tiistai 9. toukokuuta 2017

Tekoäly - uhka vai mahdollisuus?

Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (NSF) entinen lainsäädännöllisten ja julkisten asioiden johtaja Jeff Nesbit on tullut siihen johtopäätökseen, että ihmislaji voi kadota vuoteen 2050 mennessä. Nesbitin ajatukset perustuvat supertekoälyä koskevaan ASI-teoriaan, jonka mukaan tekoäly kehittyy tietokoneissa niin pitkälle ja oppii niin nopeasti, että se ohittaa ihmisen älyn ja ratkaisee kaikki ongelmat.

Tutkija Ray Kurzweil kehottaa ihmisiä olemaan pelkäämättä tekoälyä. Kurzweil uskoo, että tekoälyn sijaan ihmiskuntaa uhkaavat edelleen vanhat uhat kuten ydinsota tai bioterrorismi. Kurzweil korostaa, että tekoäly on auttanut ihmisiä esimerkiksi parantamaan sairauksia, kehittämään uusiutuvia energialähteitä ja auttamaan vammaisista huolehtimisessa - kaikki asioita, jotka hyödyttävät yhteiskuntaa. Kurzweil uskoo keinoälyn tavoittavan "ihmisen tason" vuonna 2029.

Sähköautojen ja digitaalisen rahan pioneeri Elon Musk on puhunut tekoälystä "demonin kutsumisena kylään". Samoilla linjoilla on ollut professori Stephen Hawking. He argumentoivat tekoälyn voivan auttaa autonomisten aseiden eli tappajarobottien kehittämisessä, mikä mullistaisi sodankäynnin vaaralliseen suuntaan.

Stephen Hawkingin on sanonut myös "Ihmiskunnan on hylättävä maapallo. Korkeintaan sata vuotta – siinä ovat ne vuodet, jotka ihmiskunnalla on uuden kotiplaneetan löytämiseen".

Vähän yhteenvetoa. Tekoäly voi pelastaa tai tuhota meidät. Tekoäly ratkaisee kaikki ongelmat? Oletetaan, että tekoäly ratkaisee pahimmat sairaudet ja jollakin ihmeellä nälänhädänkin. Mitä tästä seuraa, tietenkin väestönkasvu kiihtyy. Kuinka väestönkasvu ratkeaa, tähän tulee apuun se, että meidän täytyy päästä maapallolta pois helposti ja kansoittaa muita planeettoja. Sekään ei ole helppoa, täytyy kehittää ns. sukupolviavaruusaluksia, jossa ihminen voi elää vaikka koko elämänsä.

Toinen tyyli selvitä väestönkasvusta on, että sulaudumme tekoälyyn. Tietoisuutemme kopioidaan koneeseen ja olemme periaatteessa kuolemattomia, vaikka tuskin sielumme siirtyy koneeseen. Ihminen lihana ja verenä kuolee sukupuuttoon ja tekoäly pitää yllä illuusiota kuolemattomasta elämästä. Lopulta maapallolla on vain jokin suuri tekoälymöhkäle, joka sekin taitaisi yrittää levittäytyä jotenkin maapallon ulkopuolellekin - aurinko sammuu joskus ja maapallo tuhoutuu. Tekoälyllä ei olisi periaatteessa haasteena kuluva aika, se voisi matkustaa valovuosiakin ongelmitta.

Tekoäly saavuttaa ihmisen tason noin vuonna 2030 ja ihminen lajina olisi kadonnut jo vuonna 2050. Näin vuonna 2017 tuo tahti kuulostaa melko nopealta.

Jos maapallolle tulisi jonain päivänä jostain aurinkokuntamme ulkopuolelta tuhansia suuria aluksia, jotka olisivat tyhjiä - ne olisi jonkun tuntemattoman älyn lähettämiä aluksia tänne. Alukset olisivat selvästi tarkoitettu ihmistä varten, niissä olisi lukematon määrä makuupaikkoja ihmisille. Kukin alus sulkisi ovensa ja lähtisi johonkin, kun tietty määrä ihmisiä olisi mennyt alukseen. Menisitkö sinä tällaiseen alukseen, tietämättä minne päädyt ja milloin olet perillä jossain? Tuntematon äly toteuttaisi suunnitelmaansa ja veisi noin puolet ihmisistä muualle, näin maapallolla olisi jälleen mahdollisuuksia elättää ihmistä.


Lue myös kirjoitukseni: Kestämätön yhtälö.

10 kommenttia:

 1. Tutkijat pelkäävät, että ilmaston lämpenemisen vuoksi sulavasta ikiroudasta saattaa paljastua jopa kymmeniä tuhansia vuosia vanhoja tauteja – mukaan lukien sellaisia, jotka ovat menneisyydessä aiheuttaneet maailmanlaajuisia epidemioita.

  Tekoäly vaan rohkeasti ratkaisemaan kaikki nuo ongelmat.

  -Tutkijat ovat löytäneet maan kaltaisen "jättiläismaapallon”, joka voi mahdollisesti pitää yllä elämää. Jättiläismaapallo on 40 prosenttia isompi kuin kotiplaneettamme Maa.

  Sinne sitten kun on aika hylätä maapallo.

  Tuosta väestönkasvusta mieleen.
  Katsoin P.D Jamesin tieteisromaaniin perustuvan leffan -Ihmisen pojat- on vuosi 2027 ja siinä kansakunta oli menettänyt lisääntymisen, eli jälkikasvua ei tullut, eikä ollut, ja sukupuutto uhkasi.
  Kansat kävi sotaa keskenään ja vastaan armeija.
  Kuitenkin eräs mustaihoinen tyttö sai vauvan, sitä pidettiin ihmeenä jota armeijakin pällisteli suut auki..Hetken, kunnes sotiminen jatkui.
  -Kohti tulevaisuutta.-

  En usko alkuunkaan että 2050 on niitti, ihmiselle.
  Jos tuo skenaario toteutuisi ei olisi vaihtoehtoja, menisin toki alukseen tietämättä minne joutuisi, siinä sentään olisi mahdollisuus..Olettaen että maapallon kävisi huonosti.
  Jos ei kävisi huonosti, en lähtisi.

  -CE-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siperiasta on löytynyt tuhansia metaanikuplia (joiden päällä voi kävelläkin - omalla vastuulla). Taitaa jo lähtölaskenta alkanut.

   P.S.
   Olit ensimmäinen, joka kommentoi Epookki blogiin, vaikka olen kirjoitellut tänne jo vuosia. Kukaan ei ole kommentoinut, jospa se tästä yleistyisi, että muutkin rohkenisi kommentoimaan =)

   Poista
 2. Pitaahan sita maapallon piereksia; ihmisten teot aiheuttaa
  ilmavaivoja:(

  ps. Jejjj!

  CE

  VastaaPoista
 3. Kuumia pieruja =)

  Muistaakseni metaani pysyy ilmakehässä vain 12 vuotta.

  VastaaPoista
 4. HS, Pekka Torvinen:
  Elämme jonkun muun luomassa simulaatiossa, mutta ei hätää, vuonna 2045 supertekoäly tuhoaa meidät - ja kaikki tämä ennustettiin jo parituhatta vuotta sitten.

  VastaaPoista
 5. Suomalaistutkijoilta maailmanlopun visio: Supertekoäly syntyy ennen vuotta 2060 ja tuhoaa meidät kaikki.

  VastaaPoista
 6. Teknologia on hyvä renki, huono isäntä, koneiden kapina.
  Stephen Hawking on nyt tähtien takana, tai jossain muualla mistä me tiedettäis.
  Kaverini kävi Helsingin Kalasatamassa, jossa terveys- ja hyvinvointikeskukseen ostettu 55 000 euroa maksanut humanoidirobotti.
  Pepper- robo tuntui alkuun hänestä vaikealta, sitten jo hauskalta.

  Monessa paikassa kuten pankissani N on asiakaspalvelussa tyrkyllä botti.
  Jos sille esittää asian kahdella lauseella, botti ei jummarra.
  Lopulta kysyy haluanko puhua ihmiselle..ai että ärsyttää!
  Pian botit ohjaa meitä, enkä ylläty.

  Miksi taas tuli mieleeni kiinalaistutkijat, jotka loivat sian ja apinan sekasikiön, ressukat elivät vain viikon._.
  Tavoitteena on kasvattaa ihmissikoja, no mutta..niitähän ON jo olemassa!
  Ihmiset on hulluista hulluimpia, järsivät maata altaan.
  Sikoja, aaseja, kukkoja, kanoja, mitä vielä?

  C- uffoillee jälleen

  VastaaPoista
 7. Googlen insinööri väitti teko­älyn tulleen tietoiseksi ja vastaavan 7–8-vuotiasta lasta – pantiin pakko­lomalle.

  Näinkö Skynet alkaa?

  VastaaPoista
 8. Taidekilpailun voittaja paljastui tekoälyksi.

  VastaaPoista