lauantai 13. toukokuuta 2017

Kyberhyökkäyksillä maailma polvilleen?

Vuoden 2016 lopulla Suomessakin levisi Mirai-haittaohjelma. Nettioperaattorit joutuivat laittamaan Mirai-suodatuksen päälle (taitaa jatkua vieläkin). Tietoturvaguru Mikko Hyppönen kommentoi silloin, että tämä on vasta alkua.

Eilen alkoi laaja kyberhyökkäys, joka on levinnyt jo noin sataan maahan. Asiantuntijat uskovat, että perjantaina ympäri maailmaa tehdyt kyberhyökkäykset tehtiin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston (NSA) kehittämillä työkaluilla. Kohteina on ollut muun muassa Venäjän sisäministeriö, eri maissa teleoperaattoreita ja pankkeja sekä Yhdysvaltalainen lähettipalvelu. Eniten uutisoitu kohde on ollut Britannian sairaalat, joissa hyökkäys lamaannutti tietojärjestelmät sekä puhelimet. Sairaaloissa täytyi turvautua kynään ja paperiin, joitakin asiakkaita käännytettiin ovelta, kun heitä ei voitu palvelle. Tässä on jo saattanut olla joidenkin henki vaarassa.

Mikäli tällainen hyökkäys pystyisi tarpeeksi tuhoamaan järjestelmiä, niin saattaisi maailma romahtaa polvilleen. Paperirahasta pyritään vähitellen pääsemään irti, kaikki raha olisi vain bitteinä. Silloin tällainen laaja hyökkäys olisi vaarallinen - kaikkien rahatiedot voisi kadota. Sehän muuttaisi maailmaa, ehkä joku tähän pyrkiikin?

6 kommenttia:

  1. Ehtoota!
    Kylla ja polvilleen.. muistelen tehneeni joskus kyselyn aiheesta.

    Suurinosa vastasi verkkovakoilu lisaantyy.
    Hyvana kakkosena tietoturvallisuudesta on pulaa.
    Kolmanneks vasta tuli massiiviset hairiot tietoverkoissa.
    Vahiten taisi olla uhkat tunnistetaan heikosti.

    Se etta maailma pyorii verkossa, tuo riskeja.
    Mr Robot on yksi suosikeistani, arvaat why.
    Eikos tuosta hyokkayksessa ollut etta piti hankkia bitcoinia jolla maksaa lunnaat? Eika taeta saako tiedostoja takaisin, eli ei.
    Olihan surkuhupaisaa kun jossain kiinalaisessa ruokamarketin naytossa oli se haittaohjelma, samaten jopa juna-aseman aikataulunaytossa.

    Lainaus:
    F-Securen Mikko Hyppönen on aiemmin syyttänyt Pohjois-Koreaa verkkopankkiryöstöistä, joissa on hyökätty kansainvälistä Swift-järjestelmää vastaan.
    (Kim siella leikkii)

    Tuo paperiraha juttu, onhan se niin etta sen kaytto on lahes loppu.
    Muovirahan taikaa, rahanarvo hamartyy.
    Pian saa kilpailuttaa taxeja tolpilla, pian matkat maksetaan jostain bittilompakosta..Oletko maksanut mitaan lahimaksulla?
    Itse olen se kylla hammastyttaa, aina sekaan ei toimi.
    Omaan kortin jota monasti pyoritetaan kasissa jotta neverever seen before, or heard before.

    CE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykymaailma on haavoittuvainen. Kaikki toimii sähköllä, on verkossa, toimii satelliittien avulla (kaikki paikannustiedot) jne.

      Jos jokin pimentää satelliitit, niin olemme jo pulassa. Mikäli joku pystyy kaatamaan internetin, niin jälleen maailma pysähtyy. Viimeinen niitti on sähkö, jos se menee poikki, niin saamme unohtaa järjestyksen - syntyy kaaos.

      1800-luvulla elämä pyöri vielä hyvin ilman sähköä jne. mutta en tiedä oliko silloin elämä helpompaa. 1800-luvulla oli omat vaikeutensa. Tauteihin menehtyi helpommin, ruokakin oli tuskan takana jne. Tätä on luvassa, jos maailma romahtaa.

      Laajassa kyberhyökkäyksessä vaadittiin juu bitcoineja, mutta harvat maksoivat. Eikä niitä voi kukaan lunastaa itselleen, koska viranomaiset koittaa pysyä jotenkin niiden perässä, vaikka ehkä vaikeaa onkin.

      Tälläkin kertaa jo syytettiin P-Koreaa, mutta toiset sanovat, että on vielä liian aikaista syyttää oikein ketään.

      On minulla lähimaksukortti, mutta en ole vielä testannut.

      Poista
  2. Jälleen kyberhyökätään. Nyt on vuorossa Petya.

    VastaaPoista
  3. Tuhannet tietokonepalvelimet ympäri maailmaa joutuivat viikonloppuna hakkereiden kohteeksi kertoi Italian kansallinen kyberturvallisuusvirasto (ACN).

    VastaaPoista
  4. Normaali on uusi epänormaali.

    Pöyristyin kun 25v hakkeroi psykoterapia Vastaamon "Julius Kivimäki viruu Ranskassa epäselvissä olosuhteissa." Mitä sitä paijaaman päätä.
    En tiedä kykeneekö ketään enää Vastaamon asiakkaaksi, vai mureniko koko laitos.

    Kyllä, kyllä sähköt menisi sitten alkaisi olemaan vitsit vähissä.
    Ei sitä osaa kaivata mitä ei ole koskaan ennen nähnyt, elämä on ollut varmaan rankkaa tai sitten ei.
    Taudit ovat samanlaisia ja kuitenkin erikantimissa, ei ollut rokotuksia, mutta rutto, espanjalainen, lepra, suohon elämä päättyi ja nälkäkuolema koitti kaupungilla ja ohikulkijat vain katsoo. Uteliaisuus on perisyntimme kuten ahneus ja kateus.


    VastaaPoista