perjantai 17. syyskuuta 2021

Kannabis (marihuana, hasis, THC)

420

Vihreistä tuli Suomen ensimmäinen eduskuntapuolue, joka asettui kannattamaan kannabiksen, eli hamppukasvista valmistettavan päihde- ja lääkeaineen laillistamista. Vihreiden puoluekokous linjasi tavoitteekseen laillistaa säännellysti kannabiksen käyttö, myynti, hallussapito ja valmistus.

Kannabiksen käytön laillistamista on perusteltu usein sillä, että rangaistuksista ja rajoituksista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Mielenkiintoinen seikka on se, että tupakka ja alkoholi tuottaa enemmän negatiivisia asioita kuin kannabis. Tämä ilmenee THL:n sivujen tiedoista, alla on taulukkoja, joissa on pisteytetty kannabiksen, tupakan ja alkoholin ominaisuuksia.

Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vertailu riippuvuuspotentiaalin mukaan:
Aine Riippuvuus Vieroitusoireet Päihdyttävyys Kokonaispisteet
Kannabis 1 1 3 5
Tupakka 6 4 3 13
Alkoholi 3 6 6 15
Tässä taulukossa asteikko ulottuu välillä 1-6, jossa 1 = matalin arvo ja 6 = korkein arvo.

Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vertailu aiheutuneiden haittojen mukaan:
Aine Fyysinen haitta Riippuvuus Sosiaaliset haitat Kokonaispisteet
Kannabis 0,99 1,51 1,50 4
Tupakka 1,23 2,21 1,42 4,86
Alkoholi 1,40 1,93 2,21 5,54
Tässä taulukossa asteikko ulottuu välillä 0-3, jossa 0.0 = matalimmaksi ja 3.0 = korkeimmaksi arvioitu haitta.

Lähde: THL:n sivujen tiedot. Supistin taulukkoja ja vertailin kannabista, tupakkaa sekä alkoholia.

Vaikka supistin taulukkoja, niin niistä ilmenee, että kannabis saa vähiten pisteitä eli on vertailun vähiten haittaa tuottava aine. Näin ollen voisinkin kysyä, että miksi tupakka ja alkoholi sallitaan, mutta kannabista ei? Koska en tue mitään päihteitä, niin voisin kääntää asian niin päin, että myös tupakka ja alkoholi pitäisi kieltää - jos mennään raa'asti THL:n taulukkojen mukaan.

Savuton Suomi 2030 -verkoston toiminnan tavoitteena on tupakaton ja nikotiiniton Suomi. Tupakkaveroa nostetaan koko ajan, vuonna 2020 valtio sai rahaa tupakkatuotteista 1,1 miljardia euroa. Tupakka-askin hinnasta veroja on 89 % eli tupakoitsijat maksavat askin hinnasta noin 90 % "ilmaa" veroina - tupakkakin päätyy savuna ilmaan. Paradoksaallinen tilanne, tupakasta halutaan eroon, mutta samalla valtio menettää verotuloista noin miljardin - ei ihan mitätön summa.

Huom. paradoksaalista on sekin, kun Veikkaus Oy koittaa auttaa peliriippuvaisia. Saa peleistä rahaa, mutta pelaamista pitäisi estää.

Jos Suomi on ns. savuton 2030-luvulla ja tupakkaverokin on lakannut olemasta, tuleeko tilalle kannabisvero? Jos kannabis laillistetaan, sitä voidaan kasvattaa ja myydä sekä verottaa. Kannabista voidaan polttaa kuin tupakkaa, savut keuhkoihin. En ole vielä törmännyt terveelliseen savuun, jota voisi vetää keuhkoihin ilman haittavaikutuksia (savussa on myrkkyjä). Tämä taitaa olla se ydin, jota en oikein ymmärrä. Tupakasta eroon, mutta tilalle kannabis - kumpaakin poltetaan. Vai innostuuko suomalaiset leipomaan "dullapullia"?

Toisaalta en usko, että kannabisteja tulisi niin paljon kuin on tupakkaveron maksajia. Vaikka yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista tuntee henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän. Verotettava kannabis olisi myös kalliimpaa, joten moniko kannabisti ostaisi laillista ainetta? Eipä siis sillä voida korvata edes verotuloja, vaikka Yhdysvaltojen Kaliforniassa kannabis tuottaa vuodessa miljardin verotuloja - Suomessa vähän käyttäjiä.

Huom. suomalaisnuorten raittius lisääntyy, mutta samalla kannabiskokeilut ovat lisääntyneet. Suomessa jää kiinni enemmän huumekuskeja kuin rattijuoppoja.

Nuoruudessani Andy McCoylla oli lompakossa kolkyt tonnia ja kovikset polttivat koulun nurkalla röökiä sekä olivat viikonloppuisin kaatokännissä. Nykyään röökaaminen ja kännääminen ei ole niin coolia kuin silloin. Nykyään julkisuuden henkilöt käyttävät kannabista ja ehkä jotkut ottavat heistä mallia. Mikael Gabriel ja Reino Nordin ovat saaneet tuomioita kannabiksesta. Samu Haber ja jopa Jari Sillanpää ovat vetäneet hiukan kovempiakin aineita.

Duudson Jukka Hildén käytti kannabista "lääkkeenä" ja sai siitä tuomion. Lääkkeenä ymmärrän kannabiksen. Tässä kirjoituksessa keskityn lähinnä kannabiksen viihdekäyttöön.

KANNABIKSEN HISTORIAA SUOMESSA
Vuonna 1961 solmittiin YK:n huumausaineyleissopimus, jolla hamppu eli kannabis ensimmäisen kerran kiellettiin maailmanlaajuisesti. Suomessa sopimuksen säännökset tulivat voimaan vasta 1966. Samalla tuli laittomaksi myydä, välittää, luovuttaa toiselle tai muulla tavoin levittää kannabista.

Varsinaista huumausainelakia parsittiin kokoon vuonna 1971, jolloin eduskunnassa väännettiin kättä puolesta ja vastaan. Jonkinlaiseksi vedenjakajaksi muodostui suuren valiokunnan äänestys, jossa äänet menivät tasan. Valiokunnan lopullinen kanta ratkaistiin arvalla. Suuressa salissa, vuoden 1971 viimeisessä istunnossa suoritetussa äänestyksessä äänestystulos oli 92-80 kannabiksen käytön kieltämisen puolesta, joka oli hallituksen esitystä vastaan. Huumausainelaki tuli voimaan 1972. Kriminalisointia pidettiin periaatekieltona, jolla oli tarkoitus edistää huumausaineiden vastaisia asenteita.

Kun huumausainelakia väännettiin eduskunnassa vuonna 1971, niin Erkki Tuomioja (sdp) lohkaisi ehdotuksen "Kannabiksen luovuttaminen hyvälle ystävälle ei olisi rangaistavaa" - Erkillä mahtoi olla monta hyvää ystävää. Olihan Erkki Tuomioja kokeillut itsekin kannabista 1960-luvulla.

Jos vuonna 1971 oli tiukkaa vääntöä, niin sama jatkui vihreiden puoluekokouksessa vuonna 2021. Puoluekokous hyväksyi kannabisaloitteen niukalla kahden äänen enemmistöllä 183-181. Eduskunnan neljä suurinta puoluetta tyrmäsivät vihreiden ehdotuksen kannabiksen laillistamiseksi. Koska vääntö oli vihreiden sisälläkin tiukka, niin puoluekokouksen jälkeen muutamassa päivässä vihreistä oli eronnut kymmeniä henkilöitä.

Huom. ex-kansanedustajalla Rosa Meriläisellä (vihr) on myös kannabishistoriansa sekä ihan omat mielipiteet.

Pidetään Juhotkin mielessä.

TERMEJÄ
 • Huumeiden laillistaminen tarkoittaa, että huumausaineen käyttäminen, ostaminen, levittäminen ja mahdollisesti valmistaminen sekä kasvattaminen on laillista. Tällaisessa mallissa huumeita säänneltäisiin kuten alkoholia. Tätä vaihtoehtoa ei aja yksikään Suomen eduskuntapuolueista. Vihreiden uusi aloite kannattaa laillistamista vain kannabiksen osalta.

 • Huumeiden dekriminalisointi on osittain päällekkäinen termi laillistamiselle. Yleensä sillä tarkoitetaan sitä, että jokin rajattu huumeisiin liittyvä osio on laillista. Yleisimmin esitetty vaihtoehto on, että huumeet olisivat yhä laittomia, mutta huumeiden käyttäminen ja pienten määrien hallussapito eivät olisi rikoksia.

 • Huumeiden depenalisointi tarkoittaa sitä, että huumeet ja niiden käyttö ovat laittomia, mutta esimerkiksi käytöstä ei määrätä rangaistusta.

12 kommenttia:

 1. Iltalehti haastatteli kolmea suomalaista kannabiksen käyttäjää. He eivät usko lain nopeaan muuttumiseen, mutta kummastelevat keskustelun sävyjä.

  VastaaPoista
 2. Voi vihertävät vihreät onkin mielletty puunhalaajiksi ja kukkaiskansaksi ilmanmuuta kukkia pitää päästä pössyttelemään..
  vihreiden kannatus mureni mutta tuli kannattajia, menettänyt yli 50 vanhaa jäsentä ja saanut vajaat 20 uutta jäsentä sen jälkeen.
  Oikeasti aiemmin kannatin vihreitä, mutten enää jos kannabis on sekoittanut vihreät.

  Moni ihmettelee miksi dekriminalisoida yksikin huume, vai mikä tarkoitus on kannabiksella, ymmärrän sen että se voi olla sairauden hoitoon.
  Samantien viuna ja rööki kieltolistalle.

  Varsinkin nuoret joiden aivot vielä kehittyy, luin että eräskin nuori kun kannabista harrasti sairastui skitsofreniaan.
  Itse en hyväksy mitään, muutenkin syömme myrkkyjä ja nielemme mikromuovia.

  Jep, tunnen huumeidenkäyttäjiä, yksi yliannosti aina vain enemmän joka oli sitten liikaa. Oli hilkulla etten ilmoittanut asiasta, ei ollut huoli käyttäjästä olipa valinnut oman tien, vaan olin huolissani muista ihmisistä, niistä jotka liittyi häneen.

  Ihmettelen mistä esim saa nyt kannabista? Koska tunnen toisenkin joka pössyttelee.
  En aio kysyä häneltä, vaan suorastaan pöyristyin kun kuulin ja haistoin!
  Kun ei ole silkkitietä eikä sipulikanavaa on varmasti poliisinkin tiedossa ne kanavat.
  Nopea kuukkelointi niin spurdomarket.
  Taitaa olla huuhaa spurgumarket.

  Mistään Torverkoista en ole kuullutkaan muutakuin tuolta joka vaihtoi lakkapäissään sekakäyttäjänä hiippakuntaa.

  Huumeidenkäyttäjät jotka esim hakeutuvat hoitoon, saa liian raskaan viitan raahatakseen esim vaikeaa kipua ei voida hoitaa kolmiolääkkein koska se historia.

  Voi Rosa, hullusti kävisi.
  Satunnainen käyttäjä on äkkiä vakkarikäyttäjä. (ohoh olen siis samaa mieltä kuin Jarla)

  Siitävain jenkeistä ottamaan mallia jos opioidikriisien väärinkäytöstä lähdetään muihin huumeisiin tulevaisuus olisi mustaakin synkempi.
  USA:ssa on käytetty arviolta noin 157 tonnia kokaiinia vuonna 2009, mikä vastaa 36 prosenttia koko maailman kulutuksesta.

  Kannabis on edelleen tuotetuin ja käytetyin laiton aine maailmanlaajuisesti, vaikka tiedot kannabiksesta ovat rajoitettuja. Vuonna 2009, ikäryhmästä 15–64, 2,8-4,5 prosenttia, eli 125–203 miljoonaa ihmistä, oli käyttänyt kannabista.

  Ainoa mitä käyttäisin olisi YSL Opium parfum.
  En juo, en polta enkä ole ikinä käyttänyt mitään huumeita, sain ankaran huumevalistuksen harkassa täti jonka poika kuoli huumeisiin toinen virui vankilassa, hän sanoi mulle että älä koskaan..
  Jos kaffekin olisi huumetta, en ole kuitenkaan kaffeholisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvilla (kofeiini) on suuremmat riippuvuus- ja vieroitusoirepisteet kuin kannabiksella. Jos kahvi keksittäisiin nykypäivänä, niin suurella todennäköisyydellä se luokiteltaisiin huumeeksi, kuten kannabis.

   Minä en ole koskaan liikkunut niin hämärillä kujilla, että olisin törmännyt kannabikseen. Ehkä tutun tutun tuttu saattaa jotain käyttää.

   Poista
 3. Saattaisi ollakkin niin, mutta kaffe ei sekoita päätä ellei sitä juo liikaa ja sekoittaakin vatsan.
  Olen vähentänyt kaffetta eli juon aamupalalla 1-2 mukia kaffetta, aiemmin siihen liittyi kaffepaussi ip mutta kuka sanoo että pitää juoda Kaffetta.

  Kaffe tuoksuu hyvälle, aina tulee hyvä mieli kun haistelen että on paahtopäivä Pauligilla!
  "Pauligin historia; alkaa vuodesta 1876, jolloin Saksasta Suomeen tullut Gustav Paulig perusti oman yrityksen. Elintarviketeollisuus oli vielä lapsenkengissään.

  Yhdysvaltalainen John Arbuckle oli kehittänyt kahvin teollisen paahtamisen 1800-luvun lopulla. Siihen asti kahvia oli myyty vain raakakahvina ja se piti paahtaa eli prännätä kotona. Myös Pauligin toimittamasta kahvista suurin osa oli aluksi raakakahvia. Vasta vuonna 1926 paahdetun kahvin menekki ylitti raakakahvin myynnin Suomessa."

  Eli pitkä on historia, oliko pula-aikaa kun kaffe kallista ja sitä sikurikaffekorviketta, sikurisokeri.

  YLEARKiSTO Sota toi mukanaan myös säännöstelyn ja pulan. Ensimmäisinä kortille joutuivat kahvi ja sokeri. Käyttöön otettiin ostokortit ja erilaiset korvikkeet.
  (sikuri) Tavara vaihtoi omistajaansa myös laittomasti mustassa pörssissä.

  Kahvin ja sokerin säännöstely aloitettiin jo syksyllä 1939. Seuraavaksi säännöstelyn kohteiksi joutuivat leipä, viljatuotteet, maito, juusto, liha ja voi.
  Pahin tilanne oli talvella 1942, jolloin jopa peruna ja juurekset joutuivat säännösteltäviksi. Talvi 1941-42 muistetaankin Suomessa ns. lanttutalvena, sillä lantun haju leijaili kaikkialla. (Yök)

  Säännöstely loppui kokonaan vasta vuonna 1953, jolloin kauppoihin alkoi ilmestyä jopa appelsiineja ja banaaneja.

  Appelsiinista aasinsiltaan
  1800 luvun joulunaika, v. 1860 appelsiinin hinnalla ois saanut ravintola Kaisaniemestä voileipäpöydän antimet! Ja voivoteltiin miten joulu on muuttunut kaupalliseksi! (Jo silloin!) sitähä sen on nykyäänkin kauppiaitten juhlaa.

  Lähinnä lehtien tyrkyttelyä, naurettavia houkutuksia mm. Päivälehti mainosti v. 1890 joulukuussa hienoja, oikeita viinejä, pullotettuina ranskalaisissa linnoissa...Samppanja virtasi, ja konjakkiakin myytiiin pienin astia veti 2,5 litraa.

  Olen ollut syystä x juomatta kaffetta pariin kuukauteen, ihan hyvin pärjäsin, joten olenko kafferiippuvainen vai kaffetapainen.
  Duunissa kaffepaussi on tapa, mutta ei ole pakko siis.

  Ymmärtääkö ihmiset että teessäkin on kofeiinia, tosin vähemmän mutta silti.
  Aloin juomaan yhden kupin kaffetta varmaan 12v kyllä se piristi kun oli pitkä koulupäivä matkoineen.
  Sitten lopetin kunnes sattumalta join kaffetta seuraksi, vasta aikuisena aloin juomaan päivittäin kaffetta siis no jotku kutsuu kaffetta kofeiiniksi.

  Tiedän jos jättää kaffeen tulee päänsärkyä, mutta ihmeekseni en päänsärkyä ole potenut.
  Näin hyvä osaan olla ilman, mutten viitsi koska kaffe on ihana tekosyy: Minä juon nyt kaffetta! (Harri Holkeri) täten saa olla rauhassa.

  VastaaPoista
 4. Tätä aihetta minäkin purnasin IG-stooreissa ja keskustelinkin aiheesta toisen kommentoijan kanssa :D (Opiumia ei minulle, pahin migreenikohtaus tulloo siitä).

  Kyllä vihreiden alamäki taitaa olla fakta seuraavissa vaaleissa. Jonkin verran kun on kontaktia päihdetyöhön, sanoisin, että Suomessa on aivan se ja sama mitä laillistetaan ja mitä ei. Fakta on, että tavat käyttää aineita löydetään tavalla tai toisella ja pitkällä tähtäimellä kaikki käyttö on haitallista. Myös sivistyneen alkoholinkäytön ruokailun yhteydessä, toistuvasti nautittuna paraskin viini lisää syöpäriskiä.
  Totta kuitenkin on myös se, että kannabis on vahvasti mielikuvien ja paheksunnan värittämä. Samaan aikaan myös nähnyt monia, joilla kovien huumeiden käyttö on alkanut viattomasta kannabiksen kokeilusta. Riippuvuusgeenikö on se, jonka tutkimiseen tarvitsemme Suomessa lisävaroja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitin etsiä purnauksiasi, en löytänyt, mutta löysin, että olet hyttysen pieru =)

   Minulle ei ollut tuttu YSL Opium, pitä googlata, että minkämoista ainetta se on =)

   Vihreät vastustivat alkoholijuomien myynnin vapauttamista, mutta haluavat sallia huumeiden käytön. Nyt punnitaan, kumpia on enemmän. Heitä, jotka vastustavat vihreiden juttuja, vai heitä, jotka puoltavat kannabista. Epäilen kumminkin, että kannabisaloite oli seppuku.

   Poista
 5. Ah Esmeraldan migreeni! Ymmärrän nyt miten oopium käy päähän.
  Kuten sanoin olenko onnekas kun en pode juuri koskaan pode päänsärkyä mutta lapsuudessani ystäväni äiti poti migreeniä, hän istui pimeässä huoneessa ja pyysi meitä hakemaan jaffaa kaupasta.
  Mysteerimigreeni!
  Paikassa A oli eräs joka kärsi Hortonista, voin vain kuvitella miten julmia päänsärkyjä on olemassa.

  Luin tänään että eräs joka oli ollut auto-onnettomuudessa ja kärsii pahasta hermosärystä, ja käyttää kannabista kipuun.
  Eli kivunhallintaa, aina sanotaan että älä anna kivun hallita, vaan hallitse kipua.
  Eikä lääkärit määrää? Lääkekannabista.

  Mutta se joka kärsii hermokivuista kuten minä, ymmärrän että on helppoa sanoa hallitse kipua, kun kipu kipristää tajun hämärmaille.
  Mulle aihautti hermokipua mm lääkärin väärä hoito.
  Ja yhden kerran koin kolmoishermosärkyä se viiltää ihmisen halki, niinpä kipukohtaus ei kestä kauaa.

  Pahin kipuni niin ei tullut mieleen mikään lääkkeenä käytettävä kannabis jota saa hankkia salaa jst pimeistä paikoista.

  Enkä ole aiemmin kuullut seppukusta, amok ja naruto.

  VastaaPoista
 6. MS-tautia sairastava Hanna on saanut helpotusta lääkekannabiksesta. Hän sai helpotusta kipuihinsa lääkekannabiksesta, mutta ei saa enää uusittua reseptiään.

  VastaaPoista
 7. Hampussa eli kannabiskasvissa esiintyvä ei-päihdyttävä yhdiste kannabidioli (cbd) on yhdistetty tuoreessa tutkimuksessa keuhkosyövän parantumiseen.

  VastaaPoista
 8. Päihdetutkija uskoo, että huumehaittoihin olisi mahdollista puuttua nykyistä paremmin päihdepolitiikkaa uudistamalla. Myös THL suosittaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

  VastaaPoista
 9. Tältä näyttää sadonkorjuu suomalaisella kannabistilalla, joka ei saa myydä tuotteitaan.

  VastaaPoista