tiistai 24. helmikuuta 2015

Ajan harha

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden tekemä koe viittaa siihen, että kvanttifysiikassa aika kulkee sekä eteen- että taaksepäin. Tulevaisuus vaikuttaa menneisyyteen.

Voinko olla varma mitä olen tehnyt menneisyydessä, jos kerta menneisyys muuttuu sen mukaan mitä tapahtuu jonkin aikapisteen tulevaisuudessa? Itsehän en voi havaita muutoksia, koska muutokset tulevat myös muistikuviini ja tapahtumatkin muovautuvat sen mukaan.

New age -aihepiirin teksteissä näkee usein mainintoja, että aika ja jopa elämäkin on vain pelkkää illuusiota. Raamatullisenkin Taivaan sanotaan olevan ajaton paikka. On vain tila, jossa on samalla menneisyys, nyt-hetki ja tulevaisuus. Jumalankin sanotaan olevan ikuinen, ollut aina. Maya-intiaaneille aika on syklimäinen sekä muodoltaan spiraali. Mayojen mukaan tulevaisuutta voi ennustaa, tietyissä pisteissä tapahtuu jokin muutos. Nykyinen yleinen aikakäsite on lineaarinen, aika kulkee suoraan ja jättää jälkeen menneisyyttä, tulevaan ei voi nähdä ja menneisyyttä ei voi muuttaa. Filosofisesti sanoen, tulevaisuus on mahdollisuus. Joka hetki voit valita minkälaisen tulevaisuuden suunnan haluat.

Lineaarinen aika saattaa olla vain ihmistietoisuudelle sopivin tapa käsittää aikaa. Oikea totuus "ajasta" voi olla ihan joku muu. Joidenkin mukaan lineaarinen aika on vain maapallon olennoilla, tietoisuutemme ei ole kasvanut vielä riittävästi ymmärtääksemme muita tapoja käsittää aika tai ajattomuus.

Tutkijoille ei ole vielä selvää, miksi normaalissa maailmassa aika kulkee vain eteenpäin. Tämän mysteerin uskotaan ratkeavan jo muutamassa vuodessa. Kuinkahan se vaikuttaa meihin, jos ymmärrämmekin ajan todellisen luonteen, ihminen elääkin vain ajan harhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti