Aluksi muutama termi.
PALLIATIIVINEN HOITO
Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan aktiivista oireenmukaista hoitoa siinä vaiheessa, kun sairauden etenemiseen ei enää voida vaikuttaa. Palliatiivisen hoidon tarkoituksena on kärsimysten lievitys ja elämänlaadun vaaliminen – kuitenkin muistaen, että kuolema on elämään kuuluva normaali tapahtuma.
SAATTOHOITO
Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Se ajoittuu lähemmäksi kuoleman todennäköistä ajankohtaa, yleensä viimeisiin päiviin tai viikkoihin.
Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Se ajoittuu lähemmäksi kuoleman todennäköistä ajankohtaa, yleensä viimeisiin päiviin tai viikkoihin.
PALLIATIIVINEN SEDAATIO
Palliatiivisella sedaatiolla tarkoitetaan sitä, että kuolevaa potilasta rauhoitetaan lääkkein ja hänen tajuntaansa alennetaan oireiden lieventämiseksi.
Palliatiivisella sedaatiolla voitaneen lievittää elämän loppuvaiheessa oireita, joita ei kyetä hallitsemaan muilla keinoin. Sitä käytetään esimerkiksi sietämättömän, muuten hallitsemattoman kivun tai hengenahdistuksen hoitoon.
Palliatiivisella sedaatiolla tarkoitetaan sitä, että kuolevaa potilasta rauhoitetaan lääkkein ja hänen tajuntaansa alennetaan oireiden lieventämiseksi.
Palliatiivisella sedaatiolla voitaneen lievittää elämän loppuvaiheessa oireita, joita ei kyetä hallitsemaan muilla keinoin. Sitä käytetään esimerkiksi sietämättömän, muuten hallitsemattoman kivun tai hengenahdistuksen hoitoon.
Palliatiivinen hoito on hoitomuoto, joka on yleinen tapa toimia. Palliatiivisen hoidon loppuvaiheita voidaan kutsua myös "passiiviseksi eutanasiaksi". Tosin passiivinen eutanasia on käsitteenä ristiriitainen eikä sitä tulisi käyttää - näin toivoo Suomen lääkäriliitto.
(aktiivinen) EUTANASIA
Mikä on eutanasia? Alun perin eutanasialla (euthanatos, hyvä kuolema) on tarkoitettu kuolemaa, johon ei liity kärsimyksiä. Nykykäytännössä eutanasia viittaa lääkärin tarkoituksellisesti suorittamaan potilaan surmaamiseen lääkkeitä antamalla tämän vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä.
Suomessa eutanasia ei ole (vielä) laillinen, mutta teoriassa avustettu itsemurha on mahdollista tehdä, koska Suomessa ei ole lainsäädäntöä tai oikeuskäytäntöä itsemurhassa avustamisesta. Avustetussa itsemurhassa lääkäri (tai kuka tahansa) antaa käytännön apua, mutta varsinaisen kuolemaan johtavan teon tekee potilas itse.
Itse mietin, että miksi Suomen lääkäriliitto käyttää sanaa "surmata"? Syynä on mielikuvat, surmaaminen on brutaalia ja negatiivista. Voitaisiin käyttää muotoa "elämän päättäminen", mutta sehän olisi liian positiivinen muoto. Samoin "avustettu itsemurha". Mielestäni itsemurha-sanaa ei tulisi käyttää potilaan kohdalla, joka on saattohoidossa - odottaa vain kuolemaa. Saattohoidossa oleva ei tekisi itsemurhaa, vaan esimerkiksi "Oma tahtoisen / oma ehtoisen elämän päättämisen".
Saattohoito saattaa päättyä tilanteeseen, jossa jopa nesteytys lopetetaan. Nesteytyskin saattaa lisätä kipuja, jos neste ei enää imeydy oikein kehoon - turvottaa vain. Jäljelle jää vain kipujen hoito ja kuolman odottaminen. Viimeinen hoitomuoto on palliatiivinen sedaatio eli potilaan nukuttaminen tiedottomaan tilaan. Tällaista vaihetta itse kutsuisin passiiviseksi eutanasiaksi tai pitkitetty eutanasia. Passiivinen eutanasia pitkittää kuoleman tuloa, vaikka kaikki hoidot olisi päättynyt - paitsi kipulääkitys. Kohtalo on tiedossa, eikä mitään voida enää tehdä, muuta kuin odottaa. Suoneen menee enää tainnuttavia lääkkeitä, miksi tällaisessa tilanteessa pitäisi enää odottaa?
ONGELMALLINEN EUTANASIA
Päivi Räsänen puhuu sedaation puolesta, mutta ei välttämättä tiedä, että mistä puhuu. Joka paikassa sedaatio ei ole mahdollinen. Jos kerta loppuaika menee nukutuksessa, niin onko se enää järkevää elämää? Eikö nukutuksen sijaan voisi suorittaa eutanasian?
Eutanasian tekisi lääkäri, mutta lääkärinvala on yksi dilemma:
Ote Lääkärinvalasta:Lääkärin tulee ylläpitää ihmisten terveyttä - tällä tullaan usein eutanasiaa vastaan. Toisaalta lääkärin tulee lievittää ihmisten kärsimyksiä - tällä kannatetaan eutanasiaa. Lääkäri ei saa viedä ihmisen henkeä, mutta hänen täytyy lievittää kärsimyksiä. Nykyään tämä pulma ratkaistaan kipulääkkeillä ja nukutuksella.
...Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.
Raamatussa sanotaan "Älä tapa", sillä ihmiselämä on Pyhää, josta vain Jumala voi määrätä - ei ihminen. Raamatun hepreankielinen alkuteksti on muodoltaan "Älä murhaa" - vivahde eroja. Murha on negatiivinen teko ja ehkä eri asia kuin tappaminen. Ketään ei voi murhata, jos ihminen itse pyytää, että hänen elämänsä päätetään. Raamattu siis kieltää murhan, mutta koskeeko se eutanasiaa? Entäpä se vapaa tahto?
YHTEENVETOA
YK:n ihmisoikeussopimuksissa lukee mm. seuraavasti:
Jokaisella ihmisellä on synnynnäinen oikeus elämään. Tämä oikeus on suojattava lailla. Keltään ei saa mielivaltaisesti riistää hänen elämäänsä.Ihmisellä on oikeus elää, eikä elämää saa mielivaltaisesti riistää. Abortti on sallittu elämän alkumetreillä, mutta elämän loppumetreillä ei ole sallittu eutanasia - hiukan ristiriitaista. Abortti tehdään harkituista syistä, samoin voitaisiin tehdä eutanasia, eikä vain siirtää kuolemaa parilla päivällä palliatiivisella sedaatiolla, joka on mielestäni sama kuin eutanasia - sama lopputulos. Sedaatio on hiljainen sammutus ja eutanasia nopea sammutus - huijataan ihmismieltä, ei ole surma.
Laki pakottaa lääkärin suorittamaan abortin:
Kahden lääkärin lupapäätös sisältää kummankin erikseen antaman, yksityiskohtaisesti perustellun kirjallisen lausunnon. Lääkäreistä on toisen oltava raskauden keskeyttämisestä lausunnon antava (lausunnonantajalääkäri) ja toisen keskeyttämisen suorittava (suorittajalääkäri). Lausunnonantaja- tai suorittajalääkärillä ei ole oikeutta perusteettomasti kieltäytyä ottamasta keskeyttämispyyntöä tutkittavakseen.Vuosien ajan on pohdittu lakimuutosta, jossa abortin suorittaja voisi kieltäytyä, mutta lakia ei olla vielä muutettu. Vuonna 2015 Väestöliitto ei tukenut lakimuutosideaa. Näin ollen laki sallii elämän riistämisen elämän alussa.
Itse sallisin abortin suorittajalle omantunnonvapauden aborteissa, mutta jotenkin pitäisi varmistaa ettei jokainen kieltäytyisi. Samalla periaatteella menisi eutanasiakin - ketään ei saisi pakottaa riistämään henkeä, vaikka toimenpiteeseen olisi lääketieteelliset perustelut.
Laki takaa oikeuden elämään, joka voidaan heti alussa lailla riistääkin. Ihmisellä ei kumminkaan ole oikeutta itse määrätä kuolemaansa - se oikeus on vain Jumalalla. Jos kerta abortti voidaan tehdä, niin kyllä eutanasiakin voisi olla mahdollinen, silloin kun kaikki muut keinot olisi käytetty tai elämä on täyttä tuskaa (valtavat kivut). Menestynyt paralympiaurheilija Marieke Vervoort päätyi eutanasiaan 40-vuotiaana. Parantumaton sairaus aiheutti hänelle muun muassa jatkuvaa kipua, näön heikentymistä sekä epilepsiakohtauksia.
Niin koomiselta kuin se kuulostaakin, niin Suomessa itsemurhaa pidettiin rangaistavana rikoksena vuoteen 1889 asti - syynä jälleen kirkko. Tällä hetkellä eutanasia on rikos, mutta avustettu itsemurha ei ole rikos - saivartelua.
Jos ja kun Lääkärinvala estää eutanasian (mutta ei aborttia), niin laitetaan pystyyn Hollannin tyyliin eutanasiaklinikka. Siellä olisi henkilökuntaa, joilla olisi terveysalan koulutus, mutta joita ei sitoisi Lääkärinvalat.
Kyllä ihmisellä kuuluisi olla oikeus määrätä myös viimeisistä hetkistään.
Tutustu myös Hoitotahtoon ja Elinluovutustahtoon.
Tutkimuksen mukaan lääkärit valitsevat nykyään useammin palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon kuin 16 vuotta sitten.
VastaaPoistaLähes puolet papeista suhtautuu myönteisesti eutanasiaan.
VastaaPoistaEhdottomasti pitäisi eutanasia olla sallittu. Tässä mielessä kotieläimet on ihmistä paremmassa asemassa, ku voidaan päättää kärsimykset mille ei voi mitään tehdä. Nämä palliatiiviset hoidot ja saattohoito suht tuoreessa muistissa. Melkein kolme vuotta siinä syöpää vastaan äiti taisteli. Tosiasiassa tiäsin kyllä miten siinä lopulta käy, mutta eutanasiaa ei sinänsä tarvinnut ajatella. Pääsi melko kivuttomasti pois ja näin.
VastaaPoistaTunsin tai paremmin tiesin yhden miehen jolle tuli kurkkusyöpä. Ikää oli likimain 70v, eikä enään halunnu mihinkään jatkotoimiin. Päätti sitte itte päivänsä ja paino liipasimesta.
Jos mulle jonain päivänä tulis valinnan paikka, niin valitsisin eutanasian.
T,R
Maarit Feldt-Ranta kannatti eutanasiaa.
VastaaPoistaOikeudelta käänteentekevä päätös Saksassa: lääkäri saa avustaa vakavasti sairasta potilasta itsemurhassa.
VastaaPoistaHyvä kuolema on tarjolla liian harvoille.
VastaaPoistaEutanasian laillistaminen saa kannatusta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
VastaaPoistaAsenteet eutanasiaa kohtaan Euroopassa lieventymässä.
VastaaPoistaKansalaisaloitteesta alkunsa saanut selvitystyö elämän loppuvaiheen hoidosta ja eutanasian laillistamisesta Suomessa on valmistunut. Asiantuntijaryhmä pohti asiaa kolme vuotta, mutta ei päässyt yksimielisyyteen suosituksistaan eutanasian suhteen.
VastaaPoistaTukdam-ilmiö.
VastaaPoistaHaluaisitkos kuollessa jäädä välitilaan, minä haluaisin tuo Tukdam on listallani katsoa. Tukdamiin tarvitsee lujaa uskoa. Se siis on vain välitila elävän ja kuolleen.
VastaaPoistaMutta ihme takapajulaa Suomessa onkin, mielestäni tulisi sallia eutanasia, kuin potilas jota runtelee vakava sairaus, joutuu kitumaan, toki on lääkkeitä joissa kivulta katkaistaan kärki, mutta, onko se hyvää elämää kun makaa saattokodissa, odottaen että parin viikon kuluttua pääsee lautturin matkaan!!
Kuitenkin se on vain tekohengitystä.
En haluaisi elää rautakeuhkoissa tai neliraajahalvautuneena.
Alankomaat on sallimassa eutanasian myös alle 12-vuotiaille lapsille.
VastaaPoistaPortugali hyväksyi lain, joka laillistaa eutanasian suurissa kärsimyksissä oleville ja parantumattomasti sairaille ihmisille.
VastaaPoistaKansalaisaloite ajaa sekä eutanasiaa että lääkäriavusteista kuolemaa Suomeen.
VastaaPoistaMukana Esko Valtaojakin, yksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä.
Jorma Uotinen sanoo kannattavansa eutanasian laillistamista Suomessa.
PoistaEutanasian laillistamista ajava kansalaisaloite etenee eduskuntaan.
PoistaTutkimus:
VastaaPoistaYli puolet lääkäreistä kannattaa nyt eutanasiaa.
Olen nähnyt ohjelmia jossa vakava sairaus ei toivoa, löytyy apua kuolemiseen vain muutamasta maasta: Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa ja Kolumbiassa. Lisäksi eutanasia on sallittu Australiassa. Näissäkään maissa aktiivista eutanasiaa ei suoriteta kevyin perustein, vaan laissa säädetään eutanasian myöntämisen ehdoista.
VastaaPoistaEspanjassa hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa aktiivisen eutanasian.
Tai oliko se Areenalla: kuolen torstaina, ihmisparat.
Jos sulle tulisi vakava sairaus, joka syö sieluasi voisitko haluta eutanasian?
Mielestäni se on ihmiselämän perusoikeus..
USU:
VastaaPoistaSuomalaisilta vahva tuki eutanasialle.
Valoa kohti omasta tahdosta.
VastaaPoistaYlen kysely:
VastaaPoista81 % suomalaisesta kannattaa eutanasiaa.
Kansanedustaja Päivi Räsänen:
"Niin kauan kun kristillisdemokraatit ovat hallituksessa, eutanasiaa koskevaa lainsäädäntöä ei lähdetä valmistelemaan"
Jos loputkin raajat halvaantuvat, 45-vuotias Anne tahtoo mahdollisuuden eutanasiaan.
Suomi on takapajula.
VastaaPoista”Huolehdimme kotieläimistämme paremmin kuin ihmisistä” olen samaa mieltä.
Vaikka sanotaan (Hu)man's best friend, jopa perheen yläpuolella.
Ilmainen psykiatri on mun koirani.
Räsänen niin.
Just luin kun hatkanuori oli saanut subuteksia ja Lyricaa (kaatumatauti)
Halvaantui yhdistelmästä ja lääkäri sanoi et koskaa enää kävele.
Noh ei sentään ole eutanasian paikka, Robin Williams, Miki Liukkonen etc taustoilla päihteitä ja vakavaa masennusta, em diagnosioitiin parkinson mutta ruumiinavaus kertoi lewyn kappale-tauti, entäs jos niin taantuu ettei ymmärrä mitään enää, osaisko edes tehdä itsaria tai pyytää eutanaasiota niissä maissa joissa sallittu.
Hoitotahdon voi toki tehdä, kun sen pystyy tekemään.
Siis lähes 80% suomalaisista kannattaa eutanasian laillistamista.
VastaaPoistaEutanasiaa koskeva kansalaisaloite sai maaliskuussa kerättyä vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee eduskuntaan. Aloitteen perusteluissa tuodaan esiin eutanasia-termin alkuperä: kreikan kielen hyvää tarkoittava sana eu ja kuolemaa tarkoittava thánatos.
Hyvä kuolema.
Muutaman viikon päästä, toukokuun alussa, Hollannissa eutanasian saa 28-vuotias Zoraya ter Beek. Hän ei kärsi kuolettavasta tai parantumattomasta sairaudesta, vaan vaikeasta masennuksesta.
”Emme voi tehdä hyväksesi mitään. Elämäsi ei koskaan parane”, sanoivat lääkärit ter Beekin mukaan.
Vähän kuin Miki Liukkonen sanoi psykiatri piti Mikiä liian sairaana ja "antoi potkut"
Miki päätti elämänsä miten päättikin kuitenkin kesken elämän.
Diagnoosi vaikea masennus voiko sellainen olla Suomessakin laillinen?
Oh nou saanko eutanasian kun en saa hoitoakaan?
Hollannissa eutanasialupaa voi hakea henkilö, jonka kärsimys on sietämätöntä, eikä toivoa helpotuksesta ole. Eli siis, vaikeaa masennusta poteva on helpompi poistaa yhteiskunnasta kuin auttaa, tai sulkea niuvanniemiin.
Määrärahat paukkuu, eli siis ei.
Suomen kansalaisaloite on Hollannin linjaa maltillisempi. Sen mukaan ”edellytyksenä eutanasialle on, että pyynnön esittävä ihminen sairastaa kuolemaan johtavaa tautia ja kokee siihen liittyen sietämätöntä kärsimystä.”
Kansalaisaloitteen on laatinut Oikeus arvokkaaseen kuolemaan -yhdistys. Sen puheenjohtaja, palliatiiviseen hoitoon erikoistunut lääkäri ja Terhokodin entinen johtaja Juha Hänninen kertoo, että esitys on laadittu Suomen tämänhetkisten tarpeiden ja toiveiden pohjalta.
”Suomen malli on ehkä kaikkein tiukin”, vertaa Hänninen kansalaisaloitetta muiden maiden lainsäädäntöön.
Kanadassa eutanasia laillistettiin vuonna 2016, mutta silloin sen saaminen vaati parantumatonta sairautta; nykyään riittää, ettei ”apua ole saatavilla tavoilla, joita itse pitää hyväksyttävinä.” Eli psykiatri oli paska ja psykologit samoin.
Nyt Kanadan lainsäädäntöön on suunniteltu uudistusta, jonka mukaan eutanasian voisi jatkossa saada vakavien mielenterveyden sairauksien perusteella. Uudistus on herättänyt huolta osassa lääkärikuntaa.
Saisinkohan sähköhoitoa ja suljettua osastoa lääkettä että kuola valuu avonaisesta suusta, ei kiitos otan mieluummin eutanasian kuten tikkaria ostaisi.
”Mielestäni kuoleman ei pitäisi olla yhteiskunnan ratkaisu sen omiin epäonnistumisiin”, sanoi Toronton yliopiston psykiatrian apulaisprofessori, lääketieteen tohtori Madeline Li Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.
Jo vuonna 2022 post-traumaattisen stressioireyhtymä -diagnoosin saaneelle kanadalaisveteraanille tarjottiin Global News -lehden lähteiden mukaan ratkaisuksi lääkäriavusteista kuolemaa. Esimerkiksi Australiassa vastaavanlaisia tilanteita on ehkäisty säätämällä, että vain potilas itse saa nostaa eutanasian esiin mahdollisuutena.
Eli sanon hei lekuri tahdon eutanasian, olenko tarpeeksi terve että kykenen valitsemaan eutanasian, miksen hyppää sillalta tai mene junan alle tai auton.
Kun brittiaikakauslehti The Spectator julkaisi listan vuoden 2022 luetuimmista artikkeleistaan, kymmenen luetuimman joukkoon nousi artikkeli otsikolla Miksi Kanada suorittaa eutanasiaa köyhilleen?
Laajasti tulkittava eutanasialainsäädäntö on herättänyt Kanadassa huolta siitä, että kasvavat terveydenhuollon kustannukset ja pitkät jonot terveydenhuoltoon painostaisivat ihmisiä eutanasiaan.
Avustettu kuolema on ilmainen, avun saaminen sairauksiin usein kallista.
Suomessa eutanasia ratkaisisi "eläkepommin" - eläkeläisille eutanasia. Ja tämä oli sarkasmia, mutta ehkä kohta totta - sote-uudistus oli mitä oli.
PoistaHesarissa julkaistuissa mielipidekirjoituksissa ja kolumneissa on pohdittu sitä, miksi lemmikki voi saada armollisen kuoleman, mutta ihmisen täytyy kärsiä kovissakin tuskissa.
VastaaPoistaMiksi pitää verrata!?
Syitä eutanasiaan sallimiseen on useita, mutta tärkein on varmasti kivuttoman kuoleman tarjoaminen parantumattomasti sairaan ihmisen elämän viimeisillä hetkillä.
Vaikeaa rajavetoa koskevat argumentit, riippumatta muiden maiden kokemuksista eivät yksinään ole syy jättää eutanasiaa laillistamatta. Mahdolliset epäkohdat kannattaa kuitenkin huomioida lainsäädäntötyössä.
Suomessa ei tarvitse toistaa muissa maissa tehtyjä yksittäisiä virheitä.
Hrrr ne ruumiskontit, täynnä täynnä tilaa täynnä täynnä, eikös samantien nalli nuppiin ja kärrätään suoraan sulatusuuniin, tuhkat vie vähemmän tilaa.
VastaaPoistaKorotsun ollessa valtavirrassa nuo aavemaiset ruumiskontit, vainajat kerroslavereissaan.
Eläkepommi niin Purra hevonlettiin ja Orpo samoin siinä semmonen pari että ei vain omia taskuja käännetä ympäri kun voidaan ottaa eläkeläisiltä rahaa, ja sairailta ja lääkekorvaukset pois, sekä kaikki yhteiskunnan tuet, sanovat hahhahha kun naarattaa kansaa viilata silmään. Kolme miljardii mummoilta ja paapoilta sairailta ja työttömillä sekä lapsilta, Orpo sanoo hankin huvilan Sveitsistä, paree olla Kalevala kirja kädessä.
Diakonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Sairaanhoitajien tekemän kyselyn alustavien tulosten mukaan eutanasian laillistamista kannattaa 85 prosenttia kansalaisista.
VastaaPoistaUskonnollisuus ja hengellisyys-kortti vilahti.
VastaaPoistaVastanneista hoitajista lähes 70 prosenttia olisi valmis itse osallistumaan eutanasian toteuttamiseen. Vielä kymmenen vuotta sitten samassa kyselyssä vastaava prosentti osuus oli 75.
Odotellaan vielä,10v kuluttua se joko on tai sitten ei ole.
Ja aktiivisimmat esmes Belgiaan tai Hollantiin, jossa ymmärretään kuolemansairaita, siitä mieleen Theroux ja kuolemansairaat (Areena) Siinä ei oman kuolevaisuuden pitkittely auta.