sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Raamattu murenee

Kaksi vuotta sitten julkisuuteen tullut Jeesuksen vaimoon viittaava papyrus on uuden tutkimuksen mukaan aito. Teksti on saanut nimekseen Jeesuksen vaimon evankeliumi, heti tekstin tullessa julkisuuteen sitä arvosteltiin "kaikenlaisia hullutuksia" sekä tietenkin Vatikaani julisti sen väärennöksi.

Vaikka nyt papyruksen kirjoituksen musteen on todistettu olevan peräisin oletetulta ajalta, joitakin vuosisatoja Jeesuksen kuoleman jälkeen. Kaikki eivät sulata Jeesuksen vaimo -väitettä. Tekstin sanotaan olevan varhaiskristittyjen päätelmiä tai vain gnostilaisten tarinoita, niissä tyypillistä on se, että asioita käännetään päälaelleen - sanoo Raamatuntutkimuksen professori Lauri Thurén Itä-Suomen yliopistosta.

Jeesuksen vaimon evankeliumi ei ole ainoa teksti, jossa viitataan Jeesuksen vaimoon. Vuonna 1945 löydetyssä Nag Hammadin kirjastossa on muun muassa Filippuksen evankeliumi, johon kietovat tarinansa Pyhä veri, pyhä Graal -kirja sekä Da Vinci -koodi kirja. Filippuksen evankeliumi vihjaa Jeesuksella olleen vaimo tai naispuolinenkin opetuslapsi.

Varmaan kaikkia raamatullisia tekstejä, jotka eivät ole linjassa Raamatun punaisen langan kanssa, sanotaan gnostilaisiksi tarinoiksi. Mikäli Raamatun tekstejä sanoo vain tarinoiksi, niin heti saa uskovaisten vihat niskaansa. Suomessakin toimii gnostilainen kirkko, niin eikö gnostilaisten tekstien halveeraaminen ole väärin? Katolinen kirkko julisti 300-luvulla gnostilaisuuden harhaopiksi, mikä on kyllä mielenkiintoisaa, koska gnostilaisuus oli jo olemassa ennen kristinuskoa. Gnostilaisuus oli 100-300 -luvuilla kristinuskon vakava kilpailija Jeesuksen sanojen oikeana tulkitsijana, mutta jäi häviölle ja tuomittiin harhaopiksi.

Kun gnostilaisuus julistettiin harhaopiksi, niin gnostilaisia tekstejä tuhottiin, koska niiden hallussapito oli vakava rikos. Nag Hammadin kirjasto onkin tekstikokoelma, joka on 300-luvulla piilotettu ettei niitä tuhottaisi. Raamatunkokoajat valitsivat punaiseksi langaksi tietyn linjan, eikä siihen muottiin sopineet gnostilaisten näkemykset. Tämän vuoksi Raamatun näkemyksiä rikkovat tekstit ovat erittäin vaikea pala kirkon edustajille niellä. Raamatulta putoaa pohja mikäli gnostilaiset tekstit tunnustetaan oikeiksi. Mihin sitten kirkko voisi enää tukeutua, kun Raamatulta putoaisi pohja sekä kannetkin?

Kukaan ei pysty todistamaan, että Raamatun nykyinen muoto ja sanoma olisi se oikea Totuus. Yhtä hyvin se voi olla Saatanan harhautusta, että gnostilainen Totuus pyrittiin hävittämään. Gnostilaiset o(li)vat oikean Totuuden levittäjiä ja kristinusko on vain sen valheellinen variaatiomuoto - näinkin asia voi olla. Oli miten oli, niin jokainen tietää sisimmissään mikä on itselleen oma Totuus.

Gnostilaisilla ei ole erityistä pyhää kirjaa, vaan monia arvossa pidettyjä kirjoituksia. Tässä suhteessa gnostilaiset poikkeavat muun muassa juutalaisista, kristityistä ja muslimeista, jotka pitävät Raamattua tai Koraania Jumalan ilmoittamien sanojen kokoelmina. Gnostilaisten mielestä kaikki pyhät kirjat ovat ihmisten kirjoittamia ja vaikka ne olisivatkin syntyneet jumalallisen hengen vaikutuksesta, niihin sisältyy aina inhimillisen väärinymmärryksen mahdollisuus. Gnostilaiset pitävät Raamatun ja muiden pyhien kirjoitusten sisältämiä opetuksia ja elämänohjeita arvokkaina, mutta kehottavat ymmärtämään niihin sisältyvät myyttiset kertomukset ja ihmeet ainoastaan vertauskuvallisesti.


Lue myös: Voihan Jeesus Maaria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti