keskiviikko 21. elokuuta 2019

Tupakkalaskuri

Palkkisimulaattorilla lämmittelin ja nyt päätin kokeilla jotain vähän laajempaa koodattavaa.

Vuonna 2002 näki päivänvalon Tupakkalaskuri v.1.0, sen koodasin PHP:llä. Vuonna 2006 väänsin Tupakkalaskuri v.2.0:n Flashilla eli ActionScriptilla. Nyt vuonna 2019 tein Tupakkalaskuri v.3.0:n javascriptilla. Löysin vuoden 2002 PHP-koodin ja siitä hieman katsoin mitä kaikkea se on pitänyt sisällään ja muistelin Flash-versiota. Tämä versio 3.0 on laajin Tupakkalaskuri ja sen myös huomasin koodatessa, laajuus hieman yllätti, mutta sainpahan kasaan. Tupakkalaskuri laskee kaikenlaista... oletko valmis näkemään mahdollisen kuolinaikasi?...

TUPAKKALASKURI v.3.0 tehnyt Jacke, 2019
YLEISTIETOJA
Sukupuoli:
Syntymävuosi: Syntymäpäiväsi on ollut jo tänä vuonna:
TUPAKKA-ASKI JA TUPAKOINTITAPA
Tupakka-aski maksaa: euroa ja askissa on tupakkaa.
Poltat tupakkaa päivässä ja olet tupakoinut vuotta.
ELÄMÄNLAATU
Juotko runsaasti alkoholia tai käytät muitakin päihteitä?
Sinulla on jokin pitkäaikainen fyysinen tai psyykkinen diagnoosi?
Oletko pitkäaikaistyötön?
Asutko yksin tai oletko eronnut?
Syötkö mielestäsi terveellisesti?
Kaikki on OK

TUPAKKALASKURI-OHJEITA
Tupakkalaskuri on kaksivaiheinen, ensiksi määritellään halutut arvot ja asetukset, jonka jälkeen ruudussa nähdään Tupakkalaskurin tulokset.

Laskuri
Laskuri-näkymä on jaettu kolmeen lohkoon Yleistietoja, Tupakka-aski ja tupakointitapa sekä Elämänlaatu Kahdessa lohkossa on pakolliset täytettävät kohdat, Elämänlaatu-kohdat ovat vapaaehtoiset.

Kun mielestäsi olet täyttänyt kaikki kohdat, niin alareunasta löytyy "Kaikki on OK" -ruksi. Sillä tarkistetaan, että onko kaikki tarpeelliset kohdat täytetty, saat ilmoituksen, jos jokin puuttuu. Kaiken ollessa OK, alareunan Polta-painike aktivoituu ja voit painaa sitä sekä nähdä laskurin tulokset. Stumppaa-painikkeella voit nollata laskurin.

Tulokset
Tuloksista näet paljon erilaista tietoa, joita on voitu saada irti niistä seitsemästä arvosta, jotka määrittelit. Näet Tupakan vaikutuksia, kulutusta ja rahana sekä vapaaehtoiset elämänlaatu-kohdat. Tuloksissakin on yksi valittava kohta, joka muuttaa tuloksia.

Tee uudestaan -painikkeella tulokset nollataan ja päästään takaisin laskuri-näkymään.

Muuta
Tupakkalaskuri on pyritty tekemään älykkään joustavaksi. Syntymävuoden raja-arvot muuttuvat sen mukaan, että mikä vuosi on menossa, joka vuosi on samat raja-arvot suhteessa kuluvaan vuoteen. Syntymävuosi-, Syntymäpäivä- ja Tupakointivuodet-kohdat "keskustelevat" keskenään ja ne muuttuvat toisiinsa nähden joustavasti. Joissakin tilanteissa (olet liian nuori) Tupakointivuodet-kohta menee harmaaksi, eikä sitä voi täyttää. Toinen ääripää näyttää tuloksissa Paradoksi-ilmoituksen, jos ikäsi on tilastollisesti "mahdoton".

Sukupuoleksi voi valita nainen, mies tai X (X jos et määrittele tarkasti omaa sukupuoltasi - nykyaikaa). Sukupuolilla on omat elinajanodotteet tilastollisesti, joihin laskuri nojautuu. Tästä syystä X-sukupuolelle minun täytyi määritellä jokin ikäarvo ja päädyin, että X:llä se on naisten ja miesten ikien keskiarvo.

Tuloksissa on yksi määriteltävä arvo ja se on, että montako minuuttia yksi tupakka lyhentää elämää. En löytänyt yhtä minuuttimäärää, joka mainittaisiin kaikkialla, vaan on monia eri tutkimuksia, joten päädyin laittamaan sen valittavaksi suhdeluvuksi (5, 10, 14 tai 17 min), 10 min on vakiona päällä.

Tupakkalaskuri on suunnattu 10-100-vuotiaille, oikeastaan alaraja on 11 vuotta, koska tupakointivuosien alaraja on aina 1 vuosi (11-vuotias on voinut aloittaa 10-vuotiaana). Vaikka tilastollisesti elämme noin 80 vuotta, niin Tupakkalaskurissa yläikäraja on 100 vuotta (johonkin se raja on vedettävä). Vanhimmat teräsmummot ja -papat voivat siis aiheuttaa laskurissa paradoksin.

Tuloksissa on myös lähdelinkkejä, joista saa lisää infoa aiheesta. Laskurin tulokset ovat vain ehkä suuntaa antavia, joten esimerkiksi kuolinvuottasi ei kannata ottaa kovin kirjaimellisesti, varsinkaan, jos nyt päätät lopettaa polttamisen.

Suomen pitäisi olla savuton 2030-luvulla.

14 kommenttia:

  1. 60 savuketta päivässä polttava Juventus-luotsi ei luovu tavastaan edes keuhkokuumeessa.

    60 savuketta päivässä... tässä Tupakkalaskurissa yläraja on 70 tupakkaa päivässä ja luulin sen olevan jo paljonkin liioiteltu yläraja, mutta ei sittenkään ollut - jotkut melkein yltävät sinne asti.

    VastaaPoista
  2. CNN:n mukaan Yhdysvalloissa on todettu ainakin 450 sähkötupakan käyttöön liittyvää keuhkosairautta. Ainakin kuusi ihmistä on kuollut vakavaan keuhkosairauteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdysvalloissa kaikkiaan seitsemän ihmistä on kuollut ja 530 sairastunut keuhkosairauteen, jonka epäillään johtuvan sähkötupakasta. Suomessa THL haluaa muistuttaa sähkötupakan vaaroista.

      Poista
  3. Jotain aivan järkyttävää, ruumisarkun nauloja kaikki.
    Ja miksi siihen sähkikseen tarvii kaikenlaisia makuhöyryjä ja sekottavat vielä maria ja muuta roskaa, onko ihme että 19 vuotiaalla on 70v tupakoijan kehkorasut?!

    Römpläsin laskuria toisaalla ja nyt uudemman kerran eihän siellä ole sitä 0 määrää.
    Jah on testi sitten röökajille?
    Pidän myös sivusavua erittäin vaarallisena.
    Tuttavani pitää sähkötupakka-liikettä olisi kiintoisaa tietää minkälainen myynti on.
    Toisen tupakoivan ystävän kanssa olen puhunut mikä on hänen kipukynnys hinnalle.
    Sanoi 8 euroa. Mitenkä en jaksa uskoa tuohon, jos on riippuvainen ja yksi ruuvi pudonnut kun ei edes osaa lopettaa.

    -C RRRCH (Raitis-Rakastava-Röökaamaton-CoffeeHolisti)

    VastaaPoista
  4. Eräs naapuri polttaa tupakkaa siten että kun stumppaa sytyttää taas uuden.
    Jotenkin ketjupolttaja taitaa polttaa rahaa viikossa 350 euroa, kun kuulin ostaa kartsan mustalaisillta, saa puoleenhintaan, en tiedä onko siinä kakskin kartsaa.
    Mua hirvittää ihan liikaa, miten joku voi-
    Jos se keski-iän ylittänyt frouva haluaakin keuhkosyövän.

    Laskurisi on hauska, vielä laskuri paljon hassaa rahaa ostamalla röökiä.
    No ei vainiskaan, koska se on niin helppo laskea, en viitsi kun aihe on vastenmielinen. Pakkasella nämä röökaajat haisee bussissa shitille!
    Mä en tiedä montako ruumisarkunnaulaa on askissa mutta sen tiedän että hintaa hilataan all the time, pian se on sen 8 euroa.


    -C polttaa* vain hihoja

    VastaaPoista
  5. Varmaan kannattais kieltää koko Suomeen tupakin tuonti ja myyminen, ainakin jos se jotain auttaa. Käy luultavasti kuten nuuskalle, että Ruotsin puolelta haetaan autoilla avoimien rajojen ohi, eikä kukaan kysele mitään. Sama malli mitä entisaikojen pirtutrokaamisessa. Noh yhtä kaikki, tupakki on turhaa hommaa joka kantilta. Onneks ei tarvi tehdä nääs totaka testiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tupakasta halutaan eroon 2030-luvulla, näin ollen poistuu myös siitä saatavat verotulot. Tupakka poistuu, mutta tilalle tulee kannabis. Jos valtio laillistaa kannabiksen, niin siitä voidaan ottaa verotuloja.

      Ojasta allikkoon.

      Poista
  6. Kysely: Suomalaiset kannattavat tupakan ostoikärajan nostamista 20 vuoteen.

    VastaaPoista
  7. Kokoomus nostaisi tupakka-askin hinnan 14 euroon.

    VastaaPoista
  8. Tupakkalaki tiukentuu toukokuun alussa. Pakkausten on oltava logottomia ja yksivärisiä, mutta merkin saa mainita.

    VastaaPoista
  9. Tupakkayhtiön suomalaisesta ex-johtajasta tehtiin tutkintapyyntö tuhansista murhista.

    VastaaPoista