Vuosi sitten astui voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki, jota Päivi Räsänen kuvaili "Avioliiton häpeäpäiväksi". Muutkin vastustajat sanoivat mm. että avioliittokäsite pirstaloituu, heteroavioliitoilta putoaa pohja, avioliitto ei ole enää avioliitto jne.
Viime vuonna avioliiton solmi 1809 samaa sukupuolta olevaa paria. Kun lainmuutos tuli voimaan 2017 maaliskuussa, 770 rekisteröityä parisuhdetta muutettiin heti ilmoitusmenettelyllä avioliitoksi. Viime kesänä samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin keskimäärin reilut 80 kuukaudessa. Loppuvuodesta solmittavien avioliittojen määrä laski noin 40:een kuukaudessa.
Nyt voisinkin kysyä, että monenko heteron avioliittoon tuo lakimuutos on vaikuttanut vuoden aikana, jos on vaikuttanut, niin miten? Onko heteroavioliitoilta pudonnut pohja, miten se on näkynyt arkipäivässä? Ei ne heteroavioliitot muutenkaan ole kovin vakaalla pohjalla, kun katsoo avioerotilastoja vuosien varrelta.
Muutama päivä sitten eduskunta äänesti äitiyslain hyväksymisen puolesta. Äitiyslain on tarkoitus astua voimaan keväällä 2019. Jälleen kuultiin "Häpeällinen päivä" -kommentti, kun selvisi, että eduskunta äänestää äitiyslaista. Perussuomalaisten Mika Niikko sanoi "Hiukan surullinen ja häpeällinen päivä". Päivi Räsäsen (KD) mielestä nyt "Biologinen todellisuus sivuutetaan". Kristillisdemokraatit äänestivät lain hylkäämistä yhtenä joukkona, muilla puolueilla oli hajontaa.
Äitiyslaki on kuin tasa-arvoisen avioliittolain jatkumoa, samoilla argumenteillä mennään. Perheeseen kuuluu mies ja nainen, lapsella on oikeus äitiin ja isään jne. Se on kyllä totta, että lapsia ei tule ilman naista ja miestä, joista käytetään nimitystä lapsen vanhemmat. Vanhempia voi olla monenlaisia. Tietääkseni mikään laki ei kiellä narkomaaneilta ja alkoholisteilta lapsia, he kyllä saavat ja voivat tehtailla lapsia, vaikka heidän vanhemmuus on sitten eri tarina. Mielestäni vanhemmuuden laatu on tärkeämpää kuin vanhempien sukupuoli. On vanhempia, jotka eivät pysty huolehtimaan lapsestaan (vanhemmat esim. päihdeongelmallisia), lapsi otetaan huostaan ja side vanhempiin on mikä on. Vaikka vanhemmat olisi samaa sukupuolta, niin kumminkin he voivat olla paljon paremmat vanhemmat kuin ei vanhempia ollenkaan tai huonot vanhemmat. Huonossa vanhemmuudessa ei ole myöskään isää tai äitiä, mutta samaa sukupuolta olevat vanhemmat voivat olla hyviä vanhempia. Äitiyslakihan koski vain naispareja, joten lapsella on ainakin biologinen äiti. Väestöliiton tutkimuksen mukaan, sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat hyvin. Näin ollen lapset kasvavat normaalisti, vaikka vanhemmat olisivat samaa sukupuolta. Vanhempien sukupuolella ei ole merkitystä, vaan vanhempien laadulla ja tasapainoisella kasvuympäristöllä. Ainoa ongelma sateenkaariperheiden lapsille on Päivi Räsäset ja Mika Niikot - ympäristön kielteiset asenteet.
Aika kepeästi äänestys sujuikin, liekö jollain oma lehmä ojassa.
VastaaPoistaNythän äänestetty äitiyslaki, en ymmärrä KD:n negatiivisista suhtautumista asiaan.
Siis.. olen minäkin vanhoillinen? eli pidän itselleni oikeana että puolisoni on mies, etc.
MUTTA..On oikeus ja kohtuus että sallitaan aivan kaikki naispareille (miksei miespareillekin?) mitä muillekin, olemme tasa-arvoisia.
Emme elä missään takapajulassa, tunkkaisissa kaavoissa, ajatellen niin on ennenkin ollut, mikään ei muuttua saa.
On mahtava juttu että on näitä kapinapappeja ja muita suopeita avarakatseisia jotka edesauttaa nais/miespareja kohti parempaa.
Päivit ja Niikot osoittavat mielenahtauman elävästi.
Sain hieman eri käsityksen aavistuksen paremman Päivi Räsäsestä Maria yökylässä jaksossa, se taisi olla harhaa.
Jokainen toki saa elää kuten periaatteisiinsa kuuluu, se ei ole poissa keneltäkään jos tasa-arvoistetaan 2000-luvulla lakeja, jotka kohdistuu sateenkaariperheisiin.
Ajatteles hetki menneitä aikoja, rasismia räikeästi, sukupuolisesti poikkeavia ei saanut olla, jos niin se oli rankaisu huonoista riettaista elintavoista, yhteiskunnallinen eriarvoisuus oli järkyttävää. Paluu menneisyyteen vai katse tulevaisuuteen.
Kohti paratiisia, kaikilla on hyvä olla, katsomatta kenen kanssa.
Lapsi rakastavaan kotiin, jossa voi olla äiti ja isä, tai äiti ja äiti tai isä ja isä, isät ovat yhtä parhaita vanhemmuudessa kuin äiditkin.
-C avarakatseinen
Juu, itsekin olen hetero ja miehenä otan puolisoksi naisen.
PoistaAihe on vaikea, toiset tukeutuu omaan moraaliin ja järkeilyyn. Toinen puoli nojaa Raamattuun. Sitä on sitten vaikeampi sanoa, kumpi tapa on oikeampi - riippuu näkökulmasta. Raamattua voi tulkita niin monella tapaa. Kirkon sisälläkin on ristivetoa. Itse kuulun siihen ryhmään, joka ajattelee, että kaikki ihmisryhmät on samalla viivalla - Jumala ei sorra ketään. Jos kaksi naista on vanhempina ja he hoitavat homman rakkaudella lapseen, niin asiassa ei voi olla mitään väärää. Pääasia on, että edes joku rakastaa ja välittää lapsesta.
Ihminen on ihme kyllä oppinut menneistä jotain, aina muutos ei ole ollut nopeaa. On ollut apartheidia, Suomessa homoseksuaalisuus ollut sairaus ja rikos. Vammaisia piiloteltu kaappiin ja kellareihin jne. Vuonna 2018 nuo kuulostavat niin takapajuisilta, että melkein hävettää. Niistäkin olemme päässeet eteenpäin. Ehkä vuonna 2050 ihmettelemme, että miten nämä tasa-arvoon liittyvät asiat oli joskus niin vaikeita.
Seuraavaksi translain uudistaminen.