torstai 19. marraskuuta 2015

Vivaldi-selain

Norjalaisen Opera Softwaren perustaja ja entinen toimitusjohtaja Jon von Tetzchner on kehittämässä Opera-selaimelle kilpailijaa. Kyseessä on Vivaldi-selain, joka pohjautuu Chrome-selaimen "moottoriin".

Testailin nyt Vivaldi-selainta, joka on vielä beta-vaiheessa. Vaikka Vivaldi ei ole vielä täysin valmis, niin on se jo hyvin lupaava selain. Vivaldissa on vaikutteita Opera-, Firefox- ja tietenkin Chrome-selaimista. Vanhat Firefox- ja Chrome-käyttäjät pääsevät nopeasti kärryille Vivaldista. Voi olla, että Vivaldi on suunnattu hieman tehokäyttäjien suuntaan, mutta sinnikäs aloittelijakin pääsee Vivaldin ominaisuuksiin kiinni, kun vaan tutustuu ajan kanssa selaimeen.

Koska Vivaldin ydin perustuu Chromeen, käyttäytyy se joissakin tilanteissa, kuten Chrome-selain. Esimerkiksi HTML5-testissä Vivaldi- ja Chrome-selaimet ovat omaa luokkaansa. Uusin Microsoft Edge- ja Firefox-selaimet jäävät paljon taakse HTML5-testissä, ollen keskenään HTML5:n suhteen melko tasaväkisiä, mutta muilta osin Edge-selain on vielä kuin kivikaudelta muihin verrattuna.

Vivaldi-selaimessa on paljon säätöjä, käyttäjä voi muokata Vivaldin omien tarpeiden mukaan. Selaimesta löytyy myös oma sähköpostiohjelma sekä muistio. Vivaldi tukee Chromen laajennuksia, koska perustuu Chromeen. Microsoft Edge-selainkin alkaa joskus tukea Chromen laajennuksia. Kuuluisaksikin jo tullutta NPAPI-rajapintaa Vivaldi-selain ei tue, koska Chromekaan ei tue. Vivaldi-selain ei tue siis nykyistä Javaa, mutta pitää sisällään Flash playerin. Edge-selainkaan ei tue NPAPI-rajapintaa ja Firefox-selain luopuu siitä vuoden päästä.

Ulkoasultaan Vivaldi-selain muistuttaa paljon Chromea ja Firefoxia. Selaimen yläosassa ovat vakiona osoiterivi ja erillinen hakukenttä, kuten Firefoxissakin, mutta hakukentän saa piiloon, jolloin selain on kuin Chrome. Osoiterivin paikkaa voi vaihtaa myös alareunaan, samoin voi säätää välilehtipalkkiakin.

Yksi mielenkiintoisimmista Vivaldin innovaatioista ovat välilehtipinot, yhteen välilehteen voi pinota monta eri välilehteä ja niitä kaikki voi katsoa samaan aikaan - ruudun voi jakaa osiin.

Vivaldi on tällä hetkellä betana, mutta asentuu myös suomenkielisenä, lähes täysin, joitakin valikoita näkyy vielä englanniksi. Kun Vivaldi valmistuu viralliseksi, saattaa siitä tulla hyvä kilpailija vanhemmille selaimille.

Katso eräs Vivaldi-esittelyvideo (tammikuulta 2015) ja kurkkaa myös Vivaldi-vinkit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti