tiistai 12. syyskuuta 2023

Suomi on maailman onnellisin maa

Jossa tehdään itsemurhia

Vuonna 2020 kirjoittelin Suomi on maailman parhain maa, vaikka Suomessa voi olla loskaa, märkää ja pimeää.

Vuonna 2023 Suomi oli kuudetta kertaa maailman onnellisin maa ja jälleen suomalaiset ihmettelevät, kuinka se on mahdollista.

Nykyään jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi. Lasten- ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä, noin 15 % lapsista ja 20-30  % nuorista kärsii mielenterveyden häiriöistä.

Alle 21-vuotiaiden tekemäksi epäillyt ryöstöt ovat lisääntyneet alkuvuonna 2023 lähes 40 %. Pahoinpitelyepäilyt ovat lisääntyneet noin 25 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Julkisten paikkojen ilkivalta on lisääntynyt Suomessa ja koulukiusaamisilmiötä ei saada kuriin millään.

Komisario Hannu Väänäsen mukaan koulukiusaaminen yltyy yhä useammin raa'aksi väkivallaksi ja myös poliisi saa ilmoituksia tapauksista aiempaa enemmän.

Keväällä 2023 julkaistun THL:n Terve Suomi -kyselyn mukaan itsemurha-ajatukset ovat yleistyneet alle 50-vuotiailla aikuisilla. Tuoreimmat itsemurhatilastot ovat vuodelta 2021. Silloin itsemurhan teki 747 suomalaista. Naiset yrittävät useammin itsemurhaa kuin miehet, mutta miehet onnistuvat useammin kuin naiset, koska miesten tekotavat ovat väkivaltaisia. Itsemurhista 70 % on miesten tekemiä.

Monet pohjoismaat kuuluvat maailman onnellisimpiin maihin, joista Suomi on onnellisin, mutta pohjoismaista Suomessa tehdään eniten itsemurhia. EU:n itsemurhatilastoissa Suomi sijoittuu melkein kärkeen, mutta maailmanlaajuisesti Suomi on keskitasoa (tilasto vuodelta 2018).

Huom. Trauma-sarjassa kerrotaan tarina, jossa sisko ja veli tekivät itsemurhan 15-vuotiaina samassa paikassa, samalla tavalla. Pikkuveli teki kolme vuotta myöhemmin kuin sisko.

Kun ulkomaalainen muuttaa Suomeen, niin suomalainen saattaa pilke silmäkulmassa todeta, että Suomeen muttajat on "hulluja". Täällä Suomessa on pimeää ja kylmää, kesäkin on lyhyt.

Ulkoministeriön maakuvayksikön tiedottaja Elina Järvenpää:
Meillä suomalaisillahan on mielikuva, että meitä ei ollenkaan tunneta maailmalla. Se ei ole totta, meistä on viime vuosina uutisoitu paljon positiiviseen sävyyn.

Suomi on ollut rankingissa ykkösenä jo kuudesti peräkkäin, ja joka vuosi tuloksista uutisoidaan ympäri maailman.

Suomeen muutetaan, koska Suomi on maailman onnellisin maa, hyvä koulujärjestelmä ja suotuisa ilmasto. Ulkomaalaisille ei välttämättä uutisoida ristiriitaa kovin suureen ääneen. Suomi on maailman onnellisin maa, jossa nuoriso voi pahoin ja itsemurhia tehdään eniten pohjoismaista. Mutta muualla asiat ovat selvästi huonommin kuin Suomessa.

Kun suomalaista kehuu, niin vastaamme "No tää nyt on tämmönen vaan".

38 kommenttia:

 1. Eppu Normaali: Tämä tuhansien murheellisten laulujen maa
  Syyttömänä syntymään sattui hän
  tähän maahan pohjoiseen ja kylmään,
  jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai
  hakkasivat vaimot, lapset jos ne kiinni sai.
  ...jonka lauluissa hukkuvat elämän valttikortit
  ja kiinni pysyvät taivahan portit
  Einari Epätoivosta
  ne kertovat
  ****
  Suomi on totisesti murheellisten laulujen – ja laulajien – maa. Suomalaiset hukuttavat sydänsurunsa surullisten laulujen mereen.

  Eikös Suomeen ole lottovoitto syntyä tms olen joskus kuullut, ulkomaalaisia ihmetyttää että koulutus ja terveydenhoito on ilmaista ainakin halpaa.
  Voisiko se ja "puhdas" luonto, metsät ja järvet vaikuttaa ykköspallille kisassa onnellisuus.

  Huomioidaanko siihen että onko perusasiat kunnossa, väitellään turhanpäiväisyydestä, mitenhän käy kun apinamäellä halutaan viedä köyhiltä ja sairailta rahat?
  Apinat ei halua että omat taskut käännettäis ympäri, veikkaan että Suomi ei ole kauaa Maailman onnellisin maa. Jos on, niin suomalaiset ovat onnettomia.

  En hyväksy minkäänlaista koulukiusausta, enkä ilkivaltaa.
  Koulukiusaus on raa'istunut, se surettaa.
  Onko ihme että henkinen pahoinvointi pistää itsarinpartaalle.
  Koulukiusauksella on järkyttävän pitkät jäljet kiusatun elämään.
  Toki huomioidaan lisääntynyt huumeidenkäyttö, ei kuitenkaan niin että koulukiusatut, voi olla myös koulukiusaajat. Skoleen mennään linkkarit mukana.
  Suomessa on se hyvä asia että aseita ei saa muropaketeista vertaa Jenkkeihin.
  Mun frendeistä kolme on lähtenyt oman käden kautta, tosin kaksi sekakäyttäjää.
  Kolmas oli liian hyvä ja herkkä tähän elämään.

  Mutta onko kaikki nämä vastaajat puhtoisia kuin pulmuset?
  Riippuu ilkivallasta/julkisesta omaisuudesta.

  Oletko sinä koskaan tärvellyt julkista omaisuutta?
  Kyllä.
  11.4% (485 ääntä)
  En.
  88.6% (3768 ääntä)
  Ääniä yhteensä: 4253

  Veikkaan että 3000 valehtelijaa.

  Suomalainen ei osaa ottaa kehuja vastaan edes, ja suurinosa on, mitä nyt naapuritkin ajattelee. Aaargghh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa Suomi on noussut Euroopan kärkeen.

   Väkivaltaisen lapsen äiti kiittää muita turkulaisvanhempia koululakosta.

   Rakennusalan kriisi on leviämässä uusille aloille, asiantuntija näkee riskejä jopa pankkisektorilla.

   Joillekin ulkomaalaisille on ihmeellistä, kun Suomessa pienetkin koululaiset voi mennä yksin kouluun (Suomi on turvallinen maa). Jenkkilässä vähintään koulubussit kuljettaa tai vanhemmat vie ja hakee.

   Enpä muista, että olenko tärvellyt julkista omaisuutta. Ehkä kerran uutena vuotena laitettiin tietyömaan aidan vilkkuvaloon kiinni ns. tykäri (1990-luvun versio), mutta muistaakseni ei tapahtunut mitään - pysyi ehjänä.

   Poista
 2. Hyvinvointialueet tekevät nyt valtavia säästöohjelmia, jotka näkyvät muun muassa lähipalveluiden keskittämisenä ja digitaalisten palveluiden lisääntymisenä - terveysasemia kiinni, vanhuksia kotiin.

  VastaaPoista
 3. Niin ja paluu menneisyyteen ilmainen terkkari muuttunee maksulliseksi, mielestäni se on hölmöläisten peitonjatkoa. "Asiakasmaksuihin suunnitellaan korotuksia muun muassa suunterveydenhuollossa, lyhytaikaishoidossa, lapsiperheiden kotipalvelussa sekä psykiatrian sairaala- ja laitoshoidossa."
  Eli eniten tukea tarvitsevat sairaat ja perheet, heiltä viedään tikkari suusta.

  Muutenkin kun terveyspalvelut muuttui "hyvinvointikeskuksi".
  Säästöt tehdään väärästä päästä.

  Arveluttavaa menoa, konkurssit lisääntyy, rakennusala on kusessa, ja sitten tehdään kusisia rakennuksia.

  Eli olet tehnyt jotain mitä ei sallittaisi, uskon siis ettei ole ihmistä joka olisi olematta tehnyt kupruja.
  Kupruiksi lasken kaiken hölmöylyn, en itse ole kuitenkaan mitään rikkonut, enkä spreijjannut mitään minnekkään, kuten Arhinmäki jolle näyttäisin isoa peukkua.

  Autoillessa näkee paljon erilaisia grafitteja ja jotkut eivät ole pelkää suherrusta vaan todella hienoja. En laske mukaan näitä muraaleita jotka piristää.
  Eri on autiotalot joissa näkee miehen vehkeet spreijjattuna ja kirkkoveneenkin, mutta mikä vetää että pitää rikkoa ikkunat ja rellestää?

  Itse olen ystäväni kanssa skolen jälkeen jääty hengailee ja mentiin yhteen autiotaloon vain katselemaan, lattialta löysin kaksi mustavalkoista valokuvaa jotka oli vaatteista päätellen 1900-1920 lukua. Olin aika mykistynyt kun mielikuvitus laukkasi.
  Emme rikkoneet mitään.

  VastaaPoista
 4. Peruskouluikäisten määrä tulee romahtamaan koko maassa. Konsulttitoimisto MDI:n tuoreen ennusteen mukaan vuonna 2030 peruskoulussa on noin 82 000 oppilasta nykyistä vähemmän. Tämä on noin 15 % vähemmän kuin tällä hetkellä. Suomea uhkaa väistämätön koululaisvaje.

  Yksi hyvä puoli tässä on, ei tarvitse rakentaa uusia kouluja... ai niin, mutta vanhat koulut homentuvat viidessä vuodessa.

  VastaaPoista
 5. Niin täällä oli metsäisää ja vadelmapuskia(villejä) kun menin ohi kun rakennettiin jotain, kuulin kun yksi duunari huuteli että tänne tulee sinunkin lapset.
  Olin vähä..
  Tuli sinne koulu.
  Luin hiljan lehdestä että yhdessä paikassa koulussa oli yksi oppilas.
  Yksikin riittäisi mutta harvoin.
  2023 on kaksivuotinen eskari, ennen koulutientallausta.

  Konkurssit lisääntyy nämä jotka sai korotsutukia porskuttelee joten kuten.
  Ensin siis korotsu, sitten sota, syitä on monia.
  Muistan 2020 kun sain kutsuvieraskutsun (karmee sana)
  Sitten tulikin että ei voidakaan toteuttaa korotsun takia.

  Oppilaat eivät menneet kouluun yhden väkivaltaisen oppilaan käytöksen vuoksi. Turun kaupungin lähettämän tiedotteen mukaan tilanne on ratkaistu, mutta asiaa ei avata yksityisyydensuojan takia.
  Nyt arvaillaan mitä tapahtui, se että yhden väkivaltaisen oppilaan takia osa ei mennyt kouluun, on helpompaa poistaa ongelma.

  Kun olin ala-asteella oli myös olemassa erikoisluokka eli erkka.
  Sinne joutui kaikkein raisummat oppilaat, mutta kummallista kun he olivat ihan ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereen ja Kangasalan rajalla on Lamminrahka-kaupunginosa (kannattaa katsoa), jossa tiet ovat viimeisen päälle, mutta kulkijat vielä puuttuvat. Alueella on kaksi valmista kerrostaloa ja koulu johon mahtuu 700 oppilasta, mutta syksyllä siinä aloitti 7 oppilasta, nekin tuodaan Kangasalan Ruutanasta, koska Ruutanan koulu on suljettu.

   (Itse kävin katsomassa ihan paikan päällä Lamminrahkaa. Oli kuin Pohjois-Korea, hienoja paikkoja, mutta vain ihmiset puuttuvat - aavemainen tunnelma. Siellä on kyllä vielä rauhallista, kun väki puuttuu.)

   Rakennusalalla on meno muuttunut, niin Lamminrahkassakin rakentaminen on pysähtynyt. Saapa nähdä, tuleeko siitä aavemainen kaupunginosa.

   ---

   Koulukiusaaminen on muuttunut kouluväkivallaksi.

   Poista
 6. Arviolta 200 000 suomalaista on jumissa kalliiden määräaikaisten sähkösopimusten kanssa, eikä kuluttaja-asiamies voi heitä auttaa.

  Jos nuo 200 000 lähtisi osoittamaan mieltä, niin se voisi jo johonkin vaikuttaa.

  VastaaPoista
 7. Yhä useampi nuori kokee oman terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, ilmenee THL:n tuoreesta kouluterveyskyselystä.

  VastaaPoista
 8. Yle:
  Entinen koulukiusaaja kertoo, miksi kiusasi ja miten sen olisi saanut loppumaan.

  VastaaPoista
 9. Brittilehti ylistää suomalaista varhaiskasvatusta.

  Ensin oli lastentarha, mutta sitten joku mielsi, että vain eläimet on tarhoissa. Lastentarhasta tuli päiväkoti, mutta sekään ei ollut jonkun mielestä hyvä nimi. Päiväkodista tuli varhaiskasvatus.

  Lukeeko nyt sitten jonkun talon seinässä esim.
  "Korson varhaiskasvatus"

  Tuleeko varhaiskasvatuksen jälkeen kasvatuslaitos?

  VastaaPoista
 10. Suomi on kummallinen maa ilmaista tai halpaa, tänään tuli sähkölaitokselta Heleniltä postia että alennamme 17% sähkönhintaa, voihan se olla hyttysen pieru.
  Nää jotka tehneet kallita sähkösopparita yksikin kysyi miten pääsee irti, maksa 2000 euroa ja kikkelikokkelis, mitäs lähdit.

  Itse mietin siirrynkö pörssisähköön kun sähkölasku veti perrssiilleen, mutta en siirtynyt. Mutta turha ruikuttaa että "me käytämme öisin sähköä" kun taloyhtiöissä on tietyt säännöt, ei voi pestä kello 02 pyykkiä tai imuroida, ainoa mitä voisi tehdä on käyttää uunia.
  Moni asia käyttää sähköä, sähköä on ilmassa, kipinöi ihan vihreänä.
  (Salama oli sininen ja kyykytti itämetron pari päivää sitten, poikkeuksellisen kovaääninen salama, salamako sitä ääntä pitää, en usko.
  Voimakkuus oli 112 kiloampeeria, sen uskon. Itse huomasin ensin lamppu välähti ja sitten kuului tuplajyrähdys, selkee ukkonen vaikka naapuri sanoi työmaaräjähdys sanoin harvoin lauantaisin se oli Putler kun hyökkää)

  Mua ihmetyttää Suomessa asunnottomuus, Partioaitta ilmoitti takkikeräyksestä että talvitakki voi olla asunnottoman koti, vaatimukset ehjä vetoketju/napit ja pese takki.
  Kaikkia talvitakkeja ei voi edes pestä kotikonstein. Veisin jos olisi.
  Briteissä asutaan kylki kyljessä kiinni ja tavarapinot katujen varsilla järkyttää.
  Jenkeissä pitää jo ennen lapsentekoa säästää koulutukseen.
  Suomessa ei makseta opinnoista, ja vähävaraisille on ilmainen eskari.
  Päiväkotimaksuja on mutta muualla nekin on enemmän.

  HBL:n uutinen Helsingin ruotsalaisten alakoulujen sukupuolineutraaleista yleisurheilukisoista nousi valtakunnallisiin otsikoihin maanantaina. 3–6.-luokkalaiset tytöt ja pojat kilpailivat samoissa sarjoissa. Pojat voittivat mitaleista 44, tytöt 16.
  ”Woke-feminismin kultti” oli kuulemma mennyt liian pitkälle.

  "On inhottavaa, kun lapsia käytetään aseena kulttuurisodassa."
  Höpöhöpöä!

  Miksi mieleeni tuli ala-asteen hiihtokisa johon tein jo illalla kaiken valmiiksi murolautasta myöten intoa puhkuen hiihtokisaan siis sekahiihto.
  Lähdin ajallani ja lunta kertyi metri suksien alle ja siinä sitten huudan edessä olleelle pojalle siirry hittoon siitä, luulin olevani viimeinen, koin yllätyksen tullessani maaliin.

  Luin myös että 60v näkövammainen nainen kärsi koulun liikuntatunneilla pantiin pallovarastoon istumaan, että se tappoi liikunnanilon kokonaan, ja toivoi ettei tänä päivänä ole pallovarastossa istuvia lapsia, no ei takuulla ole vaan oliko silloin kauan sitten koulunkäyntiavustajia ja mukautettua opiskelua, tuskin.
  Ja ei saa unohtaa karttakepillä lyömistä sormille, varmaan joskus 1920- luvulla sitä tapahtui kun oppivelvollisuus syntyi vuoden 1921 oppivelvollisuuslailla, joka sääti kaikille kansalaisille pakolliseksi kuusivuotisen kansakoulun, joka aloitettiin seitsenvuotiaana, sai katsella edessä istuvan tytön jakausta jossa kulki täi, hyi hiivatti, tuo tapahtui about 1940-luvulla.

  Tosin päiväkodissa oli 2000-luvulla joka syksy täivaara.
  Ja 2017 munki pää kammattiin täivaaran alla, onneksi turhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollakin naisella sähkön sopimussakko olisi ollut 5 800 € (sairasta menoa!). Bensa maksaa eniten keskiviikkona, eikä kukaan tiedä, että miksi - joku tässä haisee!

   Poista
 11. Ilta-sanomien iso selvitys Suomen rikollisjengeistä.

  VastaaPoista
 12. Lapset ja nuoret aikuiset pyörittävät Suomessa laittomia tuoteväärennöskauppoja muun muassa viestipalvelu Telegramissa.

  VastaaPoista
 13. Suomi on sijoittunut kahdeksanneksi sukupuolten tasa-arvovertailussa Euroopan unionissa.

  VastaaPoista
 14. Moni Ylen haastattelema nuori kertoo pelkäävänsä etenkin ryöstetyksi joutumista. Silti he liikkuvat yömyöhään kaupungilla.

  VastaaPoista
 15. Suomalaiset eivät aina tajua, kuinka etuoikeutettuja ovat.

  VastaaPoista
 16. Talouslehti The Economist listasi 35 maata paremmuusjärjestykseeen mittareinaan inflaatio, BKT, työpaikat ja osakemarkkinat. Suomi jäi viimeiseksi.

  VastaaPoista
 17. Nuorten väkivaltarikollisuus kääntyi hurjaan kasvuun viime vuonna erityisesti Oulussa.

  VastaaPoista
 18. Nuorten väkivaltarikollisuus on järkyttävää, olen asunut puolet elämästäni pumpulissa, jos kaikki tunsi toisensa en ikinä nähnyt mitään väkivaltajuttuja, toki piti testata kauppiaalta varastelua, jotta ei uskaltanut kotiin koko päivänä, mitä kaverin kanssa pöllittiin? Ripsiväri, liköörisuklaata en muista muuta, kaveri söi liköörit minä talloin ne lumeen, koska kärsin sielua myöten, mutta kukaan ei vahingoittunut, en edes minä, vaikka omatuntoni soimaus sai takaraivoon ei kannata. Rikos on vanhentunut.

  Onko Suomi onnellinen maa kun täällä on sisu ja kalsarikännit?
  Pantsdrunk. Simpsonit teki tunnetuksi Suomen, Onnellisuuden, Sisun ja kalsarikännit, Homer sanoikin että juhuu niin olen aina tehnytkin olen COOL.
  Suomen ulkoministeriö julkaisi kalsarikänni-emojin vuonna 2015.
  Ei siis edes pieruverkkarit kelpaa.
  The Finnish Path to Relaxation (Drinking at Home, Alone, in Your Underwear)

  Mulla on hyvin kypsä kaikkeen kaveri, sanoo aina tää on jo kaikki nähty.
  Vituttaa kuin pientä oravaa. (Ee.. siis mistä moinen lause, onko pieni orava oikeasti vittuuntunut vai keksitty vitutukseen joku oikein cute eläin?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Vituttaa kuin pientä oravaa kun käpy on jäässä."

   Oravaa (voi) vituttaa esimerkiksi jäinen käpy =)

   Suomi tunnetuksi vaikka kalsarikänneillä. Verkkarikännit on peruskännin tasolla, mutta kalsarikännit on kännäämisen next level =)

   Poista
 19. Olen aina karsastanut sanaa vittu tai vittuunnuttaa suosin sanaa perrrrrrrkele tai jumala auta.
  Perrrrkele tulee jos satutan itseni kuten mursin isovarpaani.
  Kaikki murtumat luutuu hei ei mun, ruuvi tuli ja joku sanoi se on ihan vääränlainen, ilmankos siinä tuntuu välillä pistävän.
  Kun mun pikkuvarpaan ja next pienimmän varpaan hermot poikkaistiin kutsun jalkaa maanantaikappaleeksi ja laiskaksi kolhin usein kynnyksiin.

  Must vittu sanan voisi poistaa käytöstä.
  Kalsarikännit voiko kalsarikännit saada kraanavedestäkin.
  Mummi antoi mulle mehua kun olin 5v kaadoin loput viemäriin mummi sanoi ei saa kaataa hukkaan, minä sanoin kaadoin viemäriin.
  Hukka oli mulle susi susihukka.
  Katsoin puolikuuta ja sanoin että kuu on rikki.
  Taskulampussa ei ollut pattereita, sanoin täältä puuttuu moottori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erään ns. uskovaisen kanssa olen keskustellut, että mitkä sanat ovat kirosanoja ja hämmennyin vähän. Tämän uskovaisen mielestä "voi paska tai vittu" ei ole kirosanoja, mutta kauhistuksen kanahäkkejä on "voi saatana tai perkele".

   Saatana ja perkele viittaavat paholaiseen, jolloin niitä kirotaan esiin. Mutta vittu ja paska ovat vain sanoja, joilla ei ole yhteyttä paholaiseen. Joku tällainen logiikka siinä oli, ei auttanut vaikka googlasin yleisimmät kirosanat hänelle. Hän itse pystyi sanomaan "voi paska", mutta ei "voi perkele".

   Poista
 20. Olin about kaksi vuotias kun suutuin jst ja sanoin kakkapissajuustohöylä.
  Enpä kotona kuullut kirosanoja, mutta särähtää jos kuulen joku sanoo vittu.
  Mielessäni ajattelen että ai mikä tippu.
  Kai se on mihin tottunut toki yhes vaihees kuulema kiroilin kuin rantarosvo(mikä sekin on)

  VastaaPoista
 21. Ruotsinkieliset lapset kokevat enemmän henkistä väkivaltaa. Syy voi olla sama, joka tekee suomenruotsalaisista onnellisempia.

  VastaaPoista
 22. Maailman puhtain ilma löytyy Pohjois-Pohjanmaan Kuusamosta.

  VastaaPoista
 23. Suomi on seitsemättä vuotta perättäin maailman onnellisin maa.

  Raamatullisesti:
  Nyt on ollut 7 lihavaa vuotta, niin seuraako niitä 7 laihaa vuotta?

  VastaaPoista
 24. Toivottavasti ei, mutta miten tuokin onnellisuus on laskettu?
  Vanhoilla ihmisillä.

  Suomen alle 30-vuotiaat ovat vasta sijalla seitsemän onnellisuudessa.
  Kaikista onnellisemmat nuoret löytyvät raportin mukaan Liettuassa.
  Suomessa onnellisuus nousee iän myötä.

  Keski- ja Itä-Euroopassa nuoret taas ovat vanhempia onnellisempia.
  Yhdysvallat putosi ensimmäistä kertaa 20 onnellisimman maan joukosta sijoittuen 23. sijalle.

  – Tietenkään emme ole onnellisia, vaalit ovat tulossa. Meidän täytyy valita dinosauruksen ja orangin väliltä, Jimmy Kimmel vitsaili ohjelmassa.

  Olen kerrankin orangin kanssa samaa mieltä koskien että prinsessa Catherine vain tekee sitä, mitä kaikki muutkin tekevät. Varsinkin julkkikset, nyt tarvii miettiä mitä oranki on muokannut. No ei, ei tarvi hän on muokannut kaikkea. Jättäkää rauhaan prinsessa C.

  VastaaPoista
 25. Sata vuotta sitten Suomen pääkaupunki oli synnin kaupunki, mutta ilottelevan pinnan alla oli asiantuntijan mukaan myös jotain hyvin synkkää.

  Iloisen 1920-luvun taustalla oli kuitenkin koko ajan ensimmäisen maailmansodan varjo.

  – Suomessa se näkyi lähinnä sisällissotana. 1920-luvussa on tämä hirveä puoli, kasvojen kääntäminen tapahtuneelta, tanssi yli hautojen. Vetäydyttiin eksotiikkaan ja nautintoihin.
  Häiritsevä julkinen juopottelu oli kiellettyä Helsingissä 1920-luvun taitteeseen saakka.

  Vuonna 1921 kiellettiin kaikenlainen juopuneena esiintyminen.

  Juopumispidätysten määrä nousi Helsingissä rajusti:

  1918: 2 928

  1919: 5 488

  1920: yli 12 000

  1930: 25 667

  Olisin varmaan viihtynyt hyvin iloisella 1920-luvulla, jos olisi aikakone niin sinne vaan suoraan menemättä vankilan kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin sattumaa, aloitin tänään kirjoittaa uutta kirjoitusta (en tiedä, että milloin on valmis), jossa kerrotaan jonkun verran 1920-luvun oloista Suomessa. Siinä ehkä selviää vähän syitä, miksi juoppojen määrä nousi jne.

   Poista
 26. Mukava kuulla vaikka aiheessa voikin olla karmivaa tai muutoin ihmeellistä!

  VastaaPoista