maanantai 24. elokuuta 2020

Tähteiden tähteet

Ne Idols- ja Vain elämää -tyypit

MTV3-kanavalla esitettiin vuosina 2014-2017 ja 2019 Tähdet, tähdet -musiikkikilpailuohjelmaa, jossa tunnetut suomalaiset musiikkiartistit kilpailevat keskenään. Jokaisessa jaksossa on eri musiikkilajityyppi (genre) tai teema. Tähdet, tähdet -ohjelma perustuu norjalaiseen Stjernekamp -formaattiin.

Huom. Googlen kääntäjä ehdotti, että "Stjernekamp" kääntyy suomeksi muotoon Tähtien sota (ottelu).

Vuonna 2020 Tähdet, tähdet -ohjelma siirtyi Nelonen-kanavalle. Miksi MTV3 luopui tähdistä? Vastaus on, koska niistä tuli tähteiden tähteitä - roskaa.

TÄHDET, TÄHDET -TUOTANTOKAUDET
Kausi ja vuosi Kausien esiintyjät Finaalilähetyksien katsojamäärät
1. (2014) Jari Sillanpää
Vicky Rosti
Olli Herman
Diandra
Timo Rautiainen
Irina
Laura Pyrrö
Stig (paikkasi Junon)
953 000
2. (2015) Mira Luoti
Waltteri Torikka
Markku Aro
Krista Siegfrids
Roope Salminen
Laura Voutilainen
Arja Koriseva
Jesse Kaikuranta
Jarkko Ahola
Anette Olzon
823 000
3. (2016) Evelina
Antti Ketonen
Mikko Alatalo
Arttu Wiskari
Pete Parkkonen
Eini
Johanna Försti
Essi Luttinen
Benjamin
694 000
4. (2017) Janna
Tomi Metsäketo
Erika Vikman
Elias Kaskinen
Erja Lyytinen
André Linman
Nelli Matula
Mikael Saari
Jannika B
Veeti Kallio
602 000
5. (2019) Ressu Redford
Petra
Jon-Jon Geitel
Heidi Kyrö
Samae Koskinen
Ilta
Kyösti Mäkimattila
Aurora
Jussi Rainio
Jonna Geagea
430 000
6. (2020) Suvi Teräsniska
Tommi Läntinen
Mikko Harju
Abreu
Konsta Hietanen
Hanna Pakarinen
Leo Stillman
HesaÄijä
Katri Ylander
Päivi Lepistö (paikkasi Pandoran)
ei tiedossa vielä
*Katsojamäärissä ei ole suoratoiston lukuja, vain ns. televisio.

Suomi on pieni maa, jossa on pienet musiikkipiirit ja kaikki tuntee toisensa. Ei niitä tähtiä  aivan valtavasti ole, äkkiä näkyy laarin pohja. Pari ensimmäistä kautta riitti vetoa, mutta jo 3. kaudella on havaittavissa, että laarin pohja on lähellä. 3. kaudella nähtiin Eini, joka on muisto 1980-luvulta. Essi Luttinen kaivettiin oopperamaailmasta ja Johanna Förstikään ei ollut aivan valtavirtaa, mutta hyvin pärjäsi. Benjamin... enpä muuta sano kuin, että voihan naamapalmu.

Vuonna 2017 4. kauteen antoi oman mausteensa Me Too -kampanja, mukana ollut Tomi Metsäketo potkaistiin Tähdet tähdet -ohjelmasta pois kohujen vuoksi. Soppaa hämmensi myös yksi ohjelman tuomareista Maria Veitola, alkoi hutkia, ennen kuin oli tutkittu. 4. kauden finaalia katsoi 602 000 katsojaa, joka oli kaukana 1. kauden 953 000:sta. 4. kauden katsojamäärät pysyivät melkein joka jakso reippaasti alle 600 000:n

4. kauden nostattamien pölyjen annettiin laskeutua vuoden 2018 ajan, jolloin ohjelma piti välivuoden. Vuonna 2019 MTV3 yritti vielä kerran, mutta veto oli täysin hiipunut ja laarin pohja näkyi. 5. kaudella ei ollutkaan enää mukana musiikkilajityypit, vaan laulettiin eri teemoja. Teema-muutos muutti ohjelman luonnetta, idea hävisi ja niin hävisi myös katsojatkin. Pääosin 5. kaudella katsojaluvut pyöri 400 000 tuntumassa, parissa jaksossa painuttiin reippaasti 300 000 puolelle. Finaalilähetys ylsi 430 000 katsojaan ja MTV3 teki omat johtopäätelmänsä - ei toimi enää.

TÄHDET, TÄHDET 2020
It's alive! Se elää! Vuonna 2020 Nelonen kaivoi Tähdet, tähdet -ohjelman haudastaan ylös ja sen näköinen se myös oli. Koska Tähdet, tähdet oli nyt Sanoman / Nelonen media alaisia, niin ohjelmasta oli tehty melkein eri ohjelma, nimi oli vain tuttu.

Aiemmin ohjelman pysyvinä tuomareina oli ollut Maria Veitola ja Juhani Merimaa sekä juontajana oli ollut Mikko Leppilampi (kukas muukaan), mutta eipä ollut enää. Edellä mainitut kasvot ovat profiloituneet Maikkarille, joten heidät oli täytynyt korvata Nelosen puolelta tutuilla kasvoilla.

Tähdet, tähdet 2020 juontaa Heikki Paasonen ja aisaparina sählää Tinni Wikström.

Heikki ja Tinni on nähty yhdessä myös Nelosen Paasosen polttaritoimisto -ohjelmassa ja Tinnin kesämökkiä on tuunatta Nelosen Huvila & Huussi -ohjelmassa. Paasonen on juontanut Nelosella The Wall Suomi -ohjelmaa. Heikki Paasosella ja Mikko Leppilammella oli vuonna 2012 yhteinen show, mutta ei ollut toista kertaa.

Maria Veitola korvattiin Anni Hautalalla ja Juhani Merimaan paikalle istui Mikko Kuustonen.

Nykyään Anni Hautala ja Tinni Wikström ovat tuttuja Radio Suomipopilta, joka kuuluu Nelonen mediaan. Nelosella Anni Hautala on ollut Kadonneen jäljillä ja kysellyt Mitä lapsesi tekisi? Kuten Tinnikin, niin Annikin päätyi Huvila & Huussi -ohjelmaan tuunaamaan (varmaan jo ex-)kesämökkiään. Näin se Nelosen sisäinen haku toimii - pieni piiri pyörii.

Mutta miten Mikko Kuustonen on päätynyt ohjelmaan, niin se taitaa selittyä vanhuksien päivätoiminnalla. Täytyyhän vanhuksellakin olla jotain hommaa päivisin. Mikko Kuustonen on tehnyt musiikkia 1990-luvulla, silloin oli hänen kulta-aikansa, joka hiipui 2000-luvun alussa. Musiikin jälkeen Mikko Kuustonen on otettu säälistä paneelishow-ohjelmiin. Vain elämää -ohjelman jälkeen Kuustonen sai revittyä yhden albumin ulos. On Mikko Kuustonen saanut jotain aikaan, nimittäin tyttäret Iinan ja Minkan.

Tähdet, tähdet 2020 tuomariksi Mikko Kuustonen ehkä päätyi hänen Kimpassa-ohjelman ansiosta. Nelosen väki on miettinyt, että kuka heidän varastossa olisi fossiilin ikäinen mieshahmo... Mikko Kuustonen! Sehän "ei" olekaan ollut vielä missään. Uudistettu Olympiastadion avattiin käyttöön ja siihenkin Nelonen oli työntänyt Mikko Kuustosen juontamaan. Onko Mikko Kuustonen jo uhka Heikki Paasoselle?

Tähdet, tähdet 2020 -kilpailijatkin on kaavittu laarin pohjalta.

Tommi Läntinen ja Mikko Kuustonen on sama henkilö (yleinen vitsi), ainakin Tommi Läntinen myös muistetaan 1990-luvulta. Tosin, Tommi Läntinen on tehnyt tasaisemmin musiikkia kuin Kuustonen. Läntisen Via Dolorosan lisäksi häneltä täytyy muistaa Syvälle sydämeen sattuu -biisi.

Pandoran oli tarkoitus olla mukana, mutta koronarajoitukset muutti suunnitelmia. Pandora on Ruotsin lahja Suomelle, olisi ainakin ollut siellä kuuluisalla 1990-luvulla. Jotenkin ihmeellisesti Pandora törmäsi suomalaiseen jääkiekkoilijaan Mikko Peltoseen ja nyt heillä on yhteinen asunto Vantaalla.

1990-luvun jälkeen Pandoralla meni heikommin ja päätyi laulamaan Suomeen haiseviin baareihin. Haisevista baareista hän päätyi Masked singer Suomi -viihdeohjelmaan (MTV3) ja nyt hän olisi ollut mukana Tähdet, tähdet 2020, mutta korona.

Pandoran pitkäaikainen ystävä Päivi Lepistö tuli apuun lyhyellä varoitusajalla. Lepistö kutsuu Pandoraa "ysärisiskokseen" eli Päivi Lepistökin muistetaan 1990-luvulta. Päivi Lepistö on Movetron-yhtyeen laulaja, "Sä oot mun Romeo, mä oon sun Julia..." jne.

1990-luvulta on myös Konsta Hietanen, hän voitti vuonna 1994 Tenavatähti-laulukilpailun. Hietanen kokeili myös elokuva-alaa ja muistetaan mm. Poika ja ilves -elokuvasta. Myöhemmin hän keskittyi vuosia jalkapalloon.

Konsta Hietanen teki "Jonna Tervomaat". Tervomaa oli 1980-luvulla lapsitähti, mutta unohti laulun ja alkoi pelata koripalloa. Jonna Tervomaa palasi musiikkiin aikuisiällä.

Näiden 1990-lukulaisten lisäksi mukana on Idols-porukkaa 2000-luvulta.

Vuoden 2007 Idols-kilpailun 2. Anna ABREU, joka on menestynein näistä kolmesta. Hanna Pakarinen, joka on Suomen ensimmäinen Idols-voittaja vuodelta 2004. Katri Ylander, vuoden 2005 Idols-kilpailun 2. Ylanderin laulu-ura on ollut hieman aallon pohjallakin.

Näin ollen Tähdet, tähdet 2020 -ohjelmassa on enimmäkseen laarin pohjalta kaavittuja henkilöitä, joiden parasta ennen päiväys on ollut aikoja sitten. TV-näkyvyydellä pönkätään heille uusia tuulia. HesaÄijälle kai haetaan muuten vain näkyvyyttä ja uskottavuutta (voihan naamapalmu).

YHTEENVETOA
Nelonen harrastaa ohjelmien "pummausta". Syke-sarjan otti, kun Yle luopui siitä. Sekä Big brother, Napakymppi, Idols ja Kadonneen jäljillä päätyivät myös Neloselle. Tähdet, tähdet -pummaus on kyllä uhkarohkea veto, kun katsoo ohjelman menneisyyttä. Edellinen  5. tuotantokausi oli lukujen mukaan aikamoista kuraa. Eikä Nelosen oma versio lupaa sen kummempia tuloksia.

TÄHDET, TÄHDET 2020 (sunnuntaisin klo 19:30)
Jakso- ja viikkonumero Keskikatsojamäärä esityspäivänä (TV)
1.  (33.) 459 000
2.  (34.) 456 000
3.  (35.) 531 000
4.  (36.) 224 000
5.  (37.) 222 000
6.  (38.) 228 000
7.  (39.) 235 000
8.  (40.) 312 000
9.  (41.) 256 000
10. (42.) 398 000 (Finaali)
Lähde: Finnpanel

Edellisen 5. tuotantokauden finaalia seurasi 430 000 katsojaa ja Nelosella alkanut 6. tuotantokausi (Tähdet, tähdet 2020) aloitti 459 000 katsojalla - jäädään alle 500 000:n vaikka siihen lisättäisiin suoratoistot. Yleensä 1. jakso saa kovat lukemat ja siitä ne laskevat loppua kohti. Aloitusjakso ja alle 500 000 katsojaa, ei lupaa hyvää menestystä.

Koska käytännössä Tähdet, tähdet 2020 on eri ohjelma kuin MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelma oli, niin Nelonen onkin aloittanut omissa tiedoissaan kausilaskurinkin ykkösestä (kausi 1.). Uusi kanava ja uusi ohjelma, niin juontajat ja tuomaritkin ovat uusia. Nelonen otti osan juontajista ja tuomareista Radio Suomipopilta ja loput (Paasonen ja Kuustonen) kaivettiin Nelosen kellarin uumenista.

Mikko Kuustosen lisäksi moni kilpailija on kaivettu 1990-luvulta - niin syvältä on täytynyt kaivaa kehäraakit. Heidän purjeisiin koitetaan saada uutta tuulta ohjelman avulla. Mukana on muutama, joiden ura ei tarvitse pönkitystä - he ovat niitä tähtiä, kuten Suvi Teräsniska ja ABREU. Muutama tähti ja loput on tähteiden tähteitä - täytehahmoja. Vain Katri Ylanderin voittanut Ilkka Jääskeläinen puuttuu, jonka Idols-voitto johti Pikku kakkoseen säämieheksi. Jääskeläinen ei miettinyt loppuun asti, Idols-maailma ja hänen oma arvomaailmansa eivät sopineet yhteen.

Nelosen Tähdet, tähdet 2020 on kuin varjo entisestä, ehkä yksi syy on korona, jonka vuoksi yleisö puuttuu. Anni Hautala ei ole Maria Veitola, eikä Mikko Kuustonen ole Juhani Merimaa. Tunnelma on kuin Kouvolan rippileirin iltanuotiolla.

4 kommenttia:

  1. Tähdet tähdet ovat mulle tähdenlentoja, ei kuulu katsottavien listoille.
    Aika ämpärinpohjaa mennään kun katsoo!

    Taas sellasta suhmurointia ja lapset siinä hyörii.
    Ainoa mitä olen katsonut on tuo The Wall Suomi, ja Masked singer Suomi. Alkuperäinen oli vain parempi.
    Olen niin väärää muottia etten ymmärrä miksi pitää kierrättää ja sama paska eri paketissa kuitenkin.

    Ainoa joista pidän on Veitola ja Leppilampi, niihin en kyllästy.
    Tommi Läntinen on inhokki, jo pienempänä jos se näkyi telkkarissa huusin vaihtakaa kanavaa ennenkuin oksennan, SIIS mä pienenä!
    Välillä mua kidutettiin ja kiusattiin Läntisestä, tyyliin: Hei katos sun suosikki!
    Sen takia en kestä katsoa häntä vieläkään! Hrrrrh!
    Eikä tuossa revohkassa olekaan mitään mikä kiinnostaisi.
    Todellakin kopisteltu laarinpohjaa, :roll:

    Syke sarjakin on taputeltu, leffakin tulossa heti, päähenkilöinä Riku Nieminen ja Iina Kuustonen, mainostettu että oikein thrilleri, en aio nähdä ellei se tule ruutuun, tuli ihan mieleen Downton Abbey-sarja johon hurahdin, ja piti mennä myös katsomaan Downton Abbey the movie, se oliki eka ja toivottavasti vika kerta ku yksin meen jotain leffaa katsomaan..

    Innostuin ruudusta katsomaan NetFlixin alunperin olevaa sarjaa Hemclock grove. Oikein kolme kautta, mutta olen vielä ekassa kaudessa. katsoo nyt tuleeko Ruutuun mitään kivaa jos ei niin se on morjens tai pidän sen muumioituneen maksutyylin.
    Napakymppi oli parempi ennen nyt semmonen tissiseinämä ja wannabe haluaa telkkariin.

    Samoin Sampon videot olivat huippua, mutta wannabe tubettaja hyppää Sampon saappaisiin ja tekuulla uppoaa niihin.
    Periaatteesta en aio katsoa yhtään wannabe sampoa, jos kaipaan naurua katson tubesta miten "iso venäläinen kännissä vierii järveen nukkumaan!"
    Tai the best Kestonaurua!

    Olen toisiaan ihmetellyt minne joku vaikkapa talentvoittaja on kadonnut, sama myös Idols etc aina ei näy missään esim Beatboxing.
    Vaatiko sekin oikeaa talenttia..katoaminen nääs.

    Kylläpä nauratti tuo Ilkan kohtalo Pikku Kakkosen säämieheksi kelpaava.
    No en katsele Pikku Kakkosia joten olin tietämätön tuosta.
    Kaikkein paras on Säätieteilijä.!

    Sum summarum!
    En aio kuluttaa aikaani Tähteisiin odotan Veitolan yökyläilyä!


    C- Voi peura!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, sulla on Tommi Läntinen -fobia =)

      Syke alkaa näkyä taas ilmaiseksi LIV-kanavalla syyskuussa.

      Sampo sai potkut vähän ikävästi. Roni Bäck ei pysty korvaamaan Sampoa, mutta ehkä sitten Roni vetoaa nuoriin, Tubekansaan.

      Onkohan Idolsissa Hanna Pakarinen ja Diandra ainoat voittajat, jotka ovat menestyneet paremmin. Tilastollisesti Idolsia ei kannata voittaa, koska 2. ja 3. menestyy paremmin kuin voittaja:

      Antti Tuisku oli 3. (Hanna Pakarinen oli 1.)
      Anna Abreu oli 2. (Ari Koivunen oli 1.)
      Anna Puu oli 2. (Koop Arponen oli 1.)
      Pete Parkkonen oli 3. (Anna Puun jälkeen)

      Heitä jotkut voivat luulla voittajiksi, mutta eivät ole.

      Sama kaava on Voice of Finlandissa jne.

      Ilkka Jääskeläisen tapaus on ehkä koomisen surullinen.

      Poista
  2. HesaÄijä ja Leo Stillman putosivat ensimmäisenä. Hiukan yllätti, että he lähtivät ensimmäisinä, ysärivanhukset pitivät pintansa.

    Katsojamääräkin nousi kummasti 3. jaksossa, ehkä syy oli putoamisjakso.

    VastaaPoista
  3. Hyvä Sampo, bullat uuniin eikä jää tuleen makaamaan.
    Sampoa kohtaan kaikki hyvä, vaikkei arvostanutkaan mun kielioppiani, emmä mitään urdua kuitenkaan "puhunut"!
    Ymmmärsin kyllä että telkkari wannabe nuorekas, mä en pidä edes Ronista!
    Mua ärsyttää!!

    Noo näin vähän, siis mitä, eikös se ollutkaan joku räppikisa, hesaäijä oli parhain, no en nähnytkään muita kuin hesaäijän ku Hannan ja jonku muun esityksen.
    Hannakin on tubettaja tai ainakin oli.
    Niin juu katselin että tenavatähti on kasvanut mieheksi, toinen väitti että se oli joku idols. Eiku kuukkeloimaan, ja tenavatähti tuli astinlaudaksi, hienoa että yksityiselämästä löytyy viisi pikku konstaa.

    Sori jos putosin kyydistä, eli ei ole mun suosikki koko juttu vaikka juontaja onkin ihan ok. Ja se on tärkeää!

    Niin sori sori Läntinen. Ei tässä tasossa, siis olemme eri tasoilla.

    C- Oh Lord!

    VastaaPoista