maanantai 3. syyskuuta 2018

Rakettitiedettä ja sekoilua

National Geographic -TV-kanava on esittänyt Science of stupid -ohjelmaa. Ohjelman nimi on käännetty suomeksi Typerät videot. Sarjassa tieteen asiantuntijat kertovat, miksi jokin harmittomalta tuntuva temppu voi johtaa onnettomuuteen, itsensä satuttamiseen tai ainakin itsensä nolaamiseen. Jottei ohjelma jäisi pelkästään epäonnistumisten kirjoksi, sama asiantuntijatiimi antaa vinkkejä, kuinka samat temput voidaan tehdä onnistuneesti. Ohjelmaa juonsi aluksi Top Gearista tuttu Richard Hammond, mutta korvautui myöhemmin Dallas Campbelliin.

ITV Studios Finland -tuotantoyhtiö hommasi oikeudet Science of stupid -ohjelmaan ja väänsi MTV3:lle suomalaisen version nimellä Rakettitiedettä. Science of stupid voidaan suomentaa Tyhmien tiede, mutta suomiversion nimi ei ole aivan niin ivallinen, vaikka onhan rakettitiede tietynlainen käsite.

Rakettitiedettä juontaa Putouksestakin tuttu Ernest Lawson, välillä hän kuulostaa Ansa Kynttilältä (hänen Putous-hahmo - opettaja), kun kommentoi videoita. En ole varma, että onko Rakettitiedettä-ohjelma Ernestin uralla harppaus ylös vai alas, mutta olisimme pärjänneet kyllä ilmankin tätä suomiversiota.

Ylellä nähdään vähän samanlaista menoa Viki, Köpi & Henkka - tieteen armoilla -ohjelmasarjassa. Tästä pläjäyksestä jäi mieleen ainakin lentävät kirosanat. Viki ja Köpi kiroilevat tehtävien lomassa enemmän kuin Rambo IV -leffassa tulee ruumiita. Ohjelman lopussa nähdään aina sama ihmissoihtutemppu, yhtä toistuvan kulunut juttu kuin Janne Katajan "Koska sä oot niin kuuma" -vitsi Napakympissä.

Nelosen tuotannosta voisin nostaa tähän kastiin vielä Myytinräjäyttäjät (2017), jossa tiede on vain tekosyy räjäytyksille. Ohjelmassa tehostemiehet Henkka ja Sami sekä täysin vailla itsesuojeluvaistoa oleva Sara Forsberg räjäyttelevät tunnettuja suomalaisia myyttejä vaaralliseksikin äityvien kokeiden myötä. Myytinräjäyttäjät on kuin Myytinmurtajat, mutta Myytinräjäyttäjissä on tiede jätetty sivuun ja otettu Myytinmurtajien kohokohdat eli räjäytykset etualalle. "Parempi överit kuin vajarit" ja sillä mennään.

Ylen Älä kokeile tätä kotona -sarjaa (Ikke gjør dette hjemme) voi ehkä verrata Myytinräjäyttäjiin. Norjalaisessa sarjassa Per Olav Alvestad ja Rune Nilson tekevät vaarallisia, mutta viihdyttäviä kokeita.

Kutosella alkaa Tiede jekut (SciJinks) -piilokameraohjelma, jota isännöi näyttelijä Johnny Galecki, jossa viattomia kanssakulkijoita jekutetaan tieteen keinoin.

11 kommenttia:

  1. Science of stupid on hauska ohjelma, takuuvarmat naurut, siihen juuttuu aina, vaikka pitäisi jo mennä treffaa nukkumattia.

    No niinpä, ajattelin heti huomatessani Rakettitieteen, miten kopio onkin. Vaikka Ernest/Ansa onkin persoonana kiva, ahdistaa että hän on tuossa sarjassa, joka on järkyttävää kuraa!
    Kaikki suomikopiot ovat surkeita, ahdistuu katsellessa, ja ajattelee onko pakko?
    Satunnaisia jaksoja nähnyt Myytinräjäyttäjistä, ja tunne sama. Ja joo, ei kiitos.

    MyösHyvät katsojat -sarja, joka tuli ihanan Uutisvuodon tilalle prime timeen, siinä pitäisi olla nostalgiaa, ihmiset rooliensa takana, yhteisiä muistoja, ja kaikkea kivaa.
    Traikku oli kiinnostavampi, nyt kisaamassa oli Siskonpeti vs. Kummelit, ei mitään järkevää dialogiaa heidän välillään.
    (Ja sanoin voi ei taas...esiliina Niina Lahtinen)

    Kummelien tyyliin:"Kato tual on skulli ja mulkero!" (Näkyi X-Files starat) hiljensi studion. Se muutes oli ainoa kuva jota näytettiin ohjelmassa, muutoin pianisti pimputteli sarjojen tunnareita, ja pikkasen pantomiinia..
    Juontaja Marco Bjurström on kyllä eilisen tavaraa, sorry vain, vaikka sanoi panevansa jossain vaiheessa suukkunsa suppuun, mutta ei lupaustaan pitänyt, ja pusipusihali jäi mieleen, vaikkei kai hän niitä sanonutkaan.

    Oh why, why, oh Lord have mercy!

    -C Saturnuksen renkailta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei Hyvät katsojat ja Marco korvaa Uutisvuotoa. Hyvät katsojat voi olla hyvä idea, mutta jokin siitä puuttuu. Ihan hyvät lavasteet siinä kyllä on - videoseinä ja videolattia, Yle panostanut.

      Skulli ja mulkero -läppä kyllä ainakin hymyilytti =)

      Poista
  2. Uutisvuoto jatkuu mutta maikkarilla, eikä ole varmuutta vakikapuistakaan..anna ku arvaan; Essu ja Ansa.
    Jos ei kiertäviä kapuja, kuten viime vuosina Ylellä, niin pitäisi olla sanavalmiita, nokkelia ja hauskoja, olematta pellejä. (Jos siellä olisi kummeli-porukkaa tai PPP niin nauraisin jo valmiiksi.)

    Uutisvuoto on harvinaisen toimiva ollutkin, vaikka alkuperä perustuu brittiläiseen Have I Got News For You -formaattiin. Suhtaudun siis epäillen kun maikkari osti oikeudet.


    -C Skulli, oo sää mulkero ollaan akentteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkka Hyppöstä ei ole kai näkynyt hetkeen paneelishown vetäjänä. Tai niin, onkohan Henkka ollut viime vuosina enemmän Nelosen naama. No sitten Henkan vaimo, Jenni Pääskysaari. Ei kyllä Jennikään, profiloitunut höpöhöpö-ohjelmiin sitten Kadonneen jälkien jälkeen. Uutisvuoto ei ole niin alhaista viihdettä... ei pitäisi olla.

      Pitääkö olla Huolissaan -ohjelma muuttaa vain kulissit, niin siinä on uusi Uutisvuoto. Hotakainen, Kyrö jne.

      Poista
  3. Pitääkö olla huolissaan, pitää! On muutoin loistava ohjelma, mutta..käsikirjoitettu.
    Jos panelistit saisi ilmaista mielipiteensä lukematta papereistaan, ohjelma olisi loistava.
    Mulla ei tule mieleen ketään, jos kerta Tervoa ei innosta ja Tommy runoilee pilven päällä. Pekka Pouta kapuksi ja Lilli Earl radio ravusta. Jos Pekka ei kerkiä niin Wallu Valpio.

    C-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maikkarilta potkut saanut Lauri "Late" Karhuvaara (ei ole kyllä oma suosikkijuontaja) takaisin kehiin ettei hänen tarvitse kärvistellä AlfaTV:n nurkissa tai sitten Axel "Axl" Smithille uusi mahdollisuus =)

      Poista
  4. Kas kas, itselläni vilahti Late kans, mutta mutta, vaikka ne yllärifudut oli väärin, niin nallemainen kiltti kapu ei hyvä. Latelle silti kaikki mahdollinen hyvä mitä olla voi.
    Axl skroblas liikaa, ja mokas, yleensä kannatan aina toista mahdollisuutta, mutta aikaa ei ole mennyt tarpeeksi, sori A niin makaa kuin petaa.
    Henkistä kasvua hänelle.

    Wilma"Hantta" Schlizewski ja Juuso "Juuuso" Myllyrinne, huomaa vastaparit.
    Jaajokin ois mieleen, mutta juu not.

    Perustele enemmän miksi juuri Axl? Minne jätit naisehdokkaan?

    -C luki* juuri miten naisfyysikkoja on kautta aikain sorsittu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Axl oli pilke silmäkulmassa heitetty juttu =)

      Kirsi Salo, mutta tuskin enää pystyy siihen jämäkkyyteen mikä oli Heikoin lenkki -aikaan.

      Kaarina Hazard - ehkä pelkäisin, jos tulisi vastaan pimeällä kujalla.

      Poista
  5. Piti kuukkeloida Hazard. No emt.
    Siis Kirsi Salo on liian kauhean pelottava!

    Nyt tiedän tosin ovat samaa sukupuolta mutta niin ah ihania!
    Madventures-huumori puree ois mahtava pari:
    Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff.

    -C

    VastaaPoista
  6. biohajoova
    pinsetti, ottaisitkos
    Näin hämiskammoisena jättäisin väliin.

    Tutkimusta lukiessa jää tunne, että idea on luultavasti saatu aamuyöllä kolmen promillen humalassa. Yhtä kaikki itse koe on tieteellisen vankasti toteutettu ja tutkimusartikkeli on vertaisarvioitu. Sen voi lukea Advanced Science -tiedejulkaisusta.

    Lihaksillaan hämähäkki voi vain koukistaa raajansa. Jos hämähäkki haluaa suoristaa raajansa, sen pitää nostaa verenpainetta raajoissaan. Se osaa säädellä tätä.

    Mutta kun hämähäkki kuolee, koukistajalihakset vetävät sen raajat kasaan, kun nestepainetta ei enää ole niitä ojentamaan.

    Tutkijat oivalsivat tämän ja pohtivat, josko kuolleeseen hämähäkkiin voisi yksinkertaisesti pumpata ilmaa lääkeruiskulla ja täten saada sen raajat hallitusti koukistumaan ja ojentumaan. Sehän onnistui.

    Ruisku kiinnitettiin hämähäkkiin ilmatiiviisti liimalla ja tätä ruiskua puristelemalla sitten tutkijat onnistuivat hämähäkin raadolla poimimaan erilaisia pieniä esineitä. Hämähäkki toimi siis eräänlaisena hellävaraisena robottikourana. Sillä poimiskeltiin esimerkiksi pienen virtapiirin osia.

    Yksittäinen hämähäkinraato kesti noin tuhat nostoa ennen kuin alkoi haurastua. Tutkijat näkevät, että kuollut hämähäkki olisi pienten asioiden poimimiseen tavallaan ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin esimerkiksi pinsetit.

    "Tämä on täysin biohajoava", kehuu apulaisprofessori Daniel Preston ryhmänsä keksintöä. Ryhmä koostui konetekniikan jatko-opiskelijoista.
    Niin sekopäistä että sekoiluun sopi.

    VastaaPoista