Suomessakin julkaistiin valtaisaan suosioon noussut Pokémon GO -peli. Pelin kehittänyt Niantic yhtiö ei osannut varautua tällaiseen suosioon ja serverithän siinä kaatuivat, mutta eräät hakkerit väittävät olleen ongelmien takana.
Peli tekee ihmisistä päättömästi vaeltavia zombeja. Tällainen on johtanut vaaratilanteisiin ja jopa onnettomuuksiin. New Yorkissa 28-vuotias kuski ajoi päin puuta pelatessaan kännykkäpeliä ratissa. Suomessakin lapset hyppii autojen eteen. Floridassa joku ampuikin jo Pokémon-pelaajia kohti. Kannattaa siis vähän katsoa mihin kävelee. Minäkin häädän Pokettajat pihaltani, jos tänne eksyvät. Etsintäkuulutettu detroitilainen mies pyöräili poliisiasemalle pelatessaan Pokémon GO:ta, joutui suoraan putkaan. Toinen neropatti pelasi peliä Yhdysvaltojen Indianassa oikeustalon edessä. Ei muuta vikaa, mutta hän oli tuomittu pedofiili ja pelasi nyt lasten seurassa, käsi väärässä paikkaa. Eläintarhaankin on murtauduttu jahtaamaan Pokémoneja.
Pokémonit villitsee poliisitkin. New Yorkin poliisi tutkii erikoista tapausta, lainvalvojat jahtasivat Pikachua kesken työvuoron. Eräs pelaaja löysi ruumiin ja yksi Pokémon GO -pelaaja vieraili kuolleen pikkuveljensä haudalla, löysi haudalta veljensä suosikki-Pokémonin. Onhan tällainen jo koomistakin.
Nintendo ja Niantic tekivät yhteistyötä ja saivat aikaan Pokémon GO:n. Mikä on Niantic? Niantic oli vuoteen 2015 asti Googlen alainen, josta tehtiin oma yhtiönsä. Pokémon GO perustuukin Googlen teknologioihin. Kaiken takana onkin Google. Peli perustuu Googlen kartta- ja GPS-tietoihin. Miljoonat lataavat pelin ja pelaavat, koko ajan kertyy GPS-dataa pelatessa. Nyt voidaankin pohtia, tämähän on hyvä ja "laillinen" tapa kerätä ihmisten GPS-dataa. Ketä se sitten kiinnostaa? NSA ja FBI voisivat varmasti olla kiinnostuneita. Miljoonien pelaajien joukossa on myös varmasti niitäkin joiden data kiinnostaa virkavaltaakin. Eihän Niantic julkisesti kerrokaan keillä onkaan pääsy tietokantoihin. Spekulaatiota, mutta hyvin mahdollista. Pokémon GO onkin massojen vakoilusovellus?
1980-luvulla, kylmän sodan lopulla Neuvostoliitossa (nyk. Venäjä) kehitettiin kuuluisa peli, Tetris. Tetris on maailman myydyin peli edelleen. Salaliittoteorioiden mukaan Tetris-peli kehitettiin länsimaita varten. Kaikki pelasivat vain Tetristä, se aika oli poissa ajasta, joka olisi voitu käyttää Neuvostoliiton vakoiluun - ovelaa.
Samaa logiikkaa käyttäen, niin Pokémon GO voi olla vain massavakoilua. Eri asia on, kuinka kauan tämä Pokémon-buumi nyt kestää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti