tiistai 23. syyskuuta 2014

Jokainen voi vammautua

Keskivertoihmisestä (ns. normaalista ja terveestä) poikkeavilla ei ole helppoa. Keväällä uutisoitiin, että lapsijoukko kiusasi kehitysvammaista. Viime päivinä on voinut lukea, kuinka Hesburgerin työntekijät nauroivat haparoivalle vanhukselle sekä miten Robert's Coffeen jonossa nainen solvasi lievästi kehitysvammaista tyttöä. Täytyy toki muistaa, että on myös ystävällisiäkin ihmisiä heitä kohtaan.

Vähän kunnioitusta -elokuva kysyy, onko vammaisella oikeus onneen? Silminnäkijä: Vammaisen oikeus rakastaa -dokumentti pohtii, voiko vammainen perustaa perheen? Aamusydämellä -ohjelmassa on keskusteltu, onko vammaisella oikeus saada lapsia? Kepeämmin vammaisuutta on käsitellyt Sisko ja sen veli -sarja, jaksossa Vammaiset treffit.

Kun aikuinenkin ihminen solvaa vammaista, johtuuko se vain tietämättömyydestä, vai elääkö ihminen silloin jossain omassa kuplassa, johon vaimmaiset eivät sovi? Joillakin yleissivistys saattaa olla niin alhainen, että kaikki vammaiset ovat heidän mielestään kehitysvammaisia ja jos puhe tökkii, niin silloin älyssäkin on pakko oltava vikaa, vaikka eihän asia näin ole. On kehitysvammaa, CP-vammaa, selkäydinvammaa, aivovammaa jne. Läheskään kaikki vammat eivät alenna älyä millään tavalla, vaikka ulkoisesti siltä voisi näyttää. Hyvä esimerkki on Stephen Hawking.

Omassa kuplassa elävät ihmiset eivät välttämättä tiedosta, että ei paljoa tarvita, että hekin voivat olla pahemmassa jamassa kuin moni vammainen ihminen. Tästä on hyvä esimerkki F1-kuski Michael Schumacher, löi päänsä ja hänen elämänsä muuttui täysin.

Vain perinnöllisissä vammoissa on syytä miettiä tarkemmin riskit ja mahdollisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti