lauantai 25. elokuuta 2018

Venetsialaiset ja ilotulitus

Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Aikakauteta, jolloin huvilat olivat loistossaan juhlaa sanottiin myös Huvilakauden päättäjäiset. Nyttemmin huvilat ovat muuttuneet mökeiksi. Suomen rannikon ruotsinkielisillä alueilla pidetään kiinni Huvilakauden päättäjäiset -termistä, mutta Kokkolassa ja Pietarsaaressa käytetään nimitystä venetsialaiset. Juhla on levinnyt sisämaahankin nimellä venetsialaiset. Kokkola ja Pietarsaari on vääntänyt kättä, että kumpi paikkakunta on venetsialaisten pääpaikka, kummassa sitä ollaan juhlittu ensin. Kokkolan ja Pietarsaaren kiistely venetsialaisten alkuperästä meni niin pitkälle, että Kokkola rekisteröi venetsialaiset omaksi tavaramerkikseen vuonna 2000. Naapurikaupungissa suivaannuttiin tähän ja Korkein hallinto-oikeus määräsi lopulta Patentti- ja rekisterihallituksen purkamaan kyseenalainen rekisteröinti. Kokkola ei voinut omia yksinoikeutta koko rannikon juhlaan.

Alun perin venetsialaiset on ollut vesistöjen äärellä vietettävä huvila- ja veneilykauden päätösjuhla, jolloin laitettiin huvila talviteloille, poltettiin roskat ja muutettiin talveksi takaisin kaupunkiasuntoihin. Meren rannalle keskittyvä juhlinta käsittää värikkäitä lyhtyjä, nuotioita ja ilotulituksia. Tiettävästi Suomen ensimmäiset venetsialaiset järjestettiin 1840-luvulla Helsingin Meilahdessa nimellä Fete Venete. Juhlan nimi on tullut todennäköisesti Italian Venetsian kaupungista.

Venetsialaisten juuret on Keski-Euroopassa, mutta kiinalaisia saamme kiittää tai kirota ruudista. Ruuti keksittiin ehkä Kiinassa 600-800-luvulla. 1200-luvulla ruutia tuli Eurooppaan Silkkitien kautta. Venetsialaisen tutkimusmatkailija Marco Polon sanotaan tuoneen 1200-luvulla laivallaan Venetsiaan ruutia Kiinasta. kaikki eivät ole kyllä varmoja, että onko Marco Polo edes käynyt Kiinassa. Euroopan ensimmäiset ilotulitteet rantautuivat Kiinasta 1500- ja 1600-luvuilla Venetsiaan. Vaikkakin joidenkin lähteiden mukaan 1400-luvulla ilotulitukset olivat jo tavallinen näky Euroopan taivaalla, kun yläluokka vietti juhliaan. Vasta 1830-luvulla italialaiset keksivät värikkäät ilotulitteet. Kauppalaivojen mukana perinne rantautui Suomen rannikolle.

Suomessa venetsialaiset on Suomen toinen suuri ilotulitesesonki uudenvuoden jälkeen. Ilotulitus jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Tänä vuonna Kokkolassa kokeillaan Ruotsin tyyliä - nähdään lasershow. Pieni muotoinen valo- ja lasershow nähtiin Suomi 100 -avajaisissa Helsingissä 1.1.2017, tosin rakettien kera. Itse olen lasershown puoltaja, vaikka siihenkin kuluu rahaa, niin melu- ja ympäristöhaitat jää vähemmälle. Menisin niin pitkälle, että kieltäisin ilotulitteet ainakin ns. kansalaisilta. Voi ne rahat paremminkin käyttää kuin ampua tuhkana tuuleen, eikä silmiä ja sormia mene.


Lue myös:
Rajat räiskeelle -kansalaisaloite

1 kommentti:

  1. Mulle venetsialaiset on täysin vieras asia.
    Jos niin itse viettäisin yksinkertaisesti kesänpäätösjuhlaa..jota vietimmekin yhdessä syöden herkkuja.
    Thats it.
    Jos veden äärellä, värikkäitä lyhtyjä, ulkotulia, hyvää ruokaa ja seuraa, ei muuta.
    Tuo historia-pläjäys oli mielenkiintoinen.

    Täällä(kin) vietettiin Poliisinpäivää perinteisesti elokuun viimeisenä lauantaina.
    "Helsinki
    Sekä Aurinkolahdessa että Hernesaarenrannan Venetsialaisissa järjestetään lauantaina 25.8.2018 ilotulitusnäytökset. Molemmat näytökset kestävät noin viisi minuuttia kello 21.50–22.00 välisenä aikana."

    Helsingin ja Uudenmaan pelastuslaitosten alueella tarvitaan erillislupa.
    Muistan ajan kun olin pieni ostimme ilotulitteita matkalla (kesäkuussa) kesämökille. Enää siis ei niitä myydä kuin leipää.
    "Hesy myös esittää, että ilotulitenäytöksiä korvattaisiin valonäytöksillä. "
    Olen täysin samaa mieltä kuten Hesy ja sinä.


    -C

    VastaaPoista