maanantai 30. maaliskuuta 2015

Ultimaattiset java-säätöohjeet

Yleistä

Alkusanat

Nämä java-säätöohjeet ovat tarkoitettu heille,jotka ovat asentaneet uusimman version javasta tai java on lakannut toimimasta. Ensimmäinen ohje onkin, että tarkista, onko sinulla uusin java, jos ei ole, lataa uusin java. Vanhat javat kannattaa poistaa,jos eivät automaattisesti poistu.

Näissä ohjeissa keskitytään Firefox- ja Chrome-selaimiin sekä lähinnä Windows-käyttöjärjestelmään.

Käsitteitä

Näissä ohjeissa puhutaan lähinnä liitännäisistä, joihin javakin kuuluu. Firefoxissa java on liitännäinen, mutta Chromessa java onkin laajennus - ehkä käsitteiden mieltämisero. Liitännäinen tai laajennus, kummatkin ovat lisäosia.

Tietoja Firefoxin liitännäisistä näkee myös, kun kirjoittaa osoiteriville:
about:plugins
Tietoja Chromen laajennuksista näkee myös, kun kirjoittaa osoiteriville:
chrome://plugins

Selaimen tiedot

On hyvä tietää selaimen tiedot, kuten versionumero.
  • Firefox-ohje
    Samoihin tietoihin Firefoxissa pääsee, kun kirjoittaa osoiteriville:
    about:
  • Chrome-ohje
    Samoihin tietoihin Chromessa pääsee, kun kirjoittaa osoiteriville:
    chrome://chrome tai chrome://help

Selaimen tiedoista yleensä selviää myös, että onko selain 64-bittinen. Tosin, vielä nykyään 64-bittinen selain on harvinaisuus - täytyy erikseen ladata. Näin ollen käyttäjä varmasti on tietoinen, jos käyttää 64-bittistä selainta.

Mikäli käyttää 64-bittistä selainta, täytyy silloin myös olla 64-bittinen javakin (...windows-x64.exe). Normaaliin selaimeen käy normaali java eli 32-bittinen (...windows-i586.exe).

Älä sekoita käyttöjärjestelmän 64-bittisyyttä selaimen ja javan bittisyyksiin. 64-bittisessä käyttöjärjestelmässä voi olla 32-bittinen selain ja java. Koneessa voi olla yhtä aikaa 64- ja 32-bittiset selaimet sekä javat.

Selaimen ja javan välimuisti

Kun on varmaa, että on uusin java ja oikea bittisyyskin, niin tämän jälkeen ongelmia voi alkaa ratkoa välimuistien kautta. Välimuistit kannattaa tyhjentää.

Javan asetuksiin löydät Windowsissa:

Ohjauspaneeli => Java

Javan asetuksissa (Java Control Panel) ollessasi:
General-välilehden Temporary Internet Files -otsikon alta löytyy Settings... -painike, joka avaa Temporary Files Settings -ikkunan. Temporary Files Settings -ikkunan Delete Files... -painike avaa Delete Files and Applications -ikkunan, jossa ruksaa Trace and Log Files ja Cached Applications and Applets -kohdat ja paina OK. Näin tyhjenee myös javan välimuisti.

FIREFOX

Ovatko liitännäiset ajan tasalla?

Firefoxin kautta voi tarkistaa, ovat liitännäiset ajan tasalla.

Onko java käytössä

Jos Firefox havaitsee vanhentuneen javan, saattaa Firefox ottaa javan pois käytöstä. Tällöin uusikaan java ei toimi, kunnes java on otettu uudelleen käyttöön: Katso ohje.

Onko java sallittu sivustolla?
Firefoxin osoiterivin alussa on maapallo-kuvake (identiteettitietoja), painamalla sitä aukeaa identiteettitiedot, jossa on myös Lisätietoja... -painike. Pääset Tietoja sivusta - ikkunaan (johon pääset myös hiiren kakkospainikkeen avulla) Jos ja kun selaimessa on liitännäisiä, niin Tietoja sivusta - ikkunan Oikeudet-välilehdellä näkyy liitännäisten käynnistystiedot: Oletus, Kysy aina, Salli, Estä. Näillä voit säätää liitännäisiä sivustokohtaisesti.

Kun sivulla havaitaan jokin liitännäiselementti, ilmestyy osoiterivin eteen liitännäisistä ilmaiseva lego-palikka -kuvake. Sen avulla sivustolla liitännäisiä voi hallita myös: Salli nyt, Salli ja muista valinta, Estä liitännäinen.

Firefoxin estot

Firefox estää automaattisesti vanhoja tai muuten haitallisia lisäosia: Katso Blocklist (estolista).

Vuodesta 2013 lähtien Firefox on pitänyt Java Deployment Toolkit -lisäosaa riskinä, se täytyy klikata käyntiin. Java Deployment Toolkit on eri juttu kuin itse java.

CHROME

Laajennuksien asetuksia

Chromen laajennuksien säätäminen:

Valikko-painike => Asetukset

Rullaamalla asetuksia alaspäin, löytyy Näytä lisäasetukset... -linkki. Sillä saa lisää asetuksia näkyviin.

Tietosuoja-otsikon alta painamalla Sisältöasetukset-painiketta. Aukeaa Sisältöasetukset-ikkuna.

Rullaamalla alaspäin, Laajennukset-ryhmäotsikon kohdalle. Sen alta löytyy:
Suorita automaattisesti (suositus) -kohta, se pitäisi olla valittuna, jos ei ole, niin siihen voi laittaa palluran.

Voit myös tarkistaa, löytyykö sinulta java-laajennusta:
Poista laajennuksia käytöstä yksittäin... -linkistä aukeaa välilehti, josta näet laajennuksesi ja voit poistaakin niitä.

Laajennukset löytyvät myös, kun kirjoittaa osoiteriville:
chrome://plugins

Kun säädöt ovat säädetty, voi painaa Sisältöasetukset-ikkunan alareunasta Valmis-painiketta. Tai voi vielä tarkistaa laajennuspoikkeukset ja painaa Laajennukset-ryhmän valintakohtien alla olevaa Hallinnoi poikkeuksia... -painiketta. Aukeaa Laajennuspoikkeukset-ikkuna.

Laajennuspoikkeukset-ikkunan listassa pitäisi näkyä:
[*.]www.esimerkkisivu.com, joka on Salli-toiminnolla.

Jos ei ole, sen voi lisätä ja poistua Valmis-painikkeella.

Chromen NPAPI-rajapinta

Mikäli olet mielestäsi asentanut javan oikein ja muutkin säädöt ovat oikein, mutta Chrome vain pyytää asentamaan javan. Syynä voi olla Chromen NPAPI-rajapinnan esto, josta uutisoitiin vuoden 2014 lopullakin. NPAPI-rajapinnan alasajo alkoi vuoden 2015 tammikuussa ja ehkä syyskuussa tuki poistuu lopullisesti.

NPAPI-rajapinnan ollessa poissa käytöstä, vaikuttaa se muun muassa javaan - kuuluu NPAPI-rajapintaan. NPAPI-säädöt löytyvät Chromen piilotetuista asetuksista.

Chromen piilotettuihin asetuksiin pääsee, kun kirjoittaa osoiteriville:
chrome://flags

Piiloasetuksista löytyy Ota käyttöön NPAPI Mac, Windows -kohta. Ota käyttöön -linkillä saa NPAPI-rajapinnan käyttöön, kun valinnan jälkeen käynnistää uudelleen selaimen.

Kytkemällä NPAPI-rajapinnan käyttöön, ilmestyy laajennuksiin (chrome://plugins) NPAPI-rajapintaan kuuluvat laajennukset, kuten java. Tämän jälkeen java voi vielä vaatia suorituslupaa, tällöin on ilmestynyt osoiterivin oikeaan reunaan kuvake, jolla voi antaa suoritusluvan. Näin javan on mahdollista toimia, jos muut säädöt ovat kohdillaan.

JAVA

Turvallisuussäädöt

Javan asetuksien Security-välilehden yläosan Enable Java content in the browser (näytetäänkö java-sisältöä selaimessa) -kohdassa on ruksi, jos ruksi otetaan pois, niin selaimessa ei java-sisältö toimi, koska se on pois päältä.

Vakiona java hyväksyy vain ne java-sovellukset, joissa on ns. digitaalinen allekirjoitus (sertifikaatti). Vakiona Security level (turvallisuustaso) on High (korkea). Joissakin tilanteissa saattaa joku tarvita Poikkeuslistaa (Exception Site List). Poikkeuslistaan pääsee käsiksi Security-välilehden Edit Site List... -painikkeella.

Security-välilehden Restore Security Prompts -painikkeella nollataan turvallisuusmuistutukset (sertifikaatti-ilmoitukset). Kuittaa muutokset Apply- ja OK-painikkeilla.

Mikäli haluat kunnolla tietää milloin selain lataa jonkun java-elementin käyttöön. Advanced-välilehden Miscellaneous (sekalaiset) -otsikon alta löytyy Place Java icon in system tray -kohta. Siihen ruksi, niin ilmoitusalueelle ilmestyy java-kuvake aina, kun java-liitännäinen on käytössä. Ilmoitusalue (system tray) sijaitsee yleensä ruudun alakulmassa, kellon vieressä. Kuittaa muutokset Apply- ja OK-painikkeilla.

JAVA JA VIRUSTORJUNTAOHJELMAT

Mikäli javan ja selaimen säädöt tuntuvat olevan kunnossa, mutta kumminkaan java ei toimi. Tällöin syynä saattaa olla jokin virustorjuntaohjelma ja java antaa ClassNotFoundException-virheilmoituksen. Virustorjunnan asetuksia täytyy säätää.

Avast!-virustorjunta (2015 versio)

Avastin poikkeuslistaan täytyy lisätä java.

Asetukset-välilehti => Aktiivinen suojaus -välilehti => Selainsuoja (Mukauta) => Poikkeukset-välilehti

Poisjätettävät prosessit -lista päälle, siihen ruksi ja listaan:

Java
Javaw
Javaws
Javacpl


Javan sovellustiedostot (.exe-päätteiset) löytyvät vakiona hakemistopolusta:
C:\Program Files (x86)\Java\[versionumero]\bin

Kun javan exet ovat listalla, pitäisi javan alkaa toimia.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Lisää osoiterivikomentoja

Chromessa komennot alkavat chrome:// ja Firefoxissa about: määreellä.

Chromen asetukset:
chrome://settings

Jos haluat säätää Firefoxin asetuksia kuin Chromessa:
about:preferences

Firefoxin sivustokohtaiset oikeudet:
about:permissions

Loppusanat

Kaikkea ei kannata silmät kiinni säätää. Mikäli et ole varma, mitä teet, niin pyydä vähintään henkinen tuki viereen - jotta voitte mokailla yhdessä.

Vaikka nämä ovatkin ultimaattiset ohjeet, niin eivät nämäkään täydelliset ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti