Eilen kirjoitin Vivaldi-selaimesta, jossa panostetaan tietosuojaan. Tänään jatkan hakukoneella, joka lupaa säilyttää käyttäjän yksityisyyden.
Google on hakukoneista käytetyin, ja siksi siihen yhdistyy ihmisten mielissä paljon pahaa, joka liittyy käyttäjätiedon keruuseen ja profilointiin. Lupaus yksityisyyden tiukasta kunnioittamisesta on uuden Oscobo-hakukoneen valteista.
Oscobo ei tallenna tai jaa mitään tietoja käyttäjästä, ei sijoita selaimeen seurantaevästeitä eikä jäljitä ip-osoitteita. Jokainen käyttökerta on kuin kävijä tulisi palveluun ensimmäisen kerran. Hakukone saattaa kyllä näyttää kävijälle mainoksia, mutta ne ovat täysin sattumanvaraisia, eivät riippuvaisia siitä, mitä tämä on aiemmin hakenut - toisin kuin Googlessa.
Tällainen yksityisyyteen panostava hakukone ei ole uusi idea. Amerikkalainen DuckDuckGo-hakukone on kasvattanut suosiotaan jo jonkin aikaa. DuckDuckGon ainoa vika on ollut sen amerikkalaisuus, viranomaiset saattavat urkkia sitäkin. Oscobo-hakukone on brittiläinen, kaukana NSA:sta, tätä on pidetty Oscobon yhtenä valttina.
Tosin, enpä nyt tiedä onko Britanniakaan varma paikka yksityisyydelle. Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on maksanut yli sata miljoonaa euroa Britannian vakoiluvirasto GCHQ:lle. Vastineeksi GCHQ tarjoaa pääsyn tietoihinsa ja Britannian löyhempiä vakoilulakeja, ilmenee Edward Snowdenin sanomalehti The Guardianille vuotamista huippusalaisista asiakirjoista.
Vaihtuuko tulevaisuudessa googlailu oscobointiin?
Yhdysvaltojen Kansallinen turvallisuusvirasto NSA on vakoillut pohjoismaisia ja saksalaisia poliitikkoja Tanskan asevoimien tiedustelupalvelun avulla.
VastaaPoistaTietoturva-asiantuntija Järvinen pitää hyvin mahdollisena, että NSA on vakoillut myös suomalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä, vaikkei tässä jupakassa ole ilmennyt Suomea koskevia paljastuksia.
Poista