maanantai 25. toukokuuta 2020

Postin tulevaisuus

SYKSYN 2019 POSTI-JUPAKKA
Postin toimitusjohtajaksi tuli vuonna 2012 Heikki Malinen, jonka valtakausi Postissa päättyi vuonna 2019 syntyneeseen työehtokiistaan. Posti suunnitteli alentavansa 700 työntekijän palkkoja. Postin johtajan Heikki Malisen palkka oli noussut neljässä vuodessa 65 %, hän tienasi kuukaudessa noin 82 500 euroa. Tällainen ei todellakaan näyttänyt hyvältä syksyllä 2019.

Samassa rytäkässä esiin nousi Postin golfosakesotkut vuonna 2015. Heikki Malinen halusi ostaa golfosakkeen, joka maksoi 30 000 euroa. Samaan aikaan Posti irtisanoi 300 henkilöä.

Heikki Malinen oli jo kaulaansa myöten suossa, kun ilmoitti luopuvansa kahden kuukauden palkastaan. Eihän se enää mitään auttanut, duunareilla palkka alenisi pysyvästi ja johtaja luopuu kahden kuukauden palkasta - mitä ihmettä Malinen oikein ajatteli! Rikkaat elävät kuplissaan. Eihän tällainen voinut enää jatkua, joten Heikki Malinen erosi Postin johdosta lokakuussa 2019. Postin uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Turkka Kuusisto, jonka palkka on puolet siitä mikä oli Heikki Malisella. Posti-jupakka johti myös Antti Rinteen eroon pääministerin tehtävistä ja saimme tilalle Sanna Marinin.

ITELLA-HARHARETKI
Vuonna 2007 Posti muutti nimekseen Itella, koska halusi olla kansainvälinen. Silloinen Postin toimitusjohtaja Jukka Alho perusteli muutosta:
Nimellä on IT-maailmaan viittaava saundi, se on lyhyt ja ytimekäs.

Logistiikka- ja IT-ratkaisujen ulkoistamista miettivä toimitusjohtaja ei välttämättä miellä meitä yhteistyökumppanikseen, jos meidät tunnettaisiin vain Postina. Yrityspuolella palveluihin kuuluu esimerkiksi asiakasyrityksen varastonhallinta, jossa Itellan ylläpitämä tietojärjestelmä hoitaa tavaroiden toimitukset ja tilaukset.
Tätä harharetkeä kesti vuoden 2015 alkuun - noin 7,5 vuotta. Itella-brändi ei vain toiminut. Heikki Malinen oli astunut toimitusjohtajaksi vuonna 2012 ja joutui vuonna 2015 toteamaan, että metsään ollaan menty:
Posti-nimi oli ylivertainen vaihtoehto. Kuluttajista ja yrittäjistä yli 80 % pitää Posti-nimeä sopivampana nimenä yritykselle.

Kahden brändin malli ei ole toiminut odotetusti. Se on myös tuonut yhtiölle ylimääräisiä kustannuksia.
Itella-nimeä eivät jääneet kaipaamaan kansalaiset, eikä edes kansanedustajat. Mitä tämä Itella-harharetki tuli maksamaan, sitähän Posti ei halunnut kertoa. Vuonna 2015 saatiin Postilta nihkeä arvio, Itella-harharetki söi pari miljoonaa euroa - mutta taitaa totuus olla jotain muuta.

POSTIMERKIT
Postimerkkien hinnat nousee 12.6.2020, hinta nousee 15 senttiä. Vuosi sitten hinta nousi 1,60 euroon, joten tänä kesänä postimerkki maksaa 1,75 euroa. Tällä(kin) kertaa muutosta perustellaan digitalisaatiolla, eli perinteinen kirjeposti on siirtynyt nettiin. Noin kymmenessä vuodessa kirjepostin määrä on puolittunut. Samassa ajassa postimerkkien hinta on tuplaantunut. Postimerkkien hinnat ovat nousseet vuosikymmeniä - joka vuosi. Vuonna 1999 koettiin huimia nousuja, joita tutki jo kuluttajaviranomainenkin.

2000-luvun puolella 15 sentin nousu on toiseksi suurin korotus.Vuonna 1999 hinta nousi kerralla 50 penniä ja nykyään voidaan sanoa, että se on sama kuin hinta olisi noussut 50 senttiä (muuntoluvut on unohdettu).

POSTIN TULEVAISUUS
Vuonna 2017 Posti päätti ettei enää jaa tiistaisin kirjepostia ja mainoksia. Vuoden 2020 kesällä Postia ei jaeta myöskään perjantaisin, siihen on syynä korona. Koronakevät on entisestään laskenut kirjepostin määriä. Taitaa jäädä pysyväksi, että vain maanantaina, keskiviikkona ja torstaina kannattaa odottaa postia.

Vuonna 2019 Posti arvioi, että kirjepostin jakelu voi päättyä kokonaan lähivuosina, jonka jälkeen uhkaa päättyä lehtijakelukin. Ehkäpä 2020-luvun lopussa Posti jakaa enää vain paketteja, koska muu postiliikenne on muuttunut kokonaan digitaaliseksi ja luemme vain lehtien nettiversioita.

Kesäkuussa 2019 uutisoitiin, että mm. Aamulehden varhaisjakelu siirtyy Postin harteille 1.1.2020. Vielä vuoden 2019 lopussa hehkutettiin ettei muutos vaikuta jakelun laatuun:
Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko:
Tilaajalle muutos ei näy oikeastaan mitenkään. Sama porukka jakaa lehdet samoilla ehdoilla, reiteillä ja työkaluilla.

Alma Manun paino- ja jakeluliiketoimintajohtaja Matti Käki:
Ajallinen ja alueellinen jakelun laatu pysyy ennallaan. Loppuasiakkaalle muutoksen ei pitäisi näkyä millään tavalla. Muutoksen taustalla on, että erityisesti jaettavien kirjeiden mutta myös lehtien määrä vähenee. Haluamme turvata sen, että lehtiämme pystytään jakamaan samalla laatutasolla kuin tälläkin hetkellä. Posti pystyy pyörittämään jakelua isommalla volyymilla, jolloin se on myös kannattavaa.
Tuli vuosi 2020 ja Aamulehden varhaisjakelun tila synkkeni, Postilla oli vaikeuksia varhaisjakelussa. Vielä maaliskuussa 2020 uutisoitiin Aamulehden ja Postin ongelmista. Siinä nämä herrat olivat oikeassa, että jakelun laatu ei muuttunut mihinkään - se oli edelleen surullisen huonoa. Merkittävä syy ongelmiin oli jakajien puute, mutta olihan Postille siirtynyt noin 750 jakajaa, joten miten heistä voi olla yhtä äkkiä puute? Syyhän jakajaongelmiin oli se, että jo kesällä 2019 moni jakaja oli lopettanut jakajatyön, kun tämä uudistus oli tullut julki. Toinen jakajakatoaalto oli ollut 1.1.2020, kun varhaisjakelu siirtyi Postille. Näin Postin varhaisjakelu putosi mahalleen. Uusia jakajia haetaan tietysti koko ajan, mutta vaihtuvuus on suurta - yhtä monta lähtee kuin saadaan palkattua.

Vuonna 2019, kun varhaisjakelu oli vielä Alma Manun harteilla, niin silloin varhaisjakaja olikin courier (mikä ihmeen courier!), tai heistä tehtiin sankari nimeltään yön tähti - hiukan ihmeellistä markkinointikikkailua. Posti sentään hakee selkeästi varhaisjakajia.

YHTEENVETOA
Digitalisaatio vähentää kirjepostia ja viimeisen naulan arkkuun lyö itse Posti. Kyseessä on noidankehä, kirjeposti vähenee, jonka vuoksi Posti nostaa joka vuosi hintoja. Kuluttajan ei ole enää järkevää ostaa postimerkkejä, joka johtaa siihen, että yhä vähemmän liikkuu kirjepostia - jonka vuoksi Posti nostaa hintoja. Posti jo kuin haluaakin eroon kirjepostista, koska se ei enää kannata. Lopulta Postin on hyvä sanoa, että kirjepostin määrä on niin pientä, ettei se kannata yhtään ja näin loppuu kirjeposti.

Kirjepostin jälkeen Posti lopettaa lehtien jakamisen, koska lehdet voi lukea netinkin kautta. Jäljelle jää pakettiliikenne, johon selvästi Posti haluaa keskittyä. Verkkokaupoista ostetaan yhä enemmän ja näin paketteja kyllä liikkuu.

Tällaisessa kehityksessä on uhkansa. On monia, joilla ei ole pääsyä nettiin ja digitaitoja, mutta he ovat marginaalissa, joten heidät on helppo jyrätä.

2010-luvulla Posti menetti hyvän maineensa, Itella-harharetkiä ja Postin johto sikailee minkä ehtii. Pitäähän hintoja nostaa, jotta johtajille voi maksaa miljoonapalkkoja sekä golfosakkeita, samaan aikaan, kun duunareiden palkkoja leikataan.

Kaiken näiden ongelmien lisäksi Posti sai vuonna 2020 tietosuojavaltuutetulta 100 000 euron seuraamusmaksun, jota Posti ei sulattanut.

Posti ajaa tietoisesti alas jakelujaan.

8 kommenttia:

  1. Heikki Malinen oli kyllä..tapaus.
    Hävetköön! Hieno blogaus taas kun tärkeä asia.

    Itellaa kummastelin ja olin että not!
    Ei raflannut idea IT ITE ITELLA Minusta tarvitsisi tarkistaa noiden postiökyjen palkkausta, ne mitään kansanedustajia ole, jotka nauttii kansalaisten selkänahasta revittyjä rahatukkoja.

    Posti alkoi mennä alamäkeen jo siinä kun sulkivat posteja, jotka siirtyi markettien nurkkiin. Kerran halusin antaa postille palautetta, yllätys; Mistään ei löytynyt silloin paikkaa minne voisi laittaa, en tiedä onko se muuttunut, ei kiinnosta enää.

    OHO, en tiennyt että nousee taas, pian yksi postimerkki maksaakin 5 eur...Tilaan sillointällöin postimerkkejä suoraan postin verkkokaupasta tai ostan jostain muualta. Ikimerkit siitä kivoja ettei hinnannousu kesken kaiken vaikuta.
    Olen aika pihikin uudelleenkäytän leimattomat merkit! Jep olen roisto.

    Postimerkkien nousu kyllä vaikuttaa ettei niitä hankita paljoa. Tarvitsen itse merkkejä kortteihin ja yhteen kirjeeseen, kirjoitellaan sillointällöin etanakirjeitä, koska se on hauskaa, se jatkuu todennäköisesti, vaikka vastapuoli pelkää että se loppuu postin toimesta.

    Aloitin kortteilun ja kirjeet kun olin about 13v. Silloin oli muotia hankkia ulkomailta kirjekaveri..mulla oli niitä kolme Caroline ja Jimmy asuivat Filipiineillä, ja Sally briteissä-sillon näin ekan kerran valkoisen tekokuusen, joka oli mielestäni brutaalia, mutta nykyään valkoisen tekokuusen ostavat ne joiden sisustus pelkkää aneemisen valkoista kaikkialla.

    Aivan, 50 penniä on 50 centtiä, annoit lahjaksi 50 markkaa joka oli pienin summa mitä voi antaa lahjaksi, jos annatkin 10 euroa se on häpeällistä, sen pitäisi olla 50 euroa. Hei haloo sehän on about 300 markkaa!
    Käänsin jonkun aikaa eurot markoiksi, mutta äkkiä se sitten unohtuikin. Penniä on ikävä.

    Ah ihmettelinkin kun perjantaina ei tullut postia, joko se kesäaika on sitten tullut, tiistain kyllä ymmärrän, ja Akkarikin tulee nykyään jo maanantaisin vaikka ennen tullut keskiviikkona, paitsi sain lehden jo tiistaina aiemmin ja pystyin hyvin toimimaan tietolähteenä Akkarin nettiforkalla.
    Akkarin nettisaitti muuttuikin aivan perseilyksi, vaikka sainkin pari kaveria jotka muistaa mut hyvin.

    Mulla on eri-ikäisiä ystäviä ja yksi vanhempi kertoi että kun oli lastentarhassa töissä sinne tuli postikortteja joissa luki jonkun nimi, osoite ehkä jotain muutakin. Vuosi oli ehkä 1979, kun sanoi ennen kasaria.
    Eli yleisradio kuukkeli-kisaan(yritin kuukkeloida tuota en löytänyt edes mutta yleisradion historian sitä voisikin lukea) osallistujat ei tietosuojaa vaan reippaasti postikortit eri päiväkoteihin materiaaliksi, ihan jees, tuskin väärinkäyttöä tuli. GDPR kaikkea, ja kuka maksaa vitosen kuussa jotta suojaa henkilötietonsa.

    Nykyään kai ei postikortti vastauksia lähetetä vaan osallistutaan netissä/meilillä.
    Yhden kerran lähetin postitse kuoressa erikoislehden ristikon.

    Meillä oli happeningia kun jakeluyhtiö vaihtui osa tuli luukusta osa meni postilaatikkoon.
    Courier haha miksei KURIIRI? Oikea courage.
    Eikä, itse pidän lehdistä, inhoan lukea niitä netistä. Täytyy saada lehti käsiin, voi lukea missä vain, mulle tulee lehtinä akkarin ja klassikon lisäksi kaksi lehteä toinen on lahjatilaus.
    Jep jos lehtijakelu menee finaaliin, lopetan kokonaan tilaamisenkin.

    Hahah luin aiemmin tuon postin saaman kakkumaksun ihan oma vika, mutta äkkiihän posti sen maksaa, jos kerta on varaa maksaa postiökyille hilloa mansikoilla.
    Voi posti sentään, milloinkas muutes keltainen postiauto pyöri maalaismaisemissa? Tarkoitan niitä ikivanhoja, ah kuukkeli kertoi että Finland postal Service 1963, no kiinnostaisi milloin ne alkoi ja loppui.

    C-pois pois postin tieltä, posti se kulkee keskellä tietä, postin tuli kulkea peninkulma..vaaksa väärin, virsta jonkkaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eipä nykyään taida olla kovinkaan monta kunnon postia, valtaosa on kauppojen nurkissa. Hyvä puoli on, että posti on aina auki, kun kauppakin auki.

      Huomasin saman, kun etsin paikkaa, mistä voi antaa palautetta Postille. Ainoa reitti voi olla hankkia tunnukset OmaPosti-palveluun, mutta eipä sitäkään kautta se ole kovin selkeää.

      Juu, käytännössä markan arvo hyppäsi euroon, vaikka laskennallisesti niin ei ole, mutta 50 euroa on nykyään kuin 50 markkaa. Aikoinaan sanottiin ettei homma mene tuohon, mutta niin vain nykyään ajatellaan.

      Juu, ennen muinoin TV-äänestykset oli postikortilla ja huima mullistava keksintö oli puhelinäänestykset - ei tarvinnut odotella viikkoja. Silloin ei ollut tietoakaan GDPR:stä.

      Kusti polkee.

      Poista
  2. Posti ilmoitti jatkavansa kesäkuun alussa aloitettua kevennetyn jakelun käytäntöä ainakin lokakuun loppuun asti. Kevennetty jakelu tarkoittaa, että pääsääntöisesti perjantain posti jaetaan jo torstaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtiosihteerityöryhmä ehdottaa, että postinkannossa siirrytään kolmipäiväiseen jakeluvelvoitteeseen. Kolmipäiväinen jakeluvelvoite tulisi aloittaa vuodesta 2022.

      Tämähän oli arvattavissa.

      Poista
  3. No kolmipäiväistä se on nytkin.
    Maanantaina perjantain postia että maanantain, ja tiistaina ei mitään,
    keskiviikkona tulee paljon postia, torstaina jaetaan myös mutta viikonloppu alkaa perjantaina joten ikke postia.

    Tuo järkkä on mielestäni jees. Vaikkapa heti mitä sitä vatkaamaan 2022 asti.

    C- Seems everybody's worried 'bout things that we are thinkin'

    VastaaPoista
  4. Posti on posti postipoika jakaa miten sattuu ja tappeluakin taitaa olla, osa tulee postiluukusta, osa meni laatikkoon ja vielä jonkun toisen lehti oli jaettu mun lootaan, tarvinnee jättää lootaan lappu ettei päiväpostia tänne, en ymmärrä miksi tarvii jakaa postia erikseen, voi toki olla että kesätyöläinen ajatellu pääsevän helpommalla.
    Sinne vaan lootaan ihan sama kenen lootaan. Pahimmillaan postia tuli yhden päivän aikana kolme kertaa erikseen, siitäkin siis riidellään ja palvelu huononee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postin uusin keksintö, vuoropäiväjakelu on aivan sekava. Postia tulee milloin mitenkin, aamulla, päivällä, illalla ja yöllä. Eihän siinä sitten tiedä mikä vuoro on milloinkin menossa. Keväällä alkoi ja vieläkään en ole saanut rytmistä kiinni. Parempi on sitten käydä postilaatikolla joka päivä.

      Poista