.

Siirtolaisuuden ensimmäinen piikki Yhdysvaltoinen nähtiin Kalifornian kultaryntäyksen aikoihin (1848-1855). Euroopasta tuli yhä enemmän ihmisiä Yhdysvaltoihin, 1900-luvun alussa ihmisiä virtasi Yhdysvaltoihin. Suomesta Yhdysvaltoihin muutti 350 000 siirtolaista. Asutus levisi ja tiheni nopeasti idästä länteen, koska maa-ala oli ilmaista, ainakin siirtolaisten mielestä. Lännessä vastassa olivat intiaanit (alue oli heille luvattu) ja muutenkin lain valvova silmä oli kaukana, jonka vuoksi lännen syrjämailla sattui ja tapahtui asioita, joista ei aina puhuttu ääneen. Tämän vuoksi meillä on käsite villi länsi. Intiaanit kuoli tauteihin tai heidät tapettiin. Jossakin välissä intiaanien yritettiin unohtaa omat tavat ja mukautua eurooppalaisten tyyliin asua ja viljellä maata sekä maksaa veroja, mutta eihän se onnistunut. Intiaanit olivat pahemmassa ahdingossa kuin entiset mustat orjat. Intiaanit saivat kansalaisoikeudet vasta vuonna 1924.

Kun Mustat- lait oltiin saatu kumottua 1870-lukuun mennessä, niin niiden jälkeen tulivat ns. Jim Crow -lait. Jim Crow -lakien perusteella mustalla väestöllä oli erilliset mutta "yhtäläiset" oikeudet. Todellisuudessa lait olivat osa järjestelmällistä rotusyrjintää, jolla rajoitettiin mustan väestön tavallista elämää. Pääosin ne pyrkivät erottamaan mustan väestön valkoisesta muun muassa kouluissa ja useimmissa julkisissa paikoissa, erityisesti junissa ja busseissa. Vuonna 1914 jokaisessa etelävaltiossa oli Jim Crow -lakeja.

I HAVE A DREAM! - MINULLA ON UNELMA!
1. joulukuuta 1955 ompelijatar Rosa Parks oli lähdössä töistä kotiin Montgomeryssa Alabamassa. Hän nousi bussiin, maksoi lippunsa ja istuutui mustille osoitetun osaston ensimmäiselle penkkiriville. Pari pysäkkiä myöhemmin olivat täynnä kaikki 22 mustille sallittua paikkaa ja bussin etuosaan valkoisille varatut 14 istuinta. Jim Crow -lakien mukaan Rosan olisi tullut antaa tilaa tässä tapauksessa valkoihoiselle, mutta hän ei tehnyt niin. Parks tuomittiin häiriköinnistä, 14 dollarin sakot.

Rosa Parksin saama tuomio johti 381 päivän bussiboikottiin, tämä näkyi ja tuntui bussiliikenteessä. Sillä noin 75 % bussilla kulkijoista oli mustia, jotka jättivät boikotin ajan käyttämättä bussia. Bussiyhtiöiltä jäi paljon rahaa saamatta, kymmenet tuhanannet ihmiset boikotoivat busseja. Boikotin aikana mustat kokivat väkivaltaa, uhkailua ja kiristystä - heitä yritettiin lopettamaan boikotti. Lopulta Yhdysvaltain korkein oikeus teki päätöksen 13.11.1956, jonka mukaan busseissa tapahtuva rotuerottelu on perustuslain vastaista ja boikotti päättyi siihen. Tämä ei kuitenkaan lopettanut kaikkea rotuerottelua. Martin Luther King toimi bussiboikotin johtohahmona.

Rosa Parksin aloittaman tapahtumaketjun vuoksi Martin Luther King nousi kansalaisoikeusliikkeen keskeiseksi hahmoksi. King kannatti väkivallatonta vastarintaa. 1960-luvulla yleistyivät Sit-in -mielenosoitukset, mustat istuivat valkoisille varatuissa baareissa, kunnes olivat saaneet palvelua tai heidät häädetty ulos.

1960-luku oli kuohunnan ja käännekohtien aikaa. Vuonna 1963 Martin Luther King piti historiallisen I have a dream -puheensa. Samana vuonna Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy murhattiin. Seuraava vuonna 1964 Yhdysvaltojen presidentiksi valittiin Lyndon B. Johnson. Johnsonin puhe "suuresta yhteiskunnasta" toukokuussa 1964 ennakoi kansalaisoikeuksien laajentamista Yhdysvaltojen mustalle väestönosalle. Lyndon Johnson jatkoi John F. Kennedyn aloittamia uudistuksia ja sai kongressin suostumaan näihin. Johnson allekirjoitti kansalaisoikeuslain 2. heinäkuuta 1964. Laki kielsi rotuerottelun hotelleissa, ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa. Laki antoi liittohallituksen oikeusministeriölle mahdollisuuden puuttua syrjintään. Laki kielsi työnantajia ja ammattiliittoja harjoittamasta rotuerottelua. Tämä periaatteessa lopetti rotuerottelut. Vuonna 1964 Martin Luther King sai 34 vuotiaana Nobelin rauhanpalkinnon.

Vuonna 1965 poliisi pahoinpiteli raa'asti äänioikeutta vaativia mustia mielenosoittajia Alabaman Selmassa. King järjesti vastalausemarssin. Kongressi hyväksyi äänioikeuslain, joka takasi kaikille kansalaisille yhtäläisen äänioikeuden. Samana vuonna musta kansalaisoikeusaktivisti Malcolm X murhattiin. Vaikka Malcolm X kulki hiukan eri polkua kuin Martin Luther King, niin kumminkaan häntä ei pidä unohtaa tässä yhteydessä.

Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1968 Martin Luther King murhattiin.

KRISTOFFER KOLUMBUKSESTA DONALD TRUMPIIN - YHTEENVETOA
Nykytieteen mukaan ihminen kehittyi Afrikassa, josta se levisi ympäri maapalloa. Raamatun Eedenin puutarha on saattanut sijaita Persianlahdella tai sitten kertomus syntiinlankeemuksesta kertoo kuinka ihminen joutui poistumaan Saharan alueelta (oli ennen rehevää aluetta) sen aavikoiduttua nopeasti.

Ensimmäiset ihmiset löysivät Beringinsalmen kautta Amerikan mantereen noin 35 000-13 000 eaa., kun paleointiaanit saapuivat sinne. Lopulta merenpinta nousi ja Beringinsalmi meni umpeen - merta. Yhteys Aasiaan katkesi ja tieto Amerikasta jäi unholaan tuhansiksi vuosiksi. Amerikan mantereelle jääneet ihmiset elivät vuosituhansia Amerikassa, jakautuen eri intiaaniheimoihin, jotka kehittivät oman kulttuurinsa. Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa elettiin omaa elämää autuaan tietämättöminä Amerikan mantereesta.

Kunnes Euroopan valkoinen valloittaja rotu löysi uudelleen reitin Amerikkaan vuonna 1492, tällä kertaa ihminen kulki Atlantin valtameren yli. Näistä Kolumbuksen löytöretkistä alkaen voidaan sanoa alkaneen valkoinen ylivalta. Alkuperäisväestö, esimerkiksi intiaanit Yhdysvalloissa ja Kanadassa, sekä aboriginaalit Australiassa nähtiin enemmänkin esteenä kuin ihmisolentoina oikeuksineen. Afrikka ihmisen alkukehtona oltiin tyystin unohdettu ja Afrikan mustia kansoja riistettiin ja pakkosiirrettiin armotta valkoisten orjiksi. Tekoja perusteltiin ei-valkoisten kansojen esitetyllä biologisella alempiarvoisuudella.

Eurooppalainen toi tietämättään Amerikkaan kuoleman, jota ei voinut nähdä. Amerikan alkuperäisväestöltä puuttui vastustuskyky eurooppalaisia tauteja vastaa. Tauti, joka aiheutti eurooppalaiselle vähän vain nuhaa, saattoi olla kuolemaksi intiaanille. Aluksi eurooppalaiset otti intiaaneja orjiksi, mutta kuolleisuus oli niin suurta, että jotain muuta oli keksittävä. Vuonna 1619 Yhdysvaltoihin tuotiin ensimmäiset parikymmentä orjaa Afrikasta. Mustat osoittautuivat paremmiksi orjiksi kuin intiaanit, joten mustien orjuuttaminen kasvoi nopeasti. 1700-luku oli Yhdysvaltojen orjakaupan kulta-aikaa, Yhdysvaltoihin tuotiin 400 000-600 000 orjaa (monikohan menehtyi jo laivamatkalla), puuvillapellot tarvitsi eniten orjia. Yhdysvaltojen ns. etelävaltiot olivat enemmän riippuvaisia orjista kuin vauraammat pohjoisvaltiot.

Pohjois-Amerikkaa hallitsi lähinnä Englanti ja Ranska. Oli itärannikon kolmetoista siirtokuntaa (Yhdysvallat) ja sen vieressä oli ranskalaisten Uusi Ranska - loppua länttä asuttivat intiaanit. Turkiskauppakiistoista lähti vyörymään tapahtumaketju, joka johti Yhdysvaltojen syntyyn. Aluksi suuttuivat ranskalaiset turkiskauppiaat, kun englantilaiset valtasivat heidän reviireitään. Englantilaiset ajettiin pois väkivalloin, joka johti lopulta siihen, että syttyi suuri siirtomaasota, joka oli osa seitsenvuotistasotaa. Sodan jälkeen Ranska luopui alueistaan ja luovutti ne Englannille - Pariisin sopimus 1763. Amerikassa jo olleet ranskalaiset jäivät asuttamaan alueita, jotka olivat nyt Englannin alaisena.

Koska Ranska oli poistunut Amerikasta ja emämaa Englanti alkoi lisäämään Amerikan siirtokuntiensa verotusta mm. teelailla ja muilla sietämättömillä lailla - Englanti halusi maksattaa sotien kulut siirtokunnilla. Amerikan siirtokunnille tämä oli jo liikaa ja halusivat irti emämaansa ikeestä. Vuonna 1776 kolmetoista siirtokuntaa itärannikolla julistautuivat itsenäiseksi Yhdysvalloiksi. Tämähän ei sopinut Englannille ja alkoi sotia Yhdysvaltoja vastaan. Ranska liittoutui Yhdysvaltojen kanssa, Amerikan vallankumous päättyi vuonna 1783 Pariisin rauhansopimukseen. Englanti tunnusti Yhdysvallat valtioksi sekä Yhdysvaltojen ja Kanadan (jota hallitsi silloin britit) välinen raja määriteltiin.

Yhdysvallat oli nyt saatu kasaan ja se laajeni vähitellen kohti länttä, jossa vastaan tulivat intiaanit. Syntyi villi länsi, kun kiihtyvään tahtiin lisääntyvät eurooppalaiset valtasivat maita itselleen. Intiaaneille ei annettu mitään arvoa, heidät ja heidän kulttuuri tuhottiin. Lännessä rikollisuus rehotti ja intiaanisotia käytiin vailla mitään lakia.

Vuoteen 1804 mennessä orjuuden lakkauttamisesta oli päätetty pohjoisvaltioissa, mutta Yhdysvaltojen eteläosissa orjuudesta ei haluttu luopua ja orjilla oli kehnot olosuhteet. Pohjoisessa orjat olivat saaneet palkkaakin, mutta etelävaltioissa orjia alistettiin. Vuonna 1807 orjien tuonti kiellettiin Yhdysvalloissa, tämä sopi etelävaltioillekin, koska orjien syntyvyys oli kuolleisuutta suurempaa - enää niitä ei tarvinnut laivalla tuoda Afrikasta.

Vuoden 1776 Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus ei tuntunut vaikuttavan mitenkään orjiin, vaikka siinä puhuttiin kaikkien ihmisten tasa-arvosta ja vapaudesta sekä onnesta. Orjuus-kysymys hiersi pohjoisen ja etelän välejä vuosikymmeniä, kompromisseja yritettiin tehdä. Vuosikymmeniä painetta kerännyt tilanne räjähti vuonna 1860, kun orjuutta vastustava Abraham Lincoln valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi. Vuoden 1861 keväällä 11 etelävaltiota julistautui itsenäiseksi, jotta voisivat jatkaa orjuutta kuten tahtoivat. Pohjoisvaltiot eivät katsoneet hyvällä tällaista menoa ja sisällissotahan siitä alkoi vuonna 1861. Sisällissotaa kesti vuoteen 1865 asti, mutta jo vuonna 1863 Abraham Lincoln antoi presidentillisen vapautusjulistuksen, jossa luvattiin pysyvä vapautus suurimmalle osalle Yhdysvaltojen orjista. Sisällissodan jälkeen säädettiin Yhdysvaltojen perustuslain 13. lisäys, joka kielsi kokonaan orjuuden kaikkialla Yhdys­valtojen alueella.

Vuonna 1865 sisällissodan päätyttyä, niin pian sen jälkeen Abraham Lincoln murhattiin, kun hän oli teatterissa. Murhaaja oli varsin tunnettu ja suosittu näyttelijä John Wilkes Booth. Hän oli etelävaltioiden kannattaja ja katkeroitunut etelän hävittyä Yhdysvaltojen sisällissodan. Lincolnin ampuminen oli Yhdysvaltojen ensimmäinen onnistunut presidentin murha. Lincolnin murhan jälkeen presidentiksi nousi varapresidentti Andrew Johnson, sisällissodan ainoa Unionille uskollinen etelävaltiolainen senaattori, joka kuitenkin kannatti osavaltioiden itsemääräämisoikeutta ja orjuutta. Johnson pyrki presidenttinä jarruttamaan erityisesti orjuuden lakkauttamista ja käytti useasti veto-oikeuttaan kongressin päätösten estämiseksi.

Sisällissota periaatteessa lopetti orjuuden Yhdysvalloissa, mutta sen jälkeen alkoi rotusyrjintä. Etelävaltiot otettiin takaisin osaksi Yhdysvaltoja. Etelävaltioissa rotuasenteet olivat niin syvälle juurtuneet ettei niistä ollut helppo päästää irti. Orjuuden jälkeen keksittiin Mustat-lait, jotka pyrki heikentämään entisten orjien asemaa yhteiskunnassa. Näihin mustiin lakeihin puututtiin vuodessa ja ne lopetettiin. Kumminkin ilmestyi ns. Jim Crow -lait, jotka oli järjestelmällistä rotuerottelua. Pääosin ne pyrkivät erottamaan mustan väestön valkoisesta muun muassa kouluissa ja useimmissa julkisissa paikoissa, erityisesti junissa ja busseissa. Heti sisällissodan jälkeen ilmestyi myös ensimmäinen Ku Klux Klan, jonka perustivat turhautuneet veteraaniupseerit. Ku Klux Klanin kulta-aikaa oli 1920-luku, jolloin siinä oli noin 6 miljoonaa jäsentä. Nykyään Ku Klux Klan -nimen alla pyörii vain joitakin tuhansia ihmisiä.

Jim Crow -lait olivat käytössä vielä 1950-luvulla, jolloin niitä alettiin vastustamaan enemmänkin. Vuonna 1955 alkoi Rosa Parks käynnistämä mustien bussiboikotti, joka kesti yli vuoden. Bussiboikotin yhteydessä Martin Luther King nousi kansalaisoikeusliikkeen keskeiseksi hahmoksi, joka kannatti väkivallatonta vastarintaa - mustat istuivat valkoisille varatuissa baareissa, odottaen palvelua 1960-luvulla. TV-sarja Doctor Whon 11. kauden 3. jakson nimi oli Rosa. Jaksossa kerrottiin Rosa Parksin tarina (Yle näytti jakson 25.10.2018). Hänen mukaansa on myös nimetty asteroidi.

Vuonna 1963 Martin Luther King piti historiallisen puheensa I have a dream, vuonna 1999 se valittiin 1900-luvun parhaaksi yhdysvaltalaiseksi puheeksi. Mikäli olet lukenut tämän koko tekstin, niin silloin ymmärrät mistä I have a dream -puhe kertoo, miksi siinä korostetaan tiettyjä osavaltioita jne.

Vuonna 1963 Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy murhattiin, mutta vuonna 1964 Yhdysvaltojen presidentiksi valittiin Lyndon B. Johnson, joka allekirjoitti kansalaisoikeuslain 2. heinäkuuta 1964. Laki kielsi rotuerottelun hotelleissa, ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa. Tämä poisti periaatteessa lopullisesti hiljaa hyväksynyt Jim Crow -lait. Seuraavana vuonna hyväksyttiin äänioikeuslaki, joka takasi kaikille kansalaisille yhtäläisen äänioikeuden. Absurdia, mutta totta, vuonna 2013 Yhdysvaltojen korkein oikeus kumosi kansalaisoikeuslain perustuslain vastaisena. Tuolloin Yhdysvaltojen presidenttinä oli ensimmäistä kertaa tummaihoinen Barack Obama, hän ilmaisi pettymyksensä korkeimman oikeuden päätöksestä.

Kun Yhdysvaltojen sisällissota päättyi, vapautettiin 4 miljoonaa mustaa orjaa. 4 miljoonaa mustaa on aikas näkyvä osa Yhdysvaltojen geeniperimässä. Aika monen Yhdysvaltalaisen tummaihoisen sukupuusta löytyy lopulta orja. Orjat pakkosiirrettiin Yhdysvaltoihin, ei he vapaaehtoisesti tulleet. Kumminkin heitä syrjitään, vaikka itsehän eurooppalaiset ovat mustat tuonneet Amerikkaan. Vapautuneita orjia tuli paljon New yorkiin, jotka pakenivat etelävaltioiden surkeita oloja. He saivat asuntoja Harlemin alueelta, josta muodostui vähitellen mustien asuinalue. Muistien ja valkoisten välille muodostui jännitteitä, valkoiset muuttivat pois Harlemista. Aikojen saatossa Harlem slummiutui vähän epämääräiseksi alueeksi.

Yhdysvallat pyrittiin tehdä paremmaksi kuin Eurooppa on, mutta enpä tiedä, onko siinä onnistuttu. Kaikki voi toki olla suurempaa ja hienompaa, mutta sehän on vain pintaa - sisältä Yhdysvallat on mätä. Nykyinen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kehunut ettei Yhdysvalloissa ole juurikaan terrorismiä. Ei ehkä terrorismiä, mutta omat kansalaiset kyllä ammuskelevat kouluissa noin kerran viikossa ja lähettelevät pommipaketteja. Donald Trump on valkoisen ylivallan perikuva, Barack Obaman vastakohta, mutta toivottavasti Trump on vain joku maailman väliaikainen virheryppy tilastoissa, joka korjaantuu aikanaan. Aamulla Donald Trump saattaa puhua jotain positiivista, mutta jo illalla pyörää sanansa - hänen sanaansa ei voi luottaa. Sisällissodan jälkeen nähtiin samanlainen kuvio. Uudistaja Lincolnin jälkeen valtaan astui Johnson, joka pyrki kumoamaan Lincolnin saavuttamia uudistuksia. Tätä samaa tekee nyt Trump, hän kumoaa Obaman tekemiä uudistuksia.

Yhdysvaltojen perustuslain 2. lisäys on mielestäni kuin muinaisjäänne: "Oikeus omistaa ja kantaa aseita". Tämä on yksi väkivaltaisuutta lisäävä seikka, jokaisella on oikeus kantaa asetta ja puolustaa itseään. Yhdysvaltojen kansallinen kivääriyhdistys (NRA) on ollut tietenkin hanakasti aseiden kannalla ja vetoaa aina perustuslakiin - sen bisnestä. Donald Trump ehdotti aseita opettajille, estäisi kouluampumisia. Perustuslain 2. lisäys on ns. villin lännen ajoilta, jolloin meno oli toinen. Silloin tällainen lisäys olikin ehkä tarpeen, kun asuttiin keskellä erämaita ja ehkä henkeä uhattiin päivittäin. Yhdysvallat ei ole päässyt koskaan irti väkivallan uhasta, eikä aseoikeutta voida helposti kumota - pelkäävät toisiaan.

Mikä Amerikkaa oikein vaivaa? Tällä kysymyksellä aloitin tämän kirjoituksen. Intiaanien kansanmurhan, orjuuden ja sisällissodan kaltaisista traumoista ei vallitse konsensusta Yhdysvaltojen yhteiskunnassa, ja tämä lietsoo uutta väkivaltaa. Tuntuu, että vielä vuonna 2018 kuulemme Jim Crow -lakien kaukaisaa kaiuntaa, vaikka niiden oli tarkoitus päättyä jo viimeistään 1960-luvulla. Ehkä syvällä yhdysvaltalaisten asenteissa on jokin menneisyyden arpi, joka ei tunnu parantuvan koskaan - kuin perisynti, joka periytyy sukupolvelta toiselle.

Olemme kohta 2020-luvulla, kyllä meidän ihmisten täytyisi alkaa hyväksyä kaikki saman arvoisina ihmisinä. Ei kukaan voi valita väriään tai etnisiä taustojaan, se meidän ihmisten tulisi jo hyväksyä. Ei ihmisarvoa laske ihonväri.

Neljä merkittävää seikkaa, jotka ovat vaikuttaneet Yhdysvaltojen historiaan:
  • Turkiskauppa
  • Tee
  • Orjuus
  • Suurhenkilöiden murhat

Jokainen sukupolvi on edeltäjäänsä viisaampi.
Tulevaisuus on mahdollisuus.
Nuorissa on tulevaisuus.

Lue myös:
Afrikan tähdestä woke-kulttuuriin
Black Lives Matter

36 kommenttia:

  1. Amerikka on sairas, President of the United States sairastuttaa lisää.
    Jenkeissä saa aseen jo muropaketista..ja Walmartista, järkyttävä 2. lisäys.
    Joka kerta kun tapahtuu, alkaa suuri asekeskustelu, yhtätyhjän kanssa. World war III Trump aloittaa sodan.
    If you’re not a psycho, a career criminal, or a spouse abuser violating a protection order, your hunting rifle is OK.

    "Väkivalta on yhtä amerikkalaista kuin kirsikkapiirakka"

    Omg kuvittelin että tuo tapahtuma on sattunut viime vuosituhannella, sattuiskohan tuo Corey Lewis olemaan ohoh noh aika tummapaahtoinen mies onkin.
    En jaksa ymmärtää rotusortoa!

    Järkyttävää miten sitä hakee huomiota, surettaa jenkkien valkonaama-KKK-mainen tapa.
    (Eipä tuolla "kouritulla" edes ole p3rsettä)
    Sieltähän se juontaa vuosisatojen päästä, ei ole niin kauaa kun orjuus oli vallassa, ja rotuerottelua.

    Mut noist jutuista tuli mieleeni, Suomen romanit, nythän ollut tapetilla kun jopa nimen takia sorsittu työmarkkinoilla.
    Parit julkkikset otti romaninimet ja haki duunia, miten vaikeaa on.

    Myös Ausseihin pyrkiviä pakolaisiakin siirretään Naurusaarelle se on nyt
    Naurun loppu

    Olen muten tavannut Kanadan inkkareita! Siitä olen ylpeä, ensimmäisellä mahdollisuuskerralla tuli pupu pöksyihin.

    "Roanokelaisten kohtalosta on vain arvailuja."
    Ihan varmaan uffot olleet asialla.

    Todella mielenkiintoinen katsaus, en olekaan pitkään aikaa ajatellut majavannahka-valuuttaa, suomalaisilla oravannahkoi.
    Amerikan Konfederaatio, tai oikeastaan vanhentunut nimi Etelävaltiot, on tullut hyvin tutuksi varsinkin historiallisissa leffoissa, muissa tarinoissa, ja KKK sun muut vihajärjestöt. Jos tuo em perustettiin 1861, ja lakkasi valtiona olemasta 1865, pakko sanoa että miten Etelävaltio nimi vanhentuikin äkkiä?

    Jah tuolla se Rosa, jos Martin L King oli mielestäni avain parempaan, niin Dr Whon jakso Rosa Parksia luonnehdittu yhdysvaltalaisen kansalaisoikeusliikkeen äitihahmoksi.

    "Bostonin teekutsut" Boston-kakkua, Dallas-pullaa, Berliinin munkkeja, Wienin(wiener)nougatia ja unohtamatta porilaisia.

    Vähemmistön syrjiminen ja valtaväen pahuus, on huono yhdistelmä, aborginaalien olot ovat muut myrkyttäneet, sama se on Grönlannissakin, itsemurhia, alkoholismia.
    Uskon kyllä että erisyistä.
    Maya-kultturin loppumista käsiteltiin parin tunnin leffassa Apocalypto, siinä loppu oli aika dramaattinen, valkoiset rantautui saareen. Siinä draamaa ja trilleriä sekotettuna koko rahalla.

    Obama on best!

    Harlem taitaa olla mustien murheenryyni, vuonna 2014 Harlemin mustan väestön osuus oli laskenut alimmilleen lähes sataan vuoteen.
    Bronx ja Brooklyn on niitä NY:n rappeutuneita slummeja, sekalaista seurakuntaa.
    Vuoden 2010 väestönlaskennassa brooklynilaisista 42,8 % oli valkoisia, 34,3 % mustia, 10,5 % aasialaisia (enimmäkseen kiinalaisia) ja 0,5 % intiaaneja. Latinoja oli 19,8 %.

    "Uudistaja Lincolnin jälkeen valtaan astui Johnson, joka pyrki kumoamaan Lincolnin saavuttamia uudistuksia. Tätä samaa tekee nyt Trump, hän kumoaa Obaman tekemiä uudistuksia."

    Tuo on hyvin sanottu, kaikki kiertää ympyrää, me elämmekin toisten vainoharhoissa.


    -C I have seen the future....and I do not wish to go there again.

    PS. Tuolta puuttuu J John F. Kennedyn murhasta 1963 (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. American Horror Story -sarjan 6. kauden nimi oli Roanoke, nyt tajuaa paremmin, että mihin se liittyi. 7. kauden nimi on Cult, se sijoittuu Michiganissa olevaan kaupunkiin marraskuussa 2016, kun Donald Trump voittaa presidentinvaalit. 8. kauden nimi tulee olemaan Apocalypse...

      Poista
  2. NetFlixissä onkin kuusi kautta katseltavaa, alkaa pilottijaksosta ja Murder Housesta Roanokeen nyt jos koskaan, sitä alettava kahlaamaan, aiemmin aioin alottaa, mutta se jäi, kiitos vinkistä siis.

    -C You only get what you give

    VastaaPoista
  3. Yhdysvaltoja vaivaa nyt laajat maastopalot ja Yhdysvaltojen etelärajalla on siirtolaiskriisi.

    Tuli tuhonnut Paradise-kaupungin eli Paratiisin. Onkohan tämä luonnon/Korkeamman voiman viesti - vertaa Sodoma ja Gomorra (Luuk. 17:28-33). Ihminen kuormittaa liikaa maapalloa ja ihmiset ovat vajonneet ahneuden kuiluun, josta on vain yksi poispääsy - Ylösnousemus.

    VastaaPoista
  4. Viharikosten määrä noussut merkittävästi USA:ssa.

    VastaaPoista
  5. Siinähän oli pähkinänkuoressa lähes koko Yhdysvaltojen historia rotusortoineen. Toivottavasti joku yo-kirjoituksiin valmistautuva löytää tämän tietolähteen :)
    Ensimmäinen luentoni yliopistolla alkoi aikoinaan lauseella: Voiko Amerikkaa ymmärtää? Lähes viikottain pohdin yhä tiedostamattani tuota lausetta. Lukiessa uutisointia Yhdysvalloista ja kuunnellessa Trumpin jatkuvia aivopieruja voi sanoa, että ymmärrykseen on tullut aika lailla lisähaasteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pähkinänkuoressa - hyvin sanottu. Siihen pyrinkin, tosin kirjoitus hieman venähti, kun huomasin, että kaikki liittyy vähän kaikkeen. Rotusorto kohdistuu tummiin, koska heitä on aina sorrettu Amerikassa, mutta miksi. Koska ovat olleet orjia... koska valkoinen mies löysi Amerikan jne. Kaikki tämä täytyi niputtaa jotenkin järkevästi yhteen.

      Mutta mitenkäs yliopistotasoinen henkilö eksyi tänne blogiini? =)

      Trumpin uusin aivopieru, Suomessa haravointi estää maastopaloja.

      Poista
    2. Hakusanalla "historia", blogit.fi :)
      Voi Trumpia. Haravointi kyllä vähentää sohvaperunuutta ja ennaltaehkäisee naapurisotia, joten kyllä haravoinnilla on kansanterveydellinen merkitys ainakin!

      P.s. Laajojen kokonaisuuksien kiteytyksestä: oletko lukenut Yuval Noah Hararin teoksen Sapiens - Ihmisen lyhyt historia? Vahva suositus!

      Poista
    3. Ihmisen lyhyt historia -kirja ei ollut tuttu, mutta nyt otin selvää. Noin 500 sivuun saatu ihmisen historia. Vielä olisi lukematta viime jouluna saatu Dan Brownin Alku ja kesken on Esko Valtaojan Kohti ikuisuutta. On tässä luettavaa, mutta aikaa ei tahdo olla =)

      Poista
  6. Yhdysvaltain mustille täyttä todellisuutta ettei jokainen rafla, hotelli, baari ollut turvallinen 1960-luvulle asti. Rotusorto oli nimellisesti kumottu, mutta maa oli syvästi rasistinen, ja etelävaltioissa ihmisten erottelu ihonvärin mukaan oli laillistakin.

    Myös musta keskiluokka alkoi 1930–40-luvuilla hiljalleen hankkia autoja. Autoretkillä mustat joutuivat kohtaamaan ongelmia, joista valkoisilla ei ollut aavistustakaan.

    Tarvittiin opaskirja, The Negro Motorist Green-Book, jotta matka taittui turvallisesti.
    KIRJA sai nimensä ja värinsä kirjoittajansa New Yorkin Harlemissa asuneen Victor Hugo Green -nimisen postinkantajan mukaan. (Green taas sai etunimensä ranskalaiskirjailija Victor Hugon mukaan.)

    Green alkoi 1930-luvulla listata paikkoja, joissa mustaihoinen voisi saada autonsa korjattua ja tankattua ongelmitta. Vastaavia opaskirjoja oli Yhdysvalloissa julkaistu myös juutalaisille matkailijoille.

    Jokaisen vuosisadan puolivälissä auton omistaneen mustan sanottiin tunteneen kirjan, jonka nimi oli The Negro Motorist Green-Book. (Sanaa negro pidetään nykyään rasistisena, mutta kirjoittamisaikanaan se oli neutraalissa käytössä niin valkoisen kuin mustan väestön parissa.)

    Yhdysvaltain etelävaltiot kyllä erosivat radikaalisti pohjoisesta.

    Yhdysvalloissa oli vielä 1900-luvun alkupuolella niin sanottuja ”auringonlaskun kaupunkeja” (sundown towns), joissa mustien oli jopa hengenvaarallista liikkua varsinkaan pimeällä. Niissä valkoinen väestö oli käytännössä ajanut mustat tai muut etniset vähemmistöt pois syrjivällä lainsäädännöllä ja pelottelulla.

    Asiasta ilmoitettiin tienvarsikylteillä. Esimerkiksi Coloradossa ”Ei meksikolaisia illalla” ja Connecticutissa ”Taajama vain valkoisille pimeän laskeuduttua”.

    Hotellien sijaan kirjassa listattiin tällaisissa kaupungeissa yksityiskoteja, joista saattoi kysyä majoitusta – eräänlainen aikansa vastine Airbnb-majoitukselle.

    Green Bookin sanotaan antavan liiaksi ymmärtää, että rasismi olisi ollut 1960-luvulla vain etelävaltioiden ongelma.

    Etelässä vaikuttivat mainitsemasi Jim Crow -lait, jotka kumottiin vasta 1965. Ne antoivat laillisen perustan avoimelle rasismille, joka pakotti mustat omiin osastoihinsa ravintoloissa ja linja-autoissa. Mustaihoisilla oli omat vessat, puistonpenkit ja jopa omat juoma-automaatit; koulujen rotuerottelu kumottiin VASTA 1950-luvulla.

    Vaikka lait eivät olleet voimassa pohjoisessa, Yhdysvallat oli kauttaaltaan rasistinen. (PERKELE)

    Koko Yhdysvalloissa oli vain yksi huoltamoketju, joka lupautui julkisesti palvelemaan myös mustia, Esso. Vihreää kirjaa levitettiinkin Esson huoltoasemilla, ja sen painos oli noin 20 000.

    Vihreän kirjan sivuilta piti osata lukea rivien välistä: Jos jotain kaupunkia ei mainittu, sinne ei ollut menemistä.

    VIHREÄ KIRJA on noussut Yhdysvalloissa esiin viikko sitten ensi-iltansa saaneen elokuvan Green Book myötä.

    Elokuvassa Maharshala Alin näyttelemä jazzpianisti Don Shirley lähtee kiertueelle halki etelävaltioiden 1960-luvun alussa. Kuljettajakseen hän palkkaa amerikanitalialaisen Frank ”Tony Lip” Vallelongan.

    Viggo Mortensenin näyttelemä Tony Lip on täysi rasisti, mutta hän ottaa keikan vastaan. Elokuva kuvaa kaksikon välien kehittymistä matkan aikana. Apuna matkalla on Vihreä kirja, jota elokuvassa ei tosin nimestään huolimatta juuri nähdä eikä kunnolla selitetä. (WHY)

    Elokuva perustuu tositarinaan. Don Shirley (1927–2013) oli arvostettu mutta suhteellisen tuntemattomaksi jäänyt muusikko.

    Tämän vuoden hittielokuva BlacKkKlansman sijoittuu 1970-luvulle.
    -HS
    2018-Sokerina pohjalle otsikko poliisi ampui Riverchase Galleria -ostoskeskuksessa, kuoliaaksi väärän henkilön. Yhdysvaltain Alabamassa sattuneen ampumavälikohtauksen päätteeksi- Miten yllättynyt että ampuivat 21-vuotiaan afroamerikkalaisen miehen.

    -C kierrämme kehää

    VastaaPoista
  7. Vaimo ampui Ku Klux Klan -johtajamiehensä Missourissa.

    VastaaPoista
  8. Yhdysvalloissa vaikutusvaltainen aselobbari, Kansallinen kivääriyhdistys NRA torjuu vaatimukset maan aselakien tiukentamisesta. NRA:n mukaan tiukennukset eivät olisi estäneet viikonloppuna sattuneita Texasin ja Ohion joukkoampumisia. Ampumisissa kuoli yli 30 ihmistä.

    VastaaPoista
  9. Koskettava tuo Juana Maria, mitenkä on paljonko pahaa toi lähetyssaarnaajat pastoraalista lähetystyötä tehdessään.
    Kuukkeloin taas lähetyssaarnajaa ja miten paljon tuli tavallisin s-asento.

    Eilen katsoin leffan Mudbound, tarina kertoo kahdesta perheestä; tummaihoisista Jacksoneista ja valkoihoisista McAllaneista, jotka asuvat vierekkäisillä maatiloilla, ja perheiden nuorista miehistä, jotka palaavat kotiinsa toisesta maailmansodasta ja totuttelevat rasismin täyteiseen elämään samalla, kun he yrittävät toipua sodan aiheuttamista traumoista.
    McAllanin isä oli KKK-jäsen ja rankaisi ystävyydestä kumpaakin, hänen poikansa sai valita mitä mustalle kaverille tehdään, jolla oli silmät lähes muurautuneet umpeen, hakattuna hirttoköysi kaulassa a) Silmät kaivetaan pois b) pallit pois c) kieli irti.
    Hän valitsi isän kädestä saatuaan c)
    Hirttoköysi jäi siten että perhe löysi hänet roikkumasta ei kuitenkaan hirressä, lopussa hän meni tyttöystävän luokse jolla tiesi oli lapsikin, se oli tuon kielettömän miehen poika.

    Historia ei ole asioita, jotka tapahtuivat sattumalta.
    Valkoihoiset ovat esi-isiensä valitseman historian tuotteita.
    Mustaihoiset esi-isät eivät voineet vaikuttaa siihen historiaan, vaikka olemme niiden aiempien valintojen tuotteita, jotta siitä pääsemme irti, se on ymmärrettävä.

    Jo tullut ilmi perustuslain 13. lisäyksellä orjuudesta tehtiin perustuslain vastaista ja se antaa toisin sanoen vapauden kaikille amerikkalaisille, joitain poikkeuksia oli, esim. rikolliset
    Siis siinä lisäyksessä on sellainen porsaanreikä: Paitsi rangaistuksena rikoksesta!
    Jos perustuslaissa on sellainen lauseke, sitä voi käyttää mihin tahansa tarkoitusperiin.

    Porsaanreikää käytettiin heti hyväksi.
    Sisällissodan jälkeen afroamerikkalaisia pidätettiin joukoittain. Se oli siis Yhdysvaltojen ensimmäinen vankilabuumi, ja osaa pidettiin yhä orjina.
    Alunperin orjuutta on käyttetty talouteen liittyvään järjestelmään, ja kun orjuus sisällissodan jälkeen lakkautettiin, etelän talous romahti.
    Neljä miljoonaa ihmistä oli ollut aiemmin omaisuutta ja oleellinen osa etelän talouden tuotantojärjestelmää. Nyt he ovat vapaita, mutta mitä niillä ihmisillä tehdään?
    Ja miten talous rakennetaan uudelleen?

    Lisäyksen mukaan siis kaikki paitsi rikolliset ovat vapaita.
    Rikoksesta syytetty ei ole vapaa, mustia ihmisiä pidätettiin vähäpätöisistä rikkomuksista, kuten irtolaisuudesta, heitä käytettiin työvoimana etelän talouden jälleenrakentamisessa(sisällissodan jälkeen) siitä syntyi nopeasti myytti mustaihoisten rikollisuudesta. Sanottiin että he ovat jopa uhka ta-daa valkoisille naisille.
    Uncle Remus (meidän uncle ben) tyyppinen mielikuva leppoisista mustaihoisista alkoi korvautumaan mielikuvalla uhkaavasta, pahasta mustasta miehestä, joka oli karkoitettava.

    Jep, me leikittiin ala-asteella kuka pelkää mustaa pekkaa tai mustaa miestä.
    En kuitenkaan pitänyt rasistisena leikkiä, koska en edes ymmärtänyt koko sanaa.
    Ensimmäisen musta noh ruskeaihoisen pienen pojan nähtyäni taisin olla törkeä, koska halusin silittää käkkäräpäätä vain miltä se tuntuu.
    Omg mitä tapahtuisi jos tänäpäivänä rupeisin koskettamaan ruskea/mustaihoisen tukkaa, en viitsi edes kuvitella.

    "Kansakunnan synty" oli syvällekäyvä kulttuurinen tapahtuma
    D.W. Griffith presents THE BIRTH OF A NATION
    Adapted from Thomas Dixon's novel
    "The Clansman"
    Se oli ensimmäinen menestyselokuva, joka sai kiitosta taiteellisista ansioista ja poliittisesta kommentaattorista. Se herätti valtavan innostuksen:
    GREATEST PICTURE OF ALL TIME!
    Leffateattereihin jonotettiin kaikkialla.
    "Kansakunnan synty" antoi vahvistuksen tarinalle, jota monet valkoihoiset halusivat kertoa sisällisodasta ja sen jälkimainingeista-tappio pyyhittiin muistista ja luotiin ajatus marttyyriudesta.

    Thomas Woodrow Wilson oli Yhdysvaltain 28. presidentti vuosina 1913–1921 sanoi elokuvaa "salamalla kirjoitetuksi historiaksi."


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän lähetyssaarnaajien päässä liikkui, kun halusi pelastaa Juana Marian. Olihan tiedossa, että miten muille kävi - kuolivat muutamassa viikossa. Saarella Juana Maria oli turvassa mantereen sairauksilta.

      Amerikkalaiset unohtavat, että ovat tulleet Euroopasta ja tuonneet orjia Afrikasta.

      Poista
  10. Jok'ikinen kuva mustaihoisesta ihmisestä on alentava ja eläimellinen, kannibalistinen, animaalinen afroamerikkalaisen miehen kuva.
    Mainitussa leffassa on tunnettu kohtaus, jossa nainen heittäytyy kalliolta-mieluummin kun joutuu mustan rikollisen raiskaamaksi, mustat nähdään leffassa uhkana ta-daa naisia kohtaan.
    Myytit mustista miehistä raiskaajina syntyivät siksi, että valkoinen poliittinen eliitti ja yritysmaailma tarvitsivat mustia töihin.

    "Kansakunnan synnystä" jää usein huomaamatta, että se ennakoi hyvin sitä, miten rodun käsite toimisi Yhdysvalloissa, jossa myös ennakkoluulot siirtyy jälkipolville!

    Leffassa näkyi KKK jäseniä lynkkaamassa mustaihoisen syylliseksi.
    Ku klux klanin paluu oli pitkälti "Kansakunnan synnyn" syytä. Sen kuvaus on leffassa romanttinen, ylistävä ja sankarimainen. KKK ei ollut ristinpolttorituaalia, mutta D.W. Griffit lisäsi sen, koska se vaan oli niin magee!
    Elämä siis imitoi taidetta.
    KKK sai "kansakunnan synnyn" seurauksena valtavaa suosiota siitä seurasi terrorismin aalto.

    Kirjaimet KKK oli kaiverrettu kynäveitsellä mustaihoisen miehen rintaan ja vatsaan Texasin Houstonissa, kun hänet oli ripustettu puuhun, ja hakattu kettingillä.
    New Orleans States
    3,000 WILL BURN NEGRO june 26.1919.

    Mustan chicagolaispojan Emmet Tillin väitettiin antaneen
    ei-toivottua huomiota Roy Bryantin viehättävälle vaimolle; NEGRO BOY WAS KILLED FOR "WOLF WHISTLE"
    Eli surmatiin "vislauksen" takia.
    Kadonnut negroboy löytyi joesta ammuttuna, (naama tohjona)

    Anerikan suuri häpeä osallistua avoimeen terrorismiin, toiminta siirtyi lain puitteisiin, rotuerottelu. Jim Crow. Äänestys aseen omistuksesta, säädettiin lakeja, joilla afroamerikkalaisista tehtiin pysyvästi toisen luokan kansalaisia, yli 300 000 mustalta vietiin äänioikeus.

    Joku (musta)vaan vedettiin hirteen, valkonaamat nauraa risaset hampaan näkyen.
    Lynkkauksia tapahtui toiseen maailmansotaan asti.
    Väkijoukot surmasivat tuhansia afroamerikkalaisia
    A MOB HANG A NEGRO. Sillä perustella että he olivat tehneet rikoksia, vaikkeivat olisikaan.
    Demokraattien puoluekokous NY vuonna 1924 arvioiden mukaan ainakin 350 delegaattia oli KKK jäseniä.

    "Valkoiset ja värilliset lapset halutaan heittää sulatusuuniin, josta nousee mulattien sekarotuisten ihmisten luokka.
    Sellainen pyrkimys tuhoaa molemmat rodut," huutaa KKK jäsen.

    Mustien kamppailujen historiaa niitä yhdistää pyrkimys tulla ymmärretyksi-kokonaisina, monisäikeisinä ihmisinä.
    Vaikka orjuus lakkautettiin joulukuussa 1865 näiltä ihmisiltä riistettiin oikeudet.

    Abraham Lincoln sanoi kukaan ei ole lain ylä-tai alapuolella! Law & Order se on muistettava yleisen järjestyksen edellytys.

    Jokunen Yhdysvaltojen pressa on murhattu, noh viimeksi 1963, mutta siitä on ikuisuus, joku voisi piip murhata, noh eiii, mutta kuka haluaa sammakkoja suustaan päästävän pääsevän toiselle kaudelle?!?

    Nixonin kaudella, jolla keskityttiin yleiseen järjestykseen, rikollisuus alettiin yhdistää rotuun.
    Jos sana "sota" sopii johonkin asiaan, niin rikollisuuden taltuttamiseen, sanoi Nixon.
    Hän puhui rikollisuuden vastaisesta sodasta, mutta se oli koodi, poliittinen piiloviesti, joka viittasi sellaisiin poliittisiin liikkeisiin, kuin Black Power, Black Panthers, sodanvastainen liike-ja naisten ja homoseksuaalien vapautusliikkeet, joiden vastustamista Nixon piti tärkeänä.

    Watergate-skandaalihan koitui eron syyksi, jotain ajatuksia siitäkin tulee-Nixonin erottua Ford nousi presidentiksi ja armahti Nixonin kaikista mahdollisista rikoksista.

    Black Panthers ei ollut järin iso, johtaja Fred Hampton sai yhteen mustia, valkoisia, puertoricolaisia ja alkuperäisväestöä.
    Hän taisteli oikeuden puolesta 21-vuotiaana!
    "Sanomme tämän jälkeen, kun me kaikki olemme telkien takana, että vallankumouksellisia voi vangita, mutta ei vallankumousta."

    Hänen oli siis kadottava.."Poliisi surmasi Chicagossa Illinoi's Black Panthers-johtajan."
    Fred Hamptonilta ammuttiin aivot pihalle, kun hän nukkui vuoteessaan kello 04.30.

    VastaaPoista
  11. Assata Shakur oli Black Liberation Armyn johtaja.
    J.Edgar Hoover määräsi että kaikki mustat, edistykselliset, kolmannen maailman liikkeet maassa on tuhottava! Assata vankilaan, mutta hänen liittolaisensa eivät aikoneet jättää häntä sinne, osa heistä oli valkoisia. He järjestivät hänen pakonsa Kuubaan, missä hän asuu nykyään.
    Assata Shakur krimininalisoitiin, ja esitettiin mediassa vaarallisena rikollisena.

    Ns. Etelän strategiaa, Nixon alkoi värvätä etelän valkoisia, myös köyhiä, entisiä demokraatteja republikaanipuolueeseen.
    "Olemme aloittaneet hyökkäyksen rikollisuutta, huumausaineita ja hölläkätisyyttä vastaan-"
    Kovaan linjaan ja järjestykseen viittaavaa retorikka, oli vastaisku kansalaisoikeusliikkeelle.
    Nixonin neuvonantaja (pers nuolija) myönsi, että huumesodassa-oli kyse mustien vangitsemisesta.
    Myös saamalla äänestäjät yhdistämään hipit marihuanaan, ja mustat heroiiniin, kun huumeet on ankarasti kriminalisoitu, "Voimme hajottaa näitä yhteisöjä, pidättää niiden johtohahmoja, ratsata koteja, estää kokoontumisia, ja mustamaalata heitä iltauutisissa."

    Reaganin astuessa valtaan oli monessa mielessä mullistava asia-kielteisellä tavalla.
    Nixon oli keksinyt termin"huumeiden vastainen sota,"mutta Reagan siirtyi retorisesta kirjaimelliseen sotaan.
    Nykyisen huumeiden vastaisen sodan julisti Reagan 1982, joka hehkutti ALECia,
    (American Legislative Exchange Council)
    Protesti Union Squerella:ALEC on poliittinen lobbausryhmä, se laatii lakeja ja antaa ne republikaaneille. Stand Your Ground oli ALECin laatima.
    Joka taas suomeksi sanottuna, antaa valkoisille luvan ampua mustaihoinen, aina voi vedota Stand Your Groundiin.

    Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät-Sitten ilmestyi uusi huume, crack-kokaiini. "Huume-epidemia on yhtä vaarallinen kuin terroristit."
    Niinpä kongressi sääti ennätysajassa cracille pakolliset tuomiot, jotka olivat paljon ankarammat kuin pulverikokalla.
    Lähinnä mustat ja latinot saivat pitkiä tuomioita.

    Huumesodasta tuli osa popkultuuria, Cops-sarjan ja vastaavien kautta.
    Nuorta sukupolvea kutsuttiin"Superpredators" ei omaatuntoa ei empatiaa.
    Bad boys, bad boys
    Whatcha gonna do, whatcha gonna dooo
    When they come for you.
    -Inner Circle-

    Rikollisuutta lisäsi kansalaisoikeusliike, ja jos mustille annettaisiin vapaus, rikollisuus lisääntyisi.
    Vankien lukumäärä pysyi melko tasaisena 1900-luvulla.
    Ehkä tarkkaan katsoen kaavio alkaa nousemaan tasaisena 1920-1940, jolloin 1950 on lievä lasku, joka taas nousee suurimmaksi 1960.

    Tilanne muuttui 1970-luvulla ja alkoi ns. massavangitsemisen aikakausi, 357,292 U.S prison population.
    v. 1980 513,900
    v. 1985 759,100
    v. 1990 1,179,200
    v. 2001 878,400
    v, 2014 2,306,200

    Poliisille annettiin oikeus pysäyttää kuka tahansa maahanmuuttajalta näyttävä henkilö. Lain seurauksena maahanmuuttajakeskukset täyttyivät, ja ALECin jäsen CCA hyötyi siitä, sai valtavaa rahallista tuottoa..Trumpan unelma!

    Arizonassa CCA:lla on liittovaltion kanssa sopimus säilöön otettujen siirtolaisten sijoittamisesta. Sopimuksen arvo on yli 11 miljoonaa dollaria kuussa.
    Maahanmuuttajakeskukset ovat häpeäpilkkuja, niissä pidetään perheitä kammottavissa oloissa, niitä sanotaan vastaanottokeskuksiksi, mutta ne ovat siirtolaisten vankiloita. Maassa on syntymässä nk. crimmigration-järjestelmä, joka on maahanmuuttovalvonnan ja lainvalvonnan yhdistelmä.
    Niitä seikkoja joita käytettiin huumeiden vastaisessa sodassa, sovelletaan nyt muihin väestöryhmiin.
    Trumppaus puhui siihen sävyyn ei mustista vaan meksikolaisista-"He ovat raiskaajia ja murhaajia. BTW Osa heistä saattaa olla kunnon ihmisiä."

    Aloitin Abraham Lincolnista kertovan leffan.

    C- Historia kiehtoo, jokainen hetki on ohikiitävä, kallisarvoinen, ja ainutlaatuinen.
    Valitut suunnat määrittävät tulevia vuosikymmeniä ja -satoja.

    VastaaPoista
  12. Kyllä, se olisi mielenkiintoista tietää, valkoinen mies toi taudit neitsellisille saarille, lähetyssaarnajakin, tosin heitäkin kuoli jonkinverran.
    Vallanpitäjät ei korjaa aiempia virheitä, he eivät ole valmiita myöntämään niitä, että on murskattu kokonaisia yhteisöjä ja useita sukupolvia, jos ajatellaan orjuutta, Jim Crow-lakeja- ja muita sortojärjestelmiä, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen.

    Trumppi lietsoo bensaa liekkeihin, se tarttuu valmiiksi rasistiseen porukkaan, kuin purkka tukkaan, tuupitaan, isketään, häiritään, syljetään tänä päivänä kuin ennen vanhaan.

    Pressojen suusta! Vm 2017.
    Joku afroamerikkalainen joukossa:
    Trumppa:"Hakatkaa heistä paskat pellolle, viekää hänet pois täältä, vanhoina hyvinä aikoina, tälläistä ei sattunut, koska heitä kohdeltiin erittäin kovin ottein, jos oli protestoinut kerran, ei tehnyt mieli kokeilla toista kertaa, haluan vetää häntä turpaan! Hienoja aikoja! Mitä tuollaisille tyypeille tehtiin tälläisissa paikassa? Heidät kannettiin paareilla ulos. Thats true."

    Enää ei kulje lakanat päällä(KKK) väkeä, mutta on se pakko sanoa että henkisiä lakanatyyppejä on olemassa aina.
    KKK vanhamies: (musta)Suunsoittaja pitää pieksää. Ensi kerralla saatamme tappaa hänet.

    Trumppa: "Vanhoina hyvinä aikoina-hänet olisi kiskaistu tuolista hyvin nopeasti.." Kansa: JEEE JEEE JEEEE!

    Toinen KKK vanhaäijä:(Mustalle)"Sulje se hemmetin suusi."
    -"Paskat. En sulje"
    Joku valkonaama: "Painukaa helvettiin täältä."

    Trumppa:"Vanhoina hyvinä aikoina, lainvalvojat toimivat ripeämmin.(Sulkivat mustat kaltereiden taa)Paljon ripeämmin!
    Kansa: JEE JEE JEEE!

    Nixon:"Amerikkalaisten tulee muistaa että ME takaamme järjestyksen!"
    Trumppa:"MINÄ olen yleisen järjestyksen LAW & ORDER takaava (ehdokas)"

    Mustat luulivat että orjuus olisi loppunut, mutta siitä seurasikin sata vuotta Jim Crow-lakeja, terroria ja lynkkauksia.
    Sitten astuivat kuvioon Tri King, Ella Jo Baker, Fannie Lou Hamer ja mustat saivat äänioikeuden, mutta käsiraudat otettiin esiin porsaanreikää hyväksi käyttäen rikolliset ei saa äänestää eikä saa töitä.

    Valkoihoisista yksi 17:stä joutuu vankilaan, ja joka kolmas mustaihoinen joutuu jossain vaiheessa elämäänsä vankilaan.
    Mustien miesten osuus Yhdysvaltojen väestöstä on n. 6,5% ja heidän osuutensa on maan vangeista 40,2%

    Eli vankiloissa on enemmän kuin 1850-luvulla orjia.
    Orjuudesta seuraava oli orjuuden uusi muoto rangaistusvankien vuokraus.
    Kun se lakkautettiin syntyi taas uusi järjestelmä, Jim Crow-järjestelmä, joka teki kuten mainittukin afroamerikkalaisista toisen luokan kansalaisia. Ja nyt kun Jim Crow-lakien kumoamisesta on kymmeniä vuosia, on Amerikassa jälleen uusi järjestelmä; Massavangitseminen, ahmien kitaansa kaikenvärisiä ihmisiä, vaikka alussa oli rodun määrittämästä ihmisryhmästä.
    Kaksi miljoonaa vangittua ihmistä.

    Kun värilliset vankilaan, eivät saa henkivakuutuksia eivät äänestää never ever. Yllättäen vanhojen Jim Crow-lakien kohdat ovat jälleen voimassa.

    Eniten vaivaa tuo poliisien (pollareille annettiin valta, varsinkin afroamerikkalaisia piti pidättää, jopa ilman syytä)ja muiden vastaavien vihamielisyys ja väkivalta tänä päivänä mustia kohtaan. Jopa lapsia riistetään (maahanmuuttajia)
    Poliisi esim. ampui vain siksi että autosta oli toinen perävalo rikki. Näitä on lukemattomia samankaltaisia surullisia tarinoita

    Trumpan vastustaja(voi ei toivoin niin hänen voittoa!)
    Yllättäen Hillary Clinton tapaa Black Lives Matter-aktivisteja.
    Tuo järjestö on yhä voimissa, koska sillä ei ole johtajia, tai johtajuus on jaettu.
    Hillary puhuu rauhallisella äänellä että on aika muuttaa lähestymistapaa ja tehtävä loppu massavangitsemisesta.

    Obama (olen fani) vieraili vankilassa ensimmäisenä istuvana pressana.
    Hän sanoi että "viime vuonna vankeusrangaistusten määrä laski ensimmäistä kertaa 40 vuoteen."
    Konservatiivien on luultu ajavan kovaa linjaa rikoksia kohtaan, ottavat oikeusreformin innolla vastaan, se on kuin"mies puri koiraa"-tapaus.

    JatQ

    VastaaPoista
  13. Kun ei ollut muuta kuin piirroskuvia, miten arpeutunut oli erään orjan selkä raipan iskuista, 1950-luvulla Martin Luther King ja kansalaisoikeusliike hyödynsi telkkaria, muita rotusortoja siinä käytettiin raakaa valtaa mustia kohtaan, toki mielenosoituksia aiheesta.
    Rotuerottelua. 1965 mustien lehtikuvia (poliisi ja/tai rasistien) hakkaamia mustia nuoria, ne kuvat näkikin kaikki afroanerikkalaiset.
    Nykyään kun on vähän kaikilla kännyt voit kuvata mitä vain, ja laittaa sen tubeen. Muu ei muutu kuin se että sen näkevät koko maailma.

    Usein ihmetellään miten ihmiset suvaitsivat orjuutta?
    Miten he pystyivät elämään sen kanssa?
    Miten ihmiset saattoivat osallistua lynkkauksiin?
    Miten ihmiset pystyivät ymmärtämään rotuerottelua?
    Valkoisten ja värillisten juoma.
    Monet värilliset ajattelee jos olisin elänyt silloin, en olisi suvainnut sellaista. Vaikka totuus on, että suvaitsemme sellaista nykyäänkin.

    Suomestakin löytyy syrjintää saamelaisia kohtaan.
    Ei jummarra ei!

    C- kruisailee 8,7 valovuoden etäisyydellä maasta, voit nähdä mut paljainsilminkin!

    VastaaPoista
  14. Rauhalliset mielenosoitukset ovat muuttunut öisiksi mellakoiksi Minneapolisissa. Alun perin poliisin väkivaltaisessa pidätyksessä kuolleen George Floydin muistoa kunnioittavat kokoontumiset ovat karanneet tuhopoltoiksi, ryöstelyiksi ja ilkivallaksi.

    VastaaPoista
  15. Lukemattomia tapauksia, 90v mummua osoitettiin aseella, kun yritti puolustaa pojanpoikaa jota poliisit repi, että housutkin putosi, taisivat painaa maahan että kuului I can't breathe..joka taas yllyttää ylilyönteihin.
    JA Trumppa se twiittaa yllyttäen, Twitter rajoittaa pressan twiittejä..ehheh tuskin, erääseen oli laitettu sininen huutomerkki joka taas siirsi sivulle jossa kumottiin twiitin sisältö. Ja Trumppa suuttuu.
    Eikö jenkkiläiset näe mikä on maan johtohahmo?
    SK: Trump is marvelous at obscuring his incompetence by stirring up distracting controversies. Here is what Americans should keep in mind: 101,000 DEAD AMERICANS AND MILLIONS MORE OUT OF WORK.
    THIS PRESIDENT IS AN UTTER FAILURE.
    Allekirjoitan!

    Trump kertoi yhdysvaltain lopettaneen yhteistyön WHO:n kanssa!

    IS oli törkeä juttu koiran kanssa ollut muija suuttui kun musta mies ojensi sanomalla koiria ei saa pitää vapaana. "Yhdysvaltain mustien vuosisatainen sorto kiteytyi tähän videoon" On siis video joka sen näyttää!
    Muija varoittaa mustaa että polisii voi ampua hänet, (kun on tapana ammutaan ensin kysytään sitten vasta)soitti poliisillle että musta mies on tuhma... no happy lopputulos, muija saa potkut duunista, pomo pesee kädet rasismista, ja koira otetaan pois.
    Paljoa koirasta ei ole juttua, tulee esiin on lainassa, häh, kuka lainaa koiraa, muija sitäpaitsi repii koiraa kaulapannasta kuin hirttäen, koira ulahtaa jossain vaiheessa nainen vaan rankaisee ja puhuu valepuhelua poliisille.

    C-Transient guests are we
    -HK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa jenkkiläisistä on sokeita, tarpeeksi moni vielä leikkii Trumpin kanssa. Ei Trumppi olisi vallassa, jos kukaan ei leikkisi hänen kanssaan. Ihmiset pitävät 6-vuotiasta pressaa vielä vallassa - sitä saa kyllä ihmetellä.

      Olen nähnyt alun siitä koiravideosta, se riitti minulle - sekopää se nainen oli kyllä. Ei tuollainen tarvitse koiraa, joka ei osaa pitää edes koiraa. Ja täytyy olla joku vika päässä, kun siinä tilanteessa heti alkoi soittaa poliisille ihme syistä. USA on pilalle mennyt valtio.

      Suomesta pitäisi viedä jenkkilään noin 50 poliisia, jotka näyttäisi mallia, että tilanteet voi ehkä hoitaa muutenkin kuin ampumalla heti.

      Poista
    2. Mellakka-aalto yltyy Yhdysvalloissa. Trump uhkaa lopettaa levottomuudet kovilla otteilla.

      Poista
  16. Oikeus istua bussissa oli alkusoittoa taistelussa rotusyrjintää vastaan.

    VastaaPoista
  17. T tärisee bunkkerissaan, on hän ennenkin huudellut sammakoita.
    Luin että soitti tämän viimeisimmän uhrin veljelle(?) mutta ei antanut suunvuoroa. Taas se minä, minä ja minä, Jumalasta heti seuraava.
    Tarvitsisi tuntea Trumppa hyvin, olen miettinyt kovin voiko hän olla semmoinen kuin antaa julki!?

    Ainoa hyvä juttu on maybe kansalaisten paineista että poliisi joka tukahdutti miehen joutui tarkoin vartioituun vankilaan, potkut duunista, avioerokin ja jotain muuta ikävää.
    Mitä väliä on että vankila on yksi parhaimpia vartioituja, noh onko noin?

    Rotusorrosta versoaa:

    Epstein se lusi vankilassa joka tunnettiin nimellä DEATH.
    Pari vartijaa, valvontakameroita pimeinä, kuulemma vartijat nukkui, mutta Epsteinin kuoleman teki vartija, Epstein oli polvillaan ja vartija kietoi takaapäin lakanan sen kaulalle, ja humps. No ei varmalla ole salaliittoteoriaa tuo, kurkunpään murtuma etc osoitti ettei mitenkään olisi itse voinut hirttää itseään, no siihen en sano mitään että lahjoiko vartijan hommiin, kun Epstein kävi rahalla, iljettävä ukkeli, hyvää on sekin että näitä kihomatoja alkaa putkahdella kuin tatteja sateella, naiset uskaltaa astua esiin!

    Kuten Harvey Weinstein mahtaako ukko delata vankilaan, ikää 68 ja 23v tuomio.
    H W oli niin surkea ykskaks rollalla meni kumarassa oikeudenkäyntiin, näki sokea reettakin että äijällä oli teatteri päällä.
    Ja se hyvä että jenkit alkaa rekisteröidä sexrikollisia.
    Eikös Epsteinki joutunut listalle, jotenkin muistelisin.
    Onko eri rekkari jos kohdistuu lapseen, saa erikoismerkinnän.(Kuulostaa ihan karkkien jaolta, ja kuka saa tikkarin)

    -Ken historiassa aloitti ken lopettaa, ajatella 2000-luvulla yhä löytyy henkiset kaavut päällä olevia, kieritään ympyrää.
    Trumppa uhkaa ampumisella (mustaa) ihmistä joka kenties ei tykkää mitä Trumppa sanookin, sen sijaan Obama olisi saanut kruunun kutreilleen ja julistettais kuningaskunnaksi koko sairas sairaampi sairain amerikka!

    C- Rinnakaisuniversumin rinsessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin George Floydista alkanut kuohunta alkoi melko pienestä. Floyd osti tupakka-askin ja kassalla epäiltiin, että Floyd maksoi väärennetyllä setelillä. Floyd ei tahtonut antaa askia takaisin ja poliisit soitettiin paikalle. Floyd antoi laittaa käsiraudatkin kiltisti, mutta sitten poliisiautoon meneminen ei ollut niin selvää. Floyd päätyi niputettuna makaamaan maahan ja poliisit istuivat hänen päällään. Olisi kiva tietää, että onko Floydin seteliä vahvistettu vääräksi, vai oliko se sittenkin aito.

      Ei suomalaiset poliisit olisi hoitanut hommaa ihan noin.

      Yhdysvalloissa jo poliitikotkin ovat sanoneet, että Trump on epäkypsä. Ampuu ihmisiä kumiluodeilla, jotta voi kuvauttaa itsensä Raamattu kädessä. Trump joutuu käskemään vaimoaan hymyilemään. Kirjaväitteen mukaan Melania eroaa Trumpista heti, kun Trumpin virkakausi päättyy.

      Suomessa on puhuttu Veijo Baltzarista.

      Poista
    2. Trump nimittää kansalaisia terroristeiksi, vaikka niin ei saisi sanoa, ainakaan kovin heppoisin syin. Trumpia itseäänkin sanotaan rasistiseksi.

      Poista
  18. Hullu ukko koko trumppaus! Vai laskee Melania minuutteja, näkee sitten miten käy.
    Trumpalla on tekohammashymy (solariumrusketus ja porkkanaraaste naamalla)ja Melanie tuskin koskaan hymyilee (on järkyttynyt äijänsä jutuista)ja väkisin miehensä vitsistä. Trump joutaisi aidatun alueen sisälle, metri x metri.

    Joe Biden kertoi kuitenkin olevansa vakuuttunut siitä, että asevoimat saattavat Trumpin ulos Valkoisesta talosta, mikäli tämä häviää, eikä suostu tunnustamaan tulosta.
    Ja olevansa huolissaan siitä, että hänen vastaparinsa, istuva presidentti Donald Duck (oli pakko) yrittää ”varastaa” marraskuun vaalit.
    Voi hyvänen aika, oli alunalkaeen jo väärin että Trumppa valittiin pressaksi!
    Jos T jatkaa kannustajat ovat kaikki KKK jäseniä.

    Niin ehkäpä tuo ikävä tapaus, antoi pontta eri ryhmille, kuten BOOGALOO-liike, raskas aseistus ja hupipaita alla..ja mielenosoitukset ovat ok mutta ei mellankointi mikä on ikävämpää, mellakointi tuo vainajia.
    En tiennyt että nykyäänkin on olemassa oikea KU KLUX KLAN!
    Taitaa kuitenkin mellakoitsijat olla KKK jäseniä ja mielenosoittajat mustia ja suvaitsevia valkoisia.

    Suomessa Veijo.. no niin, kyllä Suomessakin on sikoja, ympärimaailman niitä on!

    C- matkalla mustaan aukkoon minnekäs muualle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biden uskoo sotilaiden saattavan Trumpin ulos Valkoisesta talosta. Yhdysvaltojen ykköskenraali katui osallistumistaan Trumpin kirkkokuviin.

      Mielenkiintoiseksi menee, jos armeija raahaa Trumpin ulos. Amerikassa on jokaisella ase ja Trumpin kannattajat voivat puolustaa Trumpia - sisällissota.

      Tunteekohan historian kirjat Trumpin kauden "Amerikan pimeinä vuosina".

      Poista
  19. Yhdysvaltojen kivääriyhdistys (NRA) pyrkii velkasaneeraukseen.

    VastaaPoista
  20. Italiassa tiedettiin Amerikasta 150 vuotta ennen Kolumbusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt se on varmaa: viikinkejä oli Pohjois-Amerikassa vuonna 1021.

      Poista
  21. Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen valittu historian ensimmäinen musta naistuomari.

    VastaaPoista
  22. Yhdysvalloissa valtava etsintäoperaatio 18 ihmistä ampuneen miehen löytämiseksi.

    VastaaPoista