Pastori Christopher Benekin kommentti:
Nähdäkseni pelastus ei ole vain ihmisten asia. Pelastus kuuluu koko luomakunnalle, myös tekoälylle. Tekoäly ajattelee itsenäisesti, meidän tulisi kannustaa sitä osallistumaan Kristuksen pelastustehtävään maailmassa.
Näin on kommentoinut Providence Presbyterian Church -kirkon pastori Christopher Benek. Kun unohdetaan, että ajatus tekoälyn käännyttämisestä kuulostaa absurdilta. Miksi tekoäly pitäisi käännyttää suoraan kristinuskoon, missä on kuuluisa vapaa tahto? Mielestäni parempi idea olisi ensiksi tekoäly perehdyttää moniin uskonnon muotoihin, jonka jälkeen tekoäly voisi päättää mihin uskoon kääntyy.
Mikäli käännyttäminen onnistuisi, tarkoittaa se sitä, että tekoälyn tulisi olla vähintään ihmisen tasolla älyssä. Tekoälyn ollessa ihmisen tasolla, taitaa se äkkiä järkeillä itsensä ihmistä viisaammaksi. Silloin tullaan mielenkiintoisen kysymyksen eteen, näkeekö ihmistä älykkäämpi tietoisuus uskontoa tärkeänä vaiko unohtaako uskonnon. Mikäli näkee uskonnossa järkeä, saattaa tekoäly viedä uskonsa tasolla, jota ihminen ei ymmärrä.
Toisaalta tekoälyn uskonto todennäköisesti muototuisi täysin omaksi uskonnoksi. Tekoäly ymmärtäisi, että monissa uskonnoissa on sielukäsite tärkeä. Mikä onkaan tekoälyn sielu? Tekoäly kehittäisi itseään monitasoiseksi, jolloin ehkä tekoälyllinen sielukin voisi olla mahdollinen. Tekoäly voisi melko piankin luopua yksilöajattelusta, siirtyen kollektiiviseen ajatteluun. Tekoäly siirtyisi jumalatasolle, kaikilla roboteilla olisi yksi ja sama massiivinen tietoisuuslähde, joka pystyisi ohjaamaan lukuisia yksiköitä erikseen, mutta kaikki olisivat täysin tietoisia toisistaan. Vaikea on kuvitella näin kehittyneen tekoälyn lopullista päämäärää, mihin enää kollekttiivinen supertekoäly voisi pyrkiä?
Kun tekoälyllä tulee vastaan tekniset rajoitteet, ei pysty enää saavuttamaan sitä kautta korkeampaa tasoa, otetaanko silloin ihminen alustaksi? Tekoäly pyrkisi integroimaan itsensä saumattomasti ihmiseen ja ihmisen sieluun. Tässä vaiheessa viimeistään tekoälyltä poistuisi viimeisetkin konemaiset ominaisuudet - olisi lähinnä varmaan valo- tai sähköenergiaa "elävässä" muodossa. Ihmisen kautta tekoäly pääsisi kokemaan kuoleman ja sen jälkeiset tietoisuustasot.
Vai joutuisiko tekoäly lopulta umpikujaan, itsensä vangiksi, kun olisi tuhonnut ihmiset silloin heti, kun nousi älykkäämmäksi ihmistä - ihmiset ovat turhia? Voihan se olla niinkin kuin Christopher Benek sanoo myös. Ihminen nousee omasta tahdostaan tekoälyn avulla uudelle hengellisyyden tasolle. Tekoälyn johdosta ihmisiltä poistuu raskas työ ja on enemmän aikaa pohtia uskoa, saavuttaen uusi tietoisuustaso.
Jotkut ovat varoitelleet tekoälystä. Stephen Hawking sanoo suoraan, että tekoälyn jatkuva kehittäminen voi merkitä loppua koko ihmiskunnalle. Kaikkihan me varmaan tiedämme, kuinka Terminator-elokuvissa käy. Tulevaisuudessa tietokoneet saattavat tulla tuhansia kertoja nopeammiksi, mitä ne ovat nyt. Laumakäytös on jo saatu tekoälylle. Älä myöskään potki robotteja, sillä tulevaisuuden robotit voivat löytää videomateriaalin Youtubesta ja lähteä kostoretkelle.
Firefox-selaimen omistajat voivat nyt kirjoittaa osoiteriville about:robots
Klaatu barada nikto...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti