lauantai 10. lokakuuta 2015

Lestadiolaisuus ja kannabis

Iltapäivälehdillä on jälleen menossa jokin lestadiolaisuuskampanja. Eilen Ilta-Sanomat uutisoi lestadiolaisuudesta ja tänään Iltalehti uutisoi lestadiolaisten nuorten huumeongelmista Pietarsaaressa.

Noin vuosi sitten käsittelin hieman lestadiolaisten suhtautumista alkoholiin ja tupakkaan. Nyt päätin tarkastella hieman tarkemmin kannabista ja sen suhdetta tupakkaan sekä alkoholiin.

Kyrkpressen-lehti, joka on Suomessa ilmestyvä ruotsinkielinen kirkollinen lehti, kirjoitti alunperin tästä lestadiolaisten nuorten huumeongelmasta. Lestadiolaisten liiton LFF:n perhetyöntekijä Kurt Hellstrand uskoo, että yksi syy lestadiolaisnuorten lisääntyneeseen kannabiksen käyttöön on, että huumeidenkäytöstä on tullut yleisesti hvyäksyttävämpää.

Kannabis nähdään ongelmana lestadiolaisten piirissäkin, mutta itse näen jutussa myös hieman kummallisen mutkan, jos näin voisi kuvailla asiaa. Lestadiolaiset eivät juo alkoholia, koska se turruttaa mielen. Tupakka puolestaan ei ole syntiä, vaikka epäterveellistä olisikin. Tupakka aiheuttaa riippuvuutta, mutta ei turruta mieltä alkoholin tavoin.

EU-raportti kertoo, että kannabis on tupakkaa ja alkoholia turvallisempaa. Samaa kertovat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot.

THL:n riippuvuustilastoissa on 1-6 pisteytys. Tupakka on 6 tason aine, aiheuttaa siis kovan riippuvuuden. Alkoholi on 3 tason aine, puolet alkoholista. Kannabis on puolestaan 1 tason aine, vähiten koukuttava. Päihdyttävyydessä alkoholi on pahin, 6 tasoa. Kannabis on 3 tasoa ja tupakka 2 tasoa. Tupakka voittaa kannabiksen selkeästi riippuvuudessa ja päihdyttävyydessä kannabis on yhden tilastoyksikön verran pahempi aina kuin tupakka. Tilastoissa on yhteensä viisi eri vertailua ja päihdyttävyys on ainoa, jossa kannabis menee vähän tupakan ohi.

THL:n aiheutuvat haitat -tilastossa on 0.0-3.0 pisteytys ja kolme eri vertailukohtaa. Tässä tilastossa Sosiaaliset haitat -kohta on ainoa, jossa kannabis menee hieman tupakan edelle. Tupakan sosiaaliset haitat ovat 1,42 tasoa ja kannabiksella 1,50 tasoa.

THL:n kahdessa tilastossa kannabis saa yhteensä vähemmän haittapisteitä kuin tupakka. Näin ollen tupakka on tilastojen perusteella haitallisempi kuin kannabis. Mikäli sitten kannabis katsotaan haitallisemmaksi kuin tupakka, pienten päihdyttävyyserojen vuoksi, on silloin mielestäni tilastojen tulkinnassa jotain outoa.

Alkoholi on selkeästi pahin aine, jonka jälkeen tulevat tupakka ja kannabis, joiden välillä ei ole tilastojen mukaan suurta eroa. Kannabis katsotaan huumeeksi ja tupakka ei ole huume ainakaan sillä käsitystasolla, jolla kannabis on huume. Tupakkaa voisin kuitenkin sanoa lailliseksi huumeeksi, koska se aiheuttaa riippuvuutta ja usein myös vieroitusoireita. Kaupoissa myydään tupakkaa ja jopa valtio kerää tupakkaveroa, valtio saa tupakasta tuloja. Tupakka on juurtunut tapa.

Paradoksaalista tässä on se, että tilastojen mukaan kannabis ei aiheuta juurikaan riippuvuutta tai vieroitusoireita, toisin kuin alkoholi ja tupakka, jotka ovat kummatkin laillisia päihteitä.

Omasta mielestäni tupakkakin pitäisi kieltää, jos kannabis nähdään huumeena ja ongelmana. Myöskin alkoholi tulisi kieltää (sen päivän kun näkisi). Ehkä tässä kirjoituksessa näkyy se, että olen itse raivoraitis. En käytä alkoholia, enkä polta tupakkaa. Mielipiteeni kannabikseen muodostan kirjoituksessa vahvasti tilastoihin ja faktoihin nojaten. Olen vain tavallinen suomalainen tapakristitty, samoin kuin myös suurin osa niistä 73% suomalaisista, jotka kuuluvat kirkkoon.

2 kommenttia: