perjantai 9. elokuuta 2019

IPCC ja lihan arvoitus

Kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuhatsivuinen raportti julkaistiin, jossa on madonlukuja siitä, miten vastuuttomasti ihmiskunta käyttää planeettaansa muun muassa ruoantuotannossa.

Tuoreimman raportin mukaan ihmiskunta on valjastanut maapallon viljavat alueet käyttöönsä ennennäkemättömässä laajuudessa kasvavan väestön ruokkimiseksi. Taustalla on ihmiskunnan kasvun ohella vaurastuminen ja erityisesti lihansyönnin lisääntyminen. Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta kahta pääreittiä. Erityisen haitallista on trooppisen sademetsän raivaus soijarehun kasvattamisen ja lihakarjan laiduntamisen tieltä. Lisäksi märehtivä karja tuottaa mittavat metaanipäästöt, ne ovat kaksinkertaistuneet 50 vuodessa.

Vuosia on valistettu, että lihansyöntiä pitäisi vähentää. Presidentti Sauli Niinistökin on kommentoinut asiaa "Syön lihaa vain yhtenä päivänä viikossa". Vuosi sitten puolustusministeri kimpaantui armeijan kasvislinjasta ja pyysi selvitystä asiasta. Armeijan kasvisruuan lisäämisen taustalla oli kasvisruoan terveellisyys ja lihantuotannon vaikutukset ilmastonmuutokseen.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus kumminkin laittaa ihmisen vaikean valinnan eteen, sillä tutkimuksen mukaan kananmunien ja lihan sisältämä ravintoaine pienentää riskiä sairastua dementiaan. Jos vähennän lihansyöntiä, niin maapallo pelastuu, mutta dementtia iskee. Mikäli syön lihaa, niin muisti säilyy, mutta maapallon tila huononee. Kumpi tässä pitäisi valita?


Lue myös:
Maailman tila

16 kommenttia:

  1. LIHANSYÖNNIN RAJOITTAMINEN

    Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC vaatii muutoksia ruokajärjestelmään ja lihansyönnin vähentämistä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.
    Valitse!
    a) Lihankulutusta tulee verottaa nykyistä ankarammin
    b) Lihankulutuksen muutosten tulee perustua kansalaisten omaan harkintaan
    c) Ruokahävikkiä pitää rajoittaa nykyistä tehokkaammin
    d) Julkisten toimijoiden tulee lisätä ympäristöystävällisten elintarvikkeiden käyttöä
    e) Lihankulutustottumuksia ei ole syytä muuttaa lainkaan
    f) En osaa sanoa

    Not en aio lopettaa lihansyöntiä, mutta olen vähentänyt sitä Niinistön lailla, ja lopetin kanan syömisenkin,japanilainen Kobe- pippuripihvistä en luovu, olen lisännyt kalan syömistä. Pelkkä kasvissyöjä en ole..enkä tule.
    Olen lukenut erään ilmastohysterian vallassa olevaa yhden miehen yritystä, se kävi jo hänen hermoille niin että alkoi höllätä.

    On totta että ihmiskunta on ollut ahne, ja lehmien metaanipäästöt tiedetään. Jostain luinkin asiasta aikoja sitten, sullekkin maininnut muualla, jäi mieleen että ruåtsalaiset pieree enemmän kuin suomalaiset. Jättebra!

    Vaikea kysymys, jokainen voisi katsoa peiliin ja tehdä valinnan, en menetä elämäniloa jos joku valitsee lihasyönnin.
    Välillä saa lukea kananmunia ei saa syödä kuin yksi kerran viikkoon, seuraavalla viikolla saa syödä vaikka joka päivä.

    Raaka totuus on, teit kumman vaan valinnan ihmiskunta ei pelastu, eikä maapallokaan, enää ei kohista kuin sattumalta varapallosta.
    Luonnonmullistukset räjäyttää potin, muovissa kahlaaminen viimeistelee, maapallo murenee.
    Apteekit muutti pienet muovipussit maksulliseksi, mielestäni niistä pitäisi luopua kokonaan, ja sujauttaa tropit paperipussiin, yhden kerran olen saanut tropit ruskeeseen paperipussiin, kuten maailmalla alkoholi pakataan paperipussiin, ei kukaan arvaa kun puistokemisti kippaa paperipussia suuhunsa.

    "Ravitsemuksen kannalta turhia ovat makeiset, virvoitusjuomat, alkoholi ja perunalastut." Turhempaa ovat sademetsien tuhoaminen lehmien takia.
    Sumsummarum:En tee muutoksia tässä elämässä, toista se on sitten eri elämässä.


    -C muutos on todellista, ja pysyväisyys vain harha

    VastaaPoista
  2. Presidentti Sauli Niinistö korjaa Mänty­niemen ruokahävikkiä "jatkuvalla rutinalla".

    VastaaPoista
  3. Miksi luin Presidentti Sauli korjaa ruokahävikkiä jatkuvalla RUTIINILLA?
    Joten kuvittelin kyllä Pressa hoitaa kaiken, mutta näköjään ei kun tarvii rutista.
    Hälyttävä maailman tilanne, jos tulee liikaa ruokaa, se on roskiin ennenkuin hankkisin vatsataudin. Kaupat ei tiedä menekkiään. Lähikauppa pitää lukkojen takana jätteitään, vaikka voisi tarjota sitä ylijäämää, siis dyykkauksiin.

    -C sopivasti nirso

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin luin aluksi, että "rutiinilla", mutta sellaista sanaa ei sieltä löydy.

      Poista
  4. Kovin paljo ei välttis oo asioita mitkä ärsyttää, mutta jos ruokaa joutuu heittään roskiin ni se on yks niistä. Kieltämättä ruokatottumuksia olen muuttanut nii että punasta on jääny paljo pois. Tilalla on kanaa yllättävän paljon ehkä. Oon kuitenki aika kaikkiruokainen ja tykkään kokeilla uutta. Listaan mahtuu heinäsirkkoja,torakoita ku jotain jauhomatojako oli. Ulkomailla varsinkin kokeilen jos mielenkiintosta makuelämystä on tarjolla. Joskus Thaimaassa söin niin tulista että tuskahiki valu ja huulet oli tunnottomia. vähä luulen ettei maapallo pelastu millään, koska meitä alkaa olleen liian paljo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelastuminen vaatisi, että sodat loppuisivat, maailma ei pyörisi rahan ympärillä, kaikki olisi yhdenvertaisia jne. Tällöin resursseja olisi ratkomaan ongelmia, mutta niin... ihmisen on vaikea kuvitella, että miten tuollainen maailma voisi olla mahdollista.

      Poista
  5. Besserwisser Jahdista eli Markus Leikola radiossa alkaa 14- osainen sarja jossa pohditaan, miten sodat syntyvät ja kuinka rauhat solmitaan.

    Markus Leikolan sota ja rauha
    KE/12.10/YLE RADIO 1

    Itse heitän surutta jotain jämäruokaa roskiin, jos epäilen huonoksi.
    Haistelen leipääkin jos epäilen vanhaksi, mulla on ystävä joka mikrottaa vanhat leivät, itse olen alkanut leipomaan leipäni, ei ole lisäaineita, ja vihaan muovisia astioita, ja muovipusseja.

    Leipäjonotkin on totta, tosin en itse ole edes nähnyt kuin ulkomaalaisia kerjäläisiä, ja ne ärsyttää suuresti..ne sanoo aina MOI kun menee ohi.
    Nyt kun miettii niitä on paljon ja aina tietyissä paikoissa.
    Keskustassa katulampun alla on aina kerjäläinen, eikös Matti Vanhanen ole sanonut että niille ei saa antaa mitään..itse en oo ikinä antanut mitään, annan mielelläni lantit katusoittajille ja esiintyville, kerran annoin kolikoita hopeiselle patsaalle joka alkoi tekemään palloilla temppuja.
    Olen saanut yheltä mummolta kaurahiutalepaketin jossa luki EU APU.
    Hän on varmaan käynyt jossain jonossa.

    Miksi leipäjonoja on, eikös yhteiskunta voisi nostaa avustuksia, luin että takuueläkkeeseen tulee 50 euron korotus, mutta kansaneläke saisi olla kaikilla kipurajana 1000 euroa, auttaisikoha se köyhiä, toki nämä vanhukset jotka nähneet jopa nälkää on selkäytimessä leipäjonot.

    Isomummu eli tosi iäkäs Matilda matriarkka itki joulupöydässä koska oli niin paljon kaikkea ruokaa, eikä hän jaksaisi syödä kaikkia.

    Vaikka olenkin aika nirso, haistelen hyvällä hajuaistilla epäilyttäviä ruokia, mutta ulkomailla on oltava vähemmän nirso, btw hyönteisiä olen syönyt tasan yhden, joka lensi suuhun kun fillaroin, se maistui HEINÄLTÄ.
    Ausseissa oli hirveesti BBQ ja itse en ole niin innostunut siitä, mutta toki olen syönyt kengurua, unikoista huumaantuneita sekopäisiä vallabeja, ja ne on olleet valmistettu hyvin.
    TV tulee Tomi ausseissa tms, anyway kiva katsoa (yhen kerran sattumalta katsoin) koska niin tuttua maisemaa ja en kyllä siellä aussien yläosassa ole käynyt, sekin on aborginaalien aluetta.
    Alice Spring oli rajana, ja kolusin puoli Australiaa, vielä aion sen toisen puolenkin koluta.
    Abot vähenee, alkoholi tuhoaa, vasta hiljatten hekin saavat yhteiskunnalta apua.
    Abot ovat surullinen juttu, alkuasukkaita on paljon riistetty.
    Ja miten sydämellisiä ovatkin, vähän kuin Mayojen tilanne.

    -C magiaa odotellessa

    VastaaPoista
  6. Tutkimus kyseen­alaistaa lihansyönnin terveys­haitat.

    Tutkimustuloksia saadaan aina haluttuun suuntaan.

    VastaaPoista
  7. Jos kerta löydökset ei anna aihetta ravintosuositusten päivittämiseen.
    Syön edelleen lihaa, ilman karsinogeenejä, joka aiheuttaa varmasti syöpää.
    Kuten röökaaminen.
    Miksi on lisääntynyt suolistotaudit, teollistuminen ympäristösaasteet, on syitä muiden kakkojen kanssa.
    Syön siis nautaa, (kunhan ei ole hullu)possua, en kanaa, mutta voin ostaa toisinaan grillatun koiven tahi rintapalan. En syö suinkaan joka päivä lihaa, mutta olen sekasyöjä 90%.
    10% paastoa/garggia.
    Syön paljon marjoja, vihanneksia eri raasteita.
    Parhainta on kunnon kotisafka, sitä ei mikään voita.
    Ulkona käyn syömässä pari kertaa vuodessa.
    Luin joskus jutun kun vanhemmat piti lastaan kasvissyöjänä ja huonosti kävi.
    Ymmärrän kasvissyöjiä mutta lapsen tulisi saada vitamiinit ja hivenaineet etc.
    Miksi riistää lasta, joka ei ymmärrä parastaan.

    -C popsii porkania

    VastaaPoista
  8. EU:n 2015 tilaston mukaan koko maapallon ko. päästöt ovat 41926510 hiilidioksidiekvivalenttikilotonnia ja Suomen 55507 hiilidioksidi- ekvivalenttikilotonnia eli 0,132 % eli 1,3 promillea. Kiinan päästöt olivat 29,7 prosenttia, USA:n 15 %, koko EU:N 11 % ja Brasilian, Intian ja Venäjän noin 7 %. Vaikka Suomi lopettaisi kokonaan kasvihuonepäästöt ei sillä olisi globaalisti juuri mitään merkitystä.
    @
    Kaivoin tossa vähä jotain jostain. Kaikki toki voivat yrittää tehdä jotain, mutta kannattaako panikoida kun isossa kuvassa asioihin vaikutetaan merkittävästi muualla. Asioista ja kestävästä kehityksestä on puhuttu kauan yksinkertaisissa kun asioissa mm, veden haaskaamisesta. Mutta se että aletaan puhuun nuorisolle että maailma tuhoutuu ja jos jostain oikein ymmärsin että kouluikäisiä on ahdistunut tästä, ni no good.

    Itte nykyisin koitan ajatella ilmasto asioitakin, mutta silti oon matkustellut ja tuun matkustelemaan jatkossakin ihan lentokoneella vaikka hiilijalanjälki on armoton. Ei isompia omantunnon kolkutuksia tosta. Mitä ruuasta ni pitäähän kesällä nääs makkaraa rillata!
    Toki lonk...juomapuolta unohtamatta.

    VastaaPoista
  9. Kaikki liha ja lihankäyttö ei ainakaan älykästä ole, nyt siittä saa Kiinalaiset ottaa opikseen. Ahneella on paskanen loppu, ja tää koskee muitaki ku Kiinalaisia.
    -R

    VastaaPoista
  10. Näköjään joo myrkkykäärmeistäki saattanut tulla, huhhuh vaan ku kaikki pitää suuhunsa ängetä missä henki pihisee. Onneks Suomes on joku roti noissaki. Possu,nauta,kana,kala ja vaikka rapuki vielä ihan normisettiä, mutta kaiken maailman sivettikissat ja mitä lie...

    VastaaPoista