Ulkoasun muokkaamista
Firefox 29 version myötä selain sai uuden ulkoasun, joka on pelkistetympi kuin aiemmin sekä muotoja on pyöristetty - muistuttaa Chrome-selainta paljon. Uusi ulkoasu kulkee nimellä Australis.Australis-ulkoasun suurimpia muutoksia on muokattavuus. Firefox-valikko -painike on siirtynyt vasemmasta reunasta oikeaan reunaan, siitä valikosta löytyvät kaikki tarpeellinen, mm. zoom-toiminto. Toinen muutos on pelkistetty yläreuna, jossa ei juurikaan ole muuta kuin välilehdet ja osoitepalkki sekä muutama hallintapainike. Välilehtien otsikkoalueita on pyöristetty.
Firefoxin muokkaus on suhteellisen helppoa. Firefox-valikon alareunasta löytyy Muokkaa-painike, josta aukeaa muokkausnäkymä. Lisää työkaluja ja ominaisuuksia -ikkunassa ovat ne komponentit (painikkeet, kuvakkeet jne.), joita voit lisätä ja poistaa. Itse muokkaus tapahtuu raahaa ja pudota -menetelmällä.
Saatavilla olevia komponentteja voidaan lisätä tai poistaa selaimen yläosaan, niille tarkoitetuille palkeille. Jo valmiiden komponenttien järjestystä voi myös muuttaa tai siirtää ne pois varastoon Lisää työkaluja ja ominaisuuksia -ikkunaan. Myöskin Firefox-valikkoa voi näillä komponenteilla muuttaa. Kun muokkaus on valmis, se lopetetaan Firefox-valikon Lopeta muokkaus -painikkeella.
Uudessa ulkoasussa ei ole oikein tilaa lisäosien kuvakkeille, ne täytyy lähinnä sijoittaa Firefox-valikko -painikkeen viereen. Jotkin lisäosat tahtoisivat myös käyttää ns. tilariviä, joka oli joskus aiemmin selaimen alaosassa, nyt sitä ei ole.
Classic Theme Restorer -lisäosa laajentaa entisestään Firefoxin muokattavuutta. Sillä voi muuttaa uuden ulkoasun näyttämään siltä mitä se oli ennen Australis-ulkoasua, jos uusi on mielestäsi huono. Tällä lisäoasalla voi muuttaa monia säätöjä, itse olen säätänyt lähinnä välilehtien otsikkopalkkien väriä sekä muotoa. Classic Theme Restorerilla saa selaimeen myös tilarivin selaimen alaosaan, se on vain nyt nimellä lisäosapalkki. Osoiterivin alle saa myös lisätyökalupalkin. Näille lisäpalkeille voi sijoittaa lisäosien komponentteja, jotka ilmestyvät selaimen muokkaus-näkymään, kun lisäosia asentaa.
Mikäli sinulla ei näy selaimen yläosassa valikkopalkkia, saat sen näkyviin väliaikaisesti painamalla ALT-näppäintä. Toinen vaihtoehto on selaimen yläreunassa (ei välilehden otsikon päällä) painaa hiiren oikeanpuoleista nappia ja valita valikosta Valikkopalkki. Classic Theme Restorer -lisäosan ollessa asennettu saat tästä samaisesta hiirellä avattavasta valikosta valittua ne kaksi lisäpalkkia, Add-on bar ja Additional toolbar.
Valikkopalkin Työkalut-valikosta löytyy Classic Theme Restorer -kohta, jos se on asennettu selaimeesi, tästä pääset säätämään sen lukuisia asetuksia.
Vaikka selaimessa olisikin alareunassa näkyvissä tilariviä vastaava lisäosapalkki, niin kumminkaan avattavien linkkien osoitteet (url:t) eivät näy sillä palkilla, jos vie hiiren linkkien päälle, vaan ne näkyvät "ilmassa leijuen" Chrome-tyyliin. Tähän tarjoaa ratkaisun Status-4-Evar -lisäosa. Status-4-Evar -lisäosa lisää muokkauskomponentteihin muun muassa Progress meter- ja Status text -komponentit. Progress meter on sivun latauspalkki ja Status text on ainakin linkkien osoitteet, nämä kun liittää selaimen alareunaan lisäosapalkin vasempaan reunaan, näkyy silloin niiden tiedotkin siellä. Toinen vaihtoehto on sijoittaa ne osoiterivin alle lisätyökalupalkkiin - ihan miten tykkää.
Status-4-Evar -lisäosa sisältää myös omia säätöjä, kuten sivun latauspalkin saa näkymään myös itse osoiterivillä, jolloin sitä ei välttämättä tarvitse sijoittaa alareunaan.
Yleensäkin näihin lisäosien asetuksiin pääsee ainakin lisäosalistan kautta. Asetuksissakin voi olla usein määrittelyjä, näkyykö jokin ikoni jollain palkilla jne.
Muuta näppärää
Sivuilta katoavat turhat mainokset Adblock Plus -lisäosalla, jossa on EasyList-suodatin. Näiden tueksi vielä Element Hiding Helper for Adblock Plus -lisäosa.Textarea Cache -lisäosa pelastaa silloin päiväsi, jos olet kirjoittanut pitkän tekstin ja juuri silloin nettisi tai koneesi jumittaa. Ei hätää, Textarea Cache tallentaa kirjoittamasi tekstit talteen, kunka kauaksi aikaa, sen voit itse määrittää asetuksien kautta.
Clippings-lisäosa on oiva apuväline, kun teksteihin täytyy liittää usein samoja pätkiä. Tekstilistaan vain halutut tekstit ja tämän jälkeen ne löytyvätkin tekstikentässä ollessa hiiren oikeanpuoleisen napin kautta.
iReader-lisäosa on niille, jotka lukevat netissä suuria tekstikokonaisuuksia - helpottaa lukemista. iReader toimii hyvin useimmilla sivuilla, sen ikoni näkyy osoiterivin lopussa, jos sivulla on tekstilohkoja, jotka se havaitsee.
Cookies Manager+ -lisäosa on heille, jotka tykkäävät syväluodata selaimen evästeitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti