keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Kokeellisesta koronarokotteesta maskiraivoon

Kuin hölmöläistarina

"Valoa pirttiin" on yksi tunnetuimmista hölmöläistarinoista:
Hölmöläiset rakensivat itselleen talon, mutta siinä oli paha vika, se oli liian pimeä. Koska kukaan ei halunnut olla pimeässä, päätettiin hankkia pirttiin valoa. Mutta miten? Sitä pohdittiin yhdessä. Lopulta joku keksi, että valoa voitaisiin tuoda säkillä ulkoa, jossa valoa oli yllin kyllin. Toinen hoksasi, että työ helpottuisi kun samalla kannettaisiin toisella säkillä pimeyttä pirtistä ulos.

Tämä kirjoitus voisi olla Koronarokotteet - uhka vai mahdollisuus? -kirjoitukseni jatko-osa. Koronarokotteet - uhka vai mahdollisuus? -kirjoituksessa mainittiin jo, että koronarokotteet ovat kokeellisia (ihmiskoe). Vuodessa olemme saaneet lisää tietoa, niin myös ns. asiantuntijatkin.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek 6.6.2022:
Kun EU teki hankintasopimuksia jäsenmaiden puolesta eri yritysten kanssa pandemian alkuvaiheessa, ei vielä ollut varmuutta siitä, mitkä rokotteet toimivat ja kuinka hyvin ne toimivat. Ei tiedetty, kuinka turvallisia rokotteet ovat eri ikäisillä ja eri riskiryhmillä.
Huom. EU teki hankintasopimuksia jäsenmaiden puolesta...

Kun Suomikin sai koronarokotteita, niin niiden turvallisuutta ei tiedetty - niitä vain alettiin antaa. Koronarokotteet olivat kokeellisia ja ovat vieläkin kokeellisia - 27.12.2020 uutisoitiin Suomen ensimmäisestä koronarokottamisesta. Vuodesta 2020 lähtien on tehty koronarokotetestausta ihmisillä, joihin kuuluu noin 90 % suomalaisistakin. Koronarokotteiden kokeellisuutta ei ole kovinkaan usein mainittu ääneen ja siitä ei ole saanut edes puhuakaan.

Ensin sanottiin, että yksi koronarokoteannos estää tehokkaasti viruksen leviämisen. Sitten huomattiinkin jotain ja toisen rokoteannoksen kohdalla viesti olikin hieman muuttunut: Toinen rokote antaa vakavalle koronataudille 96 % suojan. Koronarokotteet eivät siis estäneetkään itse tautia, vaan ehkä vaikutti taudin laatuun. Tämä kaava toistui kolmannen ja neljännenkin rokotteen kohdalla - ei estä tautia, mutta vaikuttaa ehkä taudin laatuun.

Helmikuussa 2022 uutisoitiin uudesta koronarokotteesta, joka antaa 100 % suojatehon sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan - sen ottaneet eivät siis joutuisi edes sairaalaan, paljon luvattu.

Alkuvuonna 2022 Euroopan unionin lääkeviranomaiset varoittivat (EMA), että toistuvat koronatehosterokotteet saattavat vaikuttaa haitallisesti ihmisen immuunivasteeseen. Tehosterokotteiden toistuva ottaminen ei välttämättä ole kestävä ratkaisu.

Euroopan lääkeviraston EMA:n mukaan:
Tehosteannosten ottaminen toistuvasti neljän kuukauden välein voi lopulta heikentää immuunivastetta eli elimistöön tapaa reagoida antigeeneihin ja väsyttää ihmisiä.

Eli mitä enemmän saa koronarokotteita, niin sen helpommin sairastuu muihinkin tauteihin. Jos tämän sanoi ääneen, niin heti syytettiin "foliohatuksi".

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen 20.8.2021:
Yhteiskunta ei voi olla pienen äänekkään vähemmistön panttivankina, jos meillä on osa salaliittoteorioita lukevia foliohattuja, jotka eivät ota rokotteita.

Epidemiologi Jussi Sanen mukaan pandemia jatkuu niin kauan kuin ihmiset uskovat siihen.

Viidettä koronarokoteannosta suositellaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Onkohan tämä nyt sitä hölmöläisten hommaa? EMA varoittaa, että koronarokotteet voivat heikentää ihmisen immuniteettiä (vastustuskykyä tauteja vastaan), mutta kumminkin annetaan jo viidettä koronarokoteannosta immuunipuutteisille - joita tulee tämän logiikan mukaan koko ajan lisää.

Suomen kuolintilastot näytti keväällä niin karmeilta, että lääketieteen alan The Lancet -lehti teki aiheesta jutun.

Suomessa alettiin antaa neljänsiä rokoteannoksia yli 80-vuotiaille maaliskuussa 2022. Valtaosa (noin 70 %) tämän vuoden puolella tilastoiduista koronakuolemista on ollut nimenomaan näillä yli 80-vuotiailla. Jotkut selittävät sitä sillä, että myöhästyttiin, mutta itse voisin jo kallistua sille selitykselle, että aiemmat koronarokotukset ovat heikentäneet vanhuksia (nopeammin), jo valmiiksi heikossa kunnossa olleita.

Huom. jostain syystä kuolintilastot alkoivat nousta jyrkästi jo heti vuoden 2022 alussa. Karmea huippu nähtiin huhtikuun alussa.

Tilastojen lukuja on myös selitetty tilastointitavoilla.

THL:n tyylin mukaan koronakuolemiksi lasketaan kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän sisällä positiivisesta koronatestistä. Raportointitapa ei siis ota kantaa varsinaiseen kuolinsyyhyn. Tällöin esimerkiksi liikennekuolemat kirjautuvat koronakuolemiksi.

Onko tässä mitään järkeä, tällaisen mielivaltaisen tilastoinnin mukaan suomalaisille on sitten määrätty ties mitä rajoituksia ja peloteltu heikkohermoisia - toisin sanoen, huijattu suomalaisia!

Keväällä ja kesällä 2020 väiteltiin (ja sekoiltiin), että onko kasvomaskeista mitään hyötyä. Syksyllä 2020 yht'äkkiä niistä alkoikin olla hyötyä - koska silloin niitä oli kaikille saatavissa. Vuonna 2021 oli maskisuosituksia, jotka oli käytännössä maskipakkoja - joka johti maskiraivoon.

Kesäkuussa 2022 uutisoitiin, että nyt vasta on alettu tutkia paremmin kasvomaskien hyötyjä.

THL:n pääjohtaja Mika Salminen kommentoi 9.6.2022:
Maskien vaatiminen kaikkialla ei olisi tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa järkevää terveyspolitiikkaa. Maskien hyötyä tutkitaan vasta nyt kunnolla. Niiden vaikutus väestötasolla on kysymysmerkki. Selvää näyttöä on vaikeaa saada. Yksilön kohdalla voi olla vaikutusta, jos niitä käyttää oikein.
Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlundn kommentoi 9.6.2022:
Kasvomaskeista ei saatu sitä hyötyä mitä kuviteltiin, varsinkaan, jos niitä ei käytetty ohjeiden mukaisesti. Maskista tuli niin sanottu hyvismerkki. Maskeja käyttämättä jääneet olivat pahiksia. Se oli varmasti aika epämiellyttävää kaikille.

Kysymys kuuluu, kuka käyttää kasvomaskia oikein? Veikkaan, että ehkä 10 % saattaa käyttää melkein oikein. Loput 90 % käyttää kasvomaskia väärin. Kädet pitäisi desinfioida ennen ja jälkeen käytön. Maski tulisi ottaa suoraan pakkauksesta, koskematta itse maskiosaan. Eipä monikaan pysty tuohon normaalissa elämässä. Kaikkihan kaivaa maskin taskusta tai repun pohjalta, joillakin niitä lojuu ympäri autoa ja lähin niistä napataan mukaan. Helpompihan kasvomaskia on pitää leuan alla kuin kasvoilla - eikö vain? Jos kuulut niihin 90 %, jotka käyttää kasvoamaskia väärin, niin ei huolta, lähes kaikki muutkin käyttää kasvomaskia niin. Kasvomaskia käytetään miten sattuu, koska suositukset *pakot* suositukset määrää niin - sääntö-Suomi. Kun maski on naamalla, niin kukaan ei suutu.

Huom. kasvomaskin tulisi olla vähintään mallia: FFP2. Älä välitä, ei monella muullakaan ole.

YHTEENVETOA
Kun lääketehtaat ilmoittivat, että heillä on kokeellisia koronarokotteita, niin pitihän niitä heti saada jakoon. Koronarokotteiden turvallisuudesta ei tiedetty, koska eihän niitä oltu ehditty edes testaamaan - bisnes piti saada heti pyörimään. Testaaminen tehtiin suoraan rokotteen saajien avulla - katsottiin, että moniko kuolee. Koronarokotteet ovat edelleen kokeellisia.

THL tilastoi koronaa vähän miten sattuu ja heittelee hatusta rajoitussuosituksiaan. Liikenneonnettumuuden uhrikin voi päätyä koronakuolematilastoon ja rokotettu on vielä 21 päivää rokottamaton, sen jälkeen kun on saanut rokotteen. Saahan tällä tyylillä tilastot näyttämään vaikka mitä.

Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan tehosteannosten ottaminen toistuvasti neljän kuukauden välein voi lopulta heikentää immuunivastetta. Kumminkin Suomessa annetaan jo viidensiä rokotteita immuunipuutteellisille. Sitten ihmetellään Suomen karmeita koronakuolematilastoja, joissa valtaosa on yli 80-vuotiaita - ehkä koronarokotteiden lopullisesti heikentämiä. Karmea teoria, mutta kevennetäänkö näin eläkepommia?

Maskisekoilu alkoi epämääräisillä maskikaupoilla vuonna 2020 ja kääntyi maskiraivoon sekä -syrjintään vuonna 2021. Vasta vuonna 2022 pohditaan, että onko kasvomaskeista oikeasti ollut hyötyä.

2 koronarokotetta saaneita on noin 80 % ja 3 rokotetta on saanut noin 54 % suomalaisista sekä on ollut vahvoja kasvomaskisuosituksia, mutta kumminkin korona leviää. Keväällä 2022 leviäminen vain kiihtyi - joku palanen tässä ei nyt osu kohdalle. Rokotteet tuntuvat olevan tehottomia (teho laskee jo muutamassa kuukaudessa), vaikka asiantuntijat yrittävät selittää 2. ja 3. rokotteen tehoa monin sanankääntein. Koronarokote on ainoa rokote, jonka tiedän, että se pitäisi uusia muutaman kuukauden välein. Yleensä rokotteen teho on vuosia ja influenssarokotekin otetaan kerran vuodessa. Kesää kohti tilastojen mukaan korona laantuu - aina on laantunut, niin kuin monet muutkin taudit. Kunnes koittaa syksy.

Tämä kaikki kuulostaa hölmöläisten touhuilta.

Lisäys 25.6.2022:
Long covid -diagnoosien määrä räjähti Suomessa. Rokotukset eivät pelastaneetkaan pitkittyneeltä koronalta. Rokotuksista ei ole ollut niin paljon suojaa kuin on toivottu.

Osa lääkäreistä epäilee koko long covidin olemassaoloa. Osa suomalaisista lääkäreistä pitää long covidia toiminnallisena häiriönä, joka paranee positiivisella ajattelulla - oli on potilaan kuvittelua?

7 kommenttia:

 1. Itse käytän kertakäyttömaskeja julkisissa ja huomannut että vain pieni osa käyttää maskeja, mitä katselee muita. Yhden kerran jätin maskin pois kun kävin lähi marketassa, en kyllä nähnyt kenelläkään maskeja.

  Kun sairastuin vappendaalina korotsu nro 2 vaikka oli raju oli lyhyt vain viikon kesti mutta toisella viikolla oli yhä humina päässä, ja satunnainen yskä, totesin tänään että mulla on paha yskä jokatoinen päivä, Vielä eilen kuulin että pitää lähteä päikkäriin yskän takia, No kuulostin kyllä ihan keuhkosairaalta.
  Yskitti bussissakin ja se hävettää kun ajattelee että muut luulee tolla on korotsu.

  Rokotteisiin uskon eikä haittaa niitä saada, otan mitä annetaan.
  Tosin en taida saadakka lisää koska ei ole immuniteettisairauksia, saatika ikääkään, mutta uskon siihen että liika on liikaa, resistenssiseks ihminen vielä muuttuu.

  Tosiaan käytän maskeja väärin, käytän kyllä välillä desinfiontiainetta käsiin.
  En pese käsiä ennen maskin laittoa tai sen jälkeen, pesen käsiä kyllä aina kun tulen jostain sisälle.
  Maskit peittää kaikki mitä pitääkin, oudoksuttaa kun näkee leuan alla tai nenän alla, eikö silloin olisi paras olla maskitta.
  Joku maskintuottaja meni konkkaan, en tiedä miksi.

  Kun eräällä oli korotsu ja sen jälkilöyly keuhkokuume, jos olisi kuollut syy olisi korotsu. Hän ei ole about 60+ en tiedä onko perussairauksia.

  Luin että korotsu peitti kaikki influenssatkin(mulla loppui joka vuotinen influenssa kun aloin ottamaan influenssarokotteen) THL:n tartuntatautirekisterin tietojen mukaan vuonna 2021 esimerkiksi laboratoriovarmistettuja keuhkoklamydia- ja mykoplasmatapauksia todettiin huomattavasti aiempaa vähemmän. Yleensä nämä bakteerit aiheuttavat hengitystieinfektion oireita. Rinovirusta esiintyi edellisvuoden tapaan, mutta sille tyypillistä kevät- ja syyshuippua ei havaittu.

  Myös tavallisimpia suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereja, kuten salmonellaa, shigellaa, kampylobakteeria ja yersiniaa, todettiin aiempia vuosia vähemmän.
  Korotsuviruksen omikronvariantti BA.5 on valtavirus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.Husin diagnostiikkakeskuksessa analysoiduista näytteistä 38,3 prosenttia oli viime viikolla positiivisia, kun edellisellä viikolla luku oli 35,3 prosenttia.

  Hus sairaaloissa oli maanantaina 20. kesäkuuta 50 korotsupotilasta, joista kaksi oli teholla. Vielä viikkoa aikaisemmin 13. kesäkuuta korotsupotilaita oli 35 eikä teholla yhtäkään. BA.5-alavariantti leviää edeltäjiään herkemmin. BA.5-alavariantti tarttuu myös rokotettuihin ja korotsun jo sairastaneisiin.

  Jos mulla sit olikin tuo omikron BA 5 jota ajattelinkin.
  Niin ja vuonna 2020 huomattiin, että korotsuviruksen leviämisen estämiseen tähtäävät rajoitustoimet vähensivät muita hengitystieinfektioita merkittävästi, siksi ihmettelen miksi rajotukset heitettiin romukoppaan ja kuvitellaan että korotsu on taputeltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romukoppaan lensi nyt myös testaus.

   STM: Laajamittaiselle koronan testaus- ja jäljitystoiminnalle ei enää tarvetta.

   Poista
 2. Omikron on nyt valtaviruksen aseman saanut. Kyllä se kiersi taitavasti jo sairastamani korotsun vastustuskyvyn.
  THL ohjeistaa kertomaan tartunnasta henkilöille, joihin sairastuneella on ollut oireisena läheinen kontakti, Ja suosittelee maskeja hyvää käsihygieeniaa.
  (Miten THL kertoo, ihmettelen)
  Korotsuvilkun myötä sain vain yhden kerran "olet altistunut". Alloin miettimään jaa missäs sitä on ollutkaan. Mitään oireita ei tullut, mutta en usko että olisin ollut oireeton sairastaja kyllä muhun iskee jos iskee.

  Ja painottaa että vallitsevassa korotsutilanteessa korostuu vapaaehtoinen kontaktien välttäminen oireisena.
  Kyllä nuita kotitestejä tehdään enemmän, Tosin tuolla luki testejä tehdään jos vaikeita oireita, Hysteriat romukoppaan myös.

  VastaaPoista
 3. Saattaa hyvinkin että long covid oli mulla 2,5kk kestoinen mutta siitäkin jäi ajottainen yskä. kunnes omikron pamautti kertalaakin ja taas pitkittynyt yskä.
  Niin että lekurit ei usko long covidii että viisi päivää korotsua ja sitten loppu kun ajattlee positiivisesti että heleijaa ihana elämä.

  Voin sanoa ettei se mene noin, antaisin melkein taivaspaikkani jos olisin voinut lusia taudin viidessä päivässä mutta se veikin elämästäni kaksi ja puoli kuukautta se on aika pitkä aika voida pirun huonosti! En kyennyt syömään tai nukkumaan saati avata posteja, jatkuva pahoinvointi oli viedä järjen,yskäkin vei äänen lahjakkaasti.
  Ärsyttää kyllä nuo pullanmössöttäjät kun itse ei sairasta niin ei kukaan muukaan voi.

  VastaaPoista
 4. Infektio­ylilääkäri kritisoi kovin sanoin THL:n linjauksia.

  VastaaPoista
 5. Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen:
  Koronapotilasmäärät kasvussa HUS-alueella.

  VastaaPoista