lauantai 19. toukokuuta 2018

Koneälypuolueesta Rauhankoneeseen

Suomeen on perustettu Koneälypuolue, joka ei vielä varsinaisesti ole puolue, vaan poliittinen liike. Uuden puolueen keskiössä on tekoäly ja sen tuomat mahdollisuudet tulevaisuudessa. Nykypolitiikka on kuivaa ja nuivaa. Liike nyt koitti uudistaa politiikkaa, mutta paremmin, kun tutustuu Liike nyt:in periaatteisiin, niin sekin alkaa vaikuttaa liian kapitalistiseltä ja mukana on Hjallis Harkimo - ei sekään sitten oikein innosta. Tosin mielipidekyselyiden mukaan Liike nyt kiinnostaa joitakin, ainakin heitä, jotka eivät ole kuulleetkaan Koneälypuolueesta. Koneälypuolue on sopivan epämääräinen juttu, joka ei vaikuta poliittisen kuivalta jutulta.

Tekoälyn mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta myös uhkia löytyy. Google Duplex -tekoäly pystyy suoriutumaan helposti keskusteluista, kuten ajanvaraamisesta, täysin itsenäisesti. Tekoäly saattaa aloittaa ydinsodan vuoteen 2040 mennessä. Tekoälyn pimeä puoli huolestuttaa myös Googlen perustajaa, mutta samaan aikaan Googlelta on irtisanoutunut työntekijöitä protestina sille, että yhtiö kehittää Yhdysvaltojen puolustushallinnon tilauksesta tekoälyä ja kuvatunnistusta lennokkeihin. Project Maven paljastui maaliskuussa ja sen jälkeen yhtiön palveluksesta on lähtenyt tusinan verran työntekijöitä.

Nasan tekniikka toi esiin tuhansien vuosien ikäisissä Kuolleenmeren kääröissä silmälle näkymätöntä tekstiä. Vatikaanissakin on tekoäly käytössä. Vatikaanin salaisessa arkistossa on yli 85 kilometriä asiakirjoja, joista vanhimmat ovat yli 1000 vuoden ikäisiä. Tutkijoita varten vain pienenpieni osa niistä on ollut tarjolla digitaalisesti. Tekoälyn avulla arkistot on tarkoitus avata kuitenkin kaikelle kansalle. Tutkijat ovat päässeet tähän asti tutustumaan asiakirjoihin erikoisluvalla - ja paikan päällä Roomassa. In Codece Ratio -projektissa arkiston asiakirjat on tarkoitus skannata ja niiden teksti tunnistaa OCR-tekniikkaa käyttämällä. Mahtaa tähän kulua "vähän" aikaa.

Vatikaanin arkistot ovat olleet vuosisatojen ajan hyvin rajallisessa käytössä ja nyt kohta kaikki olisi avoinna jokaiselle - tämä kyllä mietityttää. Joidenkin lähteiden mukaan Vatikaanin arkistoista ei löydy oikein mitään ihmeellistä. Joidenkin mielestä sieltä löytyy Raamatun romuttavaa tietoa sekä avaruuden muukalaisista tietoa jne.

Kaikille ilmainen Elements of AI -verkkokurssi opettaa tekoälyn perusteet. Kurssin käymiseen ei vaadita aiempia tekoäly- tai ohjelmointitaitoja, mutta aluksi on osattava englantia, sillä suomalainen versio ilmestyy vasta syksyllä. Itse taidan paremmin tutustua kurssiin syksyllä, kun se ilmestyy suomeksi.

Ei kannata myöskään unohtaa suomalaista Rauhankonetta.

11 kommenttia:

  1. Kyllä mieleen hiipi, mitä jos koneiden kapina.
    Liikaa teknologiaa, jota ei osata edes käyttää.
    Pahoin pelkään että kalikat kalahtaa ihmisten nilkkohin.
    Luin juttua uudesta Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksesta, kuulema liian vaikeaa ja aulassa asiakaspalvelurobotti Pepper juttelee itselleen!

    Hesassakin ei ne osaa.

    Vatikaanien X-filesit kiinnostaakin, ei varmaan savua ilman tulta.

    Reaktor Universe of Helsinki olisi toki voinut julkistaa kurssin ensin suomeksi sitten syksyllä enkuksi.
    Mutta ei kun suomalaiset puhuu muodikkaasti englantia eikä mitään noloa suomea..ruotsia, eläköön kansainvälisyys!

    _Vain illuusiolla on merkitystä.
    Lopeta totuuden etsiminen ja asetu aloillesi hyvään fantasiaan_

    -C elämme toisten vainoharhoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Robotit puhuttavat, ja useimmiten hyvässä kuin pahassa. Eniten julkisuudessa myllertää pelko, että robotit vievät Suomesta työpaikat.

      Maailma muuttuu, mutta ihmisen on vaikea luopua vanhasta. Tosin, jälleen päädytään rahaan, se pyörittää maailmaa ja sen vuoksi on oltava töitä - velkatalous koko maailma.

      On vaikea luopua töistä, kun silloin pitäisi luopua myös rahasta. Eihän tällainen ajatus sovi maailman eliitille, koska raha on valtaa! Eliitti tahtoo orjuuttaa ihmiset ja se tapahtuu rahan avulla.

      Robotit saisivatkin vallata suurimman osan töistä, päästäisiin pois rahan vallasta ja ihmisillä olisi enemmän aikaa kehittää itseään ja pohtia yhdessä maailman ongelmia - puhaltaa samaan hiileen. Raha luo vain kuiluja. Ihminen on itse antanut rahalle arvon, raha ei ole mikään universaallinen laki/totuus/pakko.

      Mutta, emme vain osaa kuvitella maailmaa ilman orjuuttavaa rahaa.

      Poista
  2. Suomalaisyritysten toimitusjohtajat uskovat tekoälyn lisäävän työpaikkoja, kun muualla maailmassa ollaan pessimistisempiä.
    Raha on valtaa, mutta terveyttä ei voi niinkään ostaa.

    Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU:n tietoturva-asetus tulee voimaan.

    Itse koin eilen sen etten saanut yhteyttä pankkiini kun olin otolla tarkoitus saada vähän käteistä.
    Näitä häiriöitä tulee roppakaupalla, pian paluu kivikaudelle louhimaan kiviä, ja haalimaan oravannahkoi.

    Eikun vaihtamaan sukunimi 1.1.2019 jälkeen.
    Harkitsen uudeksi sukunimekseni vakavasti/leikisti eiku..
    Juhannussaari

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekoälyä on turha pelätä, sanoo Googlen johtava tekoälytutkija Greg Corrado. Koneäly ei orjuuta ihmiskuntaa – eikä vie unelmatyötäsi.

      Poista
  3. Tekoälyt laitettiin taistelemaan – tuloksena uudenlainen suodatin kasvontunnistuksen hämäämiseen.

    VastaaPoista
  4. 50v sitten 20.11.1970

    "Tietokoneet ovat hyödyllisiä-varokaa tietokoneita."
    Tähän iskulauseeseen pelkisti Englannin kansalaisvapauksien yhdistyksen edustaja erään vakavimmista tietokoneiden aiheuttamista ongelmista torstaina kaksipäiväisessä kansainvälisessä seminaarissa.
    Useista maista tulleet asiantuntijat pohtivat, miten voidaan välttää yksilön vapauden loukkauksia, jotka voivat johtua tietokoneiden yhä laajevasta käytöstä.

    Tietokoneiden hyödyllisyyttä ei kiellä kukaan, mutta samalla niillä on eräitä mahdollisesti hyvinkin vaarallisia ominaisuuksia. "Ohjelmoitu tietokone tietää kaiken, ei unohda mitään, ja sylkäisee tietonsa ulos napin painalluksella" kuten eräs tutkija huomauttaa.
    Yksilön vapauden kannalta tätä pidetään vaarallisena, sillä asiantuntijoiden mielestä ollaan enen pitkää siinä vaiheessa, että kansallisessa laajuudessa ohjelmoidut ja toisiinsa kansallisissa verkoissa kytketyt tietokoneet ovat aivan liian hyvin selvillä kansalaisen yksityisasioissa.

    Bubbua: Täytyy siitä huolimatta että maailmalla on viime aikoina tapahtunut paljon, todeta, että informaatioteknologia kuvaa hyvin toimintamenetelmiä parannettaessa nykysukupolvia henkisesti rasittavaa elämäntyyliä.

    C- Kognitiivinen dissonanssi aivois kehtona
    Meil on yks suunta, se on kehitys
    -Ailu Valle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KRP:n Tiktok-video suututti somekansaa.

      Kati Almgren kävi läpi vuosien painajaisen, kun joku esiintyi hänenä internetin keskustelupalstoilla.

      BB-Julia on vielä BB-talossa ja on autuaan tietämätön, että TV-kuvasta kaapatut kuvat hänestä leviää pitkin nettiä. Kuinkahan hän suhtautuu asiaan.

      Poista
  5. BB taputeltu hyvä ettei suosikkini voittanut, olin vaan että kuka joel, hmm.
    Siitä sitten ellat ja muut kallonkutistajelle.

    En ymmärrä miksi tuo tiktok-video suututti.

    Ei ole vainoharhaisuutta jos kokee jotain creepyä, kuten tuo kati.
    -Salakuvaus
    -Salakyttäys, tosin kyttääjä kertoi seuranneen mua muutamia kuukausia.
    Vainoharhaisuuteni meni tappiin, en vieläkään uskalla olla rennosti missään.

    C- En ole kenenkään sugarbaby!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sitä sukupolvea, jolle on opetettu ettei nettiin kannata laittaa itsestään turhaan tietoa. Tämän vuoksi minusta ei ole kuvaa netissä ja omaa nimeä en ole käyttänyt netissä kovin paljon, jos olenkin, niin pyrkinyt siihen ettei siitä yhteydestä voi yhdistää kehenkään henkilöön.

      2000-luvun puolella syntyneiden mielestä voin olla ehkä joku epäilyttävä friikki. Nykyäänhän kaikki täytyy laittaa nettiin, muuten ei ole elossa ja olemassa =)

      Poista
  6. Eduskunnan valiokunta kuuli tekoälyä – seuraavana päivänä tekoäly ehdotti vallankaappausta.

    VastaaPoista