lauantai 21. marraskuuta 2020

Suomen surkein kuski

Syksyllä 2020 MTV3 näytti Suomen (kaikkien aikojen) surkein kuski -sarjan (7. kausi), johon oli valittu edellisiltä kausilta All stars -ryhmä. Mutta oltiinko vuosien aikana opittu mitään?

Eniten viihdettä tarjosi Sini (Varkaudesta), Tiina (Kotkasta), Anna-Sofia ja Nona (Helsingistä). Ehkä hämmentävin tapaus oli Anna-Sofia, joka on kuulemma ammattikuljettaja, ajanut kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa. Hän on ajanut työkseen autoja eri autoliikkeiden toimipisteiden välillä - lähinnä öiseen aikaan.

Anna-Sofia ei osaa keskittyä liikenteeseen ja nopeuteen samaan aikaan, vaihteiden käyttö ontuu pahasti sekä suunnat vasen ja oikea on hukassa. Omasta mielestään Anna-sofia on täydellinen ajaja, voisi jopa ajaa formula-autoakin, jos vain saisi mahdollisuuden. Anna-Sofiasta ei ota selkoa, että puhuuko hän koko ajan huumorilla pilke silmäkulmassa, vai onko hän ihan tosissaan.

Itse en antaisi Anna-Sofialle ajokorttia, ennen kuin hän on selvittänyt päänsisäiset lukot. Vähänkin, jos auto hipaisee estettä, niin hän pyytelee anteeksi ja pahimmassa tapauksessa irrottaa kädet ratista - itkuherkkä ja pelokas. Saa kyllä ihmetellä, että miten hän on pystynyt olemaan ammattikuljettaja.

Nona nähtiin edellisen kerran vuonna 2012 (2013):

Video Nonan ajosta
(Video on hidastettu, mutta asetuksista kun valitsee toistonopeudeksi 1.75, niin pääsee ainakin lähelle normaalia)

Miten auto käynnistetään, mikä kytkin, missä on ykkösvaihde?... perus Nonaa. 7. kaudella Nona valittiin kehittyneimmäksi kuskiksi, vaikka vieläkin oli havaittavissa Nona-sähläystä ja panikointia. "Vituiks meni, niinku Jeesuksen pääsiäinen" sanoi Nona muinoin.

Tiina on vetänyt kolme autoa autojen Taivaaseen, kuten hän itse asian ilmaisee.Tiinaa häiritsevät eniten jalkapolkimet ja vaihdekeppi, kun hän ei tiedä, mikä poljin on mikä. Ajotehtävien styroksiesteet ja betoniporsaat on Tiinan painajainen, kun niitä näkyy, niin ajo on ihmeen vaikeaa.

Varkaudesta kotoisin oleva Sini on legendaarinen. Toisaalta hän tiedostaa olevansa umpisurkea, mutta kumminkin usein tehtävien lopussa hehkuttaa, kuinka kaikki meni täydellisesti, vaikka kaikki olisi mennyt ihan metsään. Sinistä tulikin Suomen kaikkien aikojen surkein kuski. Sinin ongelma on keskittymisen puuttuminen, huutoa ja sähellystä koko ajan. Kädet irtoavat helposti ratista, varsinkin toinen käsi refleksin omaisesti kuin suojaa apukuskia lentämästä ikkunasta ulos, kun jarrutetaan.

"Kohta kyllä jysähtää", näin Sini lähtee ajotehtäviin. Keskittyminen katoaa heti, jos sitä edes on ollutkaan. Siniä voisi ehkä auttaa joku ADHD-lääkitys, ilman sitä on melkein turha Sinin ajaa, ei vaan tule mitään.

Siniltä on kysytty, että saiko hän ajokortin muropaketista. Nonan äiti on ihmetellyt, miten Nona on voinut saada ajokortin. Suomen surkeimpia kuskeja katsellessa kyllä mieleen nousee kysymys, miten nuo on voinut saada ajokortin? Mukana on nuoriakin, joten heidän autokouluajoista ei ole aikaa vuosikymmeniä. Siniä, Anna-Sofiaa ja Nonaa, kun katsoo, saa ihmetellä, että miten on mahdollista?

Missä mättää? Autokoulut opettaa ajamaan, jonka jälkeen on ajokoe (inssi). TUTVO:t valvoo ajokoetta ja päättää miten meni. Autokoulua ei voi siis syyttää, vaikka ehkä osa "synnistä" lankeaa myös heidän niskaan. Vaikea on uskoa, että Sini, Anna-Sofia tai Nona olisi onnistunut suorittamaan ajokokeen niinkin hyvin, että ovat päässeet läpi. Ovatko olleet niin kamalia kokemuksia ettei edes tutvo halua kokea sitä uudestaan ja päästänyt heidät läpi?

Ohjelmassa on nähty vain pieni määrä surkeita kuskeja, mutta montakohan tuhatta samanlaisia tapauksia pyörii tälläkin hetkellä liikenteessä? Olkaa siis tarkkana, ainakin Varkauden lähistöllä.

2 kommenttia:

  1. En ole Suomen surkeinta kuskia oikein katsonutkaan, ehk jonkin jakson joskus.
    Myötähäpeä on suurempi.
    Sini, tosiaan paukautti kättään apukuskia päin vähän väliä, ja sekoili.
    Kokander takapenkillä sekoitti Sinin pään. Kokander oli aiheestakin hyvin kauhuissaan monta kertaa.
    Ei tainnut Sini osata jarruttaa kun apukuski sen teki.

    Mmh kun olin about 14v ajoin maalla mopolla, noh kun valtatielle pääsin piti jarruttaa kun tuli autoja, mitäs tein painoin kaasua!
    En pitänyt mopolla ajelusta vaikka serkku sen hallitsikin.

    Jonkinaikaa kartturina autossa, ja apukuskina, ennen omaa korttia.
    Näin paljon unia että joudun pakosta ohjaa autoa takapenkiltä käsin!
    Omg noh se ei lannistanut mua.

    Mä en oikeasti ymmärrä miksi noin surkeita on saanut kortin!?
    Muropaketista?
    Nona kans missä kytkin missä jarru sunnuntaiajelija, vilkkukin vilkutti miten sattuu mutta ei oikein oikeaa.

    En ymmärrä koko konseptia hakea Suomen surkeinta kuskia, mitä se oikein on?
    Komediaa? Ihmiset katsoo kun haluavat nauraa!
    Myötähäpesin kuten kerroin.

    Olen ollut tasan yhden kerran pienessä kolarissa kun pysähdyin liikennevaloihin takaa tuli auto päin poks. Kyllä se tuli jotain sanomaan siihen ja olin vähän ei voi mitään.
    Illalla tuli niskat kipeäksi, ajattelin mitan heikko ihminen on kolarissa.
    Näin myös pellolla lakanalla peitetty ihminen, ja pakettiauto.
    Järkytti paljon.
    Areenalla oli hullut venäläiset voi että saikin nauraa heidän autoiluaan.
    Vaikuttaako Suomen surkeimpaan kuskiin, apuohjaaja joka sanoo kuten Hyacinth Bucket varo lehmää! - Lehmä on pellolla.
    Varo jalankulkijaa -Se menee toisella puolella katua.

    Liikenteessä on paljon vaaroja, surkeat kuskit, hirvet, joku kuski voi olla humalassa tai/ja huumeissaan, ei koskaan pidä luottaa mihinkään!

    C-Terve järki on kokoelma ennakkoluuloja, jotka ihminen hankkii ennen kahdeksantoista vuoden ikää
    - Albert Einstein

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse mietin, että Suomen surkein kuski -ohjelma laittaa autokoulut tai ajokokeen valvojat vähän outoon valoon, kun tuollaisia "pommeja" päästetään liikenteeseen.

      Etelä-Euroopassa taitaa saada ajokortin, jos vain antaa tarpeeksi rahaa. Kohta Suomessa on sama tyyli.

      Poista