lauantai 13. elokuuta 2016

Tonttuileva enemmistö

Heinäkuun lopulla tällä hetkellä viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana työskentelevä Mikael Jungner kirjoitti Facebookissaan muun muassa, että suurin osa ihmisistä on kapeakatseisia, epäileväisiä ja vähemmän eri näkökulmista kiinnostuneita.

Mikael Junger:
Ihmiskunnan ongelmat johtuvat suureksi osaksi siitä, että vähemmistö ihmisistä on avarakatseisia älykköjä. Siis sellaisia, jotka suhtautuvat muihin ihmisiin sallivasti ja ovat samalla kiinnostuneita eri näkökulmista ja faktoista. Ymmärtävät maailman monimutkaisia syy-seuraus-suhteita.

Turkki, Trump, Brexit ja monet muut ilmiöt kuitenkin puhuvat puolestaan. Nuo eivät synny ilkeän vähemmistön juonista. Nuo syntyvät tyhmän enemmistön tonttuilusta.

Enemmistö on siis hitaalla käyviä, kapeakatseisia tonttuilijoita. Juttuun saa maustetta lisää, kun tähän ottaa mukaan myös Tyhmä on onnellinen -kirjoitukseni. Nyt voisimme päätellä, että enemmistö on tyhmiä, mutta onnellisia ja vähemmistön älyköt on vähemmän onnellisia. Hupaisan asiasta tekee, että tyhmät tekevät tyhmiä päätöksiä, mutta kumminkin on onnellisia. Älyköt jäävät tyhmän massan jalkoihin ja kärsivät.

Koska Mikael Jungner sanoo enemmistöä tyhmäksi, niin kumpaakohan ryhmään hän itsensä mieltää? Hän on varmaan älykkö ja kuuluu vähemmistöön, kun näin kirjoittaa. Toisaalta, arvostelemalla ihmisryhmää, alentaa hän itsensä enemmistöön. Mikael Jungerin kriteerien mukaan älykkö ei oikein voi järkevästi arvostella muita, alentamatta itseään.

Erään uutisen mukaan ihminen on älykäs, kun hän puhuu paljon itselleen, lukee paljon, kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä, kehittää itseään jatkuvasti ja unohtaa ympäröivän maailman. Itse taidan olla älykäs, koska kyseenalaistan itsestäänselvyyksiä sekä luen ja kehitän itseäni jatkuvasti. Nyt tämän sanottuani ääneen, taisin alentaa itseni onnellisten joukkoon. Buddhan viisaus "Kyseenalaista kaikki, nekin mitä olen sanonut".

Onko Mikael Jungerin enemmistö onnellisia sen vuoksi, koska eivät halua rikkoa omaa pumpulimaailmaa, jonka "vääränlainen" tieto voisi rikkoa - liika tieto on vaaraksi. Elääkö enemmistö maailmassa, joka ei muutu. He eivät halua tietoa, joka voisi muuttaa heidän näkökulmaa - tynnyrissä on turvallista olla. Näin ollen älyköt kehittävät itseään ja muuttavat käsityksiään, kun saavat uutta tietoa - heidän maailmansa muuttuu jatkuvasti.

Mitä Trumppiin tulee, niin ei hän ole enää tyhmäkään. Toisin sanoen, jo tuntuu, että Trump tietoisesti kokeilee lausunnoillaan rajaa, milloin hän menee tyhmimpienkin mielestä yli - onko tyhmyydellä rajaa? Tuskin hän on oikeasti sitä mieltä joka asiasta kuin antaa ymmärtää. En usko, että Trump on niin tyhmä, että luulee tuolla tyylillä voittavansa vaalit, vetää vain omaa showta loppuun asti. Jännä nähdä, mitä tapahtuu vaalien jälkeen, sanooko esim. "Luulitteko te tyhmät, että olin tosissani". Unohtaako Trump (ja kansa) vaalien jälkeen koko vaalihärdellin ja jatkaa elämää kuin mitään vaalirumbaa ei olisi edes ollut.

Riippuuko älykkyys myös näkökulmasta? Suomessa tulee voimaan vuoden 2017 maaliskuussa tasa-arvoinen avioliittolaki. Kumpi ryhmä sen sai aikaan, enemmistö vai vähemmistö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti