lauantai 23. heinäkuuta 2016

Firefoxia, Javaa ja Flashia

Elokuun alussa ilmestyy Firefox 48, joka tuo mukanaan "Firefoxin suurimman muutoksen ikinä", näinkin on sanottu. Tuo suuri muutos on nimeltään Electrolysis, joka erottaa Firefoxin sisältö- ja käyttöliittymäprosessit toisistaan. Tämä tarkoittaa, ettei hitaasti toimiva raskas sivusto voi jatkossa hidastaa itse selaimen toimintaa. Raskaiden web-sovellusten käyttäjien lisäksi Electrolysis hyödyttää myös niitä käyttäjiä, joilla on tapana pitää suurta määrää välilehtiä auki selaimessaan.

Elokuusta alkaen Firefox alkaa myös hylkiä sellaista Flash-sisältöä, jota ei koeta oleelliseksi käyttäjäkokemuksen kannalta. Flashiin suhtaudutaan vieläkin ankarammin ensi vuonna, jolloin Firefox alkaa kysyä käyttäjiltä kaikissa tapauksissa erillistä hyväksyntää Flash-sisällön ajamiselle.

Firefox 48 versioon on suunnitteilla lisätä Web Extension API -rajapinta. Kyseisen rajapinnan avulla jopa 35 prosenttia Chromelle saatavista lisäosista muuttuisi Firefox-yhteensopiviksi. Tulevaisuudessa Mozilla haluaa myös parantaa Firefoxin tähän asti selkeää etulyöntiasemaa sen kilpailijoihin nähden: selaimen muokattavuutta omiin tarpeisiin istuvaksi. Myös selaimen tietoturvaan tullaan kiinnittämään vastaisuudessa entistä enemmän huomiota. Tulevaisuudessa Firefioxiin on tulossa Containers-ominaisuus, jonka avulla samassa selaimessa voi surffata verkossa useammalla eri henkilöllisyydellä.

Firefoxin tulevaisuuden suunnitelmiin sisältyy myös liitännäisten poistaminen. Firefox 52 pudottaa NPAPI-rajapinnan pois, johon kuuluu muun muassa Java. Flashia ei poisteta silloin, mutta sen "elintilaa" pienennetään koko ajan. Firefox 52 ilmestyy vuoden 2017 maaliskuun tienoilla, samoihin aikoihin ilmestyy Java 9, jossa ei ole enää selaintukea. Maaliskuu 2017 on suuren muutoksen aikaa, Firefoxista poistuu Java, Silverlight jne. liitännäiset ja Java 9:n myötä Java ei enää toimi millään selaimella. Vain Flash vielä jää, mutta sekin halutaan kuolettaa lopulta. HTML5:stä halutaan korvaava tekniikka.

Oracle teki kyseenalaisen ennätyksen, korjasi 276 haavoittuvuuteen. Ei Adobella mene sen paremmin, sekoilee Flashin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti