torstai 15. kesäkuuta 2017

Huutokauppakeisari VS. Autoparoni

Suomen huutokauppakeisari
TV-kanava Nelonen on näyttänyt Suomen huutokauppakeisari -ohjelmaa vuodesta 2013. Päärooleissa on tietenkin itse keisari Aki ja hänen vaimonsa Heli, joka on firman pomo. Sivuroolissa häärii apumies Markku, joka oma persoona. Välillä tuntuu, että onkohan Markun käkikellossa kaikki käet tallessa, mutta aina Markku lopulta nousee ainakin nippanappa järkevien kirjoille. Jonakin vuonna ohjelmassa oli myös apuhenkilö "etelän tirppi" (nainen), mutta sen touhut olivat jo niin ala-arvoista, että eipä ole näkynyt sen jälkeen - harha-askel tuotannolta.

Suomen huutokauppakeisari -ohjelman juoni on, että Aki ja Heli ostaa huutokauppaansa myytävää ja Markku korjailee ja tuunailee tavaroita, jos tarvitsee. Useimmiten Markulla ei ole oikein hajuakaan miten homma tehdään, mutta hän vain alkaa hommiin ja katsoo mitä tulee. Välillä Markku saa täysin omia ideoita ja väsää jämistä jonkun pienen tai isommankin esineen myyntiin.

Varsinkin uusimmissa tuotantokausissa ohjelmassa on ratsastettu julkimoilla. Joka jaksossa nähdään joku julkkis tai ainakin turhajulkkis - pitäähän sitä olla katsojamagneetteja, omiin naamoihin ei luoteta. Kaupankäyntitilanteet ovat raastavaa katsottavaa. Oikeastaan se jo muistuttaa hyväntekeväisyyttä. Aki ei maksa koskaan juuri mitään ja useimmiten repii esineistä hyvät voitot. Mutta niin, hänhän tekee vain raakaa bisnestä. Itse en kyllä kovin äkkiä myisi Akille mitään, on se niin pihi ukko. Hyväntekeväisyyttä voi tehdä paremminkin kuin tukea Huutokauppakeisaria.

Vaikka olenkin nyt ehkä ollut hiukan negatiivinen ohjelman suhteen, niin ohjelman ontuvat kohdat eivät kaikki johdu henkilöistä, joita nähdään ohjelmassa. Suomen huutokauppakeisari -ohjelmahan on täyttä viihdehuttua ja käsikirjoitettua sketsiä. Useissa kohdin huomaa, että on menossa käsikirjoitettu kohtaus. Markkukin otettiin ohjelmaan, kun tuotanto halusi Akin ja Helin lisäksi mukaan vielä jonkun apumiehen.

Kuinkahan Suomen huutokauppakeisarille käy, kun ohjelmat loppuu. Kantaako omat siivet sen jälkeen montakin vuotta? Ennen TV-julkisuutta olivat konkurssin partaalla.

Paimelan autoparoni
Toukokuun 30. päivä alkoi MTV 3:lla uusi ohjelma Paimelan autoparoni. Päärooleissa on tietenkin itse Reijo "Paroni" Valkama ja hänen vaimonsa Janika, siinä sivussa pyörii heidän 11-vuotias Jare-poika. Reijo ostaa ja myy autoja. Janika hoitaa paperityöt. Mukana on myös kolme automekaanikkoa, jotka laittavat autot kuntoon.

Juoni on tutulta kuulostava. Autoja ostetaan mahdollisimman halvalla ja autot kunnostetaan ja pyritään saamaan hyvät voitot. Ohjelman draamankaari etenee kuin Suomen huutokauppakeisarissa. Aluksi on pieni kevyt käsikirjoitettu sketsiosuus, sattuu ja tapahtuu jotain pientä. Tästä päästään ostamaan päivän auto, Jare tuntuu olevan usein mukana isänsä ostoreissuilla. Auto ostetaan tinkaamalla. Romuauto viedään halliin/talliin, jossa kolme mekaanikkoa potkii renkaita ja manailee, että taas tällainen romukasa. Lisää manauksia satelee, kun Reijo tuumaa, että tonnilla auto pitäisi saada hyvään myyntikuntoon. Mekaanikot tuumaa, että eihän tonnilla saa edes vanteita jne.

Mukana sopassa on 11-vuotias Jare, jonka tuotantoyhtiö on selvästi ottanut mukaan "kiintiöhahmona". Jarella ei ole mitään virkaa ohjelmassa, vaikka annetaan ymmärtääkin, että Jaren käsikirjoitetuilla sanomisilla olisi jotain painoarvoa. Jare toistelee pikkuvanhana isänsä juttuja tai mitä ohjelman tuotanto on käskenyt sanoa. Toisinaan Jaren puheet ja toiminta johtaa vain kamalaan myötähäpeään - kanava tekisi mieli vaihtaa. Jare suunnittelee paperille tai tabletilla, että minkälainen autosta voisi tulla sekä esittelee luomuksiaan isälleen ja mekaanikoille. Eihän tämä ole Jaren syy, vaan ohjelman ontuvan käsikirjoituksen syy. Jare on vaan tungettu ohjelmaan mukaan ja täytynyt sillekin keksiä joku rooli ohjelmassa.

Kuten Suomen huutokauppakeisarissa, myös Paimelan autoparonissa nähdään joka jaksossa enemmän tai vähemmän turhia julkkiksia - haalitaan katsojia. Ohjelma on lähes kopio muutenkin Suomen huutokauppakeisarista. Ostetun esineen/auton taustatiedot näytetään ruudussa, valmistusvuosi, merkki, hinta jne. Ohjelman lopussa ruudussa näytetään paljonko tuli voittoa, kun otetaan huomioon ostohinta ja mahdolliset muut kulut.

Jännää (no... jännää ja jännää) Paimelan autoparoni -ohjelmassa on se, että ohjelman alussa käy ilmi, että Pancho villa -ravintolaketju sponsoroi ohjelmaa. Miksi ihmeessä kyseinen ketju sponsoroisi tuollaista ohjelmaa? Sekin selvisi aika pian, autotallissa on joka puolella Pancho villa -tarroja ja julisteita - varmasti näkyy ohjelmassa. Janika on töissä myös Pancho villassa. Kun perehtyy tarkemmin asiaan, niin Paimelan autoparoni ei ole vain pelkkä autofirma, vaan osa suurempaa Paimelan ranchia, jonka omistaa "paroni" Reijo Valkama. Paimelan ranchiin kuuluu firmat Paimelan paroni (autot), Pancho Villa -ravintola (Lahti), Paimelan Paronitar (härpäkekauppa) ja Paronin Saluunat Oy (edustustilat) sekä myös mahdollisesti huoltoasematoimintaakin. Näin selittyi tämä ihmeellinen Pancho villa -kytkös.

Vaikka ehkä ohjelma on aikamoista kuraa, niin hyvän diilin Paroni on tehnyt. Antaa tuotantoyhtiön säätää omaa käsikirjoitusskeidaa, mutta samalla Paroni saa hyvää mainosaikaa omille firmoillensa. Huvittavinta oli, kun tuunasivat Pancho villalle auton. Tekivät itselleen mainosauton omassa ohjelmassaan - voiko enää röyhkeämmin käyttää TV-aikaa itsensä mainostamiseen. Mikäs siinä, kun tuotantoyhtiö näin mahdollistaa.

Mielenkiintoinen seikka on sekin, että Suomen huutokauppakeisari- ja Paimelan autoparoni -ohjelmien takaa löytyy sama tuotantoyhtiö Aito Media. Teki MTV 3:lle Suomen huutokauppakeisari -konseptilla uuden kilpailevan ohjelman.

2 kommenttia:

  1. Huutokauppakeisari suunnittelee ostavansa etelasta jostain aurinkorannoilta olikohan epsanja, asunnon.
    Seiskassa oli aina kun he lomailivat etelassa..kella on varaa sellaiseen, ei ihme.
    On ollut kohuakin..Ei ole niin lupsakka kuin paallepain nayttaa.
    Harmiton sarja, paitsi pahaa tekee kun on pihi, jos ei olis pihi niin ei reissattais.

    Autoparoni on mulle vieras, en ole siis katsonut ainuttakaan osaa, enka katso lukemani riittaa. Kuulin kylla etta se autoparonin vaimo olis ihankuin Heli ja ukko Aki..poika vois olla Markku..omg.
    Next sitten Aito Media puffaa keisarin ja paronin seuraksi raharuhtinaan, tyyliin Robin Hood.

    Pimp my ride oli hyva mutta.... Mikaan ei ole niinkuin naytetaan.
    vaikka siinakin oli yliampumisia, kuka tarttee pleikkaria auton takaluukkuun ja kotiteatterisysteemeja, ne kaikki poistettiin pimpatuista autoista, jos meille naytettiin etta homma sujuu suitsait todellisuudessa pimpattiin jopa puolivuotta!
    Haluatko miljonaariksi saavat kisaajat odotella ikuisuuksia palkintorahojaan! Yhta suurta kusetusta kaikki..

    CE

    VastaaPoista