lauantai 2. huhtikuuta 2016

Tietokoneen säätäminen on terveysriski

Bloggailussa on ollut taukoa. Noin kuukausi sitten pöytäkoneeni päätti, että noin 8 vuoden palvelusaika saa riittää ja sammutti itsensä lopullisesti. Oli aika hankkia uusi kone ja kuukausi siihen meni. Läppärillä en jaksanut bloggailla. Nyt kun on uusi kone, niin voi taas alkaa saada kiinni bloggailustakin.

Muutaman päivän tässä olen säätänyt uutta konetta, asentanut ohjelmia. Tänä aamuna päätin päivittää emolevyn ytimen eli BIOSin, kun näissä uusissa koneissakin sekin tuntui kohtuu helpolta hommalta. Mikäli BIOSin sössii, niin siinä on sköntsät housuissa. Normaali käyttäjä ei mieti mitään BIOSia, ei edes kaikki tiedä moista, tai että senkin voi päivittää.

Windowsin kautta BIOSin päivitysohjelma (EZ update) sanoi, että minulla on jo uusin BIOS (tarkisti netin kautta). En luottanut tähän väitteeseen, koska näytti sen version olevan vuoden 2015 kesältä. Menin emolevyn tukisivulle, jossa selvisi, että uusin BIOS onkin vuoden 2016 helmikuulta.

Koska nettipäivitys ei onnistunut X syystä, täytyi päivittää sitten muistitikun kautta. Uuden BIOSin päivitystiedosto muistitikulle ja menoksi. Homma sujui alkuun hyvin, asennuspalkki eteni loppuun asti, näytti lupaavalta. Kunnes oltiinkin jo hieman jäykän oloisessa (UEFI) BIOSissa ja pyytää valita uudestaan asennustiedoston. Vaihtoehtoina nettipäivitys ja USB-muistitikku. Vaikka aiemmin nettipäivitys ei ollut onnistunut, päätin taas yrittää sitä, ruutu pimeni! Ei hyvältä vaikuttanut, kun ei oltu nyt edes Windowsissa, vaan BIOSissa, jonka päivitys oli vielä kesken. Odotin 15 min, ei tapahtunut muuta, kuin otsalleni nousi kylmä hiki ja verenpaine nousi - tässäkö se sitten oli.

Ei auttanut kuin sammuttaa virrat kokonaan ja odotin 10 min (varmasti BIOS nollaantuu... jotenkin). Virrat päälle ja yllätyin, kun teoriani toimi, BIOS tokeni ja pyysi, että päivitystä jatketaan, valitsemalla tiedosto. Tällä kertaa valitsin muistitikku-tyylin. Siinäkin huomasin, että olisin päässyt helpommalla, jos muistitikulla ei olisi ollut muuta kuin BIOSin päivitystiedosto. Suosittelen siis että, jos näin päivitätte BIOSin, niin käyttäkää muistitikkua, jolla ei ole muuta "roskaa".

Lopulta onnistuin päivittämään BIOSin, kone lähti päälle oikein ja BIOS oli uusin. Epätoivon partaalle ja takaisin, syke katossa, hermot riekaleina. Tällaista on tietokoneen säätäminen.

1 kommentti:

  1. Jehh ihailen kaikkia jotka osaa, ja osaa myös koota pöytäkoneen osista.

    Kerran win7 kanssa oli jtn x-ongelmaa, ja päätin päivittää ajurit, hetken se sitä rullas ja näyttöön lävähti Batman eli pättäri, ja pelästyin mitä wattua!
    Pättäri oli koko näytön levyinen, ja pökerryksestä selvittyäni jotenkin otin homman haltuun, en varmalla enää ikinä lataile mitään, mutta ärsyttää jos jätän tiettarini horteeseen, ja sitten huomaan että on "päivittänyt".
    Maybe sen saa jostain muutettua muttä kantapään kautta ja toisenkin kerran!

    Myös muistanet kun olin hajota kun kaikki sekos, hädissäni latasin matojen etsijän. ja cliinasin koneen, ei mtn! Syyllinen oli yhtäpieni kuin oikea hiiri!
    Onneksi mulla oli lootassa hännätön äänetön hiiri!

    C- ihmelapsi (not tekniikan)

    VastaaPoista