maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kristinusko rapautuu

Iltalehden teettämän selvityksen mukaan vain 46 % kristillisiin yhdyskuntiin kuuluvista uskoo, että Jumala lähetti poikansa Jeesuksen maan päälle. Vain alle puolet uskoo siis Raamatun Jeesuksen olleen maan päällä. Toinen hämmentävä tulos on, että vain 42 % kristillisiin yhdyskuntiin kuuluvista uskoo Raamatun Jumalaan. Vaikka kuuluisi kristilliseen yhdyskuntaan, ei takaa, että uskoisi Raamatun Jumalaan ja Jeesukseen. Usko Raamatun Jumalaan oli selvästi alle puolet. Kolmas silmään pistävä havainto on, että vain 23 % kristillisiin yhdyskuntiin kuuluvista uskoo Taivaaseen sekä Helvettiin. Vain 23 % uskoo siis Raamatulliseen kuoleman jälkeiseen maailmankuvaan. Mikäli tarkkoja ollaan, jos ei usko Jumalaan, ei voi uskoa Jeesukseen tai Taivaaseen ekä Helvettiinkään. Koska, jos Jumalaa ei ole, ei ole myöskään Hänen Poikaansa ja Valtakuntaakaan.

Selvityksessä viitataan uushenkisyyteen ja 26 % uskoo sielunvaellukseen. Kirkon omissa kyselyissä sielunvaellukseen uskoo noin 12-14 %. Selvityksen mukaan uushenkisyyttä (johon sielunvaelluskin kuuluu) on vaikea paikallistaa mihinkään, sillä se on läsnä ennen kaikkea ihmisten ajatuksissa. Itse muotoilisin, että uushenkisyys muodostuu lukuisista eri lähteestä ja uskosta, jotka fuusioituvat ihmisten ajatuksissa yhdeksi massaksi. Perinteinen luterilainen tulkinta kristinuskosta laimenee tai rapautuu. Itse varmaan kuulun näihin uushenkisiin, siltä tältä pohjalta näyttää.

Lopuksi pohdittavaa ja ajatusleikkiä. Jumala muodostuu Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä. He ovat yhdessä Jumala, mutta voiko Jumalasta irrottaa Isä-persoonaa, kuten Pojan ja Pyhän Hengen voi? Vai onko Isä kumminkin sama kuin (ylin) Jumala? Toisaalta myös sanotaan, että Jumala tuli lihaksi ja ihmiseksi Jeesuksen muodossa ihmisten tasolle/joukkoon:
"Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän".

Jos kerta Jeesus oli sama kuin Jumala, kuinka Jumala voi antaa Poikaansa mihinkään, Jumala on Jeesus ja Jeesus on Jumala? Pääsiäisenä, ristillä Jeesus huusi "Jumalani, miksi hylkäsit minut!". Taas voimme kysyä, kuinka voi hylätä itse itsensä? Tietääkseni Jeesus tiesi ja ymmärsi itsensä alkuperän, joten tuskin tietämättömyydestä oli kyse. Normaalilta ihmiseltä tuollainen epäloogisuus onnistuisi, koska sanotaan, että syntyessään ihminen unohtaa alkuperänsä, joka täytyy löytää uudelleen (valaistua) elämän aikana.

Kaikki Jeesuksen ja Jumalan paradoksit poistuisivat mikäli unohdettaisiin kolminaisuusoppi - kaikki kolme ovat yksi ja sama. Tämä oppi lyötiin lukkoon Konstantinopolin kirkolliskokouksessa vuonna 381. Mikäli Jumala miellettäisiin täysin omaksi substansiksi, joka erotti itsestään osan (emanaatio) tiheämpään muotoon eli ihmiseksi, joka muistetaan Jeesuksena, joka oli Jumalan irrallinen persoona, eikä Jumalan poika. Voihan asia ollakin näin, mutta asia on kirjoitettu muistiin hyvin sekavasti.

Mikä on sitten Pyhä Henki, erään tulkinnan mukaan Voima, joka virtaa Isästä Pojan kautta. Pyhä Henki kulkee siis Jumalasta Jeesukseen ja Jeesuksesta kaikkialle. Toisaalta Pyhä Henkikin voidaan mieltää persoonana, kuten kolminaisuusoppi antaa ymmärtää.

Hyvää pääsiäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti