torstai 27. kesäkuuta 2013

Perigeum VS. Superkuu

Vuonna 2011 astrologi Richard Nolle toi medioille uuden sanan, superkuu. Silloin hän väitti superkuun aiheuttavan luonnonkatastrofeja.

Nyt on kuitenkin hyvä erottaa astrologia ja astronomia:

Richard Nolle on siis astrologi, ei astronomi. Hän on hypettänyt superkuuta niin paljon, että mediat tarttuivat siihen. Onhan superkuu mielikuvia herättävä sana, mutta se on vain astrologinen käsite. Tähtitiede ei tunne superkuuta.

Tähtitieteessä Kuu on perigeumissa silloin, kun se on lähinnä Maata kiertoradallaan. Perigeum on kappaleen kiertoradan piste, jossa se on lähinnä maata. Näin ollen täysikuuta, joka on perigeumissa, voitaisiin kutsua vaikkapa perigeumkuuksi. Perigeumkuu olisi tähtitieteellisempi nimitys, kuin astrologinen nimitys superkuu.

Silloin kuin katsot Kuuta, joka on lähellä Maata, silloin et katso superkuuta, vaan paremminkin perigeumkuuta. Superkuu on vain astrologinen tähtitaivaan asetelmakuvio.

Mediat kumminkin tykkäävät kaikista mahtavista sanoista, kuten super, mega, hyper jne. Perigeum ei ole niin hyvä sana herättämään lukijan kiinnostusta ja mielikuvia, jostain erikoisesta. Perigeumkuu olisi kumminkin looginen johdannainen tähtitieteen perigeum-ilmiöstä.

Muista seuraavalla kertaa, kun meinaat puhua tähtitieellisessä mielessä superkuusta, niin se on Kuu, joka on perigeumissa eli perigeumkuu.

2 kommenttia:

  1. Japanin kuulaskeutuja pääsi Kuun pinnalle, mutta sen aurinkokenno ei toimi.

    Yhdysvaltalaisyhtiön kuu­laskeutujan matka on päättymässä tuhoutumiseen.

    VastaaPoista
  2. Kuussa kello käy nopeammin kuin Maassa - 56-58 mikrosekuntia.

    VastaaPoista