keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Viivakoodinlukija

Tulevaisuuden QR-koodit

Henkilökortti uudistui tavalla, joka vaikeuttaa sen käyttöä. Perinteinen viivakoodi katosi poliisin myöntämistä henkilökorteista. Tilalle tullut QR-koodi ei aina toimi kaikkialla, esimerkiksi terveyskeskuksen ilmoittautumisessa.

Itse hommasin viivakoodinlukijan vuonna 2011 pankkilaskuja varten. Paljon on laskuja e-laskuina, mutta silloin tällöin tulee laskuja, jotka eivät ole e-laskuina. Viivakoodinlukija helpottaa ja nopeuttaa toimintaa.

Teini ja puhelin
Sunlux XL-3620 -viivakoodinlukija
Lähde: Sunlux

Olen käyttänyt viivakoodinlukijaa vuodesta 2011 ja homma on ollut helppoa. Käyttämiäni viivakoodinlukijoita ei ole tarvinnut mitenkään erikseen asentaa, on riittänyt, että laittaa viiva-koodinlukijan USB-johdon kiinni tietokoneeseen ja verkkopankissa valitsee "Lue viivakoodi" tms. Sitten vain viivakoodin lukuun ja tiedot pomppaavat oikeisiin kohtiin - mutta hyvähän ne on sitten tarkistaa, ennen kuin painaa OK:ta.

2020-luvulla QR-koodit ovat yleistyneet ja alkanut syrjäyttää perinteistä viivakoodia. Älypuhelimilla voi skannailla QR-koodeja, mutta itselläni se ei ole ensimmäinen vaihtoehto - älypuhelimella toiminta on nysväämistä pienellä ruudulla ja hankalalla näppäimistöllä jne.

Mikäli tykkää työskennellä tietokoneella, niin viivakoodinlukija on hyvä apuvaline. QR-koodien vuoksi minunkin piti ostaa uusi, koska alkoi tulla laskuja, joissa on viivakoodin sijaan QR-koodi. Päädyin Sunlux XL-3620 -viivakoodinlukijaan, koska se osaa lukea pitkiäkin perinteisiä viivakoodeja (pankkilaskuissa) ja QR-koodeja.

TESTAILUA
Sunlux XL-3620 -viivakoodinlukijaa en ole vielä kunnolla voinut testailla verkkopankissa, koska ei ole tullut nyt sellaisia laskuja, mutta testeissä näyttää toimivan hyvin. Tekstinkäsittelyohjelmilla voi testailla viivakoodinlukijaa. Tekstinkäsittelyohjelmassa kun piippailee koodeja, niin näkee tekstimuodossa, mitä tietoja koodit sisältävät - usein numeroita.

QR-koodit lisäävät mahdollisuuksia. Esimerkiksi nettiosoitteen sisältävää QR-koodia skannaamalla tekstinkäsittelyohjelman ruutuun tulee nettisivun URL-linkki, jota voi klikata. Jos on nettiselaimessa ja skannaa linkki-QR-koodia, niin nettiselain pomppaa automaattisesti nettisivulle, jolle QR-koodi ohjasi.

Huom. ihan kaikkia (hämäriä) QR-koodeja ei kannata skannata nettiselaimessa suoraan, voivat ohjata hämärille sivuille. Tekstinkäsittelyohjelmassa näkee skannatun nettiosoitteen.

Sain kesällä uuden henkilökortin, jossa on QR-koodi. Uudella viivakoodinlukijalla testasin sitä ja sain ruutuun tekstimuodossa henkilökortin QR-koodin tiedot - sekin toimi.

YHTEENVETOA
Maailma muuttuu, niin myös viivakoodit. Voi vain hiukan ihmetellä, kun henkilökortteihin tehtiin QR-koodiuudistus, niin ei olla varmennettu, että edes kaikki terveyspalvelut pysyvät uudistuksessa mukana.

Tavallinenkin ihminen, joka inhoaa älypuhelimella nysväämistä (kuten minä), voi hommata viivakoodinlukijan. Yksi hyvä esimerkkiryhmä voisi olla seniorit, jotka käyttävät tietokonetta ja verkkopankkia. Viivakoodinlukijalla verkkopankissa ei tarvitse kirjoittaa silmä tarkkana pitkiä numerojonoja, sen kun piippailee vaan.

Jos esimerkiksi ostaa tuon Sunlunxin viivakoodinlukijan, niin kannattaa vähän vertailla eri kauppojen hintoja. Itse huomasin, että Sunlux XL-3620 -viivakoodinlukijaa myydään suurella hintahaarukalla, 90 € - 150 € - suuri hintavaihteluväli. Sama laite, mutta 60 € ero - outoa.

1 kommentti:

  1. Tarkoitus on ensi viikolla paukattaa passikuvaan tarhapöllönä ja pollarille sormenjäljet. Oletan että tarvitsee.
    Yks kertoi kävi otattamassa uudet hampaat, koska huono lapsuus, (mitä se liittyi?)
    Käydä sitten passikuvassa ja sitten poliisilaitoksella. Eihän passikuvassa hymyillä, mutta erikoista on se että jossain kohdin jäätyy ja näytän tarhapöllöltä isot silmät etc. Onko kukaan normalinnäköinen passikuvassa?

    Aika typerää QRkoodeilua, varsinkin kun kelakortissa on viivakoodi kuka ilmoittautuu ID tai passilla jos ei ole QR lukijaa.
    Kävin rokotuksissa tuli influenssa ja covidrokote, heipähei vielä ei kipua.
    kelakortti kelpasi.
    Olen kerran käyttänyt QR lukijaa jotta näin mitä tuotteita sain.
    Ja S-pankin kautta QR koodilla siirsin rahaa se kävi kätevästi, nyt Danskebankiin pääsee vain QR koodilla.

    Ei mulla ole mitään QR koodeilua vastaankaan, ja tuo vehje vaikuttaa hyvältä melkein kuin meikäkäläisen kauppaleikki lapsena siinä pliipattiin ostokset kassaan.

    E-laskuja tulee pankkiini 7 kpl.

    VastaaPoista