Tosi-TV on liikenne- ja viestintäministeriön teettämän selvityksen mukaan suomalaisten maksuttomien TV-kanavien suurin yksittäinen ohjelmatyyppi. Toiseksi eniten ohjelma-aikaa saa ulkomainen fiktio ja kolmanneksi eniten viihde ja kevyt musiikki. Suomalainen televisiotarjonta 2012 -raportin mukaan tosi-TV -ohjelmien osuus valtakunnallisten ilmaiskanavien tarjonnasta oli 21 prosenttia. Ulkomaisen fiktion osuus ohjelmista oli 19 prosenttia, kotimaisen vain kaksi prosenttia. Viihteen ja kevyen musiikin osuus oli 14 prosenttia.
Suomessa nähtiin tosi-TV:n ensiaskeleita vuonna 1996, kun TV-historian huonoimmaksi ohjelmaksikin luonnehdittu Heartmix oli nähnyt päivänvalon. Heartmix oli käsikirjoitettua tosi-TV:tä. 2000-luku aloitti kunnolla tosi-TV:n valtakauden. Ensimmäisen kerran Big Brother esitettiin Alankomaissa syyskuussa 1999. Suomessa 2000-luvulla tosi-TV:n suuntaan askeleita otti Suuri seikkailu (2001-2005), joka oli melko pehmoa verrattuna maailmalla vuonna 2000 aloittaneeseen Selviytyjiin. Pitänee mainita, että Suuren seikkailun paria ensimmäistä kautta juonsi uuuh ihhana Taru "Hugo" Valkeapää. Suomen Robinson nähtiin vuosina 2004 ja 2005, jolloin Suomeen rantautui myös Big Brother. Näiden jälkeen tosi-TV valtasi ohjelmiston, kuin sieniä sateella. Nykyään tuntuu, että joka toinen ohjelma on tosi-TV:tä tai kisailuvisailua.
(1980-luvun lopulla TV:ssä aloitti Lain nimessä sekä Hälytys 911, nämä voidaan myös mieltää tosi-TV:ksi. Joku saattaa nämäkin muistaa. 1980-lukua aiemmat viritykset ovat lähinnä olleet piilokameraa, jos niitä voi kutsua tosi-TV:ksi.)
Nykyinen tosi-TV -hulina on sairasta. Tuorein tosi-TV, oikein liveseuranta nähtiin Lontoossa, kun prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen vauvan syntymää seurattiin. Toimittajat odottivat sairaalan edessä noin kolme viikkoa vauvan syntymää. Oikein tiedemiehetkin ovat pohtineet vauvan sukupuolta, tälläinen voi jo johtaa vauvaähkyyn.
Päättyykö tosi-TV -buumi koskaan, turmeleeko se ihmiskunnan? Käykö meidän kuin Idioluutio-elokuva kaavailee kehityksemme kohti dystopiaa. Elokuvassa 2500-luvulla tosi-TV on taannuttanut ihmiskunnan älykkyyden, jopa nykypäivän tavis on siellä nero. Vuonna 2505 katsotaan TV:stä vain tosi-TV:tä, kisailuvisailuja ja muuta roskaa, ruokana on roskaruokaa, joka tekee ihmisistä lihavia. Sohvaperunat löhöövät vain sohvilla, juoden välillä Mountain Dew -virvoitusjuomaa, joka on syrjäyttänyt täysin veden. Virvoitusjuomalla koitetaan kasvattaa myös kasvit, koska vesi on niin ala-arvoista, että sitä on vain WC-pöntöissä. Vuonna 2505 vedellä ei ole siis mitään arvoa. Maailmasta on kadonnut kaikki järki ja asiallisuus, jos jaksetaan nousta sohvalta, niin voidaan piipahtaa muun muassa Pierumuseossa. Tällaistako kohti olemme menossa, kun tosi-TV tuntuu vain lisääntyvän?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti