lauantai 7. marraskuuta 2015

Firefox-vinkki: Versio 42 ominaisuuksia

Firefox 42 julkaistiin, josta tulee myös saataville virallinen 64-bittinen versio - ensimmäinen virallinen 64-bittinen versio Firefoxista.

Toinen suurempi uudistus oli, että yksityisestä selauksesta tuli entistä yksityisempää (about:preferences#privacy).

Firefox muistuttaa nykyään sivuston turvallisuudesta. Osoiterivin alussa on maapallo-ikoni, sitä painamalla saa tietoa sivuston turvallisuudesta. Mikäli sivuston osoite on http-alkuinen, on tällöin ensimmäinen tieto, että yhteys ei ole suojattu. Lisätiedot kertovat, että yhteytesi verkkosivustoon ei ole yksityinen. Sivullisten on mahdollista tarkastella lähetettyjä tietoja (esim. salasanat, viestit, luottokorttitiedot) - yhteys ei ole salattu. Https-alkuinen osoite on paremmin salattu (lukko-ikoni).

Jos välilehdellä on äänielementti, ilmestyy silloin välilehden otsikkopalkkiin äänenvaimennus-ikoni. Tätä voi testata esimerkiksi YouTubessa.

Kuten kirjoituksen alussa mainitsin, niin Firefox 42 on ensimmäinen Firefox, joka on virallisesti saatavissa myös 64-bittisenä. 64-bittisestä Firefoxista on poistettu tuki NPAPI-rajapinnalta. Tämä tarkoittaa ettei siinä toimi nykyiset Java- ja Flash-liitännäiset. Perus Firefoxissa (32-bittinen) toimii vielä noin vuoden NPAPI-rajapinta, vuoden 2016 lopulla se haudataan Firefoxista. Paitsi Flashia armahdetaan tai sitten se muuttaa rajapintaa. Javan kohtalon voi muuttaa Java 9, joka ilmestyy syksyllä 2016, jos se käyttää jotain muuta rajapintaa kuin NPAPI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti