perjantai 11. lokakuuta 2019

TV:n aamuohjelmat uudistuvat

Ja niiden historiaa


Ote MTV:n tiedotteesta 18.9.2019:
MTV uudistaa aamun ohjelmistoaan. Vuoden 2020 alusta Huomenta Suomi vaihtuu Uutisaamuksi. Uudessa Uutisaamussa pääosassa ovat jatkuvasti päivittyvät uutiset, ja ankkureiden haastateltaviksi saapuu päivän ajankohtaisiin tapahtumiin liittyviä vieraita. Lisäksi toimittajat jalkautuvat yhä enemmän ihmisten ja kiinnostavien tapahtumien pariin.
Ote YLE:n tiedotteesta 2.10.2019:
Yle TV1:n pitkäaikainen aamuohjelma uudistuu. Samalla ohjelman nimeksi tulee Ylen aamu, ja se pureutuu entistä syvemmin uutisaiheisiin. Lokakuun 21. alkava Ylen aamu parantaa entisestään Ylen päivittäistä ja Suomen luotetuinta uutistarjontaa. Uudessa aamuohjelmassa perehdytään päivän uutisaiheisiin pintaa syvemmältä ja keskustellaan ajankohtaista puheenaiheista valtakunnan kiinnostavimpien vieraiden kanssa.

Kumpi oli ensin, muna vai kana? Kumpi keksi ensin idean, MTV vai YLE? MTV tiedotti aiemmin, mutta YLE:llä muutos tulee voimaan jo tässä kuussa. Tiedotteet ovat kummasti kuin samalla pohjalla laadittu, kummatkin tekevät samat muutokset, perehtyvät syvemmin päivän uutisiin - mitähän ne on sitten aiemmin tehneet? Sattumaa, yhteinen suunnitelma vai matkimista?

VÄHÄN HISTORIAA
Enhän minä vielä ole vanhakaan, mutta muistan ajan, jolloin TV:ssä oli vain kaksi kanavaa, YLE TV1 ja YLE TV2. MTV:kin oli, mutta se oli osana Ylen kanavia. Ohjelmakuuluttaja ilmoitti "Nyt alkaa MTV:n ohjelmat" ja ruutuun ilmestyi silloinen MTV-tunnus/logo.

Vuonna 1986 näimme Kolmoskanavan tulevan omaksi kanavaksi, mutta Yle piti vielä langoista kiinni, omistaen siitä 50 %. Muistan, kun ns. Kolmonen aloitti tominnan, aluksi oli koelähetyksinä jotain B-luokan toimintaelokuvia, mutta olihan se mahtavaa, kun oli kolme kanavaa - ajatella, kolme! Silloin ei vielä tullut ohjelmia 24/7, vaan melkeinpä klo 22:00-23:00 päättyi ohjelmat. Yöllä TV:ssä näkyi pelkkää "lumisadetta". Vuonna 1993 Kolmonen muuttui MTV3:ksi. Kun Nelonen-kanava aloitti vuonna 1997, saattoi joku ajatella, että onkohan tämä jo liikaa.

Välikevennys:
Ihmemies on peruttu!

AAMUOHJELMAT
Kolmosella/MTV3:lle aloitti Huomenta Suomi -aamuohjelma vuonna 1989. Sekin oli jotain uutta, aamulla aikaisin aamuohjelmaa uutisilla - mahtavaa! Jostain syystä konservatiivisempi Yle aloitti oman aamuohjelmansa vasta vuonna 1997. Ylen aamuohjelman myötä katsojille tuli toinenkin vaihtoehto aamuihin, mutta itse pysyin MTV3:n puolella, koska Yle on tuntunut vähän aina jotenkin kankealta - toinen jalka haudassa. Yle tuntuu suuntautuvan eläkeläisille ja MTV3 on nuorekkaille - jokaiselle on siis jotain.

Vuonna 1991 MTV3:lla aloitti pujopartainen hipsteri eli legendaarinen Pekka Pouta, silloin ehkä ajateltiin ettei tuosta hipsteristä voi tulla ammattilaista, mutta niin vain kunnon mies hipsteristä kuoriutui vuosien saatossa.

Välikevennys:
Pekka Pouta vuonna 1994
Kirsi Alm-Siira ja budjettihiiri

2010-luvulla meno muuttui. Ehkä vuosina 2015-2016 Huomenta Suomen taso oli alittanut riman. Nouhaun tuottama Huomenta Suomi ei enää ollut se vanha ja hyvä aamuohjelma, vaan jotain kuraa. Uutisia luki joku apupoika siivousvaraston nurkassa (oikeasti toimiston nurkassa), oli kamalaa katsottavaa. Ei ohjelmaa voinut enää edes sanoa Huomenta Suomeksi. Annoinkin palautetta, että jos taso ei parane, niin tuskin ohjelmaa tehdään enää vuottakaan jne. eihän sellaista kukaan katsonut. Katsoinkin ainakin puoli vuotta Ylen aamuohjelmaa, koska sekin oli parempaa katsottavaa silloin.

Ehkä itsekin tajusivat tilanteen, koska vuoden 2017 alussa Huomenta Suomi uudistui ja Mediahub ainakin hoiti uutispuolta, saimme taas aamuihinkin kunnon uutiset. Huomenta Suomen studio oli nyt Akateemisessa kirjakaupassa, aina vuoden 2019 alkuun asti. Keväällä 2019 Mediahub fuusioitui osaksi MTV:tä. Vuodesta 2017 lähtien Huomenta Suomessa on pyörinyt myös Pekka Poudan Sini-koira. Paluu kunnon studioon vuoden 2019 alussa oli joidenkin mielestä huono juttu - Sini-koiraa näkee vähemmän.

Välikevennys:
Pekka Pouta repesi kesken suoran uutislähetyksen
Kirsi Alm-Siira putosi tuolilta kesken suoran uutislähetyksen

Kun MTV uudisti studioitaan vuoden 2019 alussa, niin samoin teki myös Ylekin. Tosin Yle vain järjesti vanhoja elementtejä uuteen järjestykseen. Kummasti Yle ja MTV uudistuvat samoihin aikoihin. Saapa nähdä, että kumpi uudistuu paremmin nyt vuoden 2020 alkuun.



10 kommenttia:

  1. Miks mulle tulee aina mediahub sanasta mieleen joka kerta pornhub.
    Ärsyttävintä onkin kun pitää aina olla jotain repäsevää.
    Ymmärrän tuon että YLE keskittyy vanhuksiin, naapurissa vanhuksilla huutaa aina YLEN kanavat.
    Toki YleAreenassa on paljon kivoja sarjoja.

    Yleensä katson aina Huomenta Suomea, ja Pekan säätä, hän pelasti päiväni kun aamulla sanoi että pilvet ne pusuttelee Helsingin yllä, eikun pysyttelee no pusutelkoon sitten!
    Sini-koira on niin cute, aijaa sini_the_dog vaiko sini_the_ thing_of_evil, vitsivitsihey.

    Muistan ajan kun ohjelmien välissä oli juontaja.
    Oon huonosti katsellut nykyään mitään aamuohjelmia, olen kuvitellut että Sini_the_dog ei enää pyöri siellä vieraidenkin jaloissa kerjäämässä namia.
    Pyrin katsomaan joko seiskan uutisia tai kymmenen uutisia.

    "Muutoksia tulee mtv.fihin, nettitelevisioon, tv-uutisiin ja Huomenta Suomeen..... Samalla Huomenta Suomi palaa Helsingin keskustasta Pasilan Pöllölaakson uusiin uutisstudioihin."

    Jos maikkari palaa Pöllölaaksoon voisi logoa virkistää pöllöllä.

    Miksi aina pitää muuttua, usein huonompaan suuntaan!
    Jopas on logoja, kyllä parhain pöllö on tuo sininen vm. 1975-1993, myös se musta pöllö on cute vm. 1957-1976(tais olla mv telkkarit, musta ukuli, MTV3 OY:llä on ravintola Ukuli, jossa on 29.11 pikkujoulumyynti) Sitten tuli vauhdikkaat pöllöt, kunnes tuli mulkkaava silmä joka ärsyttää ja mauttomat mtv rinkulat, ja taas uutta ja huonompaan suuntaan!

    Lonkero: Nuita asioita hypetetään kuin ammoin Jyrkiä, oli pelkkä Jyrki ja kukaan ei tiennyt mikä se on.

    Jyrki oli Suomessa MTV3-kanavalla 1995–2001 lähetetty suomalainen, populaarimusiikkiaiheinen, nuorille suunnattu iltapäiväohjelma. Idea tuli Kummelimaiseti: KHANADA.
    Sitä vedettiin takuulla lasipalatsissa.
    Ja Molli- Ollinkin muistan.

    Siirryin monena aamuna katsomaan MTV (ent. Music Television) Mun oli pakko saada aamuannos että jaksoi lähteä skoleen.
    Varsinkin odotin sellaista että tuli musiikkia ja popula tanssi siinä kadulla, autojen katoilla, varsinkin yhtä diivaa jolla oli lappuhaalarit toinen olkain valunut alas, se oli niin typerää että piti bongata ihmismerestä. Hän oli musta mies, aivan dilledom, anteeksi vain, jos loukkasin jotain.
    Jotta diivailee nähdäänkö mut, aina sama kirkas henkselihousu,se piti bongata niin päivä alkoi hyvin ja sopi juosta skolebussiin.

    Suomessa MTV(music) aloitti 2005 Axl Smith salakuvaaja. Mutta alkuperäinen oli parhain, se kanava löytyikin kauempaa. The Osbournes, Beavis & Butthead ja Pimp my ride tuli katseltua tuolta.
    (Ozzy oh my..hän ei osannut käyttää mahtitelkkarin kaukosäädintä)
    Kun tulee maailmanloppu, jäljelle jää Ozzy ja torakat, hyvällä tsägällä meikäkin.

    Nykyisin MTV-kanavia on yli sata ympäri maailmaa. Paikallisversioita, sekä MTV Europe, joka näkyy niissä Euroopan maissa, joissa ei vielä ole omaa MTV:tä.

    Michael Jacksonin ”Billie Jean” oli ensimmäinen MTV:llä pyörinyt mustan artistin video. Sitä ennen mustat muusikot olivat syyttäneet MTV:tä rasismista ja yhtiö oli vedonnut formaattiinsa: Se oli rock-kanava.
    RIP vaan.

    Mustat ovat usein äärimmäisen hyviä muusikoita, joilta onnistuu kaikki musagenret, ja no niin varsinkin soul-henkistä, populaarimusiikkia wattulaan.

    Koska lasipalatsi oli pitkään rempattavana, ja sitten aukesi niin Bio Rex, kuin Amos Rex.
    Yhtä Rexiä kaikki, kävin korkkaamassa kutsuvieraana Bio Rexin, tuntui että kun siellä kävi meni aikakoneella jonneki 1950 luvulle.

    Mutta joo! Harvinaisen typerän näköinen yksi pikkuinen pöytä jonka takaa tursuu uutisten lukija.
    Joo ei jatkoon, SORRY YLE!
    Oon kyllä pitänyt enemmän tosta pornhubista eli mediahub siis maikkarin uutisista.

    Min mieleeni tuli kun hain yhteen kouluun, sai ennakkotehtäviä ja yksi tehtävä oli että piti perustella kanavien uutissivuja, valitsin eniten plussia Huomenta Suomelle. Hain ja pääsinkin.

    C- I believe in miracles

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidat käyttää enemmän PornHubia kuin MediaHubia =)

      Vuonna 1995 Jyrki oli jotain oudon uutta, sen ympärillä pöhisi - aiemmin mitään vastaavaa ei oltu Suomessa nähty. Kaikki taisi katsoa Jyrkiä tai ainakin tiesi mitä siinä oli tapahtunut. Jyrki oli Suomessa ainoita medioita, joiden kautta näki musavideoita jne.

      Joonas Hytönen nousi Jyrkin kautta pinnalle. Mukana nähtiin myös Jaana Pelkonen, joka alkoi vuonna 1997 juontaa legendaarista Tilt-ohjelmaa. Alkujaan Tiltissä pelattiin Quakea. Minäkin hakkasin tuolloin Quakea, mutta en Tiltissä. Nykyisin Pelkonen onkin kivunnut eduskuntaan asti.

      Jyrkistä täytyy muistaa myös Antti "Pizza" Pekkarinen, joka taitaa vaikuttaa nykyään Espanjan Fugessa. Olli Molli mainittiinkin jo, Tea Khalifaa ei pidä unohtaa.

      Poista
  2. Huomenta Suomi loppuu - Ivan Puopolo lähtee Maikkarilta.

    Kuinkahan Pekka Poudan ja Sini-koiran käy, jättävätkö aamut?

    VastaaPoista
  3. Yhden kerran muistan kerran lukeneeni ip lehdistä jotain, ja varoituksia.
    Tietäen asian punastuttaa joka kerta kun Mediahub tulee ei sitten yhtään sovi koko hubi medialle, PornHub, MediaHub, UffoHub.

    Ah nostalgiaa, Tilt oli yksi suosikkejani, Quakesta mieleen, en pelannut sitä mutta broidit sanoi että jokainen pelaa, ja voitin!
    Pelasin lähinnä Simsiä, mutta meni hohto kun kissa delas, olin ihan mitä wadelmaa!
    Siirryin sitten vain konsolipeleihin ja harrastin niitä.

    C- lehtipuhaltimet sais ampua kuun pimeälle puolelle trampin kanssa!

    VastaaPoista
  4. Niin että Twitterissä on sitten hauska tunnustaa ihan mitä vain.
    #Ivan twiittaa haetaan töitä:
    Olen tässä miettinyt jo ensi vuodeksi muutaman valmiin ohjelmaidean: 1. Geenit 2. Sananvapaus 3. Geenit ja sananvapaus 4. Toleranssia! Voin periaattessa tehdä myös noi kaikki - yksin. Soitelkaa!

    Pekka ja Sini_the_dog saa oman ohjelman jonka nimeksi tulee Sini_the_Sää.
    Pekka sitten seisoo Suomi kartan edessä ja sanoo heitellen pumpulia että sataa lunta siellä täällä, ja Sini_the_dog saa pissiä Suomen alapuolelle.
    Katsojat saattavat lähetellä Pekalle villasukkia ja Sini_the_dogille garkkia..(jotka Pekka syö, ettei Sini_the_dog näe)


    C_the_Catwoman

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ivan Puopolo on kyllä erikoinen persoona. Asia kuin asia, niin Ivan vastustaa. No, ehkä on veressä, koska hän kirjoittaa lehtiartikkeleita ja kolumneja muun muassa Skepsis ry:n lehteen.

      Sinille Koiranilma-ohjelma =)

      Poista
  5. Ylen aamu-tv:n uudistus haukutaan lyttyyn sosiaalisessa mediassa.

    VastaaPoista
  6. Kun Ylellä ei mennyt uudistus putkeen, niin ei mennyt myöskään MTV:lläkään. Aluksi potkivat juontajat pois ohjelmasta ja uutisankkuri alkoi vetää ohjelmaa, mutta eihän tällainen tyyli toimi. Pelkkää uutista koko aamu. Uutiset, jotka on aina samoja, kun on nähnyt 15 min, niin on nähnyt koko aamun uutiset.

    Pekka Poudan Sini-koira on täysin unohdettu. Enää ei ole edes sohvaa, jossa Sini mahtuisi olemaan. Ohjelmassa pääosin seisotaan ja Sini joutuu pyörimään jaloissa.

    Tänään jo sitten uutisoitiin, että yksi juontaja otetaan takaisin.

    MTV Uutisten päätoimittaja Tomi Einonen selittää:

    "Puopolon mukaantulon myötä keskusteluja ja analyysiosuuksia lisätään siitä, mitä alunperin oli ajateltu. Olemme myös jo alkumetreillä huomanneet, että kokonaisuuden kannalta on sittenkin parempi, että aamuja kuljettaa uutisankkurin lisäksi eteenpäin myös juontaja".

    VastaaPoista
  7. MTV:n vuoden 2020 uudistus ei mennyt ihan nappiin, koska Huomenta Suomi tekee paluun 2023 vuoden alussa ja laajenee viikonloppuihin.

    VastaaPoista
  8. Aviopari, Kuvajan tunnen kun oli romppeet kirpparille jaksossa, Aki radiosta ja Antsa on muutoin hyvä ellei paras, en usko että katson tai sit katson.

    VastaaPoista