lauantai 5. lokakuuta 2024

Windows 11 - pakkohankinta

Ja Linux Mint

8 vuotta sitten kirjoitin, että Tietokoneen säätäminen on terveysriski, silloin hommasin uuden tietokoneen ja oli säätämistä. Tuo "terveysriski" tietokone menee jälleen vaihtoon viimeistään ensi vuoden puolella, koska Windows 10 lopettaa päivitystuen lokakuussa 2025. Tällä kertaa ostin uuden kannettavan tietokoneen ja oli säätämistä.

2000-luvun alusta lähtien, olen ostanut uuden pöytätietokoneen noin 8 vuoden välein eli 3 tietokonetta 24 vuoteen - enpä usein vaihda.

Vuonna 2011 ostin elämäni ensimmäisen kannettavan tietokoneen Samsung RF711, joka toimii hyvin vieläkin. Samsungissa oli aluksi Windows 7 ja sitten Windows 10, mutta Windows 11 siihen ei enää voinut asentaa, koska Microsoft keksi TPM-vaatimuksen.

Vanhoissa tietokoneissa näkyy Windows updatessa ilmoitus:
❌ Tämä tietokone ei tällä hetkellä täytä Windows 11:n järjestelmävaatimuksia.

Windows 10:n tuki päättyy syksyllä 2025, joten parempi oli alkaa miettiä hyvissä ajoin vaihtoehtoja. Laadin noin puolen vuoden suunnitelman, nyt ostin uuden kannettavan MSI Alpha 17 C7V - vanha kannettava on tällä hetkellä 13 vuotta vanha. Jouluksi ostan uuden näytön. Nykyinen näyttö onkin jo 12 vuotta vanha, joten sekin on aika vaihtaa nykyaikaiseen QHD-näyttöön. Vuonna 2016 ostettu pöytätietokone ei myöskään täytä Windows 11:n vaatimuksia, sen uusin joskus keväällä 2025.

WINDOWS 11:N ASENTAMISTA JA SÄÄTÄMISTÄ
Kun ostaa uuden tietokoneen, niin Windows on usein esiasennettu eli käyttäjä asentaa Windowsin loppuun ja määrittää alkuasetuksia. Windows kyselee sitä sun tätä, useimpiin kohtiin kannattaa vastata kieltävästi, niin säästyy monelta turhalta jutulta.

Microsoft-tili ja paikallinen tili
Microsoft-tili alkaa olla lähes pakollinen uutta Windows-konetta käytettäessä.

Huom. erityisesti vanhan koulukunnan edustajille (kuten minä) vaatimus Microsoft-tilistä paikallisen eli konekohtaisen käyttäjätilin sijaan saattaa nostaa karvat pystyyn.

Windows 11:n asentamisessa on lähes mahdoton saada suoraan paikallinen tili käyttöön. Helpointa on ensin vain suostua kirjautua Microsoft-tilillä, jonka jälkeen muuttaa se asetuksista paikalliseksi tiliksi.

Huom. Microsoft haluaa sinun vain käyttävän Microsoft-tiliä, joten ohjeet paikalliseen tiliin on piilotettu ohjeiden pimeimpään nurkkaan (tuolta löytyvät ohjeet, vaikka otsikko sanoo toista).

Itse kirjauduin ensin Microsoft-tilillä, jonka sain helposti muutettua asetuksien omien tietojeni kautta paikalliseksi tiliksi. Paikalliseen tiliin tarvitaan käyttäjänimi ja salanana on vapaaehtoinen. Itse määritin vain käyttäjänimen, enkä laittanut salasanaa, koska en halua kirjoittaa salasanoja aina kun avaan koneen - pääsen suoraan Windowsiin.

Huom. salasana Windowsin avautuessa lisää kyllä tietoturvaa, mutta jos olet täysin varma ettei muut käytä konettasi, niin salasanaa ei välttämättä tarvita. Salasanan voi määrittää myöhemminkin asetuksien kautta.

Muutos paikalliseen tiliin oli helppoa, käyttäjänimi tuli heti voimaan, eikä Windows kysellyt salasanaa. Mutta yhden asian huomasin, paikallinen käyttäjänimi näkyi kaikkialla, paitsi asennusvaiheessa Windows oli napannut Microsoft-tilini käyttäjänimen C-aseman Käyttäjät-hakemistoon - siellä on ja pysyy. No, onneksi se oli "Jacke" eikä joku "kokkarekikkare". Enpä viitsi alkaa käsin muuttaa sitä, kun en tiedä, että, kuinka laaja vaikutus sillä on.

Mikäli suunnittelet jo Windows 11:n asennusvaiheessa, että otat käyttöön paikallisen tilin, niin ennen asennusta muuta Microsoft-tilisi käyttäjänimi siihen muotoon, jonka haluat näkyvän C-aseman Käyttäjät-hakemistossa. Kun paikallinen tili on käytössä, niin sen jälkeen voit jälleen muuttaa Microsoft-tilisi käyttäjänimeä.

Huom. netistä löytyy myös ohjeita, joissa neuvotaan luomaan täysin uusi käyttäjä (Tilit-asetuksista), joka on paikallinen tili. Mutta tällainen kuvio voi tuoda omat hankaluutensa. Pääkäyttäjällä on aina järjestelmänvalvojan oikeudet - hän pystyy hallita kaikkea.

Asennusvaiheessa käytetyn Microsoft-tilin profiilikuvakin jää paikalliseen tiliin, mutta kuvan voi myös helposti muuttaa omista tiedoista.

Windows 11:n asennuksen jälkeen kannattaa säätää asetuksia ja tutustua niihin. YouTubesta löytyy paljon ohjeita, mm. WebOpettaja neuvoo joitakin juttuja.

LINUX MINTIN ASENTAMISTA JA SÄÄTÄMISTÄ
Olin jo vuosia miettinyt tutustumista Linuxiin ja nyt siihen avautui mahdollisuus. 13 vuotta vanhassa kannettavassa oli tukkoinen Windows 10. Koska vuoden päästä Windows 10 tuki päättyy, niin turha sitä olisi enää uudestaan asentaa. Päädyin asentamaan Linuxin vanhaan kannettavaan, jolloin se saa uuden elämän.

Huom. Linuxia on monenlaisia.

Tiesin, että Windows-käyttäjän olisi helppo siirtyä käyttämään Linux Mintiä, joten päädyin siihen. Vaikka Windows ja Linux ovat paljonkin erilaisia, niin Mintin saa näyttämään hyvin paljon Windowsilta sekä peruskäyttäminen on melkein samanlaista (kunhan joku ensin säätää).

Linuxin asentamiseen ei kannata lähteä aivan kylmiltään, YouTubessa kannattaa käyttää aikaa ja katsella ohjeita. Mikäli tietokoneessa on ollut aiemmin Windows, niin suurella todennäköisyydellä joutuu säätämään BIOS:sissakin vähintään muutamaa kohtaa - aina yhtä jännittävää puuhaa.

Itse olen täysin Linux-amatööri, mutta päätin yrittää asentaa. Haasteita riitti.

Alku oli helppoa, täytyi ladata Linux Mintin ISO-tiedosto (mikä on ISO?) ja polttaa/purkaa se USB-muistitikulle - itse käytin siihen BalenaEtcher-ohjelmaa. Kun ISO-tiedosto oli purettu USB-muistitikulle, niin muistitikun "olemus" muuttui, siitä tuli asennusmedia.

Tämän jälkeen täytyi keksiä, kuinka saadaan 13 vuotta vanha kone käynnistymään USB-muistitikun kautta. Suoraan se ei onnistunut, joten täytyi päästä BIOSiin, mutta miten? Kun kone käynnistyy, niin on muutama sekunti aikaa painaa oikeaa näppäintä, mutta enpä ollut koskaan ennen tarvinnut kannettavan BIOSia, en tiennyt miten päästä BIOSiin. Ei auttanut muuta kuin testailla eri vaihtoehtoja, joita oli monia.

BIOSin Secure boot -asetus (Microsoft selittää: suojattu käynnistys) esti näkemästä ohjeita, kuinka pääsee BIOSiin. ESC-näppäimellä sain esiin käynnistysjärjestyksen, mutta eipä siinä näkynyt USB:tä. Testailin ja kokeilin, välillä googlasin ja sain tiedon, että Samsungin BIOSiin pääsee F2-näppäimellä. Aikaa kului, koska kannettava oli niin tukkoisen hidas, kun painoin väärää näppäintä tai liian myöhään, niin kone alkoi avata Windows 10:ä.

Tunnin päästä pääsin BIOSiin ja säätämään USB-käynnistystä, mutta sekin oli hakuammuntaa, koska enpä tiennyt oikeaa USB-porttia. Ehkä 1,5 tunnin kuluttua sain koneen käynnistymään USB-muistitikun kautta ja ruutuun avautui Linux Mint -asennusohjelma. Aikaa oli tosin kulunut niin paljon, että päätin siirtää itse asennuksen seuraavaan aamuun, mutta nyt tiesin, kuinka pääseen itse asennukseen.

Seuraavana aamuna urakka jatkui, aloitin Linux Mintin asentamisen. Ensin valittiin kieleksi suomi, jolloin Linux Mintistä saatiin suomenkielinen. Itse asentaminen ei ole vaikeaa, varsinkin, kun ruudulla lukee suomea ja on ennakkoon lukenut ja katsonut ohjeita.

Kohta ruudulla luki "Asennus on valmis", jonka jälkeen täytyi enää uudelleenkäynnistää kone, jolloin piti tulla vielä ohjeteksti, jossa pyydetään poistamaan USB-muistitikku koneesta. Mutta eipä tullut!

Asentamisen jälkeen ruudulle tuli ilmoitus:
Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key

Asensin Linux mintin pari kertaa uudestaan ja aina asennus päättyi tuohon tilanteeseen - jota ei voinut ohittaa. Jälleen googlailin aikani ja löysin ohjeita, että BIOSia täytyy säätää. Secure boot pois päältä, samoin joku AHCI-asetus. Jälleen uusi yritys, jolloin Linux Mint asennus meni ihan loppuun asti... mutta en kyllä saanut ilmoitusta, että USB-muistitikku täytyy ottaa pois. Linux Mint avautui USB-muistitikun ollessa kiinni koneessa, mutta näytti toimivan oikein.

Irroitin USB-muistitikun, senkin tein vähän väärin, kun en silloin löytänyt "Poista tallennusmedia turvallisesti" -kohtaa, joten nyppäsin vaan irti.

Linux Mint näytti toimivan oikein ja jälleen uudelleenkäynnistin koneen. Kone käynnistyi hyvin ja avasi Linux Mintin kuin pitikin, mutta vielä oli yksi ongelma. Kun kone aukesi, niin hetken aikaa ruudulla näkyi selvästi joku ilmoitus, mitä ei pitäisi näkyä, mutta kumminkin Linux Mint avautui sen jälkeen hyvin.

Ruudulla näkyi hetken ilmoitus:
failed to open \EFI\ubuntu\ - not found

Jälleen täytyi googlailla ja selvisi, että tämä ongelma liittyy taas jotenkin Secure boottiin. Linux Mintin komentorivieditoriin (Pääte ~ Terminal) piti laittaa kaksi käskyä.

Pääte on Linux Mintin tekstipohjainen käyttöliittymä, jolla Linux-gurut asentavat ja säätelevät juttuja. Windowsin Komentokehote (command prompt) voisi olla vastaava Windowsissa.

Pääte 1. käsky:
sudo grub-install --no-uefi-secure-boot /dev/sda

Pääte 2. käsky:
sudo update-grub

En oikein tiedä, että mitä nuo käskyt tekivät, mutta ehkä tein oikein, kun viimeinenkin ongelma poistui. Enää ei näkynyt koneen auetessa "Not found" -ilmoituksia.

SAIN LINUX MINTIN TOIMIMAAN!
Pari päivää siinä meni, mutta sain Linux Mintin asennettua. Sitten vain tutustumaan ja säätämään Linux Mintiä. Muun muassa YouTubessa Koodi-kanavalla on hyviä Linux Mint -vinkkejä.

Noilla vinkeillä pääsee hyvin alkuun.

Äitini on toivonut itselleen tablettia tai läppäriä, jolla voisi lukea internetistä uutisia ja ruokareseptejä. Sainkin idean, että 13 vuotta vanhasta kannettavasta säädän äidille Linux Mint - koneen, jolla hän pääsee internetin ihmeelliseen maailmaan. Ei Linux Mintin peruskäyttäminen ole Windowsta vaikeampaa, kunhan joku säätää asetukset kohdilleen.

Tein Linux Mint -koneesta kunnon senioriystävällisen, ns. työpöytänäkymässä on vain yksi klikattava kuvake ja se on Firefox-nettiselain, jolla pääsee nettiin. Suurensin kuvakkeita, että varmasti näkyy ja niihin osuu hiirellä amatöörikin.

Firefoxin aloitussivulle kiinnitin valmiiksi kuvakkeina nettisivuja, joihin äitini haluaa mennä. Ei edes siis tarvitse kirjoittaa mitään osoiteriville, sen kun vain klikkaa haluttua sivua - helppoa!

YHTEENVETOA
Windows 11 julkaistiin lokakuussa 2021, josta lähtien sen yleistyminen on ollut vähän nihkeää. Jostain syystä Microsoft halusi ettei Windows 11 voi asentaa vanhoille tietokoneille, joiden TPM-ominaisuudet eivät täytä Windows 11:n vaatimuksia. TPM-vaatimus on yksi syy miksi Windows 11 ei ole yleistynyt niin nopeasti kuin Microsoft olisi toivonut.

Minullakin on ihan hyvin toimivia vanhoja tietokoneita, joissa on toimivat Windows 10:t. Olenkin pitkittänyt Windows 11 hankkimista niin pitkään kuin on mahdollista - miksi heittää roskiin hyviä tietokoneita? Nyt kumminkin Microsoft melkein pakottaa hankkimaan uuden tietokoneen, jossa on Windows 11 (pakkohankinta).

Vanhoja Windows-koneita ei kannata heittää roskiin, koska niistä saa hyviä Linux-koneita. Uudella Linuxilla vanhakin tietokone saa uuden elämän. Linuxilla vahasta koneesta voi tulla vielä hyväkin perustyökone, jolla voi surffailla netissä, käyttää sähköpostia, kirjoittaa blogia ja käyttää toimisto-ohjelmaa (LibreOffice). Vanhoilla tietokoneilla ei ehkä pyöri uudet pelit tai raskaat videoeditoinnit jne. - riippuu kyllä, kuinka vanha tietokone on.

Linux Mint on hyvä valinta heille, jotka ovat käyttäneet Windowsia - päällisin puolin saman oloisia käyttöjärjestelmiä. Linux Mint -tietokone voisi olla jopa lapsen ensimmäinen tietokone, koululaisen "työkone" sekä seniorien nettailukone. Mikä parasta, Linux Mint (Linuxit) on ilmainen!

Linux Mint on hyvä vaihtoehto Windows 11:sta. Vuonna 2025 Linux Mintillä olisi mahdollisuus kasvattaa suosiotaan ja tunnettavuutta. Jonkun pitäisi horjuttaa Windowsin ylivaltaa, Linux Mint voisi onnistua siinä.

Huom. Linuxin takaa löytyy suomalainen Linus Torvalds.

Linux Mintin asentaminen olisi ollut helpompaa, jos olisin tiennyt, että mitä kaikkea täytyy BIOSissa säätää, ennen kuin lähtee Linux Mintiä asentamaan. Nyt kiipesin pylly edellä puuhun sekä kompastuin jokaiseen kiveen ja juureen. Mutta virheistä oppii, eikä kukaan ole seppä syntyessään.

9 kommenttia:

  1. Pistän korvani taa Linux Mintin.
    Itse olen aika hidas uusimaan mitään, tiedäthän sen etten pidä oikein että asiat muuttuu usein paskemmaksi.
    Mulla on tallessa win7 tietokoneeni, mutta win10 tietokoneeni ei ole, koska siihen tuli ratkaisevia vikoja, päädyin ostamaan uuden win11 läppärin, kas se piti ensin saada nettiin puhelimen avulla, kunnes sain siihen oman nettini, sepäs ei vielä sujunutkaan, koska selaimena on ärsyttävä Internet Explorer, kuitenkin siihen piti laittaa nelinumeroinen koodi, josta mainitsitkin, josta en pitänyt yhtään.

    Kun älysin ottaa Chromen käyttööni, kaikki mitä oli win10 koneessa näkyi tässäkin.
    Kun tuli tieto ota nyt uusi Chrome käyttöösi mä otin sen ja kuten tiedät mm hottarini eli outlook tili kaatui usein ettei ehtinyt lukemaan uusia posteja, pari päivää kaatui sitten alkoi toimimaan, nyt tällä hetkellä siellä lukee viimeistele päivitys.
    Eli en osta uutta ellei ole painava syy, ja sama koskee puhelintani, jonka jouduin myöskin vaihtamaan uuteen.

    Se että puhelimeeni on valmiiksi asennettuna turhaa kuten TEMU millaisen diilin on tehnyt Samsung ja TEMU?

    VastaaPoista
  2. Windows 11 on ollut saatavilla nyt jo 3 vuotta, mutta 65 prosenttia on vielä Windows 10 -käyttäjiä.

    Microsoft suosittelee ostamaan uuden tietokoneen, jossa on Windows 11.

    VastaaPoista
  3. Toimiiko win7 enää? Mielestäni on yks frendi joka yhä käyttää win7.
    Jaa että oikein 3% käyttää win7 nyt meni mielenkiintoiseksi.

    Olisin yhä win10 mutta ratkaisevat viat otti päähän, en esim päässyt Disneylle tietokoneella kuin hakatessa yhtä numeroa tsägällä pääsi. Mutta kun tuli lisää vikoja sanoin hei hei.
    Jos nyt ostaa uuden tietokoneen se on win11 senhän tietää erkkikin, tietääkseni ei voi valita uutta konetta ostaessa mikä win on kysyn koska en parempaakaan tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaahan se Win 7 toimia, jos kone toimii. Mutta Win 7 ei ole saanut päivityksiä sitten vuoden 2015 ja maksuton tuki päättyi vuonna 2020.

      Talossakin voi asua, vaikka ikkunoita ja ovia ei saisi kiinni, mutta tiettyjä hankaluuksia siinä olisi.

      Windows 10 voi käyttää vielä vuoden, jonka jälkeen senkin käyttö alkaa olla "Herran haltuun".

      Poista
  4. Herran haltuun aamen.
    Kun jaksan testaan win7 konettani, ei ole mielenkiintoa tarpeeksi.
    Aina kaiken pitää kulkea kantapään kautta, sinne jäi kuvia ja muuta ja sentään win10 koneelta otin kaikki talteen.

    En oikein välitä päivityksistä olikohan win7 kun tuli välillä että älä sammuta päivitetään ja sitä latauspyörylää katsoessani, olin hohoijaa.
    On mulla ilmainen avasti vaikka se sanoo sinua vakoillaan etc sanon haista kukkanen.

    VastaaPoista
  5. Täällä on ollut ovi apposen auki, kun palasin kotiin olin hetken mitä..ja katsomaan onko telkkari paikallaan. Mutta olen vainoharhainen salakuvauksen takia.
    Ja kerran näin murhamiehen mustan housunlahkeen vilahti vain, mutta se olikin musta kissa joka oli tullut pihaoven raosta kovin kiinnosti råttani.

    VastaaPoista
  6. Linus Torvalds teki tylyn tempun venäläisille:
    ”Olen suomalainen.”

    VastaaPoista
  7. Microsoft paljasti kuinka paljon Windows 10:n vuoden lisätuesta täytyy maksaa.

    30 dollarilla saa vuoden lisää, mutta ei enempää.

    VastaaPoista
  8. En maksaisi mitään, enkä kiirehtisi ostamaan win11 ellei ollut pakko, ei kai voi valita mikä win on. Weird tekohengitystä tuo rahastus.

    VastaaPoista