tiistai 12. syyskuuta 2023

Suomi on maailman onnellisin maa

Jossa tehdään itsemurhia

Vuonna 2020 kirjoittelin Suomi on maailman parhain maa, vaikka Suomessa voi olla loskaa, märkää ja pimeää.

Vuonna 2023 Suomi oli kuudetta kertaa maailman onnellisin maa ja jälleen suomalaiset ihmettelevät, kuinka se on mahdollista.

Nykyään jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi. Lasten- ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä, noin 15 % lapsista ja 20-30  % nuorista kärsii mielenterveyden häiriöistä.

Alle 21-vuotiaiden tekemäksi epäillyt ryöstöt ovat lisääntyneet alkuvuonna 2023 lähes 40 %. Pahoinpitelyepäilyt ovat lisääntyneet noin 25 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Julkisten paikkojen ilkivalta on lisääntynyt Suomessa ja koulukiusaamisilmiötä ei saada kuriin millään.

Komisario Hannu Väänäsen mukaan koulukiusaaminen yltyy yhä useammin raa'aksi väkivallaksi ja myös poliisi saa ilmoituksia tapauksista aiempaa enemmän.

Keväällä 2023 julkaistun THL:n Terve Suomi -kyselyn mukaan itsemurha-ajatukset ovat yleistyneet alle 50-vuotiailla aikuisilla. Tuoreimmat itsemurhatilastot ovat vuodelta 2021. Silloin itsemurhan teki 747 suomalaista. Naiset yrittävät useammin itsemurhaa kuin miehet, mutta miehet onnistuvat useammin kuin naiset, koska miesten tekotavat ovat väkivaltaisia. Itsemurhista 70 % on miesten tekemiä.

Monet pohjoismaat kuuluvat maailman onnellisimpiin maihin, joista Suomi on onnellisin, mutta pohjoismaista Suomessa tehdään eniten itsemurhia. EU:n itsemurhatilastoissa Suomi sijoittuu melkein kärkeen, mutta maailmanlaajuisesti Suomi on keskitasoa (tilasto vuodelta 2018).

Huom. Trauma-sarjassa kerrotaan tarina, jossa sisko ja veli tekivät itsemurhan 15-vuotiaina samassa paikassa, samalla tavalla. Pikkuveli teki kolme vuotta myöhemmin kuin sisko.

Kun ulkomaalainen muuttaa Suomeen, niin suomalainen saattaa pilke silmäkulmassa todeta, että Suomeen muttajat on "hulluja". Täällä Suomessa on pimeää ja kylmää, kesäkin on lyhyt.

Ulkoministeriön maakuvayksikön tiedottaja Elina Järvenpää:
Meillä suomalaisillahan on mielikuva, että meitä ei ollenkaan tunneta maailmalla. Se ei ole totta, meistä on viime vuosina uutisoitu paljon positiiviseen sävyyn.

Suomi on ollut rankingissa ykkösenä jo kuudesti peräkkäin, ja joka vuosi tuloksista uutisoidaan ympäri maailman.

Suomeen muutetaan, koska Suomi on maailman onnellisin maa, hyvä koulujärjestelmä ja suotuisa ilmasto. Ulkomaalaisille ei välttämättä uutisoida ristiriitaa kovin suureen ääneen. Suomi on maailman onnellisin maa, jossa nuoriso voi pahoin ja itsemurhia tehdään eniten pohjoismaista. Mutta muualla asiat ovat selvästi huonommin kuin Suomessa.

Kun suomalaista kehuu, niin vastaamme "No tää nyt on tämmönen vaan".

11 kommenttia:

 1. Eppu Normaali: Tämä tuhansien murheellisten laulujen maa
  Syyttömänä syntymään sattui hän
  tähän maahan pohjoiseen ja kylmään,
  jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai
  hakkasivat vaimot, lapset jos ne kiinni sai.
  ...jonka lauluissa hukkuvat elämän valttikortit
  ja kiinni pysyvät taivahan portit
  Einari Epätoivosta
  ne kertovat
  ****
  Suomi on totisesti murheellisten laulujen – ja laulajien – maa. Suomalaiset hukuttavat sydänsurunsa surullisten laulujen mereen.

  Eikös Suomeen ole lottovoitto syntyä tms olen joskus kuullut, ulkomaalaisia ihmetyttää että koulutus ja terveydenhoito on ilmaista ainakin halpaa.
  Voisiko se ja "puhdas" luonto, metsät ja järvet vaikuttaa ykköspallille kisassa onnellisuus.

  Huomioidaanko siihen että onko perusasiat kunnossa, väitellään turhanpäiväisyydestä, mitenhän käy kun apinamäellä halutaan viedä köyhiltä ja sairailta rahat?
  Apinat ei halua että omat taskut käännettäis ympäri, veikkaan että Suomi ei ole kauaa Maailman onnellisin maa. Jos on, niin suomalaiset ovat onnettomia.

  En hyväksy minkäänlaista koulukiusausta, enkä ilkivaltaa.
  Koulukiusaus on raa'istunut, se surettaa.
  Onko ihme että henkinen pahoinvointi pistää itsarinpartaalle.
  Koulukiusauksella on järkyttävän pitkät jäljet kiusatun elämään.
  Toki huomioidaan lisääntynyt huumeidenkäyttö, ei kuitenkaan niin että koulukiusatut, voi olla myös koulukiusaajat. Skoleen mennään linkkarit mukana.
  Suomessa on se hyvä asia että aseita ei saa muropaketeista vertaa Jenkkeihin.
  Mun frendeistä kolme on lähtenyt oman käden kautta, tosin kaksi sekakäyttäjää.
  Kolmas oli liian hyvä ja herkkä tähän elämään.

  Mutta onko kaikki nämä vastaajat puhtoisia kuin pulmuset?
  Riippuu ilkivallasta/julkisesta omaisuudesta.

  Oletko sinä koskaan tärvellyt julkista omaisuutta?
  Kyllä.
  11.4% (485 ääntä)
  En.
  88.6% (3768 ääntä)
  Ääniä yhteensä: 4253

  Veikkaan että 3000 valehtelijaa.

  Suomalainen ei osaa ottaa kehuja vastaan edes, ja suurinosa on, mitä nyt naapuritkin ajattelee. Aaargghh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa Suomi on noussut Euroopan kärkeen.

   Väkivaltaisen lapsen äiti kiittää muita turkulaisvanhempia koululakosta.

   Rakennusalan kriisi on leviämässä uusille aloille, asiantuntija näkee riskejä jopa pankkisektorilla.

   Joillekin ulkomaalaisille on ihmeellistä, kun Suomessa pienetkin koululaiset voi mennä yksin kouluun (Suomi on turvallinen maa). Jenkkilässä vähintään koulubussit kuljettaa tai vanhemmat vie ja hakee.

   Enpä muista, että olenko tärvellyt julkista omaisuutta. Ehkä kerran uutena vuotena laitettiin tietyömaan aidan vilkkuvaloon kiinni ns. tykäri (1990-luvun versio), mutta muistaakseni ei tapahtunut mitään - pysyi ehjänä.

   Poista
 2. Hyvinvointialueet tekevät nyt valtavia säästöohjelmia, jotka näkyvät muun muassa lähipalveluiden keskittämisenä ja digitaalisten palveluiden lisääntymisenä - terveysasemia kiinni, vanhuksia kotiin.

  VastaaPoista
 3. Niin ja paluu menneisyyteen ilmainen terkkari muuttunee maksulliseksi, mielestäni se on hölmöläisten peitonjatkoa. "Asiakasmaksuihin suunnitellaan korotuksia muun muassa suunterveydenhuollossa, lyhytaikaishoidossa, lapsiperheiden kotipalvelussa sekä psykiatrian sairaala- ja laitoshoidossa."
  Eli eniten tukea tarvitsevat sairaat ja perheet, heiltä viedään tikkari suusta.

  Muutenkin kun terveyspalvelut muuttui "hyvinvointikeskuksi".
  Säästöt tehdään väärästä päästä.

  Arveluttavaa menoa, konkurssit lisääntyy, rakennusala on kusessa, ja sitten tehdään kusisia rakennuksia.

  Eli olet tehnyt jotain mitä ei sallittaisi, uskon siis ettei ole ihmistä joka olisi olematta tehnyt kupruja.
  Kupruiksi lasken kaiken hölmöylyn, en itse ole kuitenkaan mitään rikkonut, enkä spreijjannut mitään minnekkään, kuten Arhinmäki jolle näyttäisin isoa peukkua.

  Autoillessa näkee paljon erilaisia grafitteja ja jotkut eivät ole pelkää suherrusta vaan todella hienoja. En laske mukaan näitä muraaleita jotka piristää.
  Eri on autiotalot joissa näkee miehen vehkeet spreijjattuna ja kirkkoveneenkin, mutta mikä vetää että pitää rikkoa ikkunat ja rellestää?

  Itse olen ystäväni kanssa skolen jälkeen jääty hengailee ja mentiin yhteen autiotaloon vain katselemaan, lattialta löysin kaksi mustavalkoista valokuvaa jotka oli vaatteista päätellen 1900-1920 lukua. Olin aika mykistynyt kun mielikuvitus laukkasi.
  Emme rikkoneet mitään.

  VastaaPoista
 4. Peruskouluikäisten määrä tulee romahtamaan koko maassa. Konsulttitoimisto MDI:n tuoreen ennusteen mukaan vuonna 2030 peruskoulussa on noin 82 000 oppilasta nykyistä vähemmän. Tämä on noin 15 % vähemmän kuin tällä hetkellä. Suomea uhkaa väistämätön koululaisvaje.

  Yksi hyvä puoli tässä on, ei tarvitse rakentaa uusia kouluja... ai niin, mutta vanhat koulut homentuvat viidessä vuodessa.

  VastaaPoista
 5. Niin täällä oli metsäisää ja vadelmapuskia(villejä) kun menin ohi kun rakennettiin jotain, kuulin kun yksi duunari huuteli että tänne tulee sinunkin lapset.
  Olin vähä..
  Tuli sinne koulu.
  Luin hiljan lehdestä että yhdessä paikassa koulussa oli yksi oppilas.
  Yksikin riittäisi mutta harvoin.
  2023 on kaksivuotinen eskari, ennen koulutientallausta.

  Konkurssit lisääntyy nämä jotka sai korotsutukia porskuttelee joten kuten.
  Ensin siis korotsu, sitten sota, syitä on monia.
  Muistan 2020 kun sain kutsuvieraskutsun (karmee sana)
  Sitten tulikin että ei voidakaan toteuttaa korotsun takia.

  Oppilaat eivät menneet kouluun yhden väkivaltaisen oppilaan käytöksen vuoksi. Turun kaupungin lähettämän tiedotteen mukaan tilanne on ratkaistu, mutta asiaa ei avata yksityisyydensuojan takia.
  Nyt arvaillaan mitä tapahtui, se että yhden väkivaltaisen oppilaan takia osa ei mennyt kouluun, on helpompaa poistaa ongelma.

  Kun olin ala-asteella oli myös olemassa erikoisluokka eli erkka.
  Sinne joutui kaikkein raisummat oppilaat, mutta kummallista kun he olivat ihan ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereen ja Kangasalan rajalla on Lamminrahka-kaupunginosa (kannattaa katsoa), jossa tiet ovat viimeisen päälle, mutta kulkijat vielä puuttuvat. Alueella on kaksi valmista kerrostaloa ja koulu johon mahtuu 700 oppilasta, mutta syksyllä siinä aloitti 7 oppilasta, nekin tuodaan Kangasalan Ruutanasta, koska Ruutanan koulu on suljettu.

   (Itse kävin katsomassa ihan paikan päällä Lamminrahkaa. Oli kuin Pohjois-Korea, hienoja paikkoja, mutta vain ihmiset puuttuvat - aavemainen tunnelma. Siellä on kyllä vielä rauhallista, kun väki puuttuu.)

   Rakennusalalla on meno muuttunut, niin Lamminrahkassakin rakentaminen on pysähtynyt. Saapa nähdä, tuleeko siitä aavemainen kaupunginosa.

   ---

   Koulukiusaaminen on muuttunut kouluväkivallaksi.

   Poista
 6. Arviolta 200 000 suomalaista on jumissa kalliiden määräaikaisten sähkösopimusten kanssa, eikä kuluttaja-asiamies voi heitä auttaa.

  Jos nuo 200 000 lähtisi osoittamaan mieltä, niin se voisi jo johonkin vaikuttaa.

  VastaaPoista
 7. Yhä useampi nuori kokee oman terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, ilmenee THL:n tuoreesta kouluterveyskyselystä.

  VastaaPoista
 8. Yle:
  Entinen koulukiusaaja kertoo, miksi kiusasi ja miten sen olisi saanut loppumaan.

  VastaaPoista