sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Big Brotherin jälkeinen masennus

Oletko valmis Big Brotheriin, tunnetko itsesi?

Eron tai synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kuulee puhuttavan, mutta on myös Big Brotherin  jälkeinen masennus, josta vähemmän puhutaan. Tänä vuonna kaksi vuoden 2019 BB-kilpailijaa on puhunut aiheesta vähän enemmänkin.

Big Brotherin jälkeinen masennus, kuinka yleinen se on, sitä yritin selvittää. Koska en muista, että aiheesta oltaisiin menneinä vuosina puhuttu paljoakaan - juuri yhtään. Big Brotherin jälkeisellä masennuksella tarkoitan nyt lähinnä BB-kilpailijan mielenterveyden muutoksia ohjelman jälkeen, muutoksia, jotka johtuvat liittyen jotenkin BB:hen.

Tehdessäni taustatutkimusta, en juurikaan löytänyt BB:n historiasta tapauksia, joista olisi julkisesti puhuttu. Joitakin viittauksia löytyi nimettömiin henkilöihin, että jotkut olisivat joutuneet Big Brotherin jälkeen jopa ns. suljetulle osastolle, mutta niistäkään en tiedä, oliko kyse suomalaisista.

Moni suomalainen BB-kilpailija on potenut eri asteisia mielenterveysongelmia ennen BB:tä. On ollut koulukiusaamista, masennusta ja ruokaan liittyviä ongelmia. Big Brotherin aikana, BB-talossa on ollut masennusta ja mielenterveys on muutenkin saattanut olla heikoilla jäillä. Mutta Big Brotherin jälkeisistä ongelmista on vähemmän puhuttu ääneen.

TARINA
Psykologiaa opiskeleva Tarina koki elämänsä häpeällisimmän päivän 1.9.2019, kun hän astui BB-taloon. Hän kuvitteli olevansa tilanteen "herra", mutta toisin kävi, itsekontrolli petti. Psykologiaa opiskeleva Tarina järkyttyi myöhemmin omasta käytöksestään. Tarina oli BB-talossa... nooh.. sanotaan, että yltiöpositiivinen ja astui heti muiden "omaan tilaan". Tullessaan ulos BB-talosta, tajusi Tarina asian ja masentui kuukausien ajaksi. Tarina ei voinut oikein syyttää muita kuin omaa itseään... ja hitusen ohjelman leikkaajia. Lopulta hän selätti "möröt" ja pääsi masennuksen yli.

EEVIS
Eeva-Leena (Eevis), akateemisesti uskottava ja Mensan ex-jäsen osallistui myös vuoden 2019 Big Brotheriin. Vaikka Eevis on harkitsevan analyyttinen, niin alle viikossa hänelläkin petti itsekontrolli ja tapahtui asioita, joita hän oli pitänyt mahdottomana.

Big Brother aiheutti Eevikselle pahemmat traumat kuin Tarinalle. Eeviksen ongelmien ydin taitaa nukkumaanmeno-episodi. Eevis oli tottunut valvomaan yöt ja BB:ssä se ei onnistunutkaan. Kohta vuoden ajan Eevis on kärsinyt mielenterveysongelmista, jotka johtuvat BB:stä. Eevis ei voi puhua suoraan kaikkea mitä haluaisi, koska häntä sitoo (riisto)salassapitosopimus. Eevis mainitsee nimeltä henkilöitä BB-tuotannosta, joita pyörii hänen painajaisissa. Painajaisissa pyörii myös tosi-TV-psykologi Laura Stenroos sekä eräs Iltalehden toimittaja, jota Eevis ei saa nykyään mainita nimeltä blogissaan.

Huom. minä luin Eeviksen blogikirjoituksen, ennen kuin Iltalehti pyysi siihen sensurointia, joten taidan muistaa ko. toimittajan nimen - Mari Pudas se ei ole.

Eräällä videoblogillaan Eevis kertoo, että vuoden 2019 Big Brotherissa tapahtui raiskaus (uhri ei ollut Eevis itse), jota ei nähty edes BB:n 24/7-striimissä - tapauksen osapuolet ei halua julkisuutta asialle. Ketään ei kyllä taidettu heittää vuonna 2019 BB:stä ulos minkään tuollaisen syyn vuoksi, joten onkohan edes tuotanto reagoinut mitenkään. Vaikka Eevis saattaa olla hieman "epävakaa", niin enpä usko, että Eevis repii juttujaan aivan tyhjästä.

Huom. valtakunnansyyttäjä on viimeisen vuoden aikana aloittanut tutkinnat ties mistä. Eikös raiskausvihjailut ole jo sen verran vakavia, että sitäkin voisi tutkia, onko niin tapahtunut.

HARKITSE VIELÄ KERRAN
Jos pohdit osallistumista Big Brotheriin, niin harkitse vielä kerran. BB:n kautta voi saada helpostikin "julkkis" -leiman, mutta sillä on usein kova hinta. Julkisuuden henkilö menettää ison palan yksityisyyttään. Kaikki tunnistavat sinut, mutta sinä et tunne heitä. Aina julkisuus ei ole positiivista, sinuun saatetaan yhdistää negatiivisia asioita.

Vaikka Tarina ja Eeviskin kävivät psykologin juttusilla ennen BB-taloon menoa, niin kumminkin jotkin seikat yllätti heidätkin - vaikka toinen opiskeli psykologiaa ja toinen oli analyyttinen sekä looginen. He läpäisivät BB-tuotannon psykologisen seulan valintavaiheessa - mutta siihen ei kai paljon vaadita.

Oletko valmis uhraamaan yksityisyytesi ja ehkä myös mielenterveytesi? Maailmasi muuttuu silloin, kun astut BB-taloon ja muutos selviää sinulle, kun poistut BB-talosta - tuttu ja turvallinen on muuttunut. Joillekin muutos voi olla liikaa ja mielenterveys horjuu, jos ei romahda täysin.

TV-tuotantoryhmät tekevät työtään ja muovaavat ohjelmaa haluttuun suuntaan, leikkaamalla materiaalia, jota BB-asukas itse tuottaa. Osallistuja joutuu allekirjoittamaan salassapitosopimuksen (joidenkin mielestä riistosopimus), jonka turvin tuotanto voi toimia melkein miten tahtoo. Jälkikäteen jo näytettyä materiaalia on mahdoton enää perua, vaikka sopimuksissa lukisi mitä.

Jos sitten mieleltään järkkynyt osallistuja alkaa vaatia ohjelman jälkeen oikeuksiaan, niin TV-kanava marssittaa esiin lakimiesarmeijan, jolla nitistää heti ehkä hieman epävakaan ihmisen. Yleensäkin se menee niin, ei normaalilla pienellä ihmisellä ole juurikaan mahdollisuuksia vaatia oikeuksiaan, jos vastassa on suuri kasvoton koneisto. Olemme koneistolle vain inisevä kärpänen, joka on heidän helppo liiskata mitättömänä.

Harkitse vielä kerran.

Lisäys 23.9.2020:
Eevis kritisoi BB-tuotantoa kovin sanoin. Vuonna 2014 BB-tuotanto suuttui BB-Jussille, kun hän rikkoi salassapitosopimusta. Jussin suunniteltu osallistuminen BB Extra -ohjelmaan ja finaalilähetykseen evättiin. Jussi taisi osua arkoihin paikkoihin, kertomalla tilanteista, jotka vain tapahtui hänestä riippumattomista syistä. Nämä asiat johti BB-tuotannon uhkailuihin ja lopulta Jussin esiintymiset evättiin.

Tältäkin pohjalta miettien, on syytä uskoa, että Eevis puhuu totta.

Lue myös:
Tosi-TV-ohjelmien salaiset sopimukset

24 kommenttia:

  1. Kohta taas kytätään, jos kytätään.
    friikkihuveja koko BB, sinne otetaan mahdollisemman sekalaista seurakuntaa, ja jos liian pyhäkouluksi muuttuu niin sekaan viunaa ja kikkeliskokkelis..mitäs lährit.

    Yks kaverini puhui aikoo BB taloon, sanoin sitten en tunne sua enää, tais mieli muuttua.
    Olen kyllä kuullut kaiken, siis aivan KAIKEN masennuksesta.

    Luin jostain kenties jenkki BB kun olivat talossa kun ulkomaailmassa kaatui väkeä koronan takia, he olivat shokissa kun tuollaista oli sillävälin ku he olivat herran kukkarossa.
    Aatellaas olet jonkun viikkoa maakuopassa, ulkopuolella onkin oikea Cloverfield, masentuuko vähän vai paljon.

    Enkä ole yhtään varma katsonko aloitusta, maybe edes sen verran.
    Tulee varmasti lisää tarinoita ja eeviksiä.

    Jos olet vähän masis mene BB ja tulet ulos olet vielä vähän vähemmänenemmän masis.

    C- Friikki

    VastaaPoista
  2. Sekalainen sakki juu.
    Kiintiöpissis
    kiintiöhomppeli
    kiintiöpomottaja
    kiintiövanhus
    Heyy oliko vanhin 53v olin aika pettynyt että BB keski-ikä on 25.
    No, mulla kun on se ruutumuseopalvelu näin kun he juoksivat hamsterinpyörässä kypärä päässä, kyynär- ja polvisuojat, ah nauroin!
    Timo sanoi: Unicorn paidassa ei hengitä, tuli pikkasen hottia, juostessa hamsupyörässä.
    Kiintiöpissis ei varmaan pärjää kauaa kun kynnetkin kasvaa muutamassa viikossa yli.

    Kati joka ekana astui taloon sai 25v kuulla sairastavansa MS tautia, voi surku, ja niin pirteä pakkaus!
    Suosikkeja on muutama.
    Ah toinen kaverini kertoi hakeneensa BB taloon, valinta ei osunut häneen, koska kiintiöhomppelin virka täytettynä.
    Luulen ettei hänen psyyke kyllä olisi kestänyt, koska yhä rikki ankaran koulukiusauksen takia.
    Sillä on pitkä jälki, jopa koko elämän mittainen!

    C- Walk on, walk on
    With hope in your heart
    You'll never walk alone

    Gerry & the Pacemakers

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sami on omiensa sanojenkin mukaan mennyt taloon trollaamaan. Syö vain lihaa, kannattaa Paavo Väyrystä ja on (mukamas) vapaamuurari. Eikö enempää ole keksinyt provoaiheita.

      Muutama nainen voi lyödä miehille luun kurkkuun, jos tulee kunnon kilpailutilanne. Oli muutama liikunnallinen nainen, kuten se Kati ja joku nainen oli menestynyt armeijassakin hyvin. Kyllä näistä aineksista soppa saadaan.

      Poista
  3. Armyvaratuomariasianajaja on kova luu monelle pullamössölle.
    Äänestin sitä Arttua, vaikka pari muutakin on suosikkia.
    Sami on melko vekkuli omaa saman ammatin kuin allekirjoittanut.
    Kyllä uskon että moni lähti innosta vavisten taloon, mutta sen useamman eksyminen mukavuusalueen ulkopuolelle aisti.

    En aio ruuduttaa koko BB en lue edes IS asiasta enempää.
    Raju ihmisoravanpyörä..jesh joku sanoi juuri haluavansa oravanpyörästä pois sinne BB ja joutui heti back. Hekoheko!


    C- Tule tule hyvä soppa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sini on käynyt RUK:n ja asustaa BB-talossa ja Sami "Kessu" on BB-mökillä - eri porukoissa. On hauska nähdä, että sanooko Sini ääneen, että hän on ollut armeijassa ja RUK:issa, kun porukat yhdistyy joskus. Vai onko Sini hiljaa ja katselee, kun trolli-Sami kukkoilee armeijajutuillaan. Jonain sunnuntaina sitten Elina Kottonen paljastaa asian Samille. Tosipaikan tullen Samia taidetaan viedä 6-0. Vapaamuurarit ei ole kuulleetkaan Samista.

      Sami on trollannut koko ikänsä, mutta muuttuukohan meno, kun astuu BB-talosta ulos - maine mennyt, BB-trolli-Sami -leima otsassa.

      Poista
  4. En tiedä onko porukat jo yhdistettynä, vai mikä on että pitää olla eri sakissa?!
    Tulisi paljon hauskempaa kun porukat yhdistyisivät, sen enempi sormia soppaan.

    Ee..juttelivat koska paskannut, varmaan siellä pidätellään ja kärsitään ummetuksesta, joku sanoi että armyssa ollessa 8 päivää pystyi olemaan paskomatta.
    Olin ihan hohhoijaa tuota keskustelun tasoa, onko se tärkeää kuka paskoo ja koska.
    Oliskos kamera vessassakin, jaa-a syntinen kylppäri kyllä on.

    En ole pariin päivää katsonut BB telkkarikin on toisella kanavalla.
    Mun pitäis tarkistaa kuka on kuka. Joku triangeli siellä oli, mitä väliä on jos joku tuntee toiseen vetoa, jos kumpikin on VAPAILLA markkinoilla?
    Mitä se tunteilu liikuttaa VARATTUA?
    En lukenut juttua näin otsikon.

    C- Ei kyttää ei ei ei ei ei

    VastaaPoista
  5. Nelosen Big Brother -ohjelman tuotanto on saanut poikkeuksellisen paljon kipakkaa palautetta katsojilta.

    VastaaPoista
  6. OHOH!
    Hämmästyin miten luomuliisaminna oli nimettynä, pidin häntä BB-hiirenä.
    Sami kiintiötrollaaja, voih en ole katsonut BB vieläkään, taitaa olla mulle yks ja sama kuka sieltä palaa omaan arkeensa.

    Pitäiskös koko BB lakkauttaa ja ampua kuun pimeälle puolelle?

    C- minkäs sille dammit vie mahtaa!?

    PS. Katsoitkos tulevaa Masked Singer hahmokavalkaadia?
    Laiskaus laiskiainenko söpö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki turhat tosi-TV:t voisi lopettaa, mutta missä menee turhan raja. Mitä meille jäisi, nykyän kaikki on tosi-TV hömppää.

      Katsoin Määsk sinneriä - miksi sekin on nimetty englanniksi! En nyt muista kaikkia hahmoja.

      Poista
  7. BB Sinin aviomies hakee avioeroa, mitä tuumaa Sini kun poistuu talosta?
    Tein pikaisen puskishaastiksen ja tulos oli on se rankkaa kaikille..onko?

    Taantuuko ihminen talossa neandertalilaiseksi jota pidettiin usein raakana, tyhmänä ja alkukantaisena ihmisen ja simpanssin välimuotona sekä tiettyjen nykyisten ”alempien rotujen” sukulaisena. (Olkoon vain väärä kuvitelma, turhaan tuotakin on goldistettu ja glorysoitu, vai onko joku elänyt tuota kautta!)

    Jos sulla olisi parisuhde/naimisissa ja hän menisi tuonne BB taloon, missä menisi rajasi?
    Katsoisitko 24/7 mitäs se oma mussukka sielä talossa oikein tekee?

    C- Digging for diamonds finding dust

    Mä katsoin hahmot läpi, "jäärouva" taitaa olla Cristal Snow, jos se olisi kompahahmo.
    Joskus suomennokset pissii liikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BB-taloon on luotu tietyt olosuhteet ja osana on myös ihmisen oma luonne. Ei kai sitä osaa ennakkoon ajatella miten käyttäytyy talossa, vaikka ehkä luulee tietävänsä. Hyvin koulutetutkin sekoilevat BB-olosuhteissa. Itse en ole yhtään sellainen ihminen, joka haluaisi mennä BB-taloon.

      Jos puoliso menisi BB-taloon, niin pitäisihän sitä katsoa enemmän kuin päivän koosteet, mutta eihän siitä mitään tulisi, jos katsoisin muutaman kuukauden 24/7 pelkkää BB:tä.

      En minäkään olisi hyvällä katsonut, jos Sini olisi ollut puolisoni. Erikoista on, jos varattu ihminen nukkuu yöt ns. lusikassa. Artun käsi oli peiton päällä, niin mitä Sini teki. Siirsi yön pimeinä tunteina Artun käden peiton alle, ties minne.

      Sini on lakialalla ja hoitaa mm. seksuaalijuttuja jne. Hän on miehensä firmassa töissä. Taitaa Sinillä olla vaikea tulevaisuus. Uskottavuus meni BB-talossa ja mahdollisesti myös mieskin jätti, voi olla edessä ainakin työpaikan vaihtokin.

      Määsk sinnerissä joku juu taisi muistuttaa Cristal Snowta, joka on yksi BB:n käsikirjoittajista.

      Poista
  8. Aivan pitäisi olla jo first place, onko luonteenpiirteissäkin sen verran heikkoutta, että on vaarana suljetussa tilassa hieman riehaantua.
    Itse olen järkyttävän vanhanaikainen, vaikka joutuisin purkkiin
    Zippendales seurana, mun raja menisi siinä että halia saa ei muuta.

    Enpä ole nähnyt tuota mistä kerroitkin, en minäkään Sinin miehenä sulattaisi asiaa, en edes jos Sini sitten päätti poistua talosta.
    Jos ongelmia on niitä on, sama edessä jossain vaiheessa.
    Koska en tunne Siniä enkä hänen miestään heidän avioliittoa, vaikea sanoa kaatuiko se tuohon suhmurointiin.
    Ei mene ymmärrykseen, eikä selitys BB talo ole pätevä.

    Mä voisin halutakin taloon, toisaalta taas en.
    Aviopuoliso voisi katsoa vaikka 24/7 ja jos taas aviopuolisoni menisi BB taloon, en ole ollenkaan varma haluaisinko tiirailla 24/7-
    Erikoista..

    C- If you wanna talk then I hit you with that uzi
    Ohoh omg!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Big Brother -ohjelmaan osallistuminen kostautui raskaalla tavalla juristina työskentelevälle Sinille. Sini on joutunut sivuun asianajotoimistosta, jossa hän työskenteli.

      Tätä ei ollut vaikea arvata. Jälleen akateemisesti uskottava ihminen ei tuntenut itseään.

      Poista
  9. "Kun BB-tuotannolle selvisi, että Sinin mies hakee avioeroa, hänet poistettiin talosta."
    Aijaa luulin että Sinille kerrottiin asia ja sitten Sinille tuli hätä ja halusi poistoon.
    Mutta siis, tuon lukiessani kuvittelin että niitti tuli jo siinä että Sini otti ja lähti mokaaman BB taloon, "vei lokaan arvostetun asianajofirman."
    Jos, niin miksi keskeytti vai keskeyttikö, mä kun en ole seurannut vähääkään koko BB! Oravanpyörästä toiseen.

    C- Don´t wörri bii häpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BB-tuotanto ei ole sanonut miksi Sini poistui, mutta voimme vain olettaa, että hän päätti itse poistua, kun sai kuulla avioerosta. Ei Sini juu ainakaan parantanut miehensä mainetta.

      BB-talossa Sini oli puhunut ikävään sävyyn miehensä exästä eli miehen lasten äidistä. 5 päivää BB-talossa ja Siniltä lähti mies, työ ja mahdollisesti asuntokin. Ei voittanut 30 000 euroa, vaan menetti ainakin sen verran.

      Poista
  10. Sen kun tiivistyy..joukkotyhmyys.
    Onko Arttu heikko, kun hikoili peiton alla Ellan käsittelyssä!?
    Oliko blow job joku kysyi, ja Clinton-Lewinsky-skandaali muuttui Artu-Ella skandaaliksi, hand job ja tahra mekossa.
    No comment!

    C- Mitä suurempi vaiva,
    sitä suurempi ilo
    – Publilius Syrus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artun ja Ellan säätäminen on minua ihmetyttänyt, jotenkin ihan eri paria.

      BB:n sivuilla Arttua kuvaillaan muun muassa:
      Nivalasta lähtöisin olevan miehen suurimpia vahvuuksia on taito pitää pää kylmänä ja toimia rationaalisesti tiukoissa tilanteissa.

      Ei tainnut Artun pää pysyä kylmänä.

      Poista
  11. Katsoin peräti kaksi minuuttia BB ja iski myötähäpeä. So sorry BB.

    Kyllä siellä sekoaa vahvuudetki ja taannutaan olotilaan joka on epänormaalia.
    Nyt alkoi Arttu-Ella(helpotti Artun oloa)tuntumaan naurettavalta. Varmasti suosioo tuli BB 24/7.

    BB jälkeen tulee talosta ulos kilahtaneita, voisin olla itse jopa vaarallisen kilahtanut.

    C- Hell is other people
    -Jean-Paul Sartre

    VastaaPoista
  12. 2021 syksyn BB:ssä Katja lyyhistyi lattialle häätölähetyksen lopussa. Katsojat huolestuivat.

    Aika näyttää, kuinka BB-tuotanto hoitaa jutun, miten BB-Katjan käy.

    VastaaPoista
  13. Big Brother 2022 -asukkaat syyttävät toisiaan kiusaamisesta.

    VastaaPoista
  14. Äänestin jaloillani Reoo, aika alusta jo, katsoin siis ketä kaikkia sinne taloon menee, ja heti Reeo Reeo!
    Mutta ei herkkiä asukkaita saisi olla, joukossa kun tyhmyys tiivistyy.

    VastaaPoista
  15. Big Brotherista tuttu Nino Hermas kuoli psykiatrisella osastolla sepelvaltimotautiin.

    VastaaPoista