keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Saattohoidosta eutanasiaan

Kun kirjoitin abortista, niin aluksi yritin saada mukaan myös eutanasiankin, mutta en silloin saanut sitä järkevästi mukaan. Abortista keskustellaan elämän alussa ja eutanasia tulee puheeksi elämän lopussa. Nyt mielestäni olen ehkä saanut selkeän ajatuksen eutanasiasta ja voin kirjoittaa siitäkin - abortti-kirjoitukselle epäsuora jatko-osa.

Aluksi muutama termi.

PALLIATIIVINEN HOITO
Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan aktiivista oireenmukaista hoitoa siinä vaiheessa, kun sairauden etenemiseen ei enää voida vaikuttaa. Palliatiivisen hoidon tarkoituksena on kärsimysten lievitys ja elämänlaadun vaaliminen – kuitenkin muistaen, että kuolema on elämään kuuluva normaali tapahtuma.

SAATTOHOITO
Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Se ajoittuu lähemmäksi kuoleman todennäköistä ajankohtaa, yleensä viimeisiin päiviin tai viikkoihin.

PALLIATIIVINEN SEDAATIO
Palliatiivisella sedaatiolla tarkoitetaan sitä, että kuolevaa potilasta rauhoitetaan lääkkein ja hänen tajuntaansa alennetaan oireiden lieventämiseksi.

Palliatiivisella sedaatiolla voitaneen lievittää elämän loppuvaiheessa oireita, joita ei kyetä hallitsemaan muilla keinoin. Sitä käytetään esimerkiksi sietämättömän, muuten hallitsemattoman kivun tai hengenahdistuksen hoitoon.

Palliatiivinen hoito on hoitomuoto, joka on yleinen tapa toimia. Palliatiivisen hoidon loppuvaiheita voidaan kutsua myös "passiiviseksi eutanasiaksi". Tosin passiivinen eutanasia on käsitteenä ristiriitainen eikä sitä tulisi käyttää - näin toivoo Suomen lääkäriliitto.

(aktiivinen) EUTANASIA
Mikä on eutanasia? Alun perin eutanasialla (euthanatos, hyvä kuolema) on tarkoitettu kuolemaa, johon ei liity kärsimyksiä. Nykykäytännössä eutanasia viittaa lääkärin tarkoituksellisesti suorittamaan potilaan surmaamiseen lääkkeitä antamalla tämän vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä.

Suomessa eutanasia ei ole (vielä) laillinen, mutta teoriassa avustettu itsemurha on mahdollista tehdä, koska Suomessa ei ole lainsäädäntöä tai oikeuskäytäntöä itsemurhassa avustamisesta. Avustetussa itsemurhassa lääkäri (tai kuka tahansa) antaa käytännön apua, mutta varsinaisen kuolemaan johtavan teon tekee potilas itse.

Itse mietin, että miksi Suomen lääkäriliitto käyttää sanaa "surmata"? Syynä on mielikuvat, surmaaminen on brutaalia ja negatiivista. Voitaisiin käyttää muotoa "elämän päättäminen", mutta sehän olisi liian positiivinen muoto. Samoin "avustettu itsemurha". Mielestäni itsemurha-sanaa ei tulisi käyttää potilaan kohdalla, joka on saattohoidossa - odottaa vain kuolemaa.  Saattohoidossa oleva ei tekisi itsemurhaa, vaan esimerkiksi "Oma tahtoisen / oma ehtoisen elämän päättämisen".

Saattohoito saattaa päättyä tilanteeseen, jossa jopa nesteytys lopetetaan. Nesteytyskin saattaa lisätä kipuja, jos neste ei enää imeydy oikein kehoon - turvottaa vain. Jäljelle jää vain kipujen hoito ja kuolman odottaminen. Viimeinen hoitomuoto on palliatiivinen sedaatio eli potilaan nukuttaminen tiedottomaan tilaan. Tällaista vaihetta itse kutsuisin passiiviseksi eutanasiaksi tai pitkitetty eutanasia. Passiivinen eutanasia pitkittää kuoleman tuloa, vaikka kaikki hoidot olisi päättynyt - paitsi kipulääkitys. Kohtalo on tiedossa, eikä mitään voida enää tehdä, muuta kuin odottaa. Suoneen menee enää tainnuttavia lääkkeitä, miksi tällaisessa tilanteessa pitäisi enää odottaa?

ONGELMALLINEN EUTANASIA
Päivi Räsänen puhuu sedaation puolesta, mutta ei välttämättä tiedä, että mistä puhuu. Joka paikassa sedaatio ei ole mahdollinen. Jos kerta loppuaika menee nukutuksessa, niin onko se enää järkevää elämää? Eikö nukutuksen sijaan voisi suorittaa eutanasian?

Eutanasian tekisi lääkäri, mutta lääkärinvala on yksi dilemma:
Ote Lääkärinvalasta:
...Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.
Lääkärin tulee ylläpitää ihmisten terveyttä - tällä tullaan usein eutanasiaa vastaan. Toisaalta lääkärin tulee lievittää ihmisten kärsimyksiä - tällä kannatetaan eutanasiaa. Lääkäri ei saa viedä ihmisen henkeä, mutta hänen täytyy lievittää kärsimyksiä. Nykyään tämä pulma ratkaistaan kipulääkkeillä ja nukutuksella.

Raamatussa sanotaan "Älä tapa", sillä ihmiselämä on Pyhää, josta vain Jumala voi määrätä - ei ihminen. Raamatun hepreankielinen alkuteksti on muodoltaan "Älä murhaa" - vivahde eroja. Murha on negatiivinen teko ja ehkä eri asia kuin tappaminen. Ketään ei voi murhata, jos ihminen itse pyytää, että hänen elämänsä päätetään. Raamattu siis kieltää murhan, mutta koskeeko se eutanasiaa? Entäpä se vapaa tahto?

YHTEENVETOA
YK:n ihmisoikeussopimuksissa lukee mm. seuraavasti:
Jokaisella ihmisellä on synnynnäinen oikeus elämään. Tämä oikeus on suojattava lailla. Keltään ei saa mielivaltaisesti riistää hänen elämäänsä.
Ihmisellä on oikeus elää, eikä elämää saa mielivaltaisesti riistää. Abortti on sallittu elämän alkumetreillä, mutta elämän loppumetreillä ei ole sallittu eutanasia - hiukan ristiriitaista. Abortti tehdään harkituista syistä, samoin voitaisiin tehdä eutanasia, eikä vain siirtää kuolemaa parilla päivällä  palliatiivisella sedaatiolla, joka on mielestäni sama kuin eutanasia - sama lopputulos. Sedaatio on hiljainen sammutus ja eutanasia nopea sammutus - huijataan ihmismieltä, ei ole surma.

Laki pakottaa lääkärin suorittamaan abortin:
Kahden lääkärin lupapäätös sisältää kummankin erikseen antaman, yksityiskohtaisesti perustellun kirjallisen lausunnon. Lääkäreistä on toisen oltava raskauden keskeyttämisestä lausunnon antava (lausunnonantajalääkäri) ja toisen keskeyttämisen suorittava (suorittajalääkäri). Lausunnonantaja- tai suorittajalääkärillä ei ole oikeutta perusteettomasti kieltäytyä ottamasta keskeyttämispyyntöä tutkittavakseen.
Vuosien ajan on pohdittu lakimuutosta, jossa abortin suorittaja voisi kieltäytyä, mutta lakia ei olla vielä muutettu. Vuonna 2015 Väestöliitto ei tukenut lakimuutosideaa. Näin ollen laki sallii elämän riistämisen elämän alussa.

Itse sallisin abortin suorittajalle omantunnonvapauden aborteissa, mutta jotenkin pitäisi varmistaa ettei jokainen kieltäytyisi. Samalla periaatteella menisi eutanasiakin - ketään ei saisi pakottaa riistämään henkeä, vaikka toimenpiteeseen olisi lääketieteelliset perustelut.

Laki takaa oikeuden elämään, joka voidaan heti alussa lailla riistääkin. Ihmisellä ei kumminkaan ole oikeutta itse määrätä kuolemaansa - se oikeus on vain Jumalalla. Jos kerta abortti voidaan tehdä, niin kyllä eutanasiakin voisi olla mahdollinen, silloin kun kaikki muut keinot olisi käytetty tai elämä on täyttä tuskaa (valtavat kivut). Menestynyt paralympiaurheilija Marieke Vervoort päätyi eutanasiaan 40-vuotiaana. Parantumaton sairaus aiheutti hänelle muun muassa jatkuvaa kipua, näön heikentymistä sekä epilepsiakohtauksia.

Niin koomiselta kuin se kuulostaakin, niin Suomessa itsemurhaa pidettiin rangaistavana rikoksena vuoteen 1889 asti - syynä jälleen kirkko. Tällä hetkellä eutanasia on rikos, mutta avustettu itsemurha ei ole rikos - saivartelua.

Jos ja kun Lääkärinvala estää eutanasian (mutta ei aborttia), niin laitetaan pystyyn Hollannin tyyliin eutanasiaklinikka. Siellä olisi henkilökuntaa, joilla olisi terveysalan koulutus, mutta joita ei sitoisi Lääkärinvalat.

Kyllä ihmisellä kuuluisi olla oikeus määrätä myös viimeisistä hetkistään.


Tutustu myös Hoitotahtoon ja Elinluovutustahtoon.

19 kommenttia:

  1. Tutkimuksen mukaan lääkärit valitsevat nykyään useammin palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon kuin 16 vuotta sitten.

    VastaaPoista
  2. Lähes puolet papeista suhtautuu myönteisesti eutanasiaan.

    VastaaPoista
  3. Ehdottomasti pitäisi eutanasia olla sallittu. Tässä mielessä kotieläimet on ihmistä paremmassa asemassa, ku voidaan päättää kärsimykset mille ei voi mitään tehdä. Nämä palliatiiviset hoidot ja saattohoito suht tuoreessa muistissa. Melkein kolme vuotta siinä syöpää vastaan äiti taisteli. Tosiasiassa tiäsin kyllä miten siinä lopulta käy, mutta eutanasiaa ei sinänsä tarvinnut ajatella. Pääsi melko kivuttomasti pois ja näin.

    Tunsin tai paremmin tiesin yhden miehen jolle tuli kurkkusyöpä. Ikää oli likimain 70v, eikä enään halunnu mihinkään jatkotoimiin. Päätti sitte itte päivänsä ja paino liipasimesta.

    Jos mulle jonain päivänä tulis valinnan paikka, niin valitsisin eutanasian.
    T,R

    VastaaPoista
  4. Oikeudelta käänteentekevä päätös Saksassa: lääkäri saa avustaa vakavasti sairasta potilasta itsemurhassa.

    VastaaPoista
  5. Eutanasian laillistaminen saa kannatusta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

    VastaaPoista
  6. Kansalaisaloitteesta alkunsa saanut selvitystyö elämän loppuvaiheen hoidosta ja eutanasian laillistamisesta Suomessa on valmistunut. Asiantuntijaryhmä pohti asiaa kolme vuotta, mutta ei päässyt yksimielisyyteen suosituksistaan eutanasian suhteen.

    VastaaPoista
  7. Haluaisitkos kuollessa jäädä välitilaan, minä haluaisin tuo Tukdam on listallani katsoa. Tukdamiin tarvitsee lujaa uskoa. Se siis on vain välitila elävän ja kuolleen.

    Mutta ihme takapajulaa Suomessa onkin, mielestäni tulisi sallia eutanasia, kuin potilas jota runtelee vakava sairaus, joutuu kitumaan, toki on lääkkeitä joissa kivulta katkaistaan kärki, mutta, onko se hyvää elämää kun makaa saattokodissa, odottaen että parin viikon kuluttua pääsee lautturin matkaan!!
    Kuitenkin se on vain tekohengitystä.
    En haluaisi elää rautakeuhkoissa tai neliraajahalvautuneena.

    VastaaPoista
  8. Alankomaat on sallimassa eutanasian myös alle 12-vuotiaille lapsille.

    VastaaPoista
  9. Portugali hyväksyi lain, joka laillistaa eutanasian suurissa kärsimyksissä oleville ja parantumattomasti sairaille ihmisille.

    VastaaPoista
  10. Kansalaisaloite ajaa sekä eutanasiaa että lääkäriavusteista kuolemaa Suomeen.

    Mukana Esko Valtaojakin, yksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä.

    VastaaPoista
  11. Tutkimus:
    Yli puolet lääkäreistä kannattaa nyt eutanasiaa.

    VastaaPoista
  12. Olen nähnyt ohjelmia jossa vakava sairaus ei toivoa, löytyy apua kuolemiseen vain muutamasta maasta: Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa ja Kolumbiassa. Lisäksi eutanasia on sallittu Australiassa. Näissäkään maissa aktiivista eutanasiaa ei suoriteta kevyin perustein, vaan laissa säädetään eutanasian myöntämisen ehdoista.
    Espanjassa hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa aktiivisen eutanasian.

    Tai oliko se Areenalla: kuolen torstaina, ihmisparat.
    Jos sulle tulisi vakava sairaus, joka syö sieluasi voisitko haluta eutanasian?
    Mielestäni se on ihmiselämän perusoikeus..

    VastaaPoista