sunnuntai 25. elokuuta 2019

Kirjoitusapuri

Nyt luovuuteni sai aikaan Kirjoitusapurin, joka keskittyy auttamaan, jos harrastaa kirjoittamista lehtien mielipidepalstoille. Lehtien mielipidepalstoille, kun kirjoittaa, niin täytyy ottaa huomioon merkkirajat. Laaja asia täytyy yrittää mahduttaa tiettyyn merkkirajaan. Useimpiin lehtiin mielipiteet lähetetään sähköpostilla tai normaalina postina. Jotkut lehdet tarjoavat mahdollisuutta lähettää ne ns. nettilomakkeen kautta, kuten Helsingin sanomat. Tehdessäni tähän aiheeseen taustatyötä, huomasin (olin jo tehnyt tämän oman apurini), että Savon sanomat on edistyksellinen, sen nettilomakkeessa näkee merkkimääränkin.

Sain idean Kirjoitusapurista, aluksi sen piti olla aivan yksinkertainen, joka näyttää vain kirjoitettujen merkkien määrän. Lopulta siitä tulikin hieman parempi, ottaa huomioon tarkemmin joidenkin lehtien merkkirajat ja huomauttaa, kun merkkiraja lähestyy. Katso ja kokeile itse lisää.

KIRJOITUSAPURI v.1.0 tehnyt Jacke, 2019

Merkkejä tekstissä:
0/
Sanoja tekstissä:
0




Kirjoita
mielipide
lehteen


KIRJOITUSAPURIN OHJEITA
Pääroolissa on tietenkinkin tekstikenttä, johon kirjoitetaan tai liitetään tekstiä. Tekstikentän oikean alakulman alla näkyy merkkien ja sanojen määrä. Tärkeässä sivuroolissa on oikeassa alakulmassa oleva Valitse lehti -valikko, sieltä voi valita lehden nimen, jolloin tekstikentän alle ilmestyy lehtikohtaisia merkkiraja-asetuksia. Lehtien merkkirajat aktivoidaan niiden kohdalla olevaa palluraa klikkaamalla, jolloin tekstikentän alakulman alla oleva maksimipituus muuttuu ja voit alkaa kirjoittaa. Jos päädytkin kesken kirjoittamisen, että et haluakaan mennä merkkirajojen rajoissa. Silloin voit valita Valitse lehti -valikon alimman kohdan Ei lehteen, tällöin palataan vapaaseen tilaan, jossa ei näy lehtien merkkirajoja, vaan maksimina on 5000 merkkiä. Kirjoitusapuria voi siis käyttää muuhunkin kuin vain mielipidekirjoituksiin.

Merkki- ja sanalaskurit
Merkkilaskuri näyttää täsmälleen, montako merkkiä tekstikentässä on. Välilyönnit ovat myös merkkejä, kuten lehdetkin ilmoittaa ohjeissaan.

Sanalaskurin lukemiin ei aina kannata luottaa 100 %:sti. On tilanteita, joissa se ajattelee konemaisesti.

Mikäli kirjoitat: "Lause yksi.Lause kaksi" tai "Lause yksi. Lause kaksi", ensimmäisessä versiossa on 3 sanaa ja toisessa versiossa 4 sanaa. Jos siis pisteen ja pilkun jälkeen ei jätä väliä, silloin tietenkin merkkijonojen eli sanojen määrä muuttuu.

Ja: "10 000 000" on 3 sanaa, kun "10000000" on 1 sana.

On siis väliä miten kirjoittaa, mutta kyllä sanalaskurikin selviää ihan hyvin perusteksteistä.

Merkkirajavahti
Melkein kaikissa merkkirajoissa on 100 merkkiä yli eli liikaa. 3000 merkin raja antaa kirjoittaa 3100 merkkiä jne. Mutta tekstikenttä muuttuu punertavaksi, kun todellinen raja ylittyy, siitä huomaa, että tekstiä pitäisi jo alkaa lopetella. Niissä merkkirajoissa, joissa ei ole "ylitilaa" 100 merkkiä, niin silloin punertavuus ilmestyy 100 merkkiä aiemmin kuin todellinen tila loppuu.

Joustavuus
Tekstikentän oikeasta alakulmasta voi ottaa hiirellä ns. kiinni ja muuttaa tekstikentän kokoa sallituissa rajoissa. Kirjoitusapuri joustaa ja venyy tekstikentän koon mukaan.

Muita toimintoja
Tekstikentän oikealla puolen on myös:

Leikkaa teksti -painike
Tämän painikkeen avulla voit leikata kirjoitetun tekstin ja liittää esim. sähköpostiin. Leikkaamalla teksti poistuu tekstikentästä ns. leikepöydälle (tietokoneen muistiin, aiheesta myöhemmin lisää).

Kopioi teksti -painike
Tämän painikkeen avulla voit Kopioida kirjoitetun tekstin ja liittää esim. sähköpostiin. Kopioidessa teksti säilyy myös tekstikentässä, mutta kopioituu leikepöydälle.

Tekstin koko -valikko (eli zoomaus)
Tämän valikon kautta voit suurentaa tekstikentässä olevan tekstin kokoa.

Tyhjennä tekstialue -painike
Tekstikentän vasemman kulman alta löytyy tämä painike, se on nollauspainike, joka poistaa tekstin ja palauttaa muutkin asetukset vakioihin.

Hiiren toiminnot ja näppäinkomennot sekä leikepöytä
Kun tekstikentän päällä painaa hiiren kakkospainiketta (yleensä oikean puoleinen hiiren painike), ilmestyy valikko, jossa on esimerkiksi kohdat: Leikkaa, Kopioi ja Liitä. Samoja toimintoja siis kuin Kirjoitusapurin painikkeistakin löytyy.

Universaaleja toimintoja, jotka toimivat lähes kaikkialla (Windows) tietokonemaailmassa.

Maalaus/Valinta
Tekstiä voi valita (ns. maalata) monellakin tapaa.
  • Hiiren painike pohjassa liikuttaa hiirtä ja valita haluttu pätkä.
  • Hiiren painikkeen tuplaklikkauksella valitaan yksi sana ja kolmoisklikkaus valitsee kappaleen (tai rivin).
  • SHIFT + nuolinäppäin sivulle päin, valitaan haluttu alue (sama kuin hiirellä valinta).
  • SHIFT + nuolinäppäin ylös- tai alaspäin, valitaan rivi kerralla.
  • CTRL + hiiren painikkeen tuplaklikkaus, näin voidaan valita monta eri sanaa, jotka ovat irrallaan toisistaan. Samalla tekniikalla voi valita/maalata haluttuja pätkiä.
  • SHIFT + hiiren painikkeen klikkaus, klikkaa alueen alkua ja loppua, jonka haluat valita.
  • Hiiren kakkospainikkeen valikossa on Valitse kaikki -kohta, saman voi tehdä näppäimillä CTRL + A.
Leikkaa
CTRL + X

Kopioi
CTRL + C

Liitä
CTRL + V

Kumoa/Peru
CTRL + Z, löytyy myös hiiren kakkospainikkeen takaa valikosta. Tämä on kätevä, jos vahingossa poistaa jotain, poiston voi perua.

Kun olet leikannut (CTRL + X) tai kopioinut (CTRL + C) tekstiä, menee se ns. leikepöydälle (piilossa koneen muistissa). Perinteiseen leikepöytään mahtuu vain yksi kohde kerralla, josta kohteen voi liittää (CTRL + V) käyttöön. Windowsissa on saatavilla myös moderni leikepöytä, johon mahtuu montakin kohdetta kerralla, sitä käytetään näppäimillä Windows-näppäin + V.

Muuta
Kun teksti on valmis, leikkaa/kopioi se esim. sähköpostiin ja lähetä eteenpäin. Kirjoitusapuri auttaa sinua kirjoittamaan sallituissa merkkirajoissa.

Toimii ainakin Firefox- ja Chrome-selaimilla.

1 kommentti:

  1. Ah tälläinen leikkikalu, hauska ja laadukas lelu, menee jokunen aika.
    Tuon kanssa voikin leikkiä useammin kuin tämän kerran, tälle siis ++++++

    Keskusteluissa IS on myöskin laskuri muuttuu punaiseks jos alkaa miinusajo.
    Monessa virkamiespaikoissa on valmiina 0/300 esimerkkinä.
    Ei voi luritella.
    Aapossa oli myös rajoitin, ja tuntui loputtomalta yksärien rajoitin mutta aina välillä nekin tuli täyteen.
    Lämmöllä muistelen erään spämmiboxia, sinne niin paljon että erkit paukkui, ja saa ostaa konsonantin.

    Hesari haluaa mielipiteiden olevan lyhyitä, napakoita ja asiallisia.
    IS ennen julkaisi lehdessäkin yleisönjuttuja, siellä on minunkin kirjoitukseni liitettynä herkkään kuvaan.
    Paperi IS en ole ostanut aikoihin, joten en tiedä onko siellä vieläkin ko aihe.

    Maalaan perinteisesti, kun on uudet maalit ja suditkin.
    Täältä saakin paljon oppia.
    Kirjoitan usein muistioon jotain ja jos vahngossa kummaa voi muokkauksen kanssa peruuttaa.


    -C sallituissa rajoissa rajoittamatta

    VastaaPoista