tiistai 1. huhtikuuta 2014

Sivilisaation romahdus

Nasan Goddard-avaruuslentokeskuksen sponsoroiman tutkimuksen mukaan nykyinen maailmanjärjestys saattaa romahtaa muutamassa vuosikymmenessä - romahdusta on vaikea välttää. Tutkijoiden mukaan on kaksi tekijää, jotka ovat näytelleet merkittävää roolia kaikissa sivilisaatioiden romahduksissa viimeisten 5 000 vuoden aikana: ekologiseen kantokykyyn kohdistunut paine sekä ihmisten jakautuminen eliitteihin ja massaan.

Kuuluisan 21.12.2012 päivämäärän sanottiin olevan käännekohta, jossa ihmisen ahneus on saavuttanut lakipisteensä/huippunsa, joillekin se merkitsi maailmanloppua ja toisille uuden aikakauden alkua. Vuonna 2012 ei tullut näkyvää maailmanloppua, mutta ehkä se vanha aika jäi taakse ja uusi aika pikku hiljaa voimistuu. Muutos on jo alkanut ennen vuotta 2012, kaikki negatiivisyys (ahneus, valheet, epärehellisyys, vallan ja rahan tavoittelu jne.) on ajettu nurkkaan, sillä ei ole enää paikkaa mihin paeta. Tämä näkyy sitten negatiivisten asioiden lisääntymisenä, koska ne kiehuvat pintaan, haihtuen pois. Uutta ei voi syntyä, jos vanha ei romahda alta pois. Vanhat tavat, asenteet ja käsitykset täytyy unohtaa.

Arabiakevät on hyvä esimerkki muutoksesta. Arabiakevättä aiemmin jo nähtiin, että maailmantalous natisee liitoksistaan. Arabiakevät antoi lopullisen kipinän Syyriaan, jossa kansa alkoi myös vaatia muutosta - Syyriassa tämä muutos jatkuu yhä. Venezuelassa on osoitettu mieltä hallitusta vastaan sekä Turkissakin tilanne on eskaloitunut Twitter-episodiin. Ukrainassa Kansan mielenosoitukset hallitusta vastaan johti Ukrainan ja Venäjän väliseen Krim-selkkaukseen, johon ovat ottaneet osaa myös EU ja USA. Ihmiset ovat kyllästyneet vanhaan aikaan, meidän täytyy alkaa ajatella uudella tavalla. Tietoisuutemme kasvaa, alamme nähdä asiat toisin. Vanha aika poistuu, mutta se ei tapahdu kivuttomasti. Mitä enemmän negatiivisyyttä täytyy kiehuttaa pois, sitä enemmän näemme kaaosta muutoksen aikana. Vanhat asenteet ja tavat eivät ole ihmiskunnan ainoat haasteet, jotka meidän täytyy ratkaista.

Maailman väkiluku ylitti 7,2 miljardin rajan heinäkuussa 2013. Vuoteen 2100 mennessä maapallolla on 10,9 miljardia asukasta, näin arvioi Yhdistyneiden kansakuntien (YK) julkaisema raportti maailman väestönkehityksestä. Hurjimmat arviot ovat, että vuoteen 2100 mennessä väestö kasvaa 16,6 miljardiin.

1960-luvulla ihmisiä oli noin 3 miljardia, siitä eteenpäin väestönkasvu näyttäisi räjähtäneen. Noin 50 vuodessa väkiluku yli kaksinkertaistui. Vuonna 2050 maapallolla olisi ennusteen mukaan 9,6 miljardia asukasta. Isoin osa väestönkasvusta tapahtuisi ennusteen mukaan maissa, joissa hedelmällisyysluku on korkea. Näistä maista suurin osa sijaitsee Afrikassa - köyhissä maissa on suuri syntyvyys. Vuonna 2012 Suomen hedelmällisyysluku oli 1,80. Suomessa syntyvyys on ollut vuodesta 1969 lähtien alle väestön uusiutumistason, joka on noin 2,1 lasta naista kohden. Samoin on koko maapallolla, vuosikymmeniä on jo väestönkasvu hiipunut, vaikka ei välttämättä siltä näytä. Espanjalaistutkijoiden mukaan väestönkasvu pysähtyy jo ennen vuotta 2050. Vieraskielisten osuus Suomen väestönkasvusta oli 2013 vuonna 90 %.

Afrikassa väestönkasvua on hillinnyt malaria, joka on maailman tappavin tartuntatauti, jonka uhrina kuolee joka minuutti kaksi alle viisivuotiasta afrikkalaislasta. Aids on myös suuri ongelma Afrikassa. Länsimaissa ongelmana ovat Sydän- ja verisuonitaudit. Tänään maapallolle syntyy noin 380 000 ja kuolee noin 150 000 ihmistä (nälkään kuolevien osuus on noin 30 000 päivässä). Tänään väestö kasvaa noin 230 000 ihmisellä.

Väestönkasvua hillitsee myös, jos tytöt ja naiset pääsevät kouluun sekä muutenkin naisten oikeudet paranevat köyhissä maissa. Länsimaat pyrkivät auttamaan kurjissa oloissa asuvia - humanitäärinen apu - ruokaa, juomaa, lääkkeitä jne. Tässä kohtaan tuleekin vaikeampi kysymys, nopeuttaako tällainen toiminta väestönkasvua, koska kuolleisuus vähenee ja ihmiset elävät pidempään?

Lääketiede kehittyy, kohta malariaan ja aidsiinkin keksitään varmat hoitokeinot sekä syövät voidaan hoitaa tai jopa estää. Synteettisestä lihastakin eli keinolihastakin on jo uutisoitu "Ruokakauppojen hyllyille keinotekoinen liha voisi päätyä 5-10 vuodessa". Keinoliha olisi ratkaisu nälänhätään, vielä kun joku keksiki miten saada kaikille puhdasta vettä.

Onko kehittynyt lääketiede ja riittävä ravinto kaikille tie Paratiisiin? Vuonna 2013 ihmiskunta oli kuluttanut maailman yhtenä vuotena tuottamat uusiutuvat luonnonvarat 20. elokuuta loppuun - kulutuksemme ylittää vuosittain luonnonvarojen rajat jo yhdeksän kuukauden aikana. Ihmiskunta tarvitsisi yhteensä 1,5 maapalloa tyydyttääkseen tarpeensa ja jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat luonnonvaroja kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3 maapalloa, laskee ympäristöjärjestö WWF.

Kirkolla on omat haasteensa muuttuvassa maailmassa, pystyykö kirkko sopeutumaan uuteen aikakauteen, joka tekee tuloaan?

Ovatkohan tutkijat ottaneet arvioissaan huomioon kehittyvää lääketiedettä sekä keinolihaa? Afrikassa romahtaa kuolleisuus, nopeutuuko silloin myös Afrikan väestönkasvu - näin voisi olettaa. Afrikassa pyritään nostamaan elintasoa, nälänhätä ja taudit voitetaan. Voiko näin väestönkasvu pysähtyä vuoteen 2050? Onko ratkaisun avaimena väestön ikärakenteen muuttuminen? Meitä on yhä enemmän ja elämme yhä pidempään, Afrikassakin, jossa väestönkasvu on vielä suurta.

Onko hyvinvoinnin tavoittelu sama kuin kairaisimme veneemme pohjaan hiljalleen reikää? Maapallo ei oleellisesti kasva, joten mistä saamme lisää tilaa? Samalla, kun parannamme väestön oloja, tulisi myös ottaa huomioon tulevaisuus, mihin me oikein lopulta mahdumme. Vai puuttuuko luonto asiaan ja tuhoaa jotenkin vähintään puolet ihmiskunnasta, jolloin maapallon taakka kevenee.



Mikä tahansa suurvalta tuhoaa itsensä, jos se ei suostu luovuttamaan mahdottoman edessä.
- Stephen Vizinczey

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti