maanantai 6. toukokuuta 2013

Paranormaalit mormonit

Mormonien taustaa

Myöhempien aikojen pyhien eli mormonien mielenkiintoinen tarina alkaa, kun joskus muinoin nefiläinen profeetta Mormon (eli vuosina 311-385) kirjoitti Amerikan muinaisten asukkaiden aikakirjat sekä "iankaikkisen evankeliumin täyteyden". Kirjoitukset kirjoitettiin kultaisille levyille reformoidulla egyptin kielellä.

Seuraava käänne tapahtui, kun vuonna 1820 nuori 14-vuotias Joseph Smith New Yorkin osavaltiossa ei tiennyt, että minkä kirkon sanomaan uskoisi. Sillä silloin alueella oli monta eri suuntausta, mutta mikä niistä olisi se oikea. Josephilla oli Raamattu tuttu ja hän muisti Jaakobin kirjeen kohdan "Jos kuitenkin joltakulta teistä puuttuu viisautta, pyytäköön sitä Jumalalta. Hän on saava pyytämänsä, sillä Jumala antaa auliisti kaikille, ketään soimaamatta." Hän rukoili Jumalalta viisautta ja hänelle ilmestyivät itse Jumala ja Jumalan Poika Jeesus, jotka sanoivat, että alkuperäistä kirkkoa ei enää ollut, oikeat opit olivat muuttuneet tai unohtuneet. Joseph saisi tehtäväkseen palauttaa oikeat opit ja kirkon.

Kun Joseph Smith oli 17-vuotias, ilmestyi hänelle Moroni niminen enkeli, jonka sanotaan olevan muinaisen Mormon profeetan poika, joka oli saavuttanut enkeliolemuksensa. Moroni kertoi Josephille, että Smithien asuintalon lähelle Kumoran kukkulalle oli haudattu kultalevyjä, jotka sisälsivät Amerikan muinaisten asukkaiden aikakirjat sekä "iankaikkisen evankeliumin täyteyden". Joseph sai ensiksi vain nähdä kultalevyt.

Vuosia myöhemmin Moroni antoi kultalevyt Josephille, jotta Joseph voisi kääntää kultalevyn tekstin. Joseph Smith käänsi kirjan englanniksi jumalallisen innoituksen avulla, apunaan hänellä oli urim ja tummim (valo ja täydellisyys, mainitaan myös Raamatussa, 2. Moos. 28:30). Käännös taisi olla enemmänkin tietämystä, tekstiä vain kääntyi ilman miettimistä. Kun kultalevyjen teksti oli käännetty, koostui siitä tekstikokonaisuus, joka sai nimekseen Mormonin kirja (nimi profeetan mukaan), joka on Raamatun tapaan pyhä kirja. Käännöstyön jälkeen Moroni enkeli otti kultalevyt itselleen, eikä niitä ole sen jälkeen näkynyt.

Mormonien mukaan Mormonin kirja (toinen todistus Jeesuksesta) on Jumalan sanaa, myös Raamattukin on Jumalan sanaa, sikäli kuin se on oikein käännetty (huomaa tarkennus: oikein käännetty). Mormoneilla on myös Aabrahamin kirja sekä muutama muu teos, jotka ovat myös pyhiä kirjoituituksia.

Mormonien pyhien tekstien kertomaa

Mormonien jumaluusoppi on niin sekava etten voi selittää sitä, kuin ihan karkeasti. Mormonien pyhät tekstit ja Raamattu sisältävät samoja juttuja paljonkin, mutta kumminkin poikkeavat toisistaan paljon.

Mormonit uskovat yhteen Jumalaan, kuten Raamattukin opettaa, mutta kumminkin on olemassa lukuisia Jumalia. Meidän täytyy uskoa siihen yhteen Jumalaan, joka on luonut meidät, se on meidän Jumalamme. Jumala ei ole ollut aina Jumala. Jumala on ollut joskus verta ja lihaa kuten ihminenkin. Näin ollen ihimisestä voi tulla Jumala joskus, kun vain saavuttaa omansa jumaluutensa, jonka jälkeen voimme luoda Jumalana jotain uutta ja omaa. Tällä periaatteella voidaan myös mieltää aikaa ennen Jumalaa. Ennen Jumalaamme on ollut toisia Jumalia, joiden luomuksista on sittemmin tullut uusia Jumalia. En sitten tiedä voidaanko kysyä, että kuka ja milloin tämän kaiken aloitti, vai onko tämä ollut ainainen systeemi. On juttuja, jotka ainakin vaikuttavat olevan ristiriidassa jonkun toisen opetuksen kanssa.

Mormonit mieltävät myös kolminaisuuden eli Isän, Pojan ja Pyhän Hengen. Raamattu sanoo niiden olevan samaa persoonaa, mutta Mormonien mukaan ne ovat käsittääkseni eri olentoja.

Mormonien paranormaalit jutut ovat paljon mielenkiintoisempia, kuin Raamatun jutut. Mormonien tekstit selittävät paremmin mm. maailmankaikkeutta sekä energian ja aineen suhdetta toisiinsa. Tosin on Raamatussa mainittu ainakin avaruus ja sen henkivallat:

Ef. 2:2-3:
2. Ennen te elitte niiden vallassa tämän maailman menon mukaan, totellen avaruuden henkivaltojen hallitsijaa, sitä henkeä, joka yhä vaikuttaa tottelemattomissa ihmisissä.
3. Heidän joukossaan mekin kaikki ennen elimme noudattaen oman luontomme haluja ja tehden niin kuin ruumiimme ja mielemme tahtoivat, ja näin olimme luonnostamme vihan alaisia niin kuin kaikki muutkin.

Onkohan Saatana avaruuden henkivaltojen (pahuus) hallitsija?

Kyllä Raamatustakin voi löytää myös avaruusolentoja sekä ns. ufojakin, jos vain haluaa:

2. Moos. 13:20-22:
20. Lähdettyään liikkeelle Sukkotista israelilaiset leiriytyivät Etamiin, autiomaan laitaan.
21. Herra kulki päiväsaikaan pilvipatsaassa heidän edellään näyttäen heille tietä ja yöllä tulipatsaassa valaisten heidän tietään, niin että he saattoivat kulkea sekä päivällä että yöllä.
22. Pilvipatsas oli jatkuvasti kansan edellä päivällä ja tulipatsas yöllä.
2. Moos. 19:16-20:
16. Kolmantena päivänä aamun tultua alkoi jyristä ja salamoida. Vuoren yllä lepäsi raskas pilvi ja kuului voimakasta torventoitotusta, ja kansa vapisi pelosta leirissään.
17. Mooses vei israelilaiset ulos leiristä Jumalaa vastaan, ja he jäivät vuoren juurelle.
18. Siinainvuori oli kauttaaltaan savun peitossa, koska Herra laskeutui vuorelle tulessa. Vuori savusi kuin tulinen uuni ja vavahteli ankarasti.
19. Torven ääni kasvoi kasvamistaan, Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylisten.
20. Kun Herra oli astunut Siinainvuoren huipulle, hän kutsui Mooseksen luokseen, ja Mooses nousi sinne.
Apt. 1:9-11:
9. Kun hän oli sanonut tämän, he näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään.
10. Ja kun he Jeesuksen etääntyessä vielä tähysivät taivaalle, heidän vieressään seisoi yhtäkkiä kaksi valkopukuista miestä.
11. Nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän."

Autiomaassa israelilaisia johdatti pilvi- ja tulipatsaat, mikä muukaan se voi olla kuin ufo? Siinainvuoren päälle laskeutui sitten jo kunnon emoalus kuvauksista päätellen - tulta, salamoita, savua, jyrinää ja pauketta - kun Mooses sai kuuluisat kymmenen käskyä. Jeesus nousi taivaaseen (tätä juhlimme helatorstaina) pilvellä eli siis Jeesus nousi ufolla ja kun Jeesus palaa, kuin lähtikin, voimme nyt odottaa, että Jeesus tulee takaisinkin ufon kyydissä.

Raamatun ufo-viittaukset ovat, niin symbolisia ettei niistä tahdo ottaa selkoa. Raamatussa mainitaan myös lentävät kirjakääröt, mutta siitä en tiedä oikein, onko siinä kyse ufosta, koska ne liittyvät ns. näkyihin - jotka voi olla symbolisia, kuten unet.

Raamattu on vaikeaselkoinen, koska on symbolismia täynnä. Ymmärtäähän sen, että 2000 vuotta sitten jotain ufoa on ollut vaikea kuvailla, kun ei ole ollut sitä kuvaavia sanoja. Tämän vuoksi ufo on saattanut muuttua mm. pilveksi jne. nykyihmisellä on sitten vaikeaa ottaa selkoa näistä symbolismeista.

Mormonien tekstit eivät ole niin arvoituksellia, kuin Raamattu on. Tämähän johtuu siitä, että ne ovat kirjoitettu 1800-luvulla, jolloin ihmisellä oli jo melko hyvä maailmankuva ja kattavampi tekninen sanasto.

Mormonien versio luomiskertomuksesta on mielenkiintoisempi, kuin Raamatun versio. Mormonien tekstit kertovat tarkemmin luomiskertomusta. Kun ihminen luotiin, niin Maa kiersi Kolob-tähteä. Kolob on lähin tähti (paikka) Jumalan valtaistuinta, aluksi ihminen oli siis lähellä Jumalaa ja kaikki olivat kuolemattomia (kuten Raamattukin antaa ymmärtää) - vallitsi varmaan ajaton aika.

Kun sitten Paratiisissa tehtiin se kuuluisa rikos, syötiin väärästä puusta. Maa putosi avaruuteen ja otti sijansa tässä aurinkokunnassa. Syntiinlankeemus johti siihen, että Maa putosi jostain avaruuteen, mutta mistä voi pudota avaruuteen? Eräs vaihtoehto on, että meidät sysättiin henkiulottuvuuksien läpi ulottuvuuteen, joka on kaukana jumaluuden keskiöstä, mutta tämä ei kestä ikuisesti, sillä meille luvataan myös, että pääsemme jonain päivänä takaisin Jumalan läheisyyteen.

Raamatun langenneita enkeleitä, kun miettii, niin heitettiinköhön nekin samaan ulottuvuuskolkkaan mihin ihminenkin?

Mormonien tekstien mukaan me kaikki olemme Jumalan lapsia, olemme olleet olemassa aikojen alusta asti, olimme aluksi henkiolentoja (puhdasta ainetta), kunnes muovattiin ihmisiksi. Saatana on/oli siis veljemme, kuten Jeesuskin. Tosin tässä ajatuksessa on jokin mystinen solmu, Jeesustahan sanotaan Jumalan ainoaksi pojaksi. Kuten aiemmin totesin, mormonien jumaluusoppi on monimutkaista.

Maan ikä on noin 4,5 miljardia vuotta, jos siitäkin ajasta Maa olisi kiertänyt tuntemaamme aurinkoa 2 miljardia vuotta. On sekin huikean paljon enemmän, kuin pyhät tekstimme antaa ymmärtää. Raamatun ja mormonien mukaan Maa luotiin 6 000-10 000 vuotta sitten. On olemassa runsaasti todisteita siitä, että Maa on kiertänyt aurinkoa miljoonia vuosia suunnilleen samanpituisen vuorokauden ja vuoden kanssa kuin nykyäänkin - joko tiede pettää tai joku muu mättää.

Joseph Smithin tulkinnoissa on kai yhtä monta epäselvää kohtaa, kuin Raamatussa. Kumminkin Joseph Smithin kirjoitukset ovat mielestäni parempaa scifi-jännityskirjallisuutta, kuin mitä Raamattu on. Kummatkin kertovat samoista asioista, mutta Joseph Smith on maustanut paremmin jutut. Raamatun scifi-jännitys hukkuu symboliikan ja metaforien mereen, joka kuivattaa Raamatun huikeat ufo-tarinat.

On olemassa kirja, joka selittää näitä samoja asioita Joseph Smithiäkin nykyaikaisemmin. Urantia-kirja on kirjoitettu 1900-luvulla, mutta pitää huomioida ettei Urantia-kirja liity mormoneihin. Urantialla on ihan omansa taustatarina, mutta se on jo sitten ihan toinen tarina se.

Myöhempien aikojen pyhien liike (mormonit) on vielä uskottava ryhmittymä. Maailmanlaajuisesti Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon kuuluu noin 14 000 000 jäsentä (vuoden 2012 alussa) ja Suomessakin jäseniä on noin 4 500.

Jos tänä päivänä perustaisi jonkun uuden uskonnon haaran, niin 99 % varmuudella se saisi heti epäuskottavan hörhöilyn maineen. Ei nykyään kukaan voi perustaa uskontoa sillä perusteella, että hän on nähnyt näkyjä, joissa on tavannut Jumalan ja Jeesuksen. Ennen tällainen on tominutkin, mutta nykyään tällaista henkilöä pidettäisiin jonain skitsona tai vähintään kylähulluna ja siihen päättyisi mahdollisesti täydellisen uskonnon perustaminen ja julistaminen.

Joseph käänsi kirjoituksen jumalallisen innoituksen kanssa (kuten Raamattukin on kirjoitettu) ja häntä ei kai pidetty mitenkään hulluna. Samoin on koottu edelläkin mainittu Urantia-kirja - teksti on annettua ilmoitusta meitä korkeammilta taivaallisilta olennoilta (mutta Urantia-kirja ei ole mikään uskonto, se on viides ilmoitus ihmiskunnalle). Urantia-kirja siis kanavoitiin, kuten sitä nykyään kutsutaan ja sitähän ei varmaankaan pidetä nykyään kovin uskottavana juttuna.

Jos Joseph Smith olisi nykypäivänä nähnyt näkyjään, niin tuskin hän olisi pystynyt luomaan mitään uskontoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti