keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Kerro, kerro tilasto, ken on maassa nopein

Teleoperaattori DNA tilasi jälleen vuonna 2019 konsulttiyhtiö Omnitelelta tutkimuksen 4G-liittymien nopeuksista Suomessa.
Mikä on Omnitele:
Oy Omnitele Ab, on itsenäinen mobiiliverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, mukaan lukien DNA Oyj ja pienellä osuudella Elisa Oyj.
Kuvausteksti otettu vuoden 2018 Omnitelen tutkimuksesta. Huomioitavaa on, että DNA mainitaan myös.

DNA on vuosia tilannut Omnitelelta Tiedonsiirtonopeuksien vertailu -tutkimuksia.

Omnitelen uutiset on englanniksi, mutta niiden alaosassa on linkki suomalaisiin tutkimuksiin.

Elisa puolestaan on vuosia teettänyt tutkimuksia European Communications Engineering Oy:llä (ECE Oy).
Mikä on ECE Oy:
Nopeusselvityksen on Elisan toimeksiannosta suorittanut European Communications Engineering (ECE Oy), joka on riippumaton suomalainen asiantuntijayritys toimialueenaan radioverkkojen suunnittelu- , koulutus- ja kehitystoiminta.
Kuvausteksti otettu vuoden 2017 ECE:n tutkimuksesta.

Alla oleva taulukko tukeutuu yllä mainittuihin tutkimuksiin.

KESKIMÄÄRÄINEN TIEDONSIIRTONOPEUS - Mbit/s
vuosina 2019-2015
Mbit/s
2019
2018
2017
2016
2015
100
75
50
25
0
83,9
79,6
63,2
53,5
47,4
40,3
35,88
41,26
36,59
44,3
35,3
36,8
46,6
41,0
34,3
DNA
ELISA
TELIA
(sonera)

Lähestyn asiaa taulukossa lähinnä Omnitelen tutkimuksien kautta. Vain vuonna 2017 lukemat on otettu ECE:n tutkimuksesta, koska vuoden 2017 Omnitelen tutkimusta en löytänyt heidän uutisarkistoistaan (sellaista ei kai ole). Kuten huomataan, niin ECE nostaa Elisaa ja Omnitele nostaa DNA:ta - Telia pyörii siinä välissä. Koomista on, että esimerkiksi vuonna 2016 Omnitele sai DNA:n nopeimmaksi, mutta samana vuonna ECE julisti Elisan nopeimmaksi.

Kun tutkimuksiin perehtyy, huomaa, että Onmitelen tutkimuksissa aina DNA on ykkönen ja Elisa toinen. ECE:n tutkimuksissa asetelma muuttuu, Elisa on ykkönen ja DNA on viimeinen. Teliakaan (Sonera) ei ole halunnut olla pelkkä heittosäkki ja sekin on mainostanut olevansa nopein. Näin ollen kaikki kolme teleoperaattoria on ollut yhtä aikaa nopeimpia - jokainen teettää omia tutkimuksia, joissa ovat itse voittajia.

Mistä tällainen johtuu? Kulissien takana nämä kolme osapuolta haastavat toisiaan ristiin markkinaoikeuteen lähes "koko ajan". Kaikki sanovat itseään nopeimmaksi, mutta haastavat toisiaan oikeuteen, jos joku mainostaa itseään muita paremmaksi - absurdia. Vuonna 2013 markkinaoikeusjutussa Elisa huomauttaa DNA:n yhteyksistä Omniteleen.
Elisan huomautus DNA:sta:
DNA:n markkinoinnissaan viittaamat matkaviestinverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailut eivät ole puolueettomia, koska vertailut on tehnyt DNA:n kanssa samaan omistuspiiriin kuuluva yhtiö Oy Omnitele Ab (jäljempänä Omnitele), joka myös vastaa DNA:n matkaviestinverkon suunnittelusta ja optimoinnista. Vertailut eivät ole myöskään julkaistujen tutkimusraporttien perusteella riippumattoman tahon toistettavissa, sillä raporteissa ei kuvata olennaisia vertailun suorittamiseen liittyviä seikkoja.
Tämä seikka ilmenee myös Omnitelen sivuilta, tekevät tiivistä yhteistyötä. Mutta kuinkas ollakaan, jo vuonna 2009 on pöhisty Elisan ja ECE:n yhteistyöstä - pieni piiri pyörii.

Joitakin muita markkinaoikeuskiistoja:
Vaikka DNA:n suhde Omniteleen on hieman hämärä, niin kumminkin markkinaoikeus on todennut, että Omnitele on puolueeton ja luotettava nopeuksien mittaaja.

Samalla, kun DNA, Elisa ja Telia painivat keskenään, ne vievät meitä asiakkaita kuin pässiä narussa. Mainoksien ja todellisuuden väliin jää karu railo.
Nimettömäksi jääneen järjestelmäasiantuntijan kommentti:
Liittymänopeudet eivät yllä lähellekään markkinointilupausta, vaan nopeudet ovat silmänlumetta.
Alekstra Oy:n hallituksen puheenjohtaja Toni Toikka (vuonna 2016):
Ilmaisella speedtest.net-sovelluksella voi mitata Elisan liittymän aidon nopeuden, ja 40 megabittiä on Elisan verkon todellisen käyttötilanteen nopeus.
Itse olen samaa mieltä Toni Toikan kanssa vielä vuonna 2019. Minulla oli aiemmin 50 megan yhteys, jonka Elisa halusi muuttaa 100 megan liittymäksi. Loppuaikoina 50 megan yhteys pyöri koko ajan siellä huipussaan, jopa hieman ylikin 50 megan pääsin. Kun 50 megan yhteys repi yli 50 megan latausnopeuksia (download), silloin tuli mieleen, että onko minulla jokin nopeampi liittymä, mutta se rajoitetaan 50 megaan keinotekoisesti - siltä tuntui. Tällä nykyisellä 100 megan liittymällä pääsee harvoin 50-60 megaan, yleensä aikaisin aamullakin päästään siihen 40 megan tuntumaan. Näin ollen voisin sanoa, että edellinen 50 megan liittymäni oli latausnopeuksien suhteen nopeampi kuin tämä 100 megan liittymä. Lähetysnopeuksissa (upload) on vain nähtävä muutos parempaan päin.

Vuonna 2019 Omnitelen tutkimuksessa käytettiin teleoperaattorien nopeimpia liittymiä.
´
Operaattorin liittymä Teoreettinen nopeus Saavutettu nopeus Suhde-%
DNA Matkanetti 4G Max(ei ilmoiteta) 83,9 Mbit/s X %
Elisa Mobiililaajakaista Ultra 600 Mbit/s 79,6 Mbit/s 13,27 %
Telia Rajaton 450 M 450 Mbit/s 63,2 Mbit/s 14,04 %

Yllä olevan taulukon teoreettinen nopeus on liittymän luvattu maksiminopeus. Saavutettu nopeus on se nopeus, joka saatiin keskimäärin tutkimuksessa. Suhdeprosentti näyttää, kuinka paljon saavutettu nopeus on suhteessa teoreettiseen nopeuteen. Koska DNA ei ilmoita teoreettista nopeutta, ei silloin voida laskea myöskään suhdeprosenttia. Elisalla saavutettiin mainosnopeudesta vain 13,27 % ja Telialla 14,04 %. Näin ollen, vaikka Telia pärjäsi heikoimmin tutkimuksessa, niin kumminkin Telia päihittää Elisan suhdeprosentissa.

Elisa näyttää olevan ainoa operaattori, joka selkeästi ilmoittaa liittymän ostotilanteessa ns. vaihteluvälin. Liittymän teoreettinen nopeus on esim. 600 Mbit/s, mutta todellinen nopeus on vaihteluvälissä. Elisa ilmoittaa selkeästi, että 600 Mbit/s liittymän vaihteluväli on 4G-verkossa 5-600 Mbit/s eli haarukkaa on. DNA:lla ja Telialla joutuu kaivamaan sivuston syövereistä vaihteluvälitaulukoita - kukaan ei niitä löydä.

Tällä hetkellä nopeimmat ja kalliimmat liittymät maksavat noin 50 €/kk. Mutta jos kerta niiden nopeudesta saavutetaan vain noin 14 %, niin miksi me maksamme kumminkin täyden hinnan? Mikäli 600 Mbit/s liittymästä, joka maksaa noin 50 €/kk saavutetaan vain noin 14 %, kuuluisi hinnankin olla samaa luokkaa. 14 % on 50 eurosta huimat 7 € (0,14 x 50) eli 43 € on ilmaa, jolle ei saa vastinetta.

On Elisa yrittänyt mainostaa minulle jo 300 megan liittymää, mutta miksi vaihtaisin siihen nykyisen 100 megan liittymän, kun sen hyödyt olisi melkein plusmiinusnolla-tasoa - hinta nousisi enemmän kuin nopeushyödyt. 100 megan liittymällä irtoaa noin 40 megaa ja 300 megan liittymällä ehkä 50-60 megaa - enempään en jaksa uskoa. Taidan jälleen odottaa päivää, jolloin Elisa pakottaa minut vaihtamaan nopeampaan liittymään eli lopettavat 100 megan liittymät täysin ja siirtävät minut 5G-liittymään. Pakkosiirroista hyötyy asiakas, koska operaattori tarjoaa silloin uutta vaihtoehtoa halvalla.

YHTEENVETOA
Suomessa teleoperaattorit ovat ärsyttäneet toisiaan viimeiset 20 vuotta. Elisa ja DNA tuuppivat toisiaan ja välillä Teliakin yrittää talloa varpaita. Kulissien takana nämä kolme operaattoria haastavat toisiaan ristiin markkinaoikeuteen milloin mistäkin syystä. Kaikki tahtovat olla Suomen nopeimpia, mutta kukaan ei saisi sanoa olevansa nopein ja paras. DNA teettää Omnitelella vertailuja, joka on tehnyt ja optimoinut DNA:lle verkkoja. Elisa puolestaan tekee ECE:n kanssa yhteistyötä ja teettää sillä vertailuja. Kas kummaa, Omnitelen vertailuissa DNA on aina paras ja ECE:n vertailuissa Elisa on paras ja DNA viimeinen - Teliaa pallotellaan siinä välissä. Tosin, on Teliakin sanonut olevansa nopein, samalla kun Elisakin mainostaa olevansa paras ja Omnitele on julistanut DNA:n parhaaksi. Eihän tässä ole mitään järkeä!

Kesällä 2008 DNA:n puhelinmyyjät esiintyivät Elisan edustajina.
Ote markkinaoikeuden väliaikaisesta päätöksestä - 2008:
DNA:n matkaviestinliittymiä on puhelinmarkkinoitu kevään ja kesän 2008 aikana Elisan asiakkaille antamalla asiakkaiden ymmärtää keskustelevansa Elisan liittymäpäivittäjän kanssa tai muutoin jättämällä selkeästi kertomatta, että kysymys on ollut DNA:n lukuun tapahtuvasta DNA:n liittymien ja palvelujen markkinoinnista. Kesän 2008 aikana DNA:n puhelinmarkkinoinnissa on lisäksi yhdistetty DNA-ryhmän osakeomistus Elisassa ja DNA:n matkaviestinliittymien tarjoaminen tavalla, joka on harhaanjohtanut kuluttajia ja ollut omiaan aiheuttamaan sekaannusta markkinoitujen palvelujen kaupallisesta alkuperästä. Elisan asiakkaille on muun muassa väitetty DNA:n ja Elisan aloittaneen yhteistyön, DNA:n ja Elisan olevan yhdistymässä ja jopa, että DNA omistaa Elisan asiakkaan liittymän ja koko Elisan.
Vuonna 2017 Elisa syyllistyi epämääräiseen matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointiin, josta Moi Mobiili Oy teki valituksen Traficomiin (Viestintävirasto). Vuoden 2019 alusta lähtien MOI on ollut DNA:n brändi.

Markkinaoikeuden ulkopuolella operaattorit viilaavat kuluttajaa silmään, myyvät liittymiä, joille lupaavat huimia nopeuksia, mutta todellisuus on karu. Keskimäärin liittymien saavutetut nopeudet jäävät hyvin kauaksi teoreettisistä nopeuksista. Vain noin 13-14 % teoreettisesta nopeudesta saavutetaan, joka tarkoittaa, että 600 Mbit/s nopeudesta saavutetaan noin 80 Mbit/s. Nopeat liittymät maksavat noin 50 €, mutta sille saa vastinetta vain 7 euron edestä, loput 43 euroa on ilmaa. Elisa on ainoa tällä hetkellä, joka ilmoittaa selkeästi liittymän ostotilanteessa vaihteluvälin, jossa liikkuu se todellinen nopeus. Elisa ilmoittaa 600 Mbit/s liittymälle 5-600 Mbit/s vaihteluvälin. Miksi me kuluttajat ja valvovat viranomaiset hyväksymme tällaisen?

Kertovatko tilastot, ken on maassa nopein? Eivät kerro ainakaan Omnitelen ja ECE:n tutkimukset, ne ovat vain mainospropagandaa. Operaattorit teettävät itselleen suopeita tutkimuksia ja tukeutuvat niihin - tutkimukset ovat ristiriidassa keskenään. Vaikka ehkä markkinaoikeus onkin todennut Omnitelen luotettavaksi vertailijaksi, niin itse en vakavasti katso näitä tutkimuksia, vaikka ovatkin suuntaa antavia. Täytyisi olla puolueeton taho, joka tekisi tutkimukset ja pyrkisi tekemään niistä jokaiselle osapuolelle tasaväkiset. Uskottavuutta ei paranna ainakaan operaattorien kulissien takainen iänikuinen kädenvääntö markkinaoikeudessa.

Itse luotan Speedtestiin, jonka katson joka aamu. Kun nopeuden tarkistaa tasaisin väliajoin, niin näkee mihin suuntaan nopeus kehittyy ja mitkä mahdolliset muuttujat siihen vaikuttaa.

5G tulee! Jää nähtäväksi, että miten se vaikuttaa asioihin - lunastaako odotukset.

21 kommenttia:

  1. Ei sentään nopeuksia ole mittaamassa julli IE,llä + HP,n pakettikoneella, ja toki sundspiderissä... Näin niinku muistoja verestäen nääs!

    Enivei, kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

    Näitä on kiva lueskella, tai siis sitä aapelista kertovaa piiitkää blogia. Kivoja kesän jatkoja kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hysss... en haluaisi tänne sitä IE-fanaatikkoa =)

      Vaikka hyvin tämän voi rinnastaa selainsotiin. Chrome vie, muut vikisee. Selaintesteissäkin usein tulee vastaan se, että kuka on tilannut ja rahoittanut tutkimuksen - se voittaa.

      Pssst.. Firefox tai Vivaldi =)

      Poista
  2. 3.7.2019 tamperelainen Harri osti Suomen ensimmäisen 5G-puhelimen. Elisan 5G-verkolla on tästä päivästä alkaen myös kaupallista käyttöä.

    DNA kertoi rakentaneensa 5G-verkon Poriin osana SuomiAreena-viikolle toteutettavaa DNA Älykotia.

    IS testasi Suomen ensimmäisen 5G-puhelimen. ZTE Axon 10 Pro 5G on ensimmäinen Suomessa myytävä 5G-puhelin.

    VastaaPoista
  3. Kukas sen kissan hännän nostaa muu kuin itse kissa, kaikki haluaa olla nopeimpia, ja parempia, mulle on ihansama se nopeus.

    Mulla oli Sonera ensin kun se vaihtui Teliaksi loikkasin DNA ja nyt Elisa kosii tuu meille ni saat lahjakortin 30 euroa ruokakauppaan, olikohan Prisma, ei ollu
    phishingiä.

    Ai niin joku valitti kun osti kännyy se meni Telialla pitemmän kaavan kautta, ja piti sitten erikseen peruuttaa mm. Teliatv, sanonpa vain että on vaarallista ostaa uusi känny kun kytkyjä ja miinoja pamahtaa.
    Telia tv wat, onko DNA tv kans, no on kuukkeloin! Saat DNA TV:n näkymään televisiossasi joko peilaamalla tai hankkimalla DNA TV Hubin. Miksi mulla soi korvaan tuo hubi, auts.

    Dna asiakkaana sain onnittelut jossa sekakuoro lauloi, Paff heräsi ja kertoi antaneensa mulle 20 euroa pelirahaa, voisin vannoa että aiemmin se on ollut 10 eur.
    Elisasta saa parempaa, ellei jopa parhaimpaa asiakaspalvelua kuin muualta ja jos toi DNA ja MOI (öllötys) alussa en edes ymmärtänyt mitämikä se on, kytkyilee nostan aika äkkii kytkintä.

    Muistan nähneeni otsikon että kolmannes jenkeistä luulee omistavansa 5g puhelimen, jotta ovatko he tyhmiä. Viranomaisilla on erimielisyyksiä koska 5g heikentää sääennusteiden tarkkuutta- Vaikka GSM Associationin mukaan näin siis ei ole.
    Itseäni ärsyttää miten moni tahtoo liittää kaiken nettiin, sähköhammasharjasta lähtien, ja hakkeroinnit lisääntyy.
    Mun tv tukee 4K mutta se on sama se, ainoa huoli on jos Netflix alkaa sorsii LG telkkareita kun neonmukaliianhitaastikäynnistyviä. Juuri sain postia että NF nostaa hintoja, ei ne paljoo noussu mutta kun katselen toisinaan isolta screeniltä NF leffoja, luontodokkareita etc, läppärillä katson myös sarjoja.

    Ja kun 5g on lapsenkengissä, ja toimii muutamissa kaupungeissa, niin halloo!
    Kaverilla on niin että sanoo vaikka Irvin, lähtee Goodmanit soimaan.
    Omenan iPhone ja SIRI. Ja Google kuuntelee, Amazon Echoilee, varmaan joku luulee että ei kukaan kuuntele mitä sanot, mulla ei ole vimpaimia joille puhelen, mutta samuuni tulee sillointällöin kuukkelin mikrofoni ja sano jotain, en ikinä sano mitään, mutta saatan huomata että se on napannu vaikkapa sanan voi wattu.
    Ja huomaan googlehaun hakeneen kaikki aiheet joissa lukee voi vattu.

    Siitä huomaa teknologian kaappaavaan niin mummut kiikkutuolista kuin perähikiän vaarin traktorilta, lonkerot ulottuu peräkammarin poikamiehiinkin.
    Ja se ominaisuus kun sormenjäljellä avataan känny, äkkii makaa kylmänä kujalla sormi poikki, myös kasvotunnistus on tyhmä, muka kätsyä.

    -C Horrorin äärellä

    VastaaPoista
  4. IE 4% Itse vain Chromeilen se sopii paremmin win10.

    Psst. SamanthaFox vie, Vivaldit vikisee.

    -C 5G sitten kun se on tätä päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään alkoi Porissa SuomiAreena. Aamu-TV:ssä näytettiin DNA:n älykotia ja oli mitä arvata saattoi. 5G:lle ei vielä ole hyödyllisiä käyttökohteita kodeissa. Esiteltiin älyjääkaappia, jonka ovessa oli kosketusnäyttö kuin puhelimessa - kuka sellaista tarvitsee! Jääkaapin sisälle näki puhelimesta (ei tosin ovilokeroita), kaupassa voi katsoa omaan jääkaappiin. Just joo! Onpa hyödyllistä.

      Jotenkin tuntuu, että olen kuin joku maalaispappa 1980-luvun alussa. Kyllä heinäseipäät on parempia kuin paalauskoneet! Ja sitten pakolla siirtyi paalauskoneeseen. Mulla on vähän sama suhde 5G:hen. Tuntuu, että sitä hypetetään liikaa - suuria lupauksia. Vielä 5G:llä ei ainakaan tee mitään. Keksimällä keksitään 5G-käyttökohteita, kuten tuo jääkaappi tai, että pesukone ilmoittaa kännykkään milloin pyykki on valmis - umpisurkeaa!

      5G-ajattelu pitäisi lähteä vähän laajempaa. Kun on nyt puhuttu, että lentäminen on saastuttavaa. Tältä pohjalta lähtisin rakentamaan valtion johtajille virtuaalista laajennetun todellisuuden kokoushuonetta. Nykyään poliitikot lentelevät ympäri maailmaa - mielestäni ihan turhaan. Suurin osa (turhista) tapaamisista voitaisiin hoitaa 5G-videoyhteyksillä, ei tarvitsisi aina lennellä. Jokainen voisi pysyä omassa maassaan, mutta olla kumminkin kaikki yhdessä. Samalla tekniikalla vanhukset tai muutoin heikosti liikkuvat voisivat "lomailla" ympäri maapalloa jne.

      Tällä hetkellä 5G:tä tyrkytetään, vaikka sille ei ole vielä käyttöä.

      Poista
  5. Omnitelen lisäksi DNA tukeutuu mainoksissaan Netflixin tutkimuksiin. Mutta mitä ja miten se mittaa.

    VastaaPoista
  6. Do dih rumppitaudin syytä, näyttää mallin miten pyöritään oman navan ympäri, ihan höpöjä.
    Elisan mainokset kyllä järsii, ja eikös ne pyöri mormonisaarnajien tapaan jenkeissä sekottamassa päitä, where is elisa, ihan kuin ne tietäiskin joten nekin mainokset näytellään jonkun taviksen takapihalla.
    Mutta oletetaan ihan aikuisten oikeasti.

    Hahah, itse muuttaisin viimeisten joukossa älykotiin, kuulostaa älywapaalta touhulta.
    Naurettavaa, mulle riittää älytönjääkaappini oven avaus ja vilasu, ja jos epäilee dementiaa, kirjoittaa lappuun ettei se hitsin sinappi vaan unohdu.
    Mun älytönpesukone piippaa ärsyttävästi kun on valmis, kerran seurasin kauanko se jaksaakin niin muutamia piippauksia tulee sit loppu.

    Kyllä nykyteknologialla pääsisi helposti vaikka crackerit pakattuna eväskoriin kuun juustoiselle(Gouda)pinnalle picknicille.
    50v kulunut aikaa suuresta askeleesta ihmiskunnalle, olen alkanut epäilemään.
    Toki se on kallista, mutta luulis joidenkin tahojen sponsoroivan kuulentoja.
    Aasinsilta:
    "Elon Muskin uusi Mars-raketti on kuin kopio Tintin kuuraketista."
    Olen ollut Tinttifani, kuten Musk, lainasin kirjastosta yks kesä kaikki Tintit, ja telkasta katsonut Tintti animaation, paitsi viimeksi se tais olla dubattu, jolle olen allerginen.

    Niinpä, uskoisin joka kolmannen vaan hinkuvan palmun alle, ja tekee vartin tapaamisen varsinaisen kohteen kanssa.
    Nojatuolimatkailua on harrastettu aina, sitä voikin verrata parempaan virtuaalimatkaan.
    Ja kun saa VR-lasitkin parilla kympillä- viidellä satasella. Kokemus on suht hurja, mitä olen testannut. 5G-virtuaaliympäristö saa siltäosin kannatusta.

    Myös googlemappaus on hauskaa, ja ei tarvi kasvattaa hiilijalanjälkeään, mappaan jos joku ystäväni on reissussa, en koskaan kun itse menossa reissuun, enkä kuule omatuntoni koputuksia.
    Myönnän että olen "hiukan" ajatellut asiaa, Finnair lupailee päästää vähemmän, ja myös SAS, mutta taitaa olla silmänlumetta, ja päästää vieläkin enemmän.
    Vaikka lentoyhtiöt ovat sitoutuneet kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ­ICAO:n ohjelmaan, jonka tavoitteena on lentoliikenteen hiilineutraali kasvu ensi vuodesta lähtien, niinkö?!
    Ranskalainen Think Tank The Shift Project on arvioinut suoratoiston tuottavan niin paljon hiilitonneja että se vastaa Epsanjan vuotuisia päästöjä, kolmannes aikuisviihteen katselusta.
    Netflix panostaa uusiutuvaan energiaan, ja hyvittää päästöjään, Elisa ilmoittaa tuottavansa suurimman osan sähköstään hiilineutraalisti.

    Jos haluaa pienentää omaa hiilijalanjälkeään, katso pieneltä ruudulta, känny tai tabu, wifin tai kiinteän yhteyden välityksellä, kuin mobiiliverkolla.
    Kuka nyt pyörittäis omaa suoratoistoa erikseen joka katselijalle, onhan perinteisen telkkarilähetyksen katsominen energiatehokkaampaa. Niin ja pointti: Katsele vähemmän.

    Laskin kerran oman hiilijalanjälkeni ja raskaimmat jäljet jäikin lentomatkustus ja asumisesta.

    -C kuparinkarvaista kuuta katsotaan väärinpäin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Euroopan komissio on antanut hyväksyntänsä kaupalle, jossa norjalainen Telenor ostaa 54 prosenttia operaattori DNA:n osakkeista. Kauppa vaatii vielä Suomen viranomaisten hyväksynnän.

      Elisa on kertonut mahdollistavansa ensimmäisenä maailmassa asiakkailleen 5G-verkon käytön myös ulkomailla roaming-verkkovierailun kautta yhteistyössä sveitsiläisen operaattorin Swisscomin kanssa.

      5G:n yhteydessä on usein mainittu IoT eli esineiden internet - kaikki on liitetty verkkoon kiinni. Joka johtaa siihen, että leivänpaahtimet osallistuvat kyberhyökkäyksiin Suomessakin. Kohta jokainen kone kodissa kuuntelee ja kuvaa sinua - ei hyvä juttu. Minunkin uusi TV tukee osin puheohjausta, mutta olen pyrkinyt siitä eroon (asetuksien kautta), pöytätietokoneesta olen estänyt sijaintitiedotkin, vaikka eihän sitä tiedä, että onko niistä asetuksista mitään hyötyä.

      Robottiruohonleikkuri varastettiin pihalta, poliisi löysi sen GPS:n avulla.

      Ulko-oviin on yleistymässä sähkölukot, onhan se kai hyvä kun ne toimii. Useimmat kai toimii paristoilla, joten sähkökatko ei haittaa. Jos päästää paristot loppuun, niin silloin oven avaaminen on kikkailua - ulkona täytyy olla varastossa varaparisto, jonka avulla oveen saa virtaa.

      SABRE-moottori lupaa mullistaa (avaruus)lentämisen.

      Poista
  7. Olinkin illalla kirjoittamassa, mutta kiire veti muualle.

    -Euroopan komissio hyväksyi maanantaina 16.7 yrityskaupan, norjalainen Telenor ostaa 54 prosentin osuuden DNA:sta, tosin vaatii vielä Suomen viranomaisten hyväksynnän.-
    Ha det!

    Miksi mitata kuinka nopsaan NF käynnistyy jos ei käytä NF.
    Tuota juuri tarkoitin että NF alkaa kyttää mikä tv käynnistää liian hitaasti NF, se alkaa sorsimaan niitä tv:tä. Mitä katsonut tv:ni käynnistää äkkiä kuten läppärini.
    Kun ensi valitsee että mä kyylään sitä, eikä kukaan muu.

    Tuon roboruohonleikkuri otsikon näin, ihan ekaks ajattelin että karkaspas se kauas hurr hurr... No varmaan pojat on poikia, ja lelu kiinnosti kuin kasa kiviä.

    Mullahan on roboimuri se juttelee: Ole hyvä lataa rumba, niin sambataan, no ei ehk ihan noin mutta alun ainakin, ilmoittaa myös errorit, jos näpyttelen siihen päiväykset etc se raahautuu ihan itse lataukseen, en ole viitsinyt.
    Se muuten tekee todella puhdasta jälkeä.

    Ed koira ei tykänny perusimurista, mutta rumban se antoi tuuppia vaikka, ja laiskasti siirtyi, jos siirtyi..katsoi vain halveeravasti, onko i h a n pakko!
    Tää nykyinen jalokivi sekään ei pidä perusimurista mutta ei myöskään rumbasta.
    Hauskoissa videoissa jengi pistänyt kissan pyörimään järkyttyneenä suolapatsaana rumbassaan, ja sit tönäsee porukoissa perheen makoilevaan koiraparkaan!

    Onko koira esine?

    Tiedän vain sähkölukkoja, muistan kakruna kun välillä ulko-ovi sanoi surrrr surrrr...oli häiriö. Saunassa on joskus sama surina mutta pitää nykästä kahvaa, se loppuu.

    Mullistus tosiaan-"Suurin haaste: Lämmönsiirtimen tehtävänä on jäähdyttää moottorin sisään virtaava ilma 1 000 celsiusasteesta 150 pakkasasteeseen sekunnin murto-osassa." Huimaa!

    -C Al Nair al Kent Kentaurin "mahassa oleva kirkas"

    VastaaPoista
  8. Niin ne ajat vaan muuttuu, ja ajatukset, mikäli siis kohta tarttee ajatellakaan juuri mitään. Robotit siivoo, leikkaa ruohon ja tiäs mitä superälyjä kulkee taskussa...Mulla oli Elisa viihde sun muut sieltä ennen, mutta ku Liiga oikeudet meni telialle ni loikkasi sinne. Oikeestaan paljoka noilla eroa sinänsä ole, ei edes hinnoissa. Puhelimessa 200 meganen, jolta siis irtoo joku 50-60 megaa. Aika paljo hukkuu johonkin, mutta kaippa paikkaki vaikuttaa paljo. Pitääpi testailla ku innostuu, siis jos. 5g,tä en paljo oo miettinyt, ihan riittävästi tuntus olevan tällä hetkellä. Reilu kaks viikkoa ja sit vois lonkeroida jopa. Ei ny kumminka peräkammarin perukoilla, vaan ns ,vierailla mailla

    VastaaPoista
  9. Nyt Elisa on keksinyt mainostaa näin:

    Tiedätkö mitä yhteistä on Kuopiolla, Jyväskylällä, Oululla, Vantaalla, Turulla ja Tampereella? Hienoja kaupunkeja kaikki, ja Elisalla on niissä kaikissa tutkitusti paikkakunnan nopein 4G-verkko.

    VastaaPoista
  10. Elisan puhelinmyyjät valehtelivat vuoden ajan järjestelmällisesti asiakkaille.

    VastaaPoista
  11. Operaattoreilla on valta aloittaa tietoliikenteen rajoittaminen, jos tilanne sitä vaatii.

    VastaaPoista
  12. Omnitele testasi jälleen DNA:n nopeimmaksi, mutta Boftelin mukaan Elisalla on kattavin 5G-verkko.

    VastaaPoista
  13. Tutkimusyritys Opensignalsin mukaan DNA:lla on nopeimmat mobiiliyhteydet Suomessa.

    VastaaPoista
  14. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kehittänyt uuden Bittimittari.fi-palvelun, jonka tarkoitus on tarjota suomalaisille puolueeton palvelu nettiyhteyden nopeuden ja laadun mittaamiseen.

    VastaaPoista
  15. Traficom:
    100 megabitin 5G-verkko kattaa suomalaisten asuinpaikoista jo yli 89 %, mutta maapinta-alan osalta kattavuus on huomattavasti pienempi.

    VastaaPoista
  16. Uudet luvut julki:
    Speedtestin mukaan yksi mobiilioperaattori tarjoaa edelleen selkeästi nopeimmat latausnopeudet Suomessa.

    VastaaPoista